Tragovima Istine

ponedjeljak, 02.03.2009.


Mirjam je začinjala pjesmu . . . (III. dio)

Nakon pohoda anđela smrti i pomora prvorođenaca, one iste noći, faraon je odmah pozvao Mojsija i Arona da im reče da su oni i njihov narod slobodni da odu. I požurivao je faraon Izraelce da napuste zemlju, i pri tome im reče neka uzmu svu stoku i živinčad, nakit, oružje i štogod im je potrebno neka sve uzmu sa sobom.

I tako je izabrani narod putovao pustinjom, a pred njim je na poseban način išao Bog:

"...danju u stupu od oblaka da im put pokazuje, a noću u stupu od ognja da im svijetli. Tako su mogli putovati i danju i noću. I nije ispred naroda nestajao stup od oblaka danju ni stup od ognja noću." (Knjiga Izlaska 13,21-22)

No u Bibliji dalje piše da se faraon nakon što je pustio Izraelce da slobodno napuste njegovu zemlju ipak predomislio, te je pokrenuo svoju vojsku i krenuo u potjeru za njima:

"Uze šest stotina svojih kola sve poizbor i ostala kola po Egiptu. I u svima bijahu štitonoše." (Knjiga Izlaska 14,7)

Izraelski se narod već nalazio na poluotoku uz obalu Crvenog mora kada ih je faraonova vojska sustigla. Kada su Izraelci ugledali faraonovu vojsku, prestrašili su se, jer nisu imali kamo pobjeći i osjećali su se kao u klopci; ispred njih otvoreno more, a iza njih egipatska vojska. Tada se stup od oblaka koji se nalazio ispred Izraelaca, sada postavio između egipatske vojske i izabranog naroda, na izlaz iz klanca tako da ovi nisu mogli stupiti na poluotok:



U Bibliji dalje piše da kad je Bog razdijelio vode, Izraelci siđoše u more hodajući po suhom dnu mora, a sa lijeve i sa desne strane stajaše vode kao visoki bedemi. Za Izraelcima krenuše i Egipćani: svi faraonovi konji, kola i konjanici…

Dubina Crvenoga mora je jako velika i doseže dubinu i do 1.900 metara. No zanimljivo je za primijetiti da je dubina mora na ovom prijelazu kraj poluotoka Nuweiba jako mala i iznosi na najdubljem dijelu 80-tak metara. Druga važna činjenica je ta da kada bi se sva voda iz Akabskog zaljeva mogla na neki način isušiti, uočilo bi se da su obale mora po cijeloj duljini zaljeva jako strme, samo na ovom prijelazu je pad terena dovoljno blag da omogući pješaku da bez većih poteškoća prijeđe sa obale na isušeno morsko dno. Sa poluotoka Nuweiba se može vidjeti suprotna obala Crvenog mora, koja je udaljena oko 14 kilometara.


Kao novorođenče majka ga položiše u rijeku da ga spasi od faraonove ruke i bi izbavljen iz voda te mu nadjenuše ime Mojsije. (Svako ime u hebrejskom jeziku ima značenje, koje opisuje osobu, njen karakter..)

Prešavši s jedne strane obale na drugu, Mojsije (i čitav njegov narod) biva ponovno izbavljen iz voda; ovaj put iz voda Crvenoga mora.

Biblija dalje kaže: "Kad su faraonovi konji, njegova kola i konjanici sašli u more, Jahve je na njih povratio morske vode pošto su Izraelci prošli posred mora po suhu." (Knjiga Izlaska 15,19)

Na morskom dnu Crvenoga mora, upravo na ovom prijelazu, ekipa švedskih istraživača u današnje vrijeme pronalazi dokaze koji potvrđuju događaje koji su se zbili prije 4.000 godina. Na taj način dobivamo odgovor kako su kosti konjskoga skeleta i ljudske kosti završile na samo dno Crvenoga mora. Osim toga tu nalazimo čudne formacije morskih koralja, čiji oblici nedvojbeno podsjećaju na kočije pronađene u nekim egipatskim grobnicama.


Sve egipatske kočije faraonove vojske bile su izrađene od drveta i kože, tako da su se koralji (koji inače rastu u gomilama) uhvatili za drvene dijelove kočija formirajući na taj način ne-prirodne oblike pronađene na dnu Crvenoga mora. Takvih koralja je pronađeno jako puno.

