Kolekcionar https://blog.dnevnik.hr/toystory

utorak, 26.07.2011.

ZABORAVLJENE HOMEMADE IGRAČKE

0.0.2011 – napravljeno od nađenih materijala, 0 kn

Klikate po internetu, zavirujete u stanje na računu putem internet bankinga , potom odlazite na vama poznati web-shop za igračke i naručujete bar još dva kilograma plastike za svoju kolekciju. Sve je tako jednostavno, igračke stižu iz svih krajeva svijeta, a vi samo sjedite i ne dižete guzicu sa stolca. Ponekad se prenete iz tog konzumerskog sna i prisjetite kako je to bilo kad ste bili dijete.

Sjećate se kako ste kriomice odlazili u tatinu radionicu i uzimali raznobojne žice pa ih rezali i svijali u slovo U. Napravili bi punu najlonsku vrećicu tih malih slova U za svoju totalno kul nabrijanu praćku (od drva-rašljasto srasle grane ili žice) koja je također bila homemade izrade.



U to vrijeme bio je popularan luk i strijele, pa bi se nebrojeno puta rezala trska, sušila i zatezala konopcem u luk. Veselju nije bilo kraja kad je jednom strijela odletjela preko dvije kuće.



Sjećate se i kasnog proljeća kad bi dozrijevale male narančaste bobice na grmovima pa bi ih brali i opet trpali u najlonske vrećice koje bi kačili sebi na remen kao da se spremate za neki okršaj u podne. Bile su to bobice koje ste trpali u usta, pa ih jezikom dovodili do cijevi koju ste nazivali Pljuca. Za izradu pljuce trebalo vam je samo nekoliko minuta. Pronaći neku ravnu antensku cijev (od starih tv antena) ,ispolirati je i očistiti. Potom bi uslijedila izrada ručke koja se sastojala od štipalice/kvačice učvršćene selotejpom. To je to, jedino što ste još trebali su bobice. Bobice, samo one narančaste, mekane, koje se na meti rasprše. Od ljubičastih vam se stišću usta, gorke su i ostavljaju bolan trag na žrtvi.

Ponekad bi krenuli u malu šetnju oko svog dvorišta. Nalazili bi po obližnjim parkovima puno limenih čepova od boca. Sakupljali ste ih jer vam je tata napravio novu igračku. Čepaljku! Na jednu drvenu letvicu brokvicom zakačite elastičnu gumu /laštik ,a na drugu stranu letvice brokvicom učvrstite štipalicu/kvačicu za rublje. I igračka je gotova. Korištenje je vrlo jednostavno. Uzmete čep od boce (pivski) stavite ga u laštik kao kamenčić u praćku i sa štipalicom ga prihvatite. Kad naciljate željenu metu pritišćete štipaljku i čep se ispaljuje.



Kad zađete još dublje u prve dane svog života, sjetite se da vas je kroz godine pratila jedna vrlo posebna žaba i svakako drag gušter s cvijetnim uzorkom. Bile su to ručno šivane krpene lutke. Škarama bi se iskrojio oblik životinje, tkanina je većinom bila od neke stare bakine haljine s cvjetnim uzorkom. Pošto ste odrezali oblik, dva potpuno isto iskrojena dijela zašila bi se po rubu. Na kraju bi ostavili malu rupicu u koju bi usuli rižu, a potom i nju zašili. Igračka je već poprimila svoj glavni oblik, no uz sitnu doradu kao što su oči od malih dugmića igračka bi bila brzo napravljena i vrlo igriva.



Bili ste prvak u franjama/pikulama.Vilo je na desetke vrsta, kamenjarke, mjesečarke, zelenjarke, vodenjarke, željezarke, porculanke i maglenke. Maglenke su bile homemade izrade. Običnu franju,onu prozirnu s listićima unutra dobro izbrusite na brus papir dok se staklo ne zamagli. Te male staklene kuglice su u to doba bile baš skupocjene (danas ih ima u svakom kineskom dućanu i to cijela mrežica od pola kila za samo 8kn). Sjećate se kako ste s društvom pravili male rupe u zemlji i ciljali. Sjećate se i razočarenja kad bi vas netko pobjedio i oduzeo vam vaše blago, pa bi se idući put, prije igre, dogovarali igrate li „zapravo“ ili samo „bezveze“ . Zapravo je značilo da onaj tko drugom pogodi franju, ona postaje njegovo vlasništvo.



Jeli ste halapljivo kiseli jogurt samo da dobijete dvije prazne čašice. Baka bi vam dala par metara konopca ili čvrste vune pa bi s obe strane konopca zakačili čašice. Naravno, prije kačenja bi čašice probušili na dnu točno u centru kroz kojeg bi provukli špagu. Kad bi se špaga nategla, dobili bi šavršen, mali telefon koji prenosi zvuk.

Kad smo kod čašica nerijetko puta smo od limenki praznih konzervi s hranom radili mini štule. Probušili bi kantice konopcima kao male uzde za svaku limenku i onda bi se popeli na njih i hodali držeći se pritom za konopce potežući usklađeno ruke i noge.



Umjesto da se novci za proslave bacaju na već gotove petarde i vatromete jednostavnije je bilo nabaviti garburu. Uzmete praznu limenku od boje te na dnu nečim oštrim probušite rupu pa ubacite kamen garbure i pljunete na njega. Poklopite i začepite rupu koju ste probili na limenci. Pričekate pa limenku prislonite uz zid te na onu stranu gdje je rupa prislonite komad zapaljene novine. BOOM!
Postoji još, u Dalmaciji, takozvano pucanje tondina . Tondin je komad cijevi s drškom u koju bi stavili smrvljeni sumpor sa šibice, zatvorili vrh s vidom (vijkom) i opalili od zid.



Zabavljalo vas je stavljati pecilni prašak i malo vode u plastičnu kapsulu iz kinder jaja. Trebalo je samo usuti prašak,malo vode i zatvoriti kapsulu i dobro promučkati. Kad se stvori od praška pritisak kapsula ekspolodira. Ta igračka nije baš bila poželjna unutar stana jer bi napravila kaos.

