Kolekcionar https://blog.dnevnik.hr/toystory

petak, 30.09.2011.

Košarka u Vodi - Igračka 02

Sigurno ste imali neku od ovakvih igračaka.
U plastične igre se nalije voda i eto zabave.
Ova košarka bila je jako popularna igra, samo su neke imale
dosta tvrd gumasti dugmić pa bi bolili dječji prsti.

30.09.2011. u 02:20 • 7 KomentaraPrint#^

utorak, 27.09.2011.

Žaba na Razvlačenje - Igračka 01

Zbog nagomilanog posla, jedva stignem nesto suvislo napisati za blog.
Tema jos ima mnogo na popisu, no doci ce na red kad bude vise vremena.

Zasad, osmisljena je nova post rubrika "Igračka" gdje ću kad me stisne manjak vremena
stavljati sliku neke zabavne sitnice i igračke.

Za pocetak žaba! Igračka koju je malo tko propustio posjedovati.
Iako je bila nezgrapna za djecje prste (urezivala se ostra plastika u obliku škara u meso)
bio je neizostavni dio zabave na svakom rodjendanu :D

27.09.2011. u 14:52 • 9 KomentaraPrint#^

srijeda, 21.09.2011.

Držanje u plastici


"He's never been out of the box!"
- Toy Story 2

Postoje kolekcionari kojima je dnevni ritual kupiti nešto. Postoje i oni koji kad kupe, jedva dočekaju doći kući. Sjesti na krevet i lagano skalperom otvoriti ambalažu kupljene igračke. E, onda kreće žešća perverzija. Npr. stigla je akcijska figurica superjunaka iz daleke Amerike, vadite je iz kutije, pa iz jos jedne zaštitne kutije i onda iz njene original ambalaže. Kad ste kutiju razdjevicili tako sto ste skalperom ucinili rez (aaaauuč, instant pada cijena proizvodu) vadite figuru iz plastike. Napokon ste figuri skinuli sve one zastitne žice i evo, držite je u ruci. Potom poput najgoreg perverznjaka figuru onjušite, udahnete pare kvalitetnog PVC-a kao kad kupite neki novi strip ili knjigu dok je jos tisak svjež. Onda je razgledavate, prelazite prstima po svakom njenom detalju, gledate joj gipkost. Rastežete joj noge, okrecete joj glavu, ruke , brojite joj action featurese (pokretne zglobove) i sami sebi izgledate bolesno kao babun-čiko koji nudi djeci bombone u parku. Ambalažu ipak spremate na sigurno mjesto, nedajbože da pomislite da cete je bacit u smeće. Ambalaža ostaje.

A sad jos morbidnije... taaaaa daaaaaaa

Stigao vam paket iz daleke amerike, ziiip,ziiiiip ,ziiiiip preskacemo ono gore i dodjemo vec do figure u ambalazi. To je to. Nema dalje. Nema otvaranja iz kutije. Kutija s original ambalazom je sad i zauvijek jedno, nema skalpera, samo police koje vam izgledaju kao dućan s tonom nepreglednih proizvoda.





- Eeeeeej, znaš ti koliko pada vrijednost ovog sranja kad se izvadi iz ambalaže?
- Ne! Ja i ne sakupljam stvari da ih držim u ambalaži, ja ih kupujem da uzivam u njima!
- Ali, ovako ti nista ne vrijede, ovako u kutijama dok su MIB * mozes ih masno prodat za koju godinu!
- Moje figure sluze da se povremeno poigram s njima, slažem ih u herojske poze na policama. Sjeti se samo crtica Toy Story kako su igračke nesretne kad su u kutijama.
- Maaah, debilno, gube ti bezveze vrijednost! Sad ih mozes prodat pod MINT*
- Pa, šta! Ja ih ne sakupljam da bi ih prodavao. Pravi kolekcionari nikad ne prodaju svoje kolekcije osim ako ih na to supruznici ne natjeraju.
- Yeah, right, pravi kolekcionari!

- Kuzim ja to,al nemam love za vise komada istog. Samo oni koji su megabogati kupe 5-6 komada istih pa cekaju 10 godina da ih masno nekom uvale.
- Pa, bravo!




• Kolekcionari vole stavljati kratice kad opisuju proizvode na oglasima. Tako kratica Mint stanje – označava proizvod bez oštećenja koji izgleda kao nov. Proizvod može biti otvoren i izvađen iz kutije ,ali ponovo vraćen, mora ostati potpuno sačuvan.
• MIB znači (Mint in Box) nikad izvađen i otvaran proizvod, kao da je upravo iz tvornice.

21.09.2011. u 23:33 • 5 KomentaraPrint#^

utorak, 20.09.2011.

Vaša Igračka dana




Svatko nađe način da dnevno spička lovu na svoje igračke i da se nakon tog rituala dobro osjeća. Ponekad se i ne osjeća baš čiste savijesti ,ali već nađe način da opravda sebi svoj potrošački čin. Uvjeri sebe da je to moralo biti tako i da je to život, a „samo jednom se živi“. Nagradit ću se, zaslužujem to i tako se stalno uvijek stišćem s lovom i sl. samopomoć pizdarije. Nikako ne želite priznat da ste ovisnici, a ponajmanje priznat da se s tog trebate skinut.

Ženska koja još uvijek lovi lovinu; - Mami, daj mi karticu. Idem s frendicama na kofi. Sjedi na kofiju, nesretna. Ne zna sto joj je, odlazi nakon kavice u prvi brendirani dućan i grabi prvu s reda trendi majicu od 350 kn, pa ispegla majčinu karticu i odjednom postaje druga osoba koja je spremna za drugu i „sretnu“ kavu. Nema veze sto nikad nece uopce obuc tu krpicu jer joj je ormar vec pun i ne zna sto bi prije ili sto uopce posjeduje.

Dvi kutije na dan, nekad i tri! – prvo duvan, onda hrana, onda racuni, onda život. Popizdit ću, gotova kutija! – nastaje panični napadaj, gubljenje ravnoteže, crnilo na oči– Neću imat što pušit ujutro uz kavu. Oblači se, grabi ključe od vozila i u tri u noći traži non-stop trafiku umjesto da puši ekološki. Svaki dan kutija-dvije, sreca na mjestu, ozbiljno opravdane pare.

Svako jutro jednu novinu, toplu! – Bilo da ste penzić koji iz dana u dan grinta da jedva krpa kraj s krajem, mliko s kruhom, svejedno uzima novinu. To je neka navika koja je ostala iz vremena nepostojanja interneta. Svaki dan isto sranje, nista pametno za pročitat. Ko je s kim, ko je koga, ko o kome i ko je u komi. Ruke pune tiskarskog mastila i jedina pozitivna stvar tog celuloznog rituala je sortiranje za reciklazu, ako ste sretnik i ako vas portun ima kutiju za isto.

Limeni ljubimac – napokon ste skrpali sve uvjete za dizanje kredita, pa si možete ,na tugu vasih susjeda, priustiti lijep automobil. Nakon sto ste ga dovukli u svoju garazu, napaljujete se na njega dodirom finog laka, cistog stakla i mirišljavom unutrašnjosti. Svaki dan ga čistite, polirate, usisavate. Ali to nije sve, u paketu s kreditom dobivate i male sitne troškove koji vam cine osjecaj „You complete me!“ Tako jedva cekate jednom dnevno nekako skrsit novce, pa bar i na mirisni borić ili lubrikant za auspuh.

Krzneni ljubimacDođi mami, dođi mami, da ti mamica obriše malu krvicu – dok gledate osobu mislite, WTF! Naposlijetku od vlasnika saznajete da je kuja topla, a sami zakljucujete da je vlasnik infišan. AL' to nije sve, u paketu dobijete ne samo lajavca, mjaukavca, već i sav izbor nepotrebnih stvari za uljepsavanje, hranjenje, cetkanje, takozvano odrzavanje. Održavanje potrošnje!

