..::Topusko on-line::..

subota, 09.09.2006.

"AD FINES"

Topusko je nekad davno, u neka druga vremena nosilo naziv "AD FINES",... "NA GRANICI",... "NA KRAJU". Neću ulaziti u razloge tog naziva, jer to je tada imalo svoje značenje, svoju opravdanost, ali danas...! Danas, nažalost, Topusko postaje sve više "na granici", na granici ludila, na granici uništavanja, propadanja, na granici donošenja odluka zbog kojih će "oni poslije nas" plakati. Nažalost, danas je Topusko sve manje simbol lječilišno-turističkog bisera, sve manje se za nas čuje zbog lijepih, pozitivnih stvari, zbog uspjeha, zbog razvoja!
Danas me je strah otvoriti novine, upaliti radio jer "opet se piše o nama"! A piše se što!?
Vandali u Topuskom ruše hrastove na Nikolinom brdu, ekocid u Topuskom, djeci se sprječava upis u Dječji vrtić, Lječilište u dugovima..., sve je to samo dio onog što pročitamo ili čujemo u medijima! Sve se to dešava u Topuskom! Nova uprava Lječilišta muku muči sa zatečenim dugovanjima, postojeći objekti propadaju, traže sanacije, na daju ni trenutka predaha, a općinska vlast - treba puno snage pa to nazvati vlašću - ide iz afere u aferu, ali najgore u svemu tome je što mi - MI - šutimo, gledamo, odnosno ujutro trčimo do kioska kupