Kolekcionar https://blog.dnevnik.hr/toystory

ponedjeljak, 19.09.2011.

TOP 10 - Dječja Literatura

Kad im vidite naslovnicu ispustite zvuk s prizvukom nostalgije; aaaaaaaaaaaaaaaa. Ili ajmeeeeeeeeeeee. One su vas odgajale, u njima ste vidjeli avanture, strahote i ljepote. Često u antikvarijatu ugrabite neku „izgubljenu“ knjigu koju ste čitali u osnovnjaku ili vam ju je mama čitala prije spavanja kako bi ujutro mogli otići sretni u vrtić. Sada kad je po stare dane nađete srce vam se uzbudi, jedva čekate opet pročitati ono na što ste davno prije otkidali. Zalegnete, otvorite korice, a kad ono to više nije to. Kao da to nije ta knjiga. I dalje je ostala izvanredna priča, ali previše je ravna, nema više u njoj one kontrastne varijacije straha i sreće. Znate taj osjećaj kad ste mali sve izgleda veliko, a vrijeme sporo prolazi. Izgleda, da ste ipak u jednom dijelu sebe odrasli. Prokletstvo!!!

No, to vas ne zaustavlja da ih se s vremena na vrijeme ne prisjetite. Jer uz same knjige postojala je i vaša priča, prošlost i rana sjećanja. Kao dijete bili ste jako tvrdoglavi i izbirljivi. Čak jedno vrijeme niste željeli ni primirisati knjigu. Ako bi nešto tih mjeseci bilo u modi, onda bi sve poduzeli da vi ne budete pa ste u širokom luku izbjegavali „naaaajkul knjige“ ili one koje bi našli u biblioteci sa preko dvadeset rukopisa koji su naškrabali nešto u stilu „supeeeer knjiga“ srce,srce,srce. Niste voljeli ni primirisat knjigu Eko, Eko, kao ni Anku Brazilijanku, Plavi kaputić, Lažeš Melita, Sadako hoće živjeti, Djeca s kolodvora Zoo, a Čiča Tomina koliba i Mali princ su toliko bili IN da ste ih tek u punoljetnosti pročitali.

U to vrijeme, osamdesetih bili su dosta popularni izdavači biblioteka „Vjeverica“ i Hit Junior. Tako da ste imali i još uvijek imate cijeli lot najpopularnijih naslova. Voljeli ste; Olivera Twista, Bijelog očnjaka, Robinson Crusoea, Bambija, Pirga, Priče klasične starine, Emila i detektive, Arthura i vitezove okruglog stola, Robin Hooda, Alisu u zemlji čudesa,Hajdi, Čarobnjaka iz Oza te mnoge druge.


01. Doktor Jojboli – Kornej Čukovski
– Nikad vam nije skroz legao Dr. Dolittle od Hugh Loftinga, al ova je knjiga bila svetinja vašeg djetinjstvu. Godišnje bi je pročitali najmanje 5-6 puta. Pošto ste vizualni tip, kojem je profi posao crtanje, ove ilustracije su vas opčinile do ludila kao i sama priča. Tko još nije čitao sram ga bilo, brzo na aukcije bidnit jednu od 14 kuna.

02. Vlak u snijegu – Mato Lovrak – Sjećate se večeri kako ste ispijali toplo mlijeko i kako još niste znali ni jedno slovo, ali ste koncentirano slušali majku dok vam čita. Bila je to prva "stravičan cover" knjiga s puno zabavne djece. Nakon nje je uslijedilo čitanje knjige Družba Pere Kvržice i odmah ste znali da je izbor biblioteke „Vjeverica“ pravi izbor za vas, kao i dobri stari Mato Lovrak.

03. Tom Sawyer – Mark Twain – Dobili ste na poklon predivno izdanje ove knjige. Također je bila puna divnih i morbidnih ilustracija, no zbog zadataka iz brzog čitanja imate malu traumu. Još u njoj postoje napisane oznake štopanja vremena i pasosa kojeg se trebalo pročitat u zadanom roku. Kad ste skužili koliko je knjiga odlična, odmah ste pojurili u biblioteku uzeti Pustolovine Huckleberry Finna.

04. Tajni dnevnik Adriana Molea – Sue Tonwsend – Ovim ste bili oduševljeni već od prve stranice. Bili ste baš u tim godinama kad ste knjigu zgrabili u ruke. Teška perverzija. Bio je to pun pogodak, pa ste poput munje pročitali i sve nastavke.

05. Smogovci – Hrvoje Hitrec – Svi su ludovali za dobro poznatom serijom. No kad ste u biblioteci otkrili knjige nije vam bilo kraja, tj. lažete, bilo je kraja i to očajnog kraja, pošto je zadnja knjiga bila ratna i baš ciljana da bude IN pa tako i očajna! Pet knjiga je bilo, ako se ne varate.

06. Koko i duhovi – Ivan Kušan – S nestrpljenjem očekujete film u kinima (dolazi 6.10.) dok se prisjecate Koka i njegovih uzbudljivih pustolovina, što u seriji, što u knjigama. Oduvijek ste bili mrvu nastrano dijete sa smislom za paranormalno tako da ste izdvojili ovu knjigu kao the best koja je i prva u nizu knjiga o Koku.

07. Snijeg u Splitu – Matko Marušić – Ovo je bilo, sjecate se, jedno od najzabavnijih putovanja i najinteresantnijih lektira u to doba. Uz nezaboravne ilustracije Joška Marušića, Matko je ocrtao, danas, nepoznati Split kroz nesvakidašnje priče i dječje dogodovštine.