Alkoholne pare za najbolje pare – Zvjerate naokolo i serete kako ljudi trose stvari na gluposti, umjesto da ulože u sebe. Vama nema bolje i opravdanije potrošnje nego kupit dva kila čevapa i tri gajbe pive. Onda se ko svinja prezderete, naločete i zadovoljno legnete negdje u prirodu jer mislite da je to iskonsko stapanje s prirodom.

Igre i tehnologija najbolji ulog Kupi, kupi, pa kad zastari, zvat ce se retro!Vrijedit ce onda duplo vise. Kupujete igre i to tako bjesomučno jer ste vidjeli da su na nekom oglasu jeftine iako se po ducanima prodaju za ogromne novce. Potom nabrijavate svoju tehnologiju po kuci. Iz dana u dan ona postaje starija, sporija, a vi nalazite nacine i novce da zadovoljite svoje dnevne potrebe. Ne stignete se ni okrenut vec treba otic do Chipoteke po neki kabel, ili nabrijat memoriju. Kupit neke slusalice, mp3 player, mikrofon, kamericu... nikad kraja, a kad mu se približite onda vam jave kako je vec izumljeno nesto novo i naprednije (ko jebeni nintendo 3DS) i kako vam sve ovo staro ne vrijedi ni pišljivog boba. Srecom da vjerujete u retro vrijednosti.

I jos bi se dalo nabrajat, al shvatili ste poantu. Svatko dnevno potrosi bar jednu kunu na nešto sto ce mu znaciti, ponekad i uljepsati dan. I tako iz dana u dan, izumljujete male sitnice koje ce vas oraspoloziti.

Igračka danaAaaaa, ocu ovo i mir u kuci! Tako se to dogodilo s igračkama. Skontali ste da iz dan u dan dobijete/kupite bar jednu igračku, makar ona bila iz kinder jaja. Potom osmislite novi pojam "igračka dana" i odmah ga iskoristite. Igračka dana čini vas veselim, zadovoljnim. Pomaze rastu vase kolekcije sa kojom ni sami ne znate sto cete. Svaki dan se oraspolozite, a dan nakon vec kemijate kako i gdje to pospremit. Pomislite načas kako bi bilo jako ružno kad bi zbog „igračke dana“ izgubili život i kad bi vas forenzičari našli duboko zakopanog podno brezuljka od plasticne lavine.

Svejedno, tko ne riskira ne profi...ne spizdi uzalud pare.

20.09.2011. u 16:18 • 2 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 19.09.2011.

TOP 10 - Dječja Literatura

Kad im vidite naslovnicu ispustite zvuk s prizvukom nostalgije; aaaaaaaaaaaaaaaa. Ili ajmeeeeeeeeeeee. One su vas odgajale, u njima ste vidjeli avanture, strahote i ljepote. Često u antikvarijatu ugrabite neku „izgubljenu“ knjigu koju ste čitali u osnovnjaku ili vam ju je mama čitala prije spavanja kako bi ujutro mogli otići sretni u vrtić. Sada kad je po stare dane nađete srce vam se uzbudi, jedva čekate opet pročitati ono na što ste davno prije otkidali. Zalegnete, otvorite korice, a kad ono to više nije to. Kao da to nije ta knjiga. I dalje je ostala izvanredna priča, ali previše je ravna, nema više u njoj one kontrastne varijacije straha i sreće. Znate taj osjećaj kad ste mali sve izgleda veliko, a vrijeme sporo prolazi. Izgleda, da ste ipak u jednom dijelu sebe odrasli. Prokletstvo!!!

No, to vas ne zaustavlja da ih se s vremena na vrijeme ne prisjetite. Jer uz same knjige postojala je i vaša priča, prošlost i rana sjećanja. Kao dijete bili ste jako tvrdoglavi i izbirljivi. Čak jedno vrijeme niste željeli ni primirisati knjigu. Ako bi nešto tih mjeseci bilo u modi, onda bi sve poduzeli da vi ne budete pa ste u širokom luku izbjegavali „naaaajkul knjige“ ili one koje bi našli u biblioteci sa preko dvadeset rukopisa koji su naškrabali nešto u stilu „supeeeer knjiga“ srce,srce,srce. Niste voljeli ni primirisat knjigu Eko, Eko, kao ni Anku Brazilijanku, Plavi kaputić, Lažeš Melita, Sadako hoće živjeti, Djeca s kolodvora Zoo, a Čiča Tomina koliba i Mali princ su toliko bili IN da ste ih tek u punoljetnosti pročitali.

U to vrijeme, osamdesetih bili su dosta popularni izdavači biblioteka „Vjeverica“ i Hit Junior. Tako da ste imali i još uvijek imate cijeli lot najpopularnijih naslova. Voljeli ste; Olivera Twista, Bijelog očnjaka, Robinson Crusoea, Bambija, Pirga, Priče klasične starine, Emila i detektive, Arthura i vitezove okruglog stola, Robin Hooda, Alisu u zemlji čudesa,Hajdi, Čarobnjaka iz Oza te mnoge druge.


01. Doktor Jojboli – Kornej Čukovski
– Nikad vam nije skroz legao Dr. Dolittle od Hugh Loftinga, al ova je knjiga bila svetinja vašeg djetinjstvu. Godišnje bi je pročitali najmanje 5-6 puta. Pošto ste vizualni tip, kojem je profi posao crtanje, ove ilustracije su vas opčinile do ludila kao i sama priča. Tko još nije čitao sram ga bilo, brzo na aukcije bidnit jednu od 14 kuna.

02. Vlak u snijegu – Mato Lovrak – Sjećate se večeri kako ste ispijali toplo mlijeko i kako još niste znali ni jedno slovo, ali ste koncentirano slušali majku dok vam čita. Bila je to prva "stravičan cover" knjiga s puno zabavne djece. Nakon nje je uslijedilo čitanje knjige Družba Pere Kvržice i odmah ste znali da je izbor biblioteke „Vjeverica“ pravi izbor za vas, kao i dobri stari Mato Lovrak.

03. Tom Sawyer – Mark Twain – Dobili ste na poklon predivno izdanje ove knjige. Također je bila puna divnih i morbidnih ilustracija, no zbog zadataka iz brzog čitanja imate malu traumu. Još u njoj postoje napisane oznake štopanja vremena i pasosa kojeg se trebalo pročitat u zadanom roku. Kad ste skužili koliko je knjiga odlična, odmah ste pojurili u biblioteku uzeti Pustolovine Huckleberry Finna.

04. Tajni dnevnik Adriana Molea – Sue Tonwsend – Ovim ste bili oduševljeni već od prve stranice. Bili ste baš u tim godinama kad ste knjigu zgrabili u ruke. Teška perverzija. Bio je to pun pogodak, pa ste poput munje pročitali i sve nastavke.

05. Smogovci – Hrvoje Hitrec – Svi su ludovali za dobro poznatom serijom. No kad ste u biblioteci otkrili knjige nije vam bilo kraja, tj. lažete, bilo je kraja i to očajnog kraja, pošto je zadnja knjiga bila ratna i baš ciljana da bude IN pa tako i očajna! Pet knjiga je bilo, ako se ne varate.

06. Koko i duhovi – Ivan Kušan – S nestrpljenjem očekujete film u kinima (dolazi 6.10.) dok se prisjecate Koka i njegovih uzbudljivih pustolovina, što u seriji, što u knjigama. Oduvijek ste bili mrvu nastrano dijete sa smislom za paranormalno tako da ste izdvojili ovu knjigu kao the best koja je i prva u nizu knjiga o Koku.

07. Snijeg u Splitu – Matko Marušić – Ovo je bilo, sjecate se, jedno od najzabavnijih putovanja i najinteresantnijih lektira u to doba. Uz nezaboravne ilustracije Joška Marušića, Matko je ocrtao, danas, nepoznati Split kroz nesvakidašnje priče i dječje dogodovštine.

08. Čudnovate zgode šegrta Hlapića- Ivana Brlić-Mažuranić – Jedna od rijetkih Ivaninih djela uz Šumu Striborovu koja vam se sviđaju , jbg nikad vam nije dobro legao onaj Regoč i ribar Palunko, a i ostale bajke su vam bile dosadne. Hlapić je ujedno bio i jedan od vaših prvih horror knjiga koje ste čitali, crni čovjek, brrrrr.