Papirnati, leteći zmajevi fascinirali su svaku generaciju. Ponekad bi nekom sinulo da ga krene izraditi. Pokušavali ste, pronalazili jako lagane letvice,ali jednostavno niste znali kako ga dignuti u visine. Nise imali dobar poligon da se zatrčite.



Puno vremena je odlazilo i na igru s običnim ,ali tako zamamnim šarenim dugmićima. Pa, tko se još s njima nije igrao. Kakava radost kad se istresu na stol u velikoj svjetlucavaoj hrpici i u tisućama oblika.



Voljeli ste ići u vrtić jer bi od tamo kući donijeli puno kreativnih ideja, pogotovo u vrijeme Jesenskih svečanosti. Radili ste male likove od kestena,žireve i krompira zabadajući čačkalice i šibiće. Takvoj igri nije bilo ničeg ravnog, kakvi World of Warcrafti!



Najdraže bi vam bilo kada bi mama kuhala sipu. Ne zato što obožavate sipu,nego volite njenu kost. Kada se kost dobro opere od crnila ostaje savršen oblik lagane jedrilice. Ono što ste još trebali je samo komadić štapića i bijeli papir za jedro.



Nekako vam je užasno žao kad vidite na što je spala današnja dječja igra ograničena na stanove. Većina djece svoju maštu troši na računalima i već do detalja osmišljenim igrama! Sve manje po parkovima viđate kartonska skrovišta i neuredno složene daske koje su jednom bile savršene kućice na stablima. Tajna skrovišta sa zamkama od zemlje i šišaka su izumrla. Najtoplija sjećanja su šatori koje bi vam roditelji napravili pomoću jedne stare plahte zakačene štipalicama. Jedva ste čekali da se kupi novi hladnjak ili veš mašina da dobijete ogromnu kartonsku kućicu. Sjećate se koliko bi sati i sati igre proživjeli praveći kolače od blata u istim tim improviziranim kućicama. Ili tunele od blata i vode (izvukli bi dvorišno gumeno crijevo) za željezne autiće.




Jednostavno, da ne povjerujete koliko toga današnja djeca propuštaju.

26.07.2011. u 13:00 • 16 KomentaraPrint#^

nedjelja, 24.07.2011.

MADE IN CHINA

1.2. 2011. Razbilo se prije nego je proradilo 12 kn

Danas niste bili do bankomata, a da ste bili bespotrebno bi ukucali PIN pošto vam nikad, ali baš nikad na vrijeme ne sjeda plaća. Imate 12 kn u džepu, a još uvijek niste kupili igračku dana. S 12 kn si ne možete kupiti ni jednu igračku u brendiranom dućanu pa ste osuđeni na Sve po 12 kuna ili na Kinder jaje. Birate Kineze.
Ponekad vam takve igračke dođu kao jeftin odmor od skupog Lega, Transformersa... pa se mislite nek traju, dok traju. Zašto si ne bi priuštili zadovoljstvo od 3 kn, kopiju Hasbrove Star Wars figurice, Amidala zapakirana kao i prava od 80 kn, ali bez jedne ruke. Ili Mace Windu kojeg u filmu glumi Samuel L. Jackson, njegova figura ima smeđu glavu i ruke bijelca. Takvi mali propusti sumnjivog proizvođača vas ponekad nasmiju pa ih jednostavno morate imati za po kući. Dogode se i ne tako loše kopije koje s desetak metara izgledaju kao originali. Volite ih kupiti pa uspoređivati s originalom. Sjetite se samo kako ste se smijali kad ste kupili figurice dinosaura, dok je na ambalaži stajala slika krvoločnog T-Rexa s komadima mesa na zubima, a do slike natpis Best gift for your children. Nekad kupujete jer vaša država nikad u prodaju nije propustila originale, pa se zadovoljavate fejk stvarčicama .

Brine vas jedino kutija u koju nabacujete svu tu silu zavarene plastike. Tona figurica natrpana u kutiji koja kad je otvorite ispušta neugodan smrad radioaktivnog oblaka. Smrad spaljene nafte koji vam zagrije nozdrve i stišće grlo. Kako je jedno petogodišnje dijete reklo: Ne volim te igračke, smrde! Kinezi mi smrde!

Vratimo se na tren u ne tako davnu prošlost, vrijeme prije Kineskih dućana. Djeca su tad bila zaigranija, igračke nisu bile tako jeftine i dostupne pa bi svako dijete imalo samo nekoliko kvalitetnijih igračaka koje bi s godinama skupilo i s kojima bi se konstantno igralo i ponosilo. Sada svaka baka i svaki djed imaju dovoljno veliku penziju da unuka zatrpaju kineskim proizvodima koji traju toliko dok ne raspakiraju iz kutije. Nakon prvog pokretanja otpada ili noga ili kotač. Bitno je da svijetli, zuji i urla; Fajr, fajr,fajr i vi već padate i to želite!

Kakav bi svijet bio da nema tako jeftinih i nekvalitetnih stvari, da li bi djeca i dalje bila tako nezainteresirana i bezvoljna kad im se kupi nova igračka. Da l' su igračke ovog doba postale kao wc papir,potrošni materijal koji vas tri minute (za 3kn) zaintrigra prije nego što zasjednete za stol , bacite se na kompjuterske igrice i surf netom. Promatrali ste neko vrijeme lica djece ili još bolje ponašanje vaših potomaka koje novokupljene igračke interesiraju toliko dugo koliko vama treba da zbog njih ispeglate karticu. Čini li vam se da je nestalo dječjeg sjaja i iščekivanja poklona, djeca su postala potrošači kojima igračke postaju teret i nešto što se podrazumijeva. Neki rođendanski pokloni danas ostaju zatvoreni u ukrasnom papiru do kraja rođendana jer djetetu uopće više nisu bitni. Previše toga ima, a premalo radi na svojoj mašti pa se na koncu igra s čačkalicama i krompirima.

