Free Website Counters

Trader

nedjelja, 03.07.2005.

DELTA


Dragi citatelji, u danasnjem tekstu moci cete procitati o najvaznijoj mjernoj oznaci kod opcija koje se naziva DELTA. Delta je dakle prva od ukupno 5 grckih oznaka koje opisuju promjenu cijene opcija u ovisnosti od razlicitih faktora. Definicija: Delta je oznaka koja nam pokazuje za koliko se promjeni cijena opcije dok se underlying promjeni za jedan (bod, dollar, euro, kuna etc.). Ovo promatranje se poduzima kao ceteris paribus, tj. osim underlyingkursa drugi faktori se ne mijenjaju. Call opcije at-the-money imaju delta od 0,5. Opcije koje su daleko out-of-the-money imaju delta blizu nule, dok je delta za opcije daleko in-the-money blizu 1. Ako u Depot imamo Long opciju, onda je delta uvijek pozitivna, imamo li Short opciju onda je delta negativna.

Osim kretanje underlying, utjecaj na promjenu delte imaju i volatilität i trajanje opcija. Sto je veci underlyingvolatilität, to deltalinija sve vise siri svoja krila, tako da opcije OTM imaju veci delta nego normalno odnosno ITM imaju manju delta. Tek opcije koje su jos dalje OTM imaju delta blizu 0, a ITM koje imaju jos vise baze je delta blizu 1. Sto opcije imaju duze trajanje, to je delta linija ravnija. Konkretno, promatrajmo na stranici http://www.eurexchange.com/quotes/delayed/DAX/ODAX.html Dax opcije Call Dec 09. Baza 5800- 403,60 i 6000- 334,40 sto znaci delta za Call 6000 Dec 09 iznosi otprilike 0,35 sto je relativno puno jer je Dax 4617, tj. Call 6000 je sa svojih 1383 out-of-the-money. Promotrimo sada Dec 06. 5800- 26,70 i 6000- 14,20 sto znaci delta za Call 6000 Dec 06 iznosi 0,06. Za Call Dec 05 6000 iznosi Delta 0. Slicno kao sa Call opcijama, slicno vrijedi i za Put opcije. Do razlike dolazi zbog tzv. Volasmile cija se linija narocito izvija i ide prema gore za opcije OTM, tj. sa manjim strikes.

Za delta mozemo jos reci da je to oznaka koja pokazuje mogucnost da opcija na expiry day zavrsi in-the-money. Dakle Dax 4600, Strike 4600, delta 0,5 tj. sansa je 50%. Delta 0,3 sansa 30%. Sada je jasnije zasto dugotrajne opcije koje su cak 1383 pt. OTM imaju delta od 0,35 sto znaci sanse stoje 35% da Dax do Dec 09 sa sadasnjih 4617 poskupi na 6000 pt.

Delta nam takode pokraj ostalih faktora pokazuje koliko skupo jedna opcija mora kostati. Na prvi pogled, najskuplje opcije su duboko ITM sto i stima. Delta je blizu 1 isto kao i kod dionica ili futures. No cinjenica je da kroz kupnju ITM opcije Trader dobiva i unutrasnju vrijednost opcije, dok Trader kroz Long opcije ATM kupuje samo delta 0,5 sto znaci iskljucivo vremensku vrijednost bez unutrasnje vrijednosti. P=uv+vv (vidi Opcije-Crashkurs). Ukoliko Trader otvori samo poziciju Long Call (ili Put) ATM onda ova strategija nalikuje na igru jednostavnih sansi na Roulette crno-crveno, par-nepar ili 1-18 i 19-36.

Ovo je bilo ukratko o delta. U drugom dijelu u skoro vrijeme razmotriti cemo prakticne primjere sa delta. Jos jedanput vam toplo preporucam gornji link terminburze Eurex. Napravite si nekoliko kombinacija na papiru i pratite njihovo odvijanje svaki dan. Kroz ove samostalne vjezbe razvijate razumjevanje za opcije, sakupljate iskustvo iako ste samo na papiru investirani i dolaze vam nove ideje.

Pitanja o ovom ili drugim tekstovima odgovaram vrlo rado.

- 19:29 - Komentari (2) - Isprintaj - #

subota, 02.07.2005.

Opcenito o opcijama


Investment-Manager koji upravljaju sa velikim kolicinama novca za svoje musterije imaju na raspolaganju cijelu paletu produkata pomocu kojih mogu biti prezent na svim svjetskim trzistima. Ukoliko se odluce za investiranje sa Options&Future, stoji im na raspolaganju nekoliko Hedging- i Arbitrage-strategija. Jedna od njih je i Delta Hedging. Pomocu Delta Hedging se aktivno prilagodavaju pozicije u Depotu tako da se uspostavlja jedan kontinuirani Delta neutralitet. Tako se stite Short opcije koje polako postaju ATM i u isto vrijeme se pojeftinjuje kupovni kurs fizickih dionica ili Futures (vidi temu Covered Call Writing).

Ukoliko se pokaze zelja citatelja, ovu temu mozemo opsirnije i temeljitije opisati. Moj prijedlog za Traders koji tek pocimaju sa Opcijama je da se previse ne zadrzavaju na ovoj strategiji, jer koliko god ona bezopasno zvuci, ipak ima svoju drugu stranu medalje. Kao prvo, posto se ovdje radi o aktivnom hedgingu, probajte predpostaviti koliko provizije placate samo za banku. Nadalje, da bi Delta Hedging imao smisla, mora se raditi sa velikom sumom novaca. Kao primjer uzmimo da posjedujemo 200 Short Call na dionicu Allianz sa bazom 100 istek Sep 05. Opcija posjeduje Delta od 0,368. Da bi pokrili promjenu Delta od 0,1, treba nam dakle 200 x 10 x 0,1 = 200 dionica Allianz. Nema problema, rekli bi neki, ali cinjenica ostaje da Allianz trenutno notira na 95,50 EUR. Osim potrebe za velikim kapitalom, postoje vremena gdje Traders jednostavno nemaju vremena reagirati na nagle promjene. Posebice se ovdje misli na overnight risk, na posebne dogadaje kada underlying ujutro otvori sa jednim vecim gapom. Takode se ne smije zaboraviti da opcije koje pisemo nemozemo uvijek prodavati i kupovati po Settlement price, vec ce one biti pretezno pod- i precijenjene, naravno, na stetu od Traders. Konacno, ovdje se radi o jednoj vrsti Arbitrage koja ne daje toliko puno godisnje rendite i treba se pitati jeli ovo sve toga vrijedno.

Pitanja, ideje, molba za pomoc na ovoj su stranici naravno uvijek dobro dosli. Ovim vam preporucam jedan link za dobar pocetak aktivnog prakticiranja. http://www.eurexchange.com/quotes/delayed/DAX/ODAX.html Radi se naime o Dax-opcijama (ODAX) koje su od svih dionickih indexa najlikvidnije na svijetu. Settlement prices se aktualiziraju svakog dana oko 20.30 h. Uzmite jednostavno zadnju Dax vrijednost sa predlozene stranice na lijevoj strani www.wallstreet-online.de i igrajte se sa settlement prices, slazite kombinacije sa Long ili Short Call i Put opcijama ili pojedinacne trades na papiru.

Ukoliko ima bilo kakvih nejasnoca, stojim vam rado na usluzi. Tematika opcija je dosta opsezna zato vas molim da mi vi otprilike postavite putokaz u kojem pravcu trebamo prvo ici.

- 23:17 - Komentari (2) - Isprintaj - #