09. Charlie i tvornica čokolade- Roald Dahl – Ovo ste jednostavno morali staviti na listu iako je niste pročitali u ranom djetinjstvu. Prije nego je Burton napravio rimejk starog filma iz ’71 vi ste otkrili ovo remek-djelo svjetske knjizevnosti. Roald je zakon! Nabavili ste potom i ostale njegove pisane bisere.


10. 5 prijatelja - Enid Blyton
–Bio je to serijal od 21 knjige koji se devedesetih širio kao pošast u osnovnim skolama. Ne bi prosao ni jedan rođendan školskih kolega,a da se bar jedna od ovih knjiga nije našla zamotana u ukrasni papir. Sviđale su vam se naslovnice, cak i ilustracije unutar knjiga, ali znali ste da su previše IN pa ste se odmakli. Kad je ludilo splasnulo, približili ste se oprezno poput pripitomljenog vuka i na miru pročitali nekoliko nastavaka. Po stare dane ih kompletirate pomoću buvljaka, dok su se u knjizarama stvorili neki novi nastavci, za koje cujete da i nisu nesto (vjerojatno im fali doza nostalgije).




19.09.2011. u 10:49 • 11 KomentaraPrint#^

nedjelja, 18.09.2011.

Neki Ljudi su Guano




Život klizi dobrim tokom. Uljuljate se u kolotečinu i uživate. Ništa vas ne može iznenaditi. Prebirete po policama, preslagujete tone svoje predragocjene plastike i nema živčanih mušica u glavi. Čak niste dosta dugo imali napadaj kašlja jer vas nema tko iznervirati. Jebenica, savršenstvo kao ona bijelo-azurno plava reklama za Rafajelo.

Probudite se, snene okice protrljate, a onda kao naručen poštar svojim nepogrešivim prstićem dotakne zvonce na vratima. Malo panike dok tražite hlace jer u zadnji tren skontate da ste u mudantama, nađete ih i navucete kako-tako, naopako. Potpišete ceduljicu, poštar istovari tonu raznolikih kolekcionarskih paketića, što igara za Playstation, što knjiga s aukcija, što action figura od frendova. Sretni ste jer pošta nije uspjela ni ovaj put nista izgubiti. Dan vam je započeo kao u snu. Imate razloga za življenje. Malo sjednete za računalo, to je vaša ranojutarnja kava otkako više ne pijete kavu i ne pušite, malo pizdekate naokolo po bespucima rvacke i svjecke zbiljnosti, a onda bacite opet pogled na postom pristigle stvarce.

Neki su ljudi guano! Nadrkate se kao pas na biciklista. Počinje stiskanje grla, živčani rad štitnjače i ode vaše jutro sa savršenom Rafajelo reklamom. Prvo, gamad vas je zeznula! Poslali su vam igre za PS3, a izgrebane da vam se slika na ekranu zamrzava. Zovete na mobitel, tražite taj oglas, sve je nestalo. Ne možete nikog dobit, nikom dokazat i opet ste ispali dobrocudna budala koja je popušila. Pasmumater, dabog da mu sve igre koje igra blokaju na zadnjem nivou!

Onda otvarate enciklopediju „Prethistoric“ koja je stigla putem aukcija.hr. Lagano se smirujete, a onda opet adrenalinsko ispaljivanje otrovnih strelica. Pa, kako imaju obraz ovo slat, istrgnuto cijelo jedno poglavlje. Glume vam pristojnost sa Poštovani/a, knjiga je bila u redu kad je poslana. I, ne možete ništa, ni ne želite se tramakavat za 50 čuns. Najrađe bi mu u fidbek nabili podli komentar koji će mu zeznut poslovanje. Zajeb je što ste mu čim ste vidili da je stigao paket od uzbuđenja naklikali pozitivne zvjezdice preporuke.

I kao šećer na kraju, prodavač preko neta od vas je trazio za neki predmet 20 kuna postarine. I sami znate da je za preporucenu posiljku s tolikom težinom predmeta dovoljno 10-15 kn. Ako recete da želite jeftinije slanje, ovaj ce vam izmislit da je predmet poslan i da je izgubljen samo zato sto niste htjeli doplatiti 5 kn vise. Prokleta ucjena! Ajd dobro, popustite i uplatite mu 20 kn za postarinu. Dolazi poštar, preskačemo reklamu za Rafajelo i preuzimam kovertu. Postarina kostala 6,50 kn!!!!111 Ne vjerujete da se netko toliko može ciganit. Pa po tko zna koji put zaključujete kako su neki ljudi govno od čovika jer guano je premekan!


18.09.2011. u 01:14 • 4 KomentaraPrint#^

subota, 17.09.2011.

Roba s Greškom

Napatite se po najgorem suncu otici u šoping, pa putem do kuće skacete iz jedne sjene u drugu kako bi osjetili malo hlada i kako ostatak dana ne bi lezali s vrecom leda na glavi. Jedva se popnete do stana, bacite najlonske vreće na stolicu i nalijete u želudac litru hladne vode. Napokon je obavljeno. Potom vadite iz istih vrecica ulov, divnu majicu kratkih rukava sa likom iz Moore-ovih Watchmena. Skužite, upizdumaterinunabijemihsve, da je rukav krivo prišiven. Sad bi najrađe popizdili, ali vas obuzme osjećaj tuge, čemera i jada jer ste svjesni da morate natrag po sunčanom asfaltu dogmizati do butige i nabiti prodavačici i račun i majicu u facu. Ona će potom mrtvo-hladno reći;
-uzmite, uzmite vi slobodno drugu majicu! – a onu s greškom će odbaciti u asortiman 70% jeftinije robe s greškom. Kao da je vama problem ko retardirani pingvin setati vamo-tamo po devetom krugu pakla koji se rotira od ducana do vaseg stana.

Došli ste kući, proklinjete proklete majice, hlače, mudante. Oduvijek ste mrzili odjeću i sve sto s njom ima veze. Ali ste, eto upalili aukcije.hr i odlučili pronaci neku knjigu za dar. Kliknete „kupi odmah“, ne date se zajebavat bidanjem, i za dva dana stiže knjiga. Sretni ste jer ste dobro prosli, a kad ono tiskarska greška, 10 stranica potpuno bijelo. Nabijemihopetsve, kako cu sad to uvalit na dar kad je s greškom. I tako tko zna koji put dobivate greške na grešku iliti griješku.

A sad malo price o igračkama, idemo u svijet ograničenih vilenjaka

Onda otvorite novu, iz dućana, još toplu, kutiju LEGO kocaka. Sastavljate set po nacrtima i damupasmater, bas ste vi morali naletjet na kocku s greškom. Još se tamo po tvornicama u Danskoj hvale kako im se svaki 128468004 put dogodi kocka s greškom. Deformirana kocka čekala je baš vas, da je riječ o lottu ,moš mislit što bi čekao ...
Al' O.K. su ti Danci pa ako si pizdek posaljes im mail da je jedna kocka u setu ostecena i za dva tjedna dolazi koverta iz Danske sa fakin' jednom kockom unutra!

A sad ono nepojmljivo...

Pitajte kolekcionare što misle o kinder igračkama kad se na igrački dogodi greška. Kolika je vrijednost figurice ako su joj zaboravili obojat dio tijela. Ako figura ima neko tvorničko oštećenje takva figura košta masno. Kao da nije dosta što su smislili pojam „kolekcionirati“ pa uz 29394589588548934348 „normalnih“ predmeta tražiš one koji imaju grešku jer su , WOOW, posebni!