Kako je net uznapredovao stigli smo i do kineske online kupovine. Tako možete kupiti kineski proizvod klikom iz svog doma ( Dealextreme ) bez da zalazite u kičerajske Rajeve i gledate u podočnjake iznemoglih prodavačica (najvolim onaj u Zagrebu gdje je tabla s natpisom China Shoop). Taj dealextreme će vam na kućnu adresu ,ma gdje god vi živjeli, na Himalaju ako treba, dostaviti stvarcu besplatno iako ste za nju platili samo pola dolara iliti 2,50 kn !

Neki poznati brendovi kvalitetnih igračaka u zadnje vrijeme svoju proizvodnju smještaju u Kinu. Naprimjer evo smicalice, LEGO kocke proizvode se (svi dobro znamo, od kvalitetne plastike i..) u Danskoj tvornici,ali proizvodnja sve više raste pa im je jeftinije dio pogona prebaciti u Kinu. Cijena proizvoda im je i dalje visoka do nebesa iako su razlike u kvaliteti okom i opipom vidljive.
Bojite li se da ćete nesvjesno početi plaćati nekvalitetne proizvode misleći da je to najbolje od najboljeg za vašu djecu. Krenete li davati velike novce nemojte se nasamariti, okrenite proizvod u rukama dva ili tri puta i pazite što piše, u 80% slučajeva naći ćete poznati natpis Mejd in Čajna. Provjerite dobro koliko je kvalitetna i sigurna igračka za vaše dijete.

Zato ne znate ni sami, što napraviti s tom Kinom i dućanima!?! Da l' su, sve po malo kuna, dobri izlazi za slabostojeće roditelje (i djecu koja tamo po Kini danonoćno zbog toga rintaju) ili otrovno prokletstvo kojima zatrpavamo stanove? Razmislite, nemojte biti brzopleti, jer znate i sami da tamo ponekad iskeširate sitniš!


24.07.2011. u 00:01 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 23.07.2011.

BUVLJAK - Raj na Zemlji

4.5. 2011. puna najlonska vrečica za samo 45 kn

Nedjelja, svi spavaju. Neradni dan pa se rijetko tko ustaje prije 10 ujutro. Dakle, svi spavaju, a vama budilica na mobitelu zvoni već u 8:30. Drnnnnn,drnnnnn! Dižete se s vratom ispruženim ko emu i već ste na nogama prije nego ste otvorili oči. To je vaš dan! Gledate kroz prozor i navijate da bude sunce, jer bi vam kiša poremetila , tjedan dana, očekivane planove. Otvarate novčanik, nalazite neku sitnu lovu, bit će dovoljno. Budite partnera, huškate ga da što prije dođe sebi i već sjedate na motor. Nikog nema na cesti,svi spavaju. Miris jutra vam prožima nosnice (pogotovo tamo gdje gori zapaljen kontejner), a vi nestrpljivo čekate da zgulite kacigu s glave i krenete u pohod.

Krećete u pohod, gledate iz daljine vašu viziju Raja. Sve ste bliže, a potom gubite kontrolu. Oči vam lete na sve strane, ne znate gdje ćete prije gledat. Gubite se, partner vas više ne može pronaći jer jurite kao ptica trkačica od, nazovimo ga, štanda do štanda. Uzbuđenje je ravno padanju s visine, nestaje vam zraka. Ne znate što ćete danas dovući kući. Nestaju svi problemi. Došli ste na sam izvor života, na Buvljak! Pazar auta, na kojem nikad ne kupujete auto ako nije u skali 1:61.

Babe su ove nedjelje iskopale dugo čuvana blaga od svojih unuka koji su odavno odrasli. Nalazite nevjerojatno očuvane stvarce za koje bi dali cijelo bogatstvo. No, poanta buvljaka je što promukle babe ne traže bogatstvo, one traže samo 2 do 5 kuna za bocu jeftinog pića. Pružate novce bez pogovora,one se vesele, vi imate luđački sjaj u očima dok otvarate ruksak i trpate ulov. Susprežete svoje veselje da one ne skuže zajeb. Krećete dalje, nailazite na tvrdoglavog prodavača koji vam želi uvaiti prvi model Commodore 64 kompjutera. Traži 50 kn! Govorite mu kako komodorcu nedostaju kablovi. On vas uvjerava da ste u krivu pa izvlaci iz torbe kabel od fena. Onda mu govorite kako nema adapter, onda on i dalje ustraje da vam ga uvali za 50 kn. Odlazite i glumite razočaranje. Odlazite, ali vas jebeno kopka , što ako ga, u ova moja tri koraka u odlasku, proda. To je prvi model komodorca koji dolazi zajedno s joystickom (Made in Japan) i kazetofonom. Vraćate se , i strogo govorite; Može li za 30 kn? Lik vidi s kim ima posla,pa odgovara; Zašto ne bi moglo!
Komodorac ispravan, sve radi ko prvog dana. Vi ste za 30 kn nabavili prvi model nečeg što vrijedi puno više. Naravno da nikad ne pomišljate o preprodaji, ali vas uzbuđuje da nešto vrijedi pet-deset puta više od onog koliko ste vi platili. Uzbuđuje vas i pomisao kako ćete ga očistiti čim dodjete kući,a potom će, kad se obrišu slojevi prljavštine, zasjati savršeno očuvan raritet.

Dolazite svake nedjelje, ljudi vas prepoznaju. S ljudima ste postali kao prst i nokat. Neki vas zovu kući da proberete ono što vas zanima. Neki vam daju gratis jer misle da je to za vaše potomke. Svako nekoliko vas pitaju; Koliko vam sin ima godina? Jel to za kćer? Ne znate što odgovoriti jer ako raskrinkaju da je to samo za vas onda će odalamiti cifru. Ne vidite koliko je to otišlo daleko. Koliko ste postali ovisnik o cjenkaju i kupovini. Ponekad odahnete kad shvatite da i ne tražite puno od života, tek poneku kunu za buvljak (to se odnosi samo na nedjelju, na ostale dane nikako) što da ste naprimjer ovisni o kupovini bijesnih automobila, brendirane odjeće, skupocjenih delicija?