08. Čudnovate zgode šegrta Hlapića- Ivana Brlić-Mažuranić – Jedna od rijetkih Ivaninih djela uz Šumu Striborovu koja vam se sviđaju , jbg nikad vam nije dobro legao onaj Regoč i ribar Palunko, a i ostale bajke su vam bile dosadne. Hlapić je ujedno bio i jedan od vaših prvih horror knjiga koje ste čitali, crni čovjek, brrrrr.

09. Charlie i tvornica čokolade- Roald Dahl – Ovo ste jednostavno morali staviti na listu iako je niste pročitali u ranom djetinjstvu. Prije nego je Burton napravio rimejk starog filma iz ’71 vi ste otkrili ovo remek-djelo svjetske knjizevnosti. Roald je zakon! Nabavili ste potom i ostale njegove pisane bisere.


10. 5 prijatelja - Enid Blyton
–Bio je to serijal od 21 knjige koji se devedesetih širio kao pošast u osnovnim skolama. Ne bi prosao ni jedan rođendan školskih kolega,a da se bar jedna od ovih knjiga nije našla zamotana u ukrasni papir. Sviđale su vam se naslovnice, cak i ilustracije unutar knjiga, ali znali ste da su previše IN pa ste se odmakli. Kad je ludilo splasnulo, približili ste se oprezno poput pripitomljenog vuka i na miru pročitali nekoliko nastavaka. Po stare dane ih kompletirate pomoću buvljaka, dok su se u knjizarama stvorili neki novi nastavci, za koje cujete da i nisu nesto (vjerojatno im fali doza nostalgije).




19.09.2011. u 10:49 • 11 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Veljača 2013 (1)
Ožujak 2012 (2)
Veljača 2012 (3)
Siječanj 2012 (1)
Prosinac 2011 (5)
Studeni 2011 (9)
Listopad 2011 (14)
Rujan 2011 (17)
Kolovoz 2011 (12)
Srpanj 2011 (10)



Ne znate kamo ćete sa vrećama igračaka koje vam zauzimaju stan, podrum, potkrovlje? Igračke nikada nemojte bacati u smeće. Donirajte ih u dobre ruke, možda jednog dana završe u muzeju.
Možete me kontaktirati preko ovog bloga, ostaviti mi e-mail adresu na koju cu vas kontaktirati.
Razveselite me :) Hvala unaprijed! Kolekcionar



Propustili ste, pročitajte!
(podebljane su bile na naslovnici Blog.hr)

Što znači kolekcionirati
Psihološki pristup - Igračke
Dark Age
Prostor i prašina
Zašto Forum
Stavi u košaricu
Sex Igračke
Buvljak - Raj na Zemlji
Made In China
Zaboravljene Homemade Igračke
Kreativno Igranje
TOP 15 - Slikovnice vašeg djetinjstva
Igračke Gumenjaci - Biseri Našeg Doba
Kolekcionari Kao Luđaci
O Kinder Jajima
Djeca Koja Dobiju Sve Što Požele
Recenzije Forever
12 Najdražih Albuma sa Sličicama
Kič Igračke Za Kojima Ste Ludovali
Tko Kupuje Igračke
Kako Smo i Mi Postali Moderni
Što će drugi mislit!
Novi Brandovi, novi Trendovi
Ljeto, Jesen, Zima, Proljeće Kolekcija
Priprema Za Novogodišnje Poklone
Retro je opet u modi
Žicanje u Službi Spašavanja
Igračke Za Dvorište i Tjelovježbu
Koliko je Važna Ambalaža
Sretan Obrok Uz Nesretne Činjenice
Kolekcioniranje Komentara
Dovraga, Što je Vintage?
Roba s Greškom
Neki Ljudi su Guano
TOP 10 - Dječja Literatura
Vaša Igračka Dana
Držanje u plastici
Emisije Koje Smo Čekali
Stickermania
Mikijeva Radionica
Životinjsko Carstvo
San o Kontejneru
Društvene Igre
Medvjedići Dobra Srca
Štrumpfovi Opet u Akciji
Kolekcionari, Pronađite Se!
Kad je kolekcionar Sretan
Vjerovanje o Poklanjanju
Stare Fotografije - Djeca s Igračkom (Prvi Dio)
Škrinja za Igračke
Puzzle - Zabava Za Sve Generacije
Advent Kalendar
Da Se Ne Zaboravi - Danica Rusjan
Kinder Lada i Druga Iznenađenja
Klaunofobija
Šnikerikik Pisma
Kakvim Smo Se Kockicama Igrali
Kolekcioniranje Govana
Strah od Zaborava

Rubrika Igračka
Igračka 01 - Žaba na Razvlačenje
Igračka 02 - Košarka u Vodi
Igračka 03 - View-master
Igračka 04 - Mehanotehnika
Igračka 05 - Kuhalo
Igračka 06 - Čarobna Vrećica
Igračka 07 - Slagalica
Igračka 08 - Bojanka
Igračka 09 - Dollhouse
Igračka 10 - Bockalica

Forumi:

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Hrvatski Forum o Igračkama

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


O Igračkama:

Štrumpfovi

Štrumpfovi 2

SideShowToy

ActionFigureArchive

VirtualToyChest

He-Man

Transformersi

ActionMan

TMNT

DigitalToys

Matchbox Autići



free counters
Free counters



hotel Thirty Thirty New York

Powered by Best Free Counters