Nedajbože da kupiš djetetu oštećenu igračku za rođendan, ali ako kolekcionaru kupiš Star Wars figuru koja je još u originalnom pakiranju, i nedostaje joj ruka, ovog će strefit srce od sreće. Jednostavno, u tvornici zaborave nafikarit ruku na tijelo i jedino sto moras je nikad, ali bas nikad ne otvorit taj proizvod. Postici ce cijenu do neba kao i figurica covjeka tamne puti kojem je glava obojana u smeđe, a ruke ostale bijelačke. Kao da nije dosta sto smo samim sakupljanjem vec cudaci, nego još najvise obožavamo robu s greškom jer u njoj vidimo jedinstvenost. Pa milujemo kutiju i nikad,ali bas nikad ne izvadimo igračku da se s njom poigramo (drzanje proizvoda u original ambalazi tema je za sebe).
I onda tko je ovdje lud. Sva sreća što nemam fikciju sakupljanja tvdo kuhanih pisanica jer ako bi se na jednoj dogodila greška, bilo bi to jaaaaako gadno, gadnije od krivo prišivenog rukava.



17.09.2011. u 11:04 • 5 KomentaraPrint#^

petak, 16.09.2011.

Dovraga, Što je Vintage?



Vintage (ventiđ) je termin koji se koristi za predmete nove ili rabljene koji datiraju iz nekog prethodnog razdoblja. Vjerujem da stvari postaju vintage vec onda kad ih nema u „redovnoj“ prodaji u ducanima. Tek kad postanu rijetki ili tek dostupni preko privatnih prodavaca (na internetskim oglasima, ebyu i sl.)

Obozavam vintage, sama ta rijec ima neku profinjenost za svaku vrst kolekcionara. Nesto sto znaci, dokopati se neceg iz proslog vremena i ponovo mu povratiti zivot i vaznost. Zato je svaki odlazak na nedjeljnji buvljak kao čistilište od modernih stvari i podizanje u nebo vintage otkrica uz povik; Sive lubanje silooooom, ja imam mooooooć!



Neki ce u cudu gledati, govoriti da je vrijeme za ludaru, ali morate imati produbljen osjecaj za vintage. Osjecaj kada stvarcu primite u ruke i osjetite njen miris i materijal. Poput teleportera vintage će vam izmamiti misli o nekoj prošloj priči. Razmisljati cete sto je sve ta stvarca prosla da bi stigla do vas. Koliko se djece igralo s nekom igrackom koja je do vas putovala kroz vrijeme. Mozda, sad netko plače sto je zauvijek izgubio svoje blago iz djetinjstva, a vi ste ga upravo primili postom iz tko zna koje zemlje.

Primjetiti cete i različito razmisljanje u dizajnu. Zbog nekih divota cete žaliti sto niste rođeni u tom dobu. Nekad cete dobiti ono sto ste u djetinjstvu oduvijek zeljeli, a sad je postalo vintage, vrijedno čuvanja pod staklenim zvonom.
Vintage kolekcije jako su trazene i dosta vrijedne, zato svako otkrice koje prokljuvite na buvljaku za par kuna, posebno je veselje i podizanje najezenih dlaka kao kod najveceg fetiša.
Vintage je tako otmjen mali gad oko kojeg se vrti veliki postotak vasih želja! Nadate se samo, da će ga i generacije kolekcionara nakon vaše smrti držati kao kaplju vode na dlanu u najodurnijoj pustinji!



16.09.2011. u 10:48 • 9 KomentaraPrint#^

srijeda, 14.09.2011.

Kolekcioniranje Komentara, Naslovnica, Zastava

Ovaj blog s kolekcionarskim konceptom, poceo je kolekcionirati prvo postove, komentare, naslovnice bloga.hr, dnevnika.hr. Mozda jednog dana dogura i do top bloga, ili bogapitaj, do bloga tjedna. No vratimo se, onda je toystory blog skuzio da bi bilo zanimljivo kolekcionirati i zastave posjetitelja pa je nafikario u boxove Flag Counter, pa obični Counter svih posjeta i na kraju i Live Traffic Feed.

Kako bi se i sam lakse snasao pobacao je u boxeve i kolekciju linkova do onih mjesta koje na netu cesto posjecuje. Pa se i Blog.hr fino pobrinuo da vasem http:// toystory.blog.hr –u olaksa unos postova i preglednost blogova koje prati, tako da je vas blog poceo kolekcionirati i „Listu Blogova“. Htjeli vi to ili ne, kolekcija raste iz dana u dan, a da tog niste ni svjesni. Uh, skoro ste zaboravili napomenut da imate i kolekciju blogova, ali ovaj s igrackama je trenutno najaktualniji, pa ove druge necemo ni spominjat.

Divno je pisati, divno je uveseljavati ljude nekim nostalgicnim postovima, divno je kad te zastvarno citaju. Ponekad vam je drag i neki komentar u kojem vidite da ono sto pisete ljudi stvarno prouce i imaju dobar razlog za javljanje. Vecinom takvi komentari dolaze od anonimnih citatelja, tj. onih koji se ne bave pisanjem blogova, „ulogiranim“ komentarima nego su tu da ubiju vrijeme citajuci, a kad ih nesto protrese osjete iskrenu potrebu za javljanjem.

Primjecujete da ona hrpica „redovnih“ pisaca i citaca blogova komentare pisu radi reda. Gotovo su prisiljeni pisati drugima komentare kako bi sebe zadrzali u utrci s vremenom, blogom i naslovnicama. Postoje ljudi koji doslovno kolekcioniraju bezvrijedne komentare kako bi rekli imam ih preko 40-50 komada.Da,da, postoje i nagradne igre na kojima ako pobjedis dobijes instant 40 komentara kissića. Neki po cijeli dan sjede za kompom, rifrešaju vlastiti blog i traže „žrtve“ tj. najatraktivnije blogove kako bi na njima ostavili trag i kako bi ih tek onda drugi ljudi pronasli. Ono sto vas najvise iziritira je kad oni, sto na brzinu komentiraju, procitaju samo zadnju recenicu. Naravno da tako ne shvate poantu cijele price, pa se krenu duriti drskim komentarima. Uvlakači su jos i gori, takvi ni ne citaju nego samo ostave, do boli, ne kreativan komentar cisto da opravdaju svoju (ne)aktivnost. To su komentari tipa; Super ti je blog, dođi do mene imam novi post. Ili I ja volim Tweetija (iako u cijelom postu pizdite kako mrzite tu glavatu ljigavu ptičutinu)

Sve u svemu Blog funkcionira dok god pomalo i sigurno citate najdraze blogove (kojih i nema bas puno) i kad imate vremena procitate ih i napisete im nesto konkretno. Blog funkcionira kad vam se pise novi post pa sebi za ljubav nesto natipkate kako bi imali arhivu svojih kolekcionarskih misli, a ako netko drugi to s gustom cita onda se na konju...ovaj Blogu.




14.09.2011. u 21:44 • 20 KomentaraPrint#^

utorak, 13.09.2011.

Sretan Obrok Uz Nesretne Činjenice

Znate onaj izraz Couch Potato ili krumpir na kauču. To odjednom postanete, a da ni okom ne trepnete. Kad jednom postanete okrugli i veliki jednostavno vise ni ne marite za kilograme, vec samo razmišljate kako se domoći novih krumpirića sa slatko-kiselim umakom. Jedva se krećete, noge vam od težine klecaju, zadišete se pri prvom usponu na stepenice (iako vise ne pušite). Sve vam je teško, ali pri pomisli na hranjenje postajete sve vise happy. Onda se stvori onaj ružno-stravični klaun, vise nalik Kingovom klaunu iz It-a nego li maskoti restorana brze hrane. Welcome to McDonalds.
Društvo oko vas se nećka, furaju zdrav život jedući otrovom polijevano voće. Vi odmah kao prstom u oko narucujete šest čizburgera, Big Mac i jedan lagani McWrap s piletinom, čisto da s ene prejedete. Sve dobro zalijevate litrom hladne kole. Ekipa se fura na alternativu, proklinje velike prodajne lance dok vi narucujete veselje na kraju Happy Meal. Ne samo da ste dobili sretan obrok vec su vam u njega ubacili i sretnu igracku. Svaki put pomislite da prokletnici nesto stavljaju u hranu jer vam nekontrolirano otvara apetit , nesto sto vas navlaci da jedete jos i jos, kao sto ste sasvim uvjereni da u mokroj Whiskas hrani za macke postoji neka droga sto vasu mačku raspizdi tolilko da trinaestogodišnja krepalina skače po zavjesama. Puni ste, povraca vam se. Svjesni ste da za danas vise ne morate nista prigristi jer ste zeludac 100%-tno zacementirali hranom zbog koje tamanite gastale kao PEZ bombone.
Sretni ste. Pri pomisli na sutrasnji rucak kesite se poput hijene pred lakim plijenom. Iako ste svjesni da vas za jedan rucak lagano pljačkaju i da je hrana skupa. Jednostavno ne mozete vise zivjeti bez slatko-kiselog umaka. On je kao život, malo sladak, malo kisel, taman!