...sutra govore da će kurvanjska kiša, a vi živite od nedjelje do nedjelje!

23.07.2011. u 14:26 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 22.07.2011.

SEX IGRAČKE

1.5. 2011. uz cjenkanje spuštena cijena 15 kn oba!

Seks igračke i dječje igračke vam svakodnevno iskaču iz paštete, onda kad...

...su tako bliske, jedna do druge!

Nedjelja je 8:30 ujutro, šetate od babe do babe na buvljaku i tražite nešto jeftino za svoju kolekciju. Do dragih vam figurica iz Kinder jaja stoje čvrsto i kruto dva velika gumena dilda. Malo su potrošeni, iz šeste ruke (ako se to može tako reć), nisu baš sasvim čisti, al' se prodaju, jeftino. Vrag mi neda mira pa se za deset minuta vratim ponovit tu scenu da se nasmijem i usput pitam, čisto iz znatiželje, za cijenu. Već su nestali. Otišli u ruke (ako se to tako može reć) nekom kolekcionaru adult igračaka. Vjerojatno se za njih cjenkao, pa ih dobro spustio!

...kad neke fraze seks znalaca postanu dosadne.

Što se tu događa? Nešto je krenulo po zlu, pa vi sakupljate krive igračke. NE! Dok vi kupujete prave dječje igračke svako nekoliko dana stvori se netko pametan (vjerojatno sama reinkarnacija Boga Erosa) da vam priopći; Uhvati se ti pravih igračaka, onih iz seks shopa! Već vam pomalo dosaduje taj primitivizam i pametovanje jer se u većini slučajeva uspostavi da takvu osobu kasnije morate doškolovat na istom područuju na kojem vas provocira. Ista ona osoba koja je gadila vaš hobi nezna čemu služe japanske kuglice! Ista osoba ne zna čemu služi butt plug, a kad mu spomenete da bi vi takav plug s konjskim repom onda se zgrozi u čudu.

...kad većina misli da niste dovoljno zreli.

Ako sakupljate igračke ne znači da ste idiot, ne znači da niste dovoljno odrasli da se ne igrate i s igračkama za odrasle. Skupljate proizvode iz dječjih dućana na kojima piše +3, ne sramite se svog hobija. Također vam ne bi bio problem kupiti i veliku sexy lutku na napuhvanje. Kolekcija je kolekcija pa makar bila kolekcija gumenih vagina ili enormno velikih crnih penisa s dvije upotrebljive strane! Sakupljači igračaka imaju prednost jer cjelodnevno žive u fantaziji i mašti, pa ih lakše preusmjere u situacije u kojima se nalaze i u njima 100%-tno uživaju.

...kad vizualno izgledaju potpuno iste

Seks i gračke i prave dječje igračke počinju se miješati. Ne zaboravimo da su jako popularni kondomi stilizirani tako da imaju glave Disneyevih likova. Postoji sva sila skakutavih penisa na navijanje i ostalih perverznih igračaka (ne upotrebljivih za seks igru) . Znate li da su u davnim vremenima azijatkinje skrivale drvene penise u lutkama nalik na babuške... Danas se nemalo puta zapitamo čemu nešto služi, jer su se proizvođači baš od srca razigrali.

...kad zrače

Postavlja se pitanje koliko su igračke pogodne za zdravlje. Svjesni smo da sve što se na veliko proizvodi dolazi ih Kine. Koliko god skupo platili neku razvikanu marku (da ne bi slučajno ispalo da kupujemo u Kineskom dućanu Sve po 12 kn) opet na njoj nađemo natpis „Made in China“ . Koliko je zdravo igrati se na ovaj ili onaj način?

...kad na kraju zaključimo

Jedno je sigurno, dopunjavanje kolekcije nije ravno seksu, no svakodnevna kombiniacija jednog i drugog je Mount Everest! Zato savijet, fetiš perušku u ruke! Prvo krenite s prašinom na He-man figurici, onda zamahnite po polici... brzo ćete krenuti počistiti i nešto drugo, sa ili bez igračke!