Jedino su egipatski svećenici imali kočije čiji su kotači bili pozlaćeni tako da se za te kotače koralji nisu uhvatili:


Ali ni to nije sve. Na obali Crvenog mora, na istom poluotoku s kojega su Izraelci krenuli kroz Crveno more, nalazi se veliki kameni stup, visok 4.7 metara, sa promjerom od 90 centimetara i težak 11.5 tona.


Ovaj stup je izgrađen od granita kojeg nema nigdje u blizini. Najbliže nalazište granita se nalazi na jugu Sinajskog poluotoka, odakle je ovdje bio i dopremljen najvjerojatnije uz pomoć broda. Ovakvi stupovi su pronađeni i u Izraelu u mjestu Askelon (vidi sliku ispod).


Pretpostavlja se da je kralj Salomon, kada je bio na vrhuncu svoje moći, postavio ovaj stup kao uspomenu na prijelaz Izraelaca preko Crvenoga mora.


Ova pretpostavka je dodatno potvrđena pronalaskom istog takvog granitnog stupa na drugoj strani Crvenog mora, upravo tamo gdje su Izraelci prešli. Taj su stup uklonile vlasti Saudijske Arabije, a na njegovom mjestu je postavljena kamena oznaka i metalna zastavica koja ukazuje na ovaj stup.


Biblija dodatno potvrđuje da je Salomon postavio ove stupove, jer je poznato da je imao brodove i da je prijateljevao sa egipatskim kraljem, pošto je bio oženjen njegovom kćerkom, tako da je vjerojatno bio u mogućnosti uzeti granit koji se nalazi na jugu Egipta. Biblija kaže: "Kralj Salomon je sagradio brodovlje u Esjon-Geberu, koji je kralj Elata, na obali Crvenoga mora, u zemlji edomskoj." (Prva knjiga o kraljevima 9,26)

Nekadašnja Edomska zemlja danas pripada Jordanu i Saudijsokj Arabiji. "Salomon se sprijatelji s faraonom, kraljem egipatskim: oženi se kćerju faraonovom, i uvede je u Davidov grad dokle ne dovrši gradnju svoga dvora, Hrama Jahvina i zidova oko Jeruzalema." (Prva knjiga o kraljevima 3,1)



ZAHVALA ZA IZBAVLJENJE

Tada Mojsije s Izraelcima zapjeva ovu pjesmu Jahvi u slavu: “U čast Jahvi zapjevat ću, jer se slavom proslavio! Konja s konjanikom u more je survao. Moja je snaga, moja pjesma - Jahve jer je mojim postao izbaviteljem. On je Bog moj, njega ja ću slaviti, on je Bog oca moga, njega ću veličati. Jahve je ratnik hrabar, Jahve je ime njegovo. Kola faraonova i vojsku mu u more baci; cvijet njegovih štitonoša More crveno proguta. Valovi ih prekriše; poput kamena u morske potonuše dubine. Desnica tvoja, Jahve, snagom se prodiči; desnica tvoja, Jahve, raskomada dušmana. Veličanstvom svojim obaraš ti protivnike; puštaš svoj gnjev i on ih k`o slamu proždire. Od daha iz tvojih nosnica vode narastoše, valovi se u bedem uzdigoše, u srcu mora dubine se stvrdnuše. Mislio je neprijatelj: `Gonit ću ih, stići, plijen ću podijelit`, duša će moja sita ga biti; trgnut ću mač, uništit` ih rukom svojom.` A ti dahom svojim dahnu, more se nad njima sklopi; k`o olovo potonuše silnoj vodi u bezdane. Tko je kao ti, Jahve među bogovima, tko kao ti sija u svetosti, u djelima strašan, divan u čudima? Desnicu si pružio i zemlja ih proguta! Milošću svojom vodio si ovaj narod, tobom otkupljen, k svetom tvom Stanu snagom si ga svojom upravio. Kada to čuše, prodrhtaše narodi; Filistejce muke spopadoše. Užas je srvao edomske glavare, trepet je obuzeo moapske knezove i tresu se svi koji žive u Kanaanu. Strah i prepast na njih se obaraju; snaga tvoje ruke skamenila ih je dok narod tvoj, Jahve, ne prođe, dok ne prođe narod tvoj koji si otkupio. Dovest ćeš ih i posaditi na gori svoje baštine, na mjestu koje ti, Jahve, svojim učini Boravištem, Svetištem, o Jahve, tvojom rukom sazidanim. Vazda i dovijeka Jahve će kraljevati.” Kad su faraonovi konji, njegova kola i konjanici sašli u more, Jahve je na njih povratio morske vode pošto su Izraelci prošli posred mora po suhu. Tada Aronova sestra, proročica Mirjam, uze bubanj u ruku, a sve žene pridruže joj se s bubnjem u ruci i plešući. Mirjam je začinjala pjesmu: “Zapjevajte Jahvi jer se slavom proslavio! Konja s konjanikom u more je survao.”