Ekipa s kojom ste isli na objed, proklinje korporacije, pljuje po takvoj hrani i ograđuje se. Dizu prst vicuci kako su takvi lanci nepopravljivi izrabljivaci, dok istodobno sline nad mojom naribanom salatom koja lagano klizi s majonezom niz fino pecenu pljeskavicu Big Maca.
Koliko god bilo vazno i ne važno to gomilanje, točnije kolekcioniranje kilograma sala primjecujete neke stvarcice koje vas ipak izbacuju iz takta dok blagujete. Ne protivite se nikakvom Macu, Mealu, Wrapu, ali svaki put u onih pola sata prežderavanja uočavate tone i tone uzalud bacenog papira i kartona. U tih pola sata, kroz restoran prostruji preko stotinjak djece, sto one rođendanske, sto od mama ne kuhačica . Svi jedu Happy Meal. Nekidan ste izbrojali preko 50 kutija na stolovima restorana. Pitate se gdje taj papir I ambalaza odlaze nakon blagovanja!?! Nemate bas dojam da se kilogrami celuloze sortiraju za reciklazu. Mozda grijesite. Zasto bas svaki jebeni proizvod mora imati toliko papira oko sebe iako ste na blagajni rekli da cete hranu jesti na licu mjesta, pa, vise tezi ta ambalaza nego ono sto vi pojedete.
Drugo ,ono sto vas stvarno svaki put iznervira je nekultura hranjenih i nahranjenih. Ako je američki koncept cijelog restorana takav da narucis s nogu, sam se smjestis i sam za sobom pocistis onda zasto neki neuki za sobom ostavalju tacne na stolovima. To vam je u rangu s onim omalovazavanjem prodavacica u ducanu, kad klinjo od 15 godina gospođi prodavačici kaze: Daj mi 20 deka salame, brže!
Zar smo toliko jadni da dizemo kredite kako bi svoju djecu vodili na takve ruckove, ponosno stajali dok jedu kako bi ona kasnije po skoli pricala da imaju novaca jer konstantno jedu u McDonaldsu. Dok s druge strane takve “bogate” seljačine ne znaju za sobom pocistit jer misle da im je to ispod casti.

Ono zbog cega volite tamo otici jesu igračke iz Happy Meala. Posto ste kolekcionar cuvate sve,pa cak I kutije happy meal proizvoda. Oni zadrti, vec i vragu dosadni ce reci, zato to kupujes oni zbog tih igracaka izrabljuju djecu u Kini. Pitam ja vas, koliko jos ima proizvoda koji nisu proizvedeni u Kini? Jest da vam je doslo zaplakati kad ste uzeli u ruke lutku plisanog štrumpfa kojeg ste iscupali izmedju krumpirica I hamburgera. Kad ste vidjeli te male šavove, toliko truda oko neke sitne I nesretno napravljene igracke. Al hebiga ga, ne mozete si pomoci, ovisni ste. Život je kao slatko-kiseli umak.


13.09.2011. u 20:45 • 2 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 12.09.2011.

Koliko je Važna Ambalaža

Koliko nam je važna ambalaža s dobrom reklamom? Za koju se cokoladu prije zalijepimo onu s otmjenim dizajnom ili onu s gadno nabačenim fontom? Ambalaža je jako važna za proizvod. Nije za ludu „ Isto sranje drugo pakovanje“. Ponekad nismo ni svjesni koliko ambalaža utječe na našu potrošnju.
Dnevno odabiremo po nekoliko proizvoda nesvjesni njihove ambalaže, no ipak nam djelić mozga govori da odaberemo oku lijep proizvod. Ako je riječ o hrani, abalažu stgnemo , zguzvamo i bacimo. Ne idemo za tim koliko je ambalaža bila važna sekundu prije no što ste je s police podigli.
99% ambalaže odmah „leti“ u smeće. Ponekad je osvijesteni ljubitelji prirode sortiraju u kante za papir, plastiku, staklo. No ona svakako „leti“ iz naših stanova. Onih 1% „luđaka“ sakuplja neke „nejestive“ proizvode, a sto je najbolje sakuplja i ambalažu. Svjesno je posprema na tavan, podrum i neobavezno čuva. Kad prođe jedno desetljeće tek onda shvaćamo koliko nas jedna ambalaža može razveseliti, pokazati nam prolazak vremena i napredak ili nenapredak dizajna. Jedna ambalaža nam može povisiti cijenu predmeta za kojeg je ona napravljena. Ambalaža postaje dio važan kolekcije.



Banalni primjer su kutije od LEGO kocaka. LEGO kocke se prepoznaju po setovima, svaki set je prepoznatljvi po svom broju (npr. LEGO®Cars 8487). Djeca dođu kuci ,otvore novo kupljenu LEGO kutiju. Istresu kockice, mame pokupe „smeće“ saviju kutiju i bace je u smeće. No, sto se dogodi kad pravi kolekcionari zele kupiti taj set nakon par godina kad vise nije u prodaji? Oni zele kupiti taj set sa svim kockicama na broju, nacrtima za slaganje seta i s original ambalažom. Tako setovi iz 80-ih godina vrijede suho zlato ako imaju svoju kutiju i sve u njoj. Retro konzolama također raste cijena ako imaju svoje original kutije. One pričaju o nekom drugom dobu. Ambalaže nas podsjećaju kako smo u njih buljili kroz staklo izloga i skupljali novce kako bi se domogli predmeta. Neki kolekcionari ne zele svoje predmete uopce vaditi iz ambalaže jer tako gube 80% na vrijednosti. Stanovi im izgledaju kao prodavaonice pune predmeta upakiranih u kutije.
Prije neki dan u moju kolekciju su stigle kutije od nekih video igara, kartonske kutije od igara za GameBoy Advance koje je vecina gamera prilikom kupovine odmah bacala u smeće. Takve stvari me neizmjerno vesele, jucer je na poklon stigao i Playstation 1 u original kutiji. Veselju nema kraja.
Ambalaže su VAŽNE! Pa čak i od onih ambalaža od hrane vam zatreperi srce kad ih vidite nakon 20 godina. Zato zahvalite kolekcionarima i modernoj tehnologiji, internetu. Što god vam padne na pamet prikazati će vam se slika dok pretrazujete po googlu. Sjetite se instant kako je onda bilo i iz kakvih smo omota čupali, npr. životinjsko carstvo čokoladice.



12.09.2011. u 20:48 • 4 KomentaraPrint#^

petak, 09.09.2011.

Igračke Za Dvorište i Tjelovježbu

Sigurno ste kao dijete jedva čekali da izađete u dvorište, ispred zgrade ili igralište kako bi isprobali vašu novu trokolicu, romobil, rošule, role, loptu, ali postojale su još neke, sada vec pomalo zaboravljene igračke s kojima ste u društvu ili bez njega provodili sate i sate dobre zabave i usput stvarali kondiciju te zdravljem sprecavali vrtičke ili skolske viroze. Razmislite samo koliko je tada bilo djece astmaša, a koliko ih danas ima kad im je vrijeme zapecaceno pred racunalom i televizorom.

Hulahop
Postojao je bar jedan rodjendan u vašem zivotu kada ste dobili ovaj plasticni kolut. Najobičniji cijevasti kolut u kojeg uvucete svoje tijelo.Kolut pokusate ga zavrtjeti oko svog struka. U vecini slucajeva igračka je bila namjenjena curicama pa su se nadmetale koja ce vise puta zavrtjeti bokovima i kolutom.