22.07.2011. u 23:33 • 0 KomentaraPrint#^

STAVI U KOŠARICU


7.8.2011 - 4 klika mišem + poštarina = 780 kn

Dugo vremena ste odbijali inozemnu internet kupovinu kao i u ono vrijeme kad te odbijali imati mobitel pošto ste imali gadan predosjećaj da je to uzaludno bacanje novca. Kupovali ste na sve oldschool ( kune iz ruke u ruku) načine, one koji traže samo keš i dobru kontrolu nad novcem. Znali ste za divan svijet u kojem dobijete PayPal i sve vam postaje toliko dostupno i tri put jeftnije pod navodnike. Svejedno, čestitate sami sebi na samokontroli. U zadnje tri godine kupujete samo preko domaćih aukcija i odlazite pješke do banke kako bi tamo uplatili prodavaču s aukcije na račun. Izbjegavate sve što ima veze s internetom i transakcijom novca preko istog. Dobro ste jer znate da bi moglo biti još gore. Kupujete ono što nalazite po dućanima, nije velik izbor. Svjesni ste da su stvari preskupe i katastrofalno nekvalitetne (na ebayu bi ih mogli kupiti za 5 puta manju cifru), ali ovog trena su vam jedine i dostupne. Dobro znate da ste mogli preko amazona nabaviti vrhunsku, kvalitetnu stvar za istu cijenu. Smirujete misao o nabavi PayPala i trpite. Napokon ste priznali sebi da ste mahniti i nezasitni luđak koji se u blažem obliku naziva – kolekcionar.
Bilo je jutro kao i svako drugo, dogodio se, ničim izazvan, okidač na Nerf pištolju. Otišli ste i duže vas vremena nije bilo. Zapeli ste u banci, ali s razlogom. Konačno imate sve potrebne kartice i pinove za online kupovinu. Najveća greška, ravna onom kao kad lavu u kavez stavite komad sočnog zebrinog buta! Pozdravljate se s bližnjima, zbunjeno mašete i ulazite u internet kapsulu koja će za samo par minuta ispljunuti vaš prazan novčanik.
Klik, klik, klik , stavite u košaricu i eto ga. Simpatično, zar ne? Za tjedan dana stiže kutijetina od 10 kilograma puna onog o čemu ste godinama maštali. Vrhunska klasa, raritetnost i cijena. Ne marite za cijenu poštarine koja skoro dva puta nadvisuje kupljen predmet. Vi želite taj predmet i ni jedna carina vas u tome neće spriječiti.
Kasni vam plaća, besramno razmišljate o kopanju po kontejeru i povratnoj ambalaži. Niste stoljećima bili na odmor van vašeg grada. Nema se para za takvo što jer stižu novi proizvodi, novi LEGO setovi, nove akcione figure, ždere se McDonalds hrana zbog Happy Meal igračke. Naposlijetku ste posudili novce za hranu, dugujete već duplo više. Kupili ste zalihu najjeftinije hrane na akciji, a potom upalili kompjuter i pomislili; ovako dobra ponuda se ne smije propustiti, ovako dobar bid na ebayu nije se dogodio od početka interneta. Ma, kvragu sve! Samo jednom se živi – KLIK! Bid,bid,bid, dižete cijenu, tko se to usušuje baš vas nadmašit u aukciji. Nema povratka, nema realnosti, nema režija i dosadne hrane. Želite sve, kupujete cijeli faking internet!


22.07.2011. u 01:05 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 21.07.2011.

ZAŠTO FORUM?

1.5.2011. – razmjena igračaka, poštarina 15 kn

Forum je mjesto gdje ćete se opustiti, pričati o važnim i nevažnim stvarima te pronaći istomišljenike, ali i suparnike. Uglavnom postoji glavni pojam oko kojeg se sve vrti (npr. igračke), i iz kojeg članovi izvlače razne podteme. Glavni cilj je rasprava o nekoj temi, no otkako je vrijeme izmaklo kontroli izrodila su se druga internet mjesta (Facebook, Twitter...) koja informaciju prenose brže od bilokojeg bloga ili foruma. Tako dovodimo u pitanje opstanak foruma i ovakvih blogova koji imaju, već, pomalo staromodan način izmjenjivanja poruka i postova.
Srećom forum na kojem kolekcionari raspravljaju ne svodi se samo na raspravu u zraku, on je tu da se kolekcionari razmjenjuju, nalaze i druže, uživaju u fotografijama tuđih kolekcija...
Na kolekcionarskim forumima se fotografije s novim stvarima ne prikazuju u stilu ; Lalala, pogledajte što ja imam, a vi nemate! Najčešće to radite jer dolazite pokazati novokupljen predmet kako bi neizmjernu sreću podjelili s drugima. Kolekcionari vrlo često pomažu jedan drugom. Jednostavno, volite pokloniti nekom ono što sakuplja jer znate kolika je sreća kad se poklon dogodi vama. Zato kolekcionarski forumi rijetko šute, pošto skoro svakodnevno ljudi nešto novo istražuju, kupuju, pronalaze i pokazuju.

A sada dosta izvlačenja, slijedi gola istina!
Kolekcionarski forumi su tu da se utješite kako niste opsesivni manijak, iako vam to pitanje svakodnevno ispliva na površinu. Počinjete se čak pitati zašto baš vi, zašto volite te proklete stvarčice koje vas zatpravaju dok vas ne ubiju astmom i bankrotom. Zašto, recimo, ne volite sakupljati dijamante, o tog bi bilo koristi i ne bi vas čudno gledali (vjerojatno bi vas gledali samo kroz nišan snajpera). Možda je Bambijeva majka pogriješila u odgoju, možda zbog traume u djetinjstvu jer u tom trenu niste imali keša, možda vam nije ništa, samo imate gen genijalnog opsesivno-komplulzivnog luđaka. Kako neke spoznaje zataškati? Za takvo što služe ljudi s foruma! Oni su tu da uprete prstom u nečiju profilnu sliku i rečete; eto, ovaj je kupio ovo, a to je pet puta skuplje od ovog sto ću ja kupiti, tako da me nema zašto grist savijest zbog potrošenog novca za npr. registraciju, kastraciju, raciju.
Zar vam nije lakše kad znate da postoji netko još luđi, kad znate da niste jedini E.T. koji hoće kući.
Zar vam nije lakše kad vidite druge kako se tresu ako tog dana nisu dobili dozu plastike i litru hladne coca-cole. Priznajte, i ne izvlačite se opet, ne govorite da ste tu samo zbog vašeg djeteta koje žica igračke.
Tu ste jer vas razumiju i ne kolutaju vam očima kad spomenete PVC Hulka, raritetne autiće ili štrumpf selo. Da, to vam čini forum. Welcome to hell!

FORUM ZA KOLEKCIONARE IGRAČAKA



21.07.2011. u 12:32 • 5 KomentaraPrint#^

srijeda, 20.07.2011.