KNJIGA IZLASKA 15

02.03.2009. u 23:09 • 12 Ostavi svoj tragPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.



< ožujak, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Komentari da/ne?

Opis bloga

Istina i sloboda su ili skupa povezane ili skupa nesretno propadaju. U društvu u kojem se istina ne spominje niti traži, slabi i svaki oblik istinskog ostvarenja slobode, otvarajući put libertinizmu i individualizmu, štetnima za očuvanje dobra osobe i cijelog društva ...



Linkovi

-------+--- B I B L I J A ---+-------


-> Sveto Pismo
-> Evanđelja na hebrejskom
-> Jezik kojim je govorio Isus
-> Prijevod Biblijskih imena
-> Emanuel
-> Hagioterapija
-> Prostor Duha
-> 432 Drop Library
-> HaYovel
-> Zid plača
-> Hebrew4christians
-> Novi zavjet na hebrejskom
-> Zanimljivi članci na stranim jez.










Dragi prijatelju,

Neka te blagoslovi Gospodin i neka te čuva!
Neka te Gospodin licem svojim obasja, milostiv ti bude!
Neka pogled svoj Gospodin svrati na te i mir ti donese!



DOWNLOAD

(Molitva)

--> Krunica Božanskog milosrđa
--> Molitva za vlast


(Glazba)

--> Messianic Worship Music


(Filmovi)

--> FILMOVI ONLINE
--> Božji proglas
--> Dr Sang Lee

Filmska peporuka:
-> Amish Grace
-> The secrets of Jonathan Sperry
-> Saving God
-> The Encounter
-> War Room


(Knjige)

--> Hebrew-English Bible
--> Nasljeduj Krista
--> Liječenje raka hranom
--> Zdrava prehrana
--> Zdravi život
--> Lijekovi ili priča o obmani
--> Upoznajemo Petoknjižje


(Propovjedi)

--> Kroz naraštaje
--> Fire Wall
--> Hagioterapija


(Razno)

--> Najvažniji povijesni događaj
--> Pretraživanje Biblije


POPIS POSTOVA:

Početak putovanja

Zar nije istina ...

Uvijek je bilo i uvijek će biti . . .

Grlo ... grob otvoren

Mirjam je začinjala pjesmu . . . (I. dio)

Mirjam je začinjala pjesmu . . . (II. dio)

Mirjam je začinjala pjesmu . . . (III. dio)

Kršćani u svijetu

Kroz pustinju …

Govor ljubavi

Vuk i tri praščića

Uznemirujuće vijesti iz Ukrajine

Bilo jednom u Izraelu

Isusov rođendan

Molitva – svjetlost duše

Sjećanje na budućnost

Riječ Života

Nevidljivo u vidljivome

Početak….

…i kraj

Znakovi vremena

Vječnost

Otisci stvaranja (I. dio)

Otisci stvaranja (II. dio)

Najkraći životopis Isusa Krista

Slobodan pad

Mudrost i geni

Novi Babilon

Vijesti iz svijeta

Posljednji naraštaj

Hosana Sinu Davidovu!

Spasenje dolazi od Židova

Sakriveno obećanje

Vilica u ruci

Čas proslave

Tri kratke priče

Jezik ljubavi

Križ u pustinji

Psalam 22

Vrijeme kušnje

Lica kerubina pogledavaju na pomirilište (I. dio)

Lica kerubina pogledavaju na pomirilište (II. dio)

Lica kerubina pogledavaju na pomirilište (III. dio)


Blogovi:

-> Aneta
-> Bartimej Croata
-> Brat magarac
-> Drug Icy
-> Evanđelje u molitvama
-> Fridini zapisi
-> Kristov poslanik
-> Lastavica
-> Milord 55
-> Mir Tvoj
-> Modrina neba
-> Sjećanja i osvrti
-> Sjena duše
-> Svjetlo i sjena
-> Valentina
-> Vjera ufanje i ljubav
-> Voyager-nova generacija