Laštik/Gumi Gumi
Ovo spada u homemade igračke, ali i u danasnje vrijeme moze ga se pronaci i kupiti u ducanu (Muller) za bijednih 7 kn. Uzmete 2-3 metra lastika, zavezete krajeve i dobijete igračku koja vam je osvjezila bezbroj velikih odmora u stresnoj osnovnoj skoli. Ne sjecam se previse naziva igara (podsjetite me),ali se sjecam igre zaplitanja lastika i provlačenja; Olimpijade, Titove parade... jedan,dva,tri...

Humpty Dumpty ili Hopper
Bio on u obliku lopte ili u obliku gumenog magarcica obozavali ste tu igračku. No nisu je obozavali vasi roditelji ako bi se usudili s njom zabaviti po kuci. Gumena lopta velicine pilates lopte ima dvije rucke. Zajasite loptu ,drzite rucke i skacete. Dosta opasno,ali nenadmasno zabavno.


Vijača

I dan danas jedna je od omiljenijih igračaka za dvoriste. Korisnici su vecinom curice osnovna skola. Danas se prodaju svakakve doradjene varijante, sa mucicama na krajevima rucki, sljokicama, winxicama...



Skakanje u Vreći
Dosta zeznut izum. Koliko god zabavan toliko i opasan, osobito ako je riječ o utrkivanju. Zbog nespretnih nogu zarobljenih u vreci moglo je doci do povreda glave, tako da bi svakako bi savjet ako zelite gledati trku za kisnih dana ulovite puževe, postavite ih na dno zida i oznacite olovkom cilj, pa gledajte koji ce prije stici do vrha.

Školica
Kredom nacrtate oblik i po brojevima bacate kamencic. Ako pogodite polje skacete po pravilima. Igra je bila zabavna, jednostavna i danas pomalo zaboravljena.

Frizbi
Svemoguca igracka, za plazu,dovrište,more,bazen. Vrlo jeftin, a toliko zabavan za sve uzraste i spolove. Koristi se i za dresure pasa.

Twister
Iako imate gotovu varijantu u ducanu, igru mozete i nacrtati na podu akril bojama. Prevrtanje i izvijanje tijela moze biti zabavno i za mladje i starije drustvo koje se zeli dobro zabaviti, pogotovo ako popije koju casicu vise.

Sjetite me jos nekih igracaka koje su nam uveseljavale dane nakon „kucnog reda“.
Hvala na svim preuzetim slikama.

09.09.2011. u 22:22 • 4 KomentaraPrint#^

četvrtak, 08.09.2011.

Žicanje u Službi Spašavanja

Postoje ljudi koji konstantno žicaju i žicaju sve dok nešto ne dobiju. Postoje oni koji žicaju jer su ljubomorni na one druge koji imaju pa misle da su im ovi koji imaju dužni dati. Postoje oni koji žicaju jer spasavaju.

Konstantno žicanje : Neki dok su odrastali naučili su da pomoću marljivog žicanja mogu dobiti što požele. Oni nemaju osjećaj da pretjeruju, a druga osoba od tolike iscrpljenosti popusta. Vecinom se takvi žiceri toliko razmaze pa ako im u zivotu ne uspije s novcem duboko se razocaraju. Naposlijetku, neki od njih žicaju na ulici.

Ljubomorno žicanje: Kupis nesto, pa se igrom slucaja dogodi da imas vec dva-tri primjerka istog. Posto si kolekcionar ne smetaju ti duplikati, ali povremeno osjetis da je fer da nekad i poklonis nesto i uveselis druge. No, ti sam izabires trenutak kad to zelis pokloniti. Odjednom, iskace zicer koji smatra da mu moras to pokloniti jer ako mu ne poklonis onda si bogato i sebicno govno. On smatra da je tvoja dužnost to dati njemu i bezobzirno ti nameće griznju savijesti i žica poklon. To bi se svrstalo u ljubomorno žicanje, on ima , ja nemam i zato mi mora dat!

Žicanje u službi spašavanja: Ovo žicanje ja primjenjujem iako mi je ponekad toilko neugodno,ali moram se prisiliti iz ozbiljno-kolekcionarskih razloga. Naime, netko ti kaze imam ja to,ali mi i nije nesto. Pregrizem jezik i krenem žicat;

- Je li tebi to stvarno treba? Moze li se od tebe ta stvar otkupiti?
- Ma, uzmi to besplatno, meni to ne treba!
- Svejedno, zao mi je to od tebe uzimat ako ces kasnije shvatit da ti je znacilo ili da ipak to trebas.


Kod žicanja u sluzbi spasavanja treba osobu par puta pitati da li je sigurna i onda tek uzeti. A zasto je naziv „u sluzbi spasavanja“ zbog onog zicanja koje dolazi u zadnji cas,nekad ,nazalost i prekasno.

- Jooooj, koliko ti imas kinder figura. Ja sam to sakupljala, imala punu kutijetinu.
- Wow, pa gdje ti je to sad, ja bi to.
- Eh, kasnis tri dana. Prije tri dana sam sve pobacala u smece kad sam cistila kuću.


Dok je nekim ljudima ono sto sakupljate smece, za vas je to blago. Neki su lukavi, pa iako to ne sakupljaju fino ce ti prodati. Svejedno moj je zadatak da pitam, pregrizem groznu recenicu „ Je li mi mozest to dati, pokloniti, prodati“ i iskoristim pojam žicanje prije nego bude prekasno i sve zavrsi na smetlistu. Zato ljudi, evo post u kojem virtualno žicam sve ono sto vam ne treba,a ima veze s igrackama, jer bio bi grijeh za kolekcionara da zavrsi u kanti.


08.09.2011. u 11:55 • 8 KomentaraPrint#^

srijeda, 07.09.2011.

RETRO JE OPET U MODI...

... i kako je krenulo, uskoro ce biti isfuran!

Gdje god se okrenete vristi riječ retro. Retro ovo, retro ono na prvu loptu, pikseli, super mario, retro glazba,retro odjeća, retro nakit,retro je tako IN i onima koji ni ne znaju sto je retro i zasto retro. To tako umara, iskreno, povraca mi se od toga.

Vecina se tako ponasa jer misli; „To je tako kuul, pricat o commodore 64 jer je on tako retro i ide mi na ovaj retro fashion style“, isti k. kao kad neki razmisljaju; „kupit cu si pasminu akita jer je kod nas rijetka , a dobro ce mi se slagat njegovo krzno na ovu moju torbicu“ ili „pogledat cu 154939 epizoda nekog prokleto dosadnog anime crtica, samo zato da opravdam moju ultra kul manga frizuru, a i anime su same po sebi cudne i azijske pa cu odmah doci do izrazaja“. Ljudi su previse poceli iskoristavat retro, na nacin da ga konzumiraju kao modni detalj, a ne kao stvari koje moramo zastiti kako bi se ocuvale ispravne i neostecene za buduce generacije.

Zastiti retro konzole, moj je cilj. Zrtvovanje nedjeljnog jutra kad svi, jos uvijek, od raskalasene subote kome u pijanom hropcu. Budjenje, ustajanje u bunilu, odvajanje stotke u kunama i odlazak na buvljak to je moj zadatak. Tamo se nalazi odbacen iskonski retro. Pravi retro koji nije samo prolazna faza. Svaki metar kvadratni buvljaka pomno se ocima skenira ne bi li se naletilo na dijelic zaboravljene gamerske kulture.
Takvo „smece“ koje ja sakupljam prodavaci mi daju u bescjenje jer smatraju kako to i je smeće koje vise nitko ne voli,pa hebemupasa sad se igra i cijeni samo PES-a na Playstationu3.

