U Zemlji Izlazećeg Sunca

19.11.2006., nedjelja

Izvlačenje šibica, brojanje na japanski i još ponešto

Evo novog zapisa samo za najvjernije. Iskrene čestitke na upornosti da dolazite na ovaj blog i iz dana u dan se uvjeravate da zabušavam.

Ali što se može - poslovi pritisli, dva tjedna sam izgubio na jednom problemu koji je trebao biti završen za dva dana, ali sam ga tek jučer uhvatio za glavu i rep i riješio. A kod mene je problem, što me ono što ne uspijevam riješiti toliko obuzme da o tome razmišljam i danju i noću, i dok spavam i dok jedem i na poslu i kod kuće...

Izvlačenje šibica

Stvar koja me je oduševila prošli tjedan! Trebali smo izabrati jednog iz grupe da obavi određeni zadatak. U Hrvatskoj bi napisali imena na papiriće, ili bi izvlačili šibice.
Japanci to rade na sljedeći način:
Image Hosted by ImageShack.us

1. Recimo da imamo četiri osobe u igri. Na praznom listu papira nacrtaju četiri vertikalne crte i jedna od njih se obilježi zvjezdicom na dnu. Na vrhu se napišu imena osoba koje sudjeluju u izvlačenju.
2. Svaki od suigrača ima pravo spojiti crte neograničenim brojem spojnica.
3. Nakon prvog kruga spajanja, donji dio papira se pokrije da ne bi netko išao računati i utjecati na ishod i svaki od igrača može dodati još po koju spojnicu.
4. Na kraju se, krećući od zvjezdice, i slijedeći svaku spojnicu na koju se naiđe stiže do izabranog. U ilustriranom slučaju riječ je o osobi X.

Kod našeg izvlačenja papirića samo onaj kojemu je povjereno da izvlači ima, na neki način, utjecaj na izbor (iako, ukoliko se pošteno igra, to ne utječe na rezultat izbora). Kod japanskog načina svi imaju utjecaj na izbor, a sam izbor je korelacija slučajni funkcija svih nazočnih osoba :-)
Uglavnom, kad sljedeći but budete morali izvlačiti šibice, budite faca i predložite, "Ajmo to napraviti na japanski način!" wink

Brojanje

Ako niste znali kako Japanci broje pogledajte ovdje!


Nagradno pitanje: kako Japanci naručuju 2 pive??? Odgovor je prikazan na slici iznad party

Crveno, žuto, ...
Oni koji me znaju, sjetit će se da sam s bojama, blago rečeno, konfuzan, i da je za mene trava crvena, a "zeleno" na semaforu plavo. I tko kaže da nisam u pravu. Nisam siguran za travu, ali za semafor pitajte japance i svi će vam potvrditi da na semaforu krećete na ao, što znači plavo wink

Da ne bude zabune! Semafori su im jednaki kao i kod nas: crveno, žuto, zeleno. Ali riječ ao može značiti zeleno ili plavo, ovisno o situaciji. Moderni japanski ima i riječ za zeleno (midori), ali se ona pojavila u 12. stoljeću. Klasični japanski ju nije imao, a i do danas se zelena boja smatra nijansom ao. Tek nakon drugog svjetkog rata počinje se zelena smatrati zasebnom bojom, ali i do danas se ao koristi za neko povrće, jabuke ili vegetaciju (preuzeto sa Wikipedie)

A sunce?
Dok sam na internetu tražio potvrdu da Japanci doista zeleno zovu plavim (to sam prije čuo u kolokvijalnom razgovoru...) naišao sam na još jednu zanimljivost! Kakve je boje sunce? Ako pitate znanstvenike reći će vam da je bijelo. Ako pitate svakog klinca u Hrvatskoj, naravno, sunce je žuto, svi smo ga u takvoga slikali u školi i prije nje. Ali u Japanu je sunce... naravno, crveno! I to nije jezična zavrzlama, nego će svaki japanski klinac uzeti crvenu bojicu i nacrtati lijepi crveni krug. A ako niste znali, to im je na zastavi - lijepo, veliko, crveno, okruglo SUNCE.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se