PROSTOR I PRAŠINA

7.5.2011. - kupnja preko aukcija 75 kn + besplatna poštarina

Baš odlično izgleda kad uveselimo prostor jednom malom policom sa simpatičnim figurama. Ta polica brzo postane natrpana pa figure svako malo naprave samoubojstvo bacajući se na pod lomeći ruke i noge.
Tada je krajnje vrijeme da krenete razmišljati o idućoj polici, ubrzo o još jednoj, pa još jednoj. Bojite se da ne pretrpate prostor jer, tko bi rekao, težite minimalističkom interijeru, baš onakvom kakvog viđamo u filmovima. Interijeru koji je čist, prozračan i koji vam odmara oči i um. Al' to ne ide tako. Natrpali ste prostoriju plemenitom plastikom i svakodnevno dovlačite, još i još. Nakon napornog dana jedino što vam može odmoriti živce je preslagivanje kolekcije s jedne police na drugu jer uvijek mislite kako ćete stvoriti malo više prostora za nadolazeće igračke. Nakon par dana kistom čistite figure od prašine. Ukućani vas uvjeravaju da ste baš zbog tih oblaka prašine dobili astmu, vi ih uvjeravate da je to od cigareta. Odbacujete zauvijek cigarete da ne bi morali odbaciti prašinu. Dobro se osjećate jer tako rade kolekcionari, čiste i uživaju u svom blagu.
Dva-tri mjeseca uzastopnog čišćenja shvaćate da je to dugotrajan i dosadan proces koji vječno traje (nešto kao i kad shvatite da je pranje akvarija zlatnim ribicama čisto ludilo i da one puno bolje izgledaju u prirodnom okruženju). Ono što jako želite je dokučit kako vaše divne kućne eksponate zaštiti od proklete prašine. Nekoliko stotina puta ste proklinjali svijet zbog postojanja prašine i sad ste rekli DOSTA! Skidate sve figure s polica i trpate ih u kutije gdje su sigurne, no istinita izreka glasi; daleko od očiju, daleko od srca – pa tako jednostavno zaboravljate što imate, a što nemate i nerijetko kupujete duplikate.
Nakon nekog vremena pronalazite jednostavno rješenje, a to je vitrina. Tona skupocjenog stakla koje će vaš životini prostor pretvoriti u muzej i onda se tek više nećete imali gdje okrenuti. Olakotna okolnost je da ćete umjesto prašine povremeno, i pobjednosno, proći krpom i sredstvom za čišćenje prozora. Jedina mala sitnica koju ste propustili je digitron koji govori kako ta vitrinica košta koliko i cijela vaša kolekcija. Svjedno planirate dignuti kredit i obložit bar jedan zid u metre i metre polica sa staklom i svjetlom iznutra (ako ste hard core onda i ogledalom u pozadini koje pokazuje figuru i sa stražnje strane). Zadovoljni ste, uspjeli ste. Napokon dišete.
Samo pola godine kasnije trebate ubiti još jedan fini prozračni zid vašeg stana. Zamišljate (ali ne volite o tome razmišljat, uopće) što će biti nakon 5 godina, hoće li ponestati zidova, kutija, ormara, hodnika, podruma,potkrovlja za arhiviranje sve sile onog što sakupljate. Naravno, ne zaboravimo spomenut da ne čuvate samo predmete, već i njihove originalne ambalaže. Imate noćne more i sanjate kako će se jednog dana, dok tako sanjate, urušit sve police točno po vama i kako će to biti vaš ne tako bajni kraj.
Htjeli bi pobjeć od svega. Maštate o tome kako bi bilo fino imati veći stan, ili privatnu kuću ili još bolje vilu s bazenom čiji ćete bazen pretvoriti u prostoriju i obložiti ga policama. Krajnja točka razmišljanja dovodi (kao i kod pijanog razgovora kad rasprava završi na Svemiru) do tog da nećete moći živjeti ako sve to ne oblikujete u muzej. Zato ni manje, ni više, dobro razmislite prije nego pomislite išta kolekcionirati jer jedna polica = prokleto veliki muzej.

20.07.2011. u 20:17 • 7 KomentaraPrint#^

utorak, 19.07.2011.

Dark Age

2.6.2011 – u obližnjoj samoposluzi potrošeno 26 kn

DARK AGE
kolekcionari (pogotovo LEGO kocaka) vole nazivati razdoblje puberteta kada je većina prodala ili poklonila svoje igračke računajući da im to uopće ne treba jer više nisu djeca. Tamo negdje oko 13 godine sve ono što su nabavljali i obožavali postaje dosadno, pa se što prije tog treba riješiti kako vas ne bi nazvali djetetom, a novcem kojeg skupite od prodanih igračaka kupujete npr. električnu gitaru, cigarete, alkohol i sve ono što jedan adolescent želi iskusit. Kad se hormoni smire negdje u 21 i kad više nema sumnje u vašu izgrađenu osobnost gubi se važna rečenica ; svi će mislit da sam dijete. Tad čak postaje simpatično ako sami kažete da bi se igrali i kupovali igračke . Kupite li igračku, tada kreće i ozbiljan kolekcionarski hobby, ma koliko god vi govorili da kupujete samo odabrano ili u rijetkim slučajevima.

Postoje i oni koji prođu dark age i cijele svoje dvadesete, a da još uvijek ne osvijeste što žele. U većini slučajeva vaš potomak je novi okidač za nabavu igračaka. Tada krenete kupovati djetetu, a onda shvatite kako su neke stvari super pa registrirate da ćete ipak morati kupovati djetetu i sebi istodobno dvije različite vrste igračaka. Djetetu one koje može nabacati na hrpu, a vama one koje fino sjedaju na policu i kupe prašinu koju vi redovno brišete.

Zaključak je, da ako ste ikada u djetinjstvu imali tendenciju da čuvate i sakupljate igračke kad-tad će vas kroz život stići misao kako je vrijeme da se nabavi barem cijela serija jedne vrste igračke. Sakupljanje igračaka postaje kao blagi sedativ od stresa, ali je istodobno dvosjekli mač ili droga koja ima takav utjecaj da svakim danom želite još, nešto novo, nešto što će vas zadovoljit bar slijedeća 24 sata.


19.07.2011. u 11:34 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 18.07.2011.

PSIHOLOŠKI PRISTUP - IGRAČKE

12.6. 2011. potrošeno 126 kn u online kupovini


Dobar dan, vi ste kolekcionar igračaka i imate velik problem. Kažete sebi ja želim kolekcionirati samo jednu vrstu igračaka, al onda odjednom iskrsne još nešto, pa još nešto za što ne možete reći NE i odjednom ste pretrpani desetinama raličitih kolekcija od kojih vam je svaka posebno draga. Zašto igračke? Zašto ne kolekcionirate, recimo, novac i to ovaj s kojim se još uvijek može živjeti? Postoje dva razloga zašto.