Uzitak retro no. 1
Povratak s buvljaka u kucu je jedan od neprocjenjivih trenutaka vaseg zivota. Vadite konzolu iz najlonske vrece, trazite kablove, ponekad ih morate kombinirati s prijasnjim ulovima. Brzo sve spajate i gle cuda, nakon gotovo 30 godina Pong konzola radi kao nova. Commodorac je kao u ono vrijeme, SNES za 30 kn u savrsenom stanju, SEGA MEGA DRIVE 2 pali iz prve ( i ovaj 4 komad u kolekciji ispravan). To je retro uzitak, to je vracanje istinske proslosti. Najdraza fora je ako ketriđ s igrom ne radi iz prve, nece zauvijek biti neispravan kao danasnji izgreban disk ,pet puta puhnes u čipove, i Donkey Kong se bez problema pokrece. To je retro, nikakvi zamjenski emulatori ne dolaze u obzir. Ozivljavanje proslosti iz prve ruke. Ciscenje konzola od 30-ljetne prasine, spremanje u zastitne najlone, igranje originala, uzivanje. To je življenje pravog retro stylea, a ne samo jedan kratki modni krik kojeg su, zbog brze zarade i manjka ideje, reciklirali!



07.09.2011. u 10:41 • 7 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 05.09.2011.

Priprema Za Novogodišnje Poklone



Ljeto samo sto nije okončalo, ma jos je vruce,ali obaveze vec , od danas, su pocele.. I onda se pitate zasto ovakav naslov? Kakvi hebeni novogodišnji pokloni, pa do tog ima jos vremena. A vi kao i uvijek savjetujete jer nemate trenutno pametnijeg posla.

Znate ono kad ste bili mali, kako ste gledali filmove ala „Bozična Priča“? Kako ste pokušavali izoštrit pogled na scenu s jelkom podno koje je hrpa kutija zamotanih u šareni papir. Obozavali ste gledati filmove u kojima ste mogli gledati kako Ameri slave, hrpa darova, tona darova. Pa, tko bi toliko toga platio, hebeni bogatasi/potrosaci, mislili ste. Zamisljali ste kako je to uskocit medju sve te kutije i beskonacno otvarat i drapat ukrasni papir.

Dođe vrijeme darivanja i u ducanu nastane kaos. Svi brzo jure, kupovina u zadnji cas. Tesko disete, trčite, ne znate sto kome da kupite, ludite, trosite novce,grizete se, popizdit ce te, past cete na koljena i vikati ; NOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!!!! Cekaju se beskrajni redovi do blagajne gdje tona i tona preznojenih roditelja živčani jer neće stić doma okitit jelku pošto kupuju darove za Božićno jutro. Oduvijek ste prezirali tu „ zadnji tren“ kupovinu. Odurno vam je bilo gledati kako se kupuje bilošto samo da se kupi , da se dobro i na silu potrosi. Čak ste izjavili da u slučaju da niste kupili dar, nećete ga ni tražiti u zadnji čas, radje ćete ostati „dužni“ i darovati onda kad vam se učini da ste nasli pravu stvar za pravu osobu. Samo zato jer je volite, a ne zato sto je prokleto vrijeme darivanja. Jednostavno, ne želite osobu vrijeđati lako i brzo odabranim smećem samo zato da ne sjebete rok darivanja.

vratimo se opet unatrag...

Onda zavrsi ljeto, onda započme lagana jesen, a vi malo po malo imate koju kintu u džepu i zbog svojih igračaka i kolekcija obilazite često dućane. Povremeno iskrsnu nekakve akcije, zanimljive stvarcice, a vi fino točno ubodete pravu stvar za odabranu osobu. Tako svakih 10-ak dana kupite nešto sto je tako originalno, zabavno i cool. Nešto kosta 2 kn, nesto 8 kn, nesto 29 kn, a sve jako lijepo i korisno. Nadjete i rabljene stvari po buvljacima, antikvarijatima, nije vazno da li je novo, bitno je da je od srca i da znate sto odabrana osoba bas voli. Napravite mjesta u ormaru pa razvrstavate sto ste za koga kupili. Sretni ste jer stvari 100%-tno odgovaraju osobi koju darivate i sretni ste sto ne gubite zivce na „zadnji tren“ jer ste ovako puno jeftinije i kvalitetnije prosli.Malo vas izluđuje to cekanje, jer pucate od zelje da sto prije darujete i vidite usreceno lice. No suzdrzite se kao pravi junak! Nije da sad patite od velikog darivanja,ali svakako vam je zabavno ugledati teenagera koji svoje mrzovoljno lice u tren oka promijeni u srecu bez kraja. Nakon jeseni vas je ormar zatrpan sitnicama, svaku fino odvojite i posebno zamotate da uzitak otvaranja poklona duze traje. Posebno vam je drago darivati mladje,pa za njih bude i po 10 poklona odjednom. Na kraju kad sve zbrojite niste potrosili vise od 300 kn na najmanje 5 ljudi, a napravili ste dogadjaj za pamćenje. U secondhandu za 20ak kn nadjite crvenu odjecu, nadjite veliku platnenu vrecu i djeci odglumite djeda Mraza/Bozicnjaka. Priredite im događaj za pamcenje. Ne mora uvijek sve biti samo u filmu!






05.09.2011. u 16:57 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 03.09.2011.

Ljeto, Jesen, Zima, Proljeće Kolekcija

Pitali ste me jednom što ja sve sakupljam. Prije nego počmem nabrajati moram reći da nije lako kao što se cini. Prvo, bližim se tridesetima, ljudi od vas očekuju nešto više, neki očekuju karijeru, uspješan biznis, neki čekaju porodicu, kinder jaja. Vi ne očekujete ništa osim mirnog života i lagano uzlazeće karijere, novac dovoljan za život i pokrivanje vaših troškova za dopune kolekcija te pokojeg putovanja.
U ovoj maloj zemlji jedva virtualno poznajete nekoliko ljubitelja igračaka vaše generacije (naravno, LEGO ljupce ne ubrajam jer je to druga, budući post, priča) . Bilo bi možda prihvaćenije da sakupljam numizmatiku, marke, značke, to je kao, ipak malo „odraslije“ , ALI ne! Ja idem težim putem. Sakupljam ono za što, u ovoj državi velika većina ljudi misli, da je za djecu, ono za što misle da je smeće čim djeca prerastu broj koji piše na njihovoj ambalaži +3 - 12. Vjerojatno neki i sad dok ovo čitaju sumnjaju da niste sasvim normalni, psihički ugroženi, u nekom smislu hendikepirani ,bolesno opsesivni i sl. Možda ste potpuno u pravu, jer došlo je do toga da jedva prođe dan ako ne dobijem „igračku dana“.

dio lego kolekcije


Ono što sakupljam;
Figurice Gumenih Štrumpfova (preko 200 komada)
LEGO – 605 setova u kojima je 54054 kocke i 1255 figurica (minifigova)
Action figure – tu spadaju Batman figure, Ninja kornjače, Superheroji, Likovi iz filmova, Transformersi, Mastersi, Indiana Jones, Lords of the Ring,Harry Potter, Star Wars, Stare Vintage figure… - preko 300-400 komada
Starinske igračke – pokušavam sto vise tog pronaći na buvljacima
Disney figurice – bilokakve figure, McDonalds, gumene iz Nestle, što god…
Kinder Figure – Sve posortirano u vrecice, vjerojatno preko 1500 komada
Puzzle slagalice i drustvene igre – oko 50-ak kutija
Albumi za sličice – preko 50-ak komada
Razne igračke, Pokemone, Snorkyje, trolove...
Dinosaure – preko 100 figura od onih kineskih do onih skupljih.
Gumene životinje – preko 1000 komada
Slikovnice – oko 60ak komada
Dječje knjige, enciklopedije o animaciji, animirane filmove.
Stripovi – oko 2000 komada
TCG igraće karte ( od Harry Potter, Magic the Gathering, Shaman King...)
Retro konzole, moderne konzole i sve igre za njih (preko 30-40 konzola, 300ak original igara)

I sad kako sve to smjestiti, a da je sve pregledno? Kako sve to sacuvati od prasine za buduce generacije, moguce muzeje i sl.? Svakodnevno sortiram, premjestam, čistim, prebrojavam. Nema veceg uzitka nakon napornog i stresnog dana! Ili kad vam netko pokloni vrecu raznih igračaka. Jednom mi je na vrata stigla kutija od 28 kg igracaka. Pola godine se sve razvrstavalo. Jucer mi se ispunio san. 20 godina je proslo i moja rodica je osvanula na vratima s plastičnom vrecom njenog djetinjstva kojeg je pronasla u podrumu, unutra je bilo neprocjenjivo blago! Medju raznim blagom kući su se vratili moji stari gumenjaci, figure za koje se vjerovalo da su davno izgubljene. Osjećaj se ne može opisati riječima.
U slučaju da ne znate gdje bi sa polomljenim igračkama, općenito igračkama koje vam smetaju, slobodno se javite, uvijek se kod mene nađe mjesta za zimnicu. Postarinu placam ja! Tko zna možda jednog dana ispunim veliki san, pa sve izložim u muzej pod staklo da više nikada ne padne po njima zrno prašine, jer igračke su komadići nečijeg vremena, duše i ne zaslužuju to!

dio kolekcije

03.09.2011. u 21:41 • 3 KomentaraPrint#^

NOVI BRANDOVI, NOVI TRENDOVI



Mama: Hoćeš ove super Bratz lutke?
Dijete: Neću, to nitko ne sakuplja. To je bezveze. Ja bi Winxice!