Prvi – bili ste mali, imali ste lijepo djetinjstvo, imali ste samo igračke i nikakve druge probleme. Te igračke nikada niste uništavali, a kada bi se koja slučajno od igre raspala bili ste jako tužni. Već tada ste bili naklonjeni kolekcioniranju, ali to još niste osvjestili. Jedini zadatak u vašem dječjem životu bila je mašta, kako stvoriti svijet, kako posložiti figurice, kocke, autiće. Godine su prolazile i stigao je Dark Age, svjedno ste voljeli svoje igračke, ali niste imali vremena za njih. Sve manje je bilo prijatelja koji bi stizali na igranje,pa ste ih spremili u ladicu, potkrovlje ili podrum. Kad ste se osvijestili od puberteta i kad ste osjetili nostalgiju jer ste na internetu ugledali vašu igračku i potom je izvukli iz zaborava, očistili od prašine i zagrlili. Nakon tog je uslijedilo – želim ih još! Sreća u nesreći, ili obrnuto, u međuvremenu dok smo mi odrastali stiglo je doba interneta, lake nabave tako da nam je omogućeno velikom brzinom vraćati komadiće svog izgubljenog djetinjstva i ponovo ih slagati na policu.
Zašto želimo nabaviti ono što smo već imali – jednostavno, ne podnosimo čvor u želucu kad se prisjetimo nečeg što nam je toliko značilo u toj važnoj životnoj etapi kad smo se tek učili svijetu. Neugodnost u želucu dolazi kad se sjetimo rečenica; jao, ja sam to imala, poklonila nekom,a taj je to bezdušno bacio u smeće. Jao, ja sam to imao al' mi je nestalo. Jao,mi smo to imali ali su nam starci bacili. Nestalo kod selidbe, ukrali ...
Kad napokon nabavimo ono što nas usrećuje, kad vratimo komadić puzzle koja nam je godinama nedostajala onda se osjećamo potpuniji, a još jedan sitan nesvjestan razlog veselju je što ste ponosni na sebe jer ste nekim čudnim čudom vratili igračku i to za sitne novce, igračku koja se rijetko nabavlja i koja ima starosnu vrijednost.

Drugi – bili ste mali, imali lijepo djetinjstvo, imali ste samo igračke i poneki sitan problem. Imali ste igračke koje su vas ispunjavale do trenutka kad bi se u dvorištu pojavilo dijete koje je imalo SVE. Dijete čiji su roditelji kupovali na tone kvalitetnih brendiranih igračaka dok bi ono prezasićeno i bezvoljno držalo u ruci npr. Mastersa. Jedini cilj u igri mu je bio – gledajte, ja to imam . Pamtite cijeli život to djete koje je došlo pokazati igračke za kojima vi patite jer vaši roditelji ili nemaju novaca ili ne žele da ste razmaženi i da imate sve što poželite. Pamtite ga jer vam ne bi dalo tu igračku da se igrate pošto je to SKUPA iako kući ima još jednu takvu, potpuno istu. Nakon tih sitnih problema zaboravite na igračke, kreće pubertet i više ništa nije važno osim izlazaka i pokoje tv serije. Kad napokon strka prođe, smirujete se, pravite gnijezdo. Gnijezdo se pravi razmještanjem namještaja, posebno polica i vitrina, pošto ste odlučili biti kolekcionar i to sasvim sllučajno kad ste naletjeli na jeftin lot onih istih brendiranih igračaka koje nikada niste posjedovali. Nakon što ste zadovoljili svoje djetinjstvo, počinjete opsesivno provjeravati na internetu što bi još moglo postojati, a da je vezano za vašu kolekciju. Pri kupnji se tješite kako će se jednog dana to isplatiti,pa kupujete čak i duple primjerke, ma sigurno ćete imati izložbe i muzej. Uvjereni ste da ćete vašim potomcima osigurati fino bogatstvo. Otkrivate beskrajan svijet rariteta za koje ste spremni isprsiti aktovku novca samo da prepunite police i ugledate tu šarenu masu koja vas istodobno usrećuje i užasava.

18.07.2011. u 13:03 • 0 KomentaraPrint#^

ŠTO ZNAČI KOLEKCIONIRATI

16.5. 2011. - 165 kn u današnjoj nabavi igračaka

KOLEKCIONIRATI riječ koja dolazi iz mračne dubine uma, riječ koja se iz daljine pomalo počinje približavati i govori ; Počmi, kupuj, zapakiraj, spremi, nabavi još i još, jer obični smrtnici ne znaju da je to vrijedno, a ti to dobro znaš, Bobo! Ti dobro znaš da je to već sad vrijedno jer je to već kolekcija koja se dobro može prodati. Ti dobro znaš da nikad to nećeš prodati i ti dobro znaš da će to najvjerojatnije prodati netko nakon tebe.

Svakim danom veselo živite u zabludi i osjećaju koji vam spriječava grižnju savjesti zbog skršenog novca i tamo duboko u podsvijesti mislite kako ćete , jedino ako zagusti, prodati sve i postati milijunaš. Taj mali suvisli glasić koji vas uvjerava da ćete biti milijunaš dobiva debelu pljusku od onog glasića KOLEKCIONIRAJ , mazi-pazi i nikom ne prodaj, pa vi i dalje bezglavo nabavljate, kupujete, nabavljate, dovlačite, arhivirate i što je najbitnije zaboravljate na namirnice koje vas održavaju na životu. Zaboravljate na frizuru, zube, odjeću, ulje, mlijeko i kruh...