Što danas znače novi brandovi? Znače status, stil života i opstanak.

Danas ste otišli do Turbo Limača, kako mu se stalno mijenja vlasnik tako ni sami ne znaju što prodaju pa su tako danas na policama osvanule igračke koje ni prije par godina, kad su izašle, nisu djeci bile atraktivne. Crtić po kojem su rađene se izblamirao jer ga djeca nisu popušila i tako su igračke pale u mrak skladišta. No, sad, kad je važno bilošto prodati ,po bilo kojoj cijeni , su ih prašnjave izvukli iz skladišta. Spustili im cijenu do bola. Računaju oni, sigurno će se prodati jer robot veličine pola metra nosi na sebi cijenu 19.99 kn. Pa, gdje ga nećeš kupit, pa da je i govno!
Naravno, vi odmah padnete na ogromnu kutijetinu. Ne samo da je figura ogromna nego još izgovara i 6 različitih fraza iz animacije i svijetli. Vjerojatno ćete vi biti jedan jedini kupac tog jeftinog čuda jer to nije dovoljno IN da se djeci kupuje iako je dosta kvalitetna marka (isti proizvođač Ninja kornjača).

Sada kad bolje razmislite skužite koliko smo djecu zatrovali brandovima. Koliko su se djeca zaboravila igrat igračkama. Koliko očekuju od televizije da im ispriča priču, jer ne znaju sami upotrijebit maštu. Toliko se djeci danas sve nudi na pladnju da uopće nemaju potrebu osmišljavati svoje likove. Zato su i ludi iz mjeseca u mjesec za novom igračkom koju im reklama izvice na TV-u. Sjećate se kad ste vi bili dijete nije bilo važno koju marku nosi igračka, bilo je samo važno da ste je dobili i da se s njom sad idete igrati do besvijesti. Moderni roditelji su ponekad i luđi od djece, strepe i još više huškaju to stanje mode i trenda jer se boje da će njihove dijete zaostajat za drugima. Raspituju se luđački kod drugih roditelja što njihova djeca vole. Jer najlakše je kupit nešto što im već nudi televizija nego sa djecom sjest i vježbat kreativnost.

Trenutno se događa to da se djeca srame igračaka koje su zastarile (tipa, bile su u trendu prije 6 mjeseci). Ona ih odbacuju i ne žele ih nositi u vrtić jer će im se druga djeca rugati posto više u modi nisu digimoni nego bakugani, nisu više oni plišani hrčci, već Dinowaursi, nisu više dobri ni Beanzi ni Gogosi, proš’o voz! Otišao voz zajedno i s Ben 10, a toliko ste para na njega spizdili. Prisjetite se samo svog djetinjstva! Jeste li vi patili za trendovima? Jel bilo bitno da li slažete kolače od Play-Doha ili blata, da li ste imali skupocjene gumene životinje marke Papo, Minis konjiće ili obične grubo lijevane gumene figure, poznatije kao gumenjake. Promislite malo, pa izračunajte koliko se dugo vaše dijete igra s novom igračkom, I koliko mu vremena treba da je odbaci poput smeća. Iz nekoliko viđenih primjera vidjeli ste da su djeca prezasićena, oči ih bole od toliko šarenila,uši od tolikih uzvika “Moraš skupit sve!!!”. Glasnice su im otišle od plača i žicanja, a vama je teško priznati da niste baš debelog novčanika za tolike brandove i da niste toliko u formi da jurite trendove.


03.09.2011. u 02:22 • 5 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Veljača 2013 (1)
Ožujak 2012 (2)
Veljača 2012 (3)
Siječanj 2012 (1)
Prosinac 2011 (5)
Studeni 2011 (9)
Listopad 2011 (14)
Rujan 2011 (17)
Kolovoz 2011 (12)
Srpanj 2011 (10)



Ne znate kamo ćete sa vrećama igračaka koje vam zauzimaju stan, podrum, potkrovlje? Igračke nikada nemojte bacati u smeće. Donirajte ih u dobre ruke, možda jednog dana završe u muzeju.
Možete me kontaktirati preko ovog bloga, ostaviti mi e-mail adresu na koju cu vas kontaktirati.
Razveselite me :) Hvala unaprijed! Kolekcionar



Propustili ste, pročitajte!
(podebljane su bile na naslovnici Blog.hr)

Što znači kolekcionirati
Psihološki pristup - Igračke
Dark Age
Prostor i prašina
Zašto Forum
Stavi u košaricu
Sex Igračke
Buvljak - Raj na Zemlji
Made In China
Zaboravljene Homemade Igračke
Kreativno Igranje
TOP 15 - Slikovnice vašeg djetinjstva
Igračke Gumenjaci - Biseri Našeg Doba
Kolekcionari Kao Luđaci
O Kinder Jajima
Djeca Koja Dobiju Sve Što Požele
Recenzije Forever
12 Najdražih Albuma sa Sličicama
Kič Igračke Za Kojima Ste Ludovali
Tko Kupuje Igračke
Kako Smo i Mi Postali Moderni
Što će drugi mislit!
Novi Brandovi, novi Trendovi
Ljeto, Jesen, Zima, Proljeće Kolekcija
Priprema Za Novogodišnje Poklone
Retro je opet u modi
Žicanje u Službi Spašavanja
Igračke Za Dvorište i Tjelovježbu
Koliko je Važna Ambalaža
Sretan Obrok Uz Nesretne Činjenice
Kolekcioniranje Komentara
Dovraga, Što je Vintage?
Roba s Greškom
Neki Ljudi su Guano
TOP 10 - Dječja Literatura
Vaša Igračka Dana
Držanje u plastici
Emisije Koje Smo Čekali
Stickermania
Mikijeva Radionica
Životinjsko Carstvo
San o Kontejneru
Društvene Igre
Medvjedići Dobra Srca
Štrumpfovi Opet u Akciji
Kolekcionari, Pronađite Se!
Kad je kolekcionar Sretan
Vjerovanje o Poklanjanju
Stare Fotografije - Djeca s Igračkom (Prvi Dio)
Škrinja za Igračke
Puzzle - Zabava Za Sve Generacije
Advent Kalendar
Da Se Ne Zaboravi - Danica Rusjan
Kinder Lada i Druga Iznenađenja
Klaunofobija
Šnikerikik Pisma
Kakvim Smo Se Kockicama Igrali
Kolekcioniranje Govana
Strah od Zaborava

Rubrika Igračka
Igračka 01 - Žaba na Razvlačenje
Igračka 02 - Košarka u Vodi
Igračka 03 - View-master
Igračka 04 - Mehanotehnika
Igračka 05 - Kuhalo
Igračka 06 - Čarobna Vrećica
Igračka 07 - Slagalica
Igračka 08 - Bojanka
Igračka 09 - Dollhouse
Igračka 10 - Bockalica

Forumi:

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Hrvatski Forum o Igračkama

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


O Igračkama:

Štrumpfovi

Štrumpfovi 2

SideShowToy

ActionFigureArchive

VirtualToyChest

He-Man

Transformersi

ActionMan

TMNT

DigitalToys

Matchbox Autići



free counters
Free counters



hotel Thirty Thirty New York

Powered by Best Free Counters