Svakim danom pomišljate na veći stan, počinjete sanjati sredstvo za čišćenje stakla, vitrine, stotine metara polica. Idete u supermarkete samo kako bi se divili nizovima polica i hangarima ogromnomg prostora koji bi vam bio taman po mjeri. Vraćate se u stan, stavljate „ulov dana“ na stol, preokrećete najlonske vrečice, sve fotografirate da ne zaboravite da to postoji i pokušavate naći malo praznog prostora za novi izložak. Ponestaje prostora, znam, no to je već novo, posebno poglavlje.

Kolekcionar se može okarakterizirati kao pobjednik i patnik. Svakim danom sretniji, ispunjeniji, no problemčić nastaje kad pomalo počinjete sumnjati u svoje superherojske moći i mislite da svo to nabavljanje prelazi u bolesnu opsesiju. Srećom, okruženi ste drugim kolekcionarima, pa možete odahnuti i prstom ubosti i reći, i on je takav, i ona i on, i on tamo...

Jedno je sigruno, nadrapali ste ako imate životnog partnera istomišljenika u kojem se mutantno bude velike naznake pravog kolekcionara koji se napokon domogao internet kupovine i koji ima nos samo za najkvalitetnije stvari za koje ćete oboje rintati po par mjeseci.

Kolekcionar postaje robom svoje robe! Imovine. Razmišlja o osiguranju, krađama, zaštiti svog blaga. Ponekad razmišlja dal je sve moglo i bez tog „tereta“, da bude slobodan kao ptica i da seli iz grada u grad bez nepotrebnih kutija i bude boem koji živi na ulicama i nema ništa. Razmišlja istodobno o onom što ga iz dana u dan veseli, što ga, htio on to ili ne, pomalo izgrađuje kao personu – kolekcionara te i te stvari. Svakodnevno se iznova tješi da se novci kad-tad moraju potrošiti, a kolekcije „zauvijek“ ostaju i diže im se cijena (naravno, uzaludno, jer ne postoji istinska misao o prodaji).

Samopomoći nema, priznajem, već na prvom poglavlju, nitko drugi vam, također, neće pomoći, prije će se potruditi da vam nabavi ono što vam nedostaje da zaokuržite kolekciju. Pomirite se sa sudbinom, vi ste na svijetu jedan od onih odabranih

... hrčaka.

18.07.2011. u 13:01 • 1 KomentaraPrint#^

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Veljača 2013 (1)
Ožujak 2012 (2)
Veljača 2012 (3)
Siječanj 2012 (1)
Prosinac 2011 (5)
Studeni 2011 (9)
Listopad 2011 (14)
Rujan 2011 (17)
Kolovoz 2011 (12)
Srpanj 2011 (10)



Ne znate kamo ćete sa vrećama igračaka koje vam zauzimaju stan, podrum, potkrovlje? Igračke nikada nemojte bacati u smeće. Donirajte ih u dobre ruke, možda jednog dana završe u muzeju.
Možete me kontaktirati preko ovog bloga, ostaviti mi e-mail adresu na koju cu vas kontaktirati.
Razveselite me :) Hvala unaprijed! Kolekcionar



Propustili ste, pročitajte!
(podebljane su bile na naslovnici Blog.hr)

Što znači kolekcionirati
Psihološki pristup - Igračke
Dark Age
Prostor i prašina
Zašto Forum
Stavi u košaricu
Sex Igračke
Buvljak - Raj na Zemlji
Made In China
Zaboravljene Homemade Igračke
Kreativno Igranje
TOP 15 - Slikovnice vašeg djetinjstva
Igračke Gumenjaci - Biseri Našeg Doba
Kolekcionari Kao Luđaci
O Kinder Jajima
Djeca Koja Dobiju Sve Što Požele
Recenzije Forever
12 Najdražih Albuma sa Sličicama
Kič Igračke Za Kojima Ste Ludovali
Tko Kupuje Igračke
Kako Smo i Mi Postali Moderni
Što će drugi mislit!
Novi Brandovi, novi Trendovi
Ljeto, Jesen, Zima, Proljeće Kolekcija
Priprema Za Novogodišnje Poklone
Retro je opet u modi
Žicanje u Službi Spašavanja
Igračke Za Dvorište i Tjelovježbu
Koliko je Važna Ambalaža
Sretan Obrok Uz Nesretne Činjenice
Kolekcioniranje Komentara
Dovraga, Što je Vintage?
Roba s Greškom
Neki Ljudi su Guano
TOP 10 - Dječja Literatura
Vaša Igračka Dana
Držanje u plastici
Emisije Koje Smo Čekali
Stickermania
Mikijeva Radionica
Životinjsko Carstvo
San o Kontejneru
Društvene Igre
Medvjedići Dobra Srca
Štrumpfovi Opet u Akciji
Kolekcionari, Pronađite Se!
Kad je kolekcionar Sretan
Vjerovanje o Poklanjanju
Stare Fotografije - Djeca s Igračkom (Prvi Dio)
Škrinja za Igračke
Puzzle - Zabava Za Sve Generacije
Advent Kalendar
Da Se Ne Zaboravi - Danica Rusjan
Kinder Lada i Druga Iznenađenja
Klaunofobija
Šnikerikik Pisma
Kakvim Smo Se Kockicama Igrali
Kolekcioniranje Govana
Strah od Zaborava

Rubrika Igračka
Igračka 01 - Žaba na Razvlačenje
Igračka 02 - Košarka u Vodi
Igračka 03 - View-master
Igračka 04 - Mehanotehnika
Igračka 05 - Kuhalo
Igračka 06 - Čarobna Vrećica
Igračka 07 - Slagalica
Igračka 08 - Bojanka
Igračka 09 - Dollhouse
Igračka 10 - Bockalica

Forumi:

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Hrvatski Forum o Igračkama

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


O Igračkama:

Štrumpfovi

Štrumpfovi 2

SideShowToy

ActionFigureArchive

VirtualToyChest

He-Man

Transformersi

ActionMan

TMNT

DigitalToys

Matchbox Autići



free counters
Free counters



hotel Thirty Thirty New York

Powered by Best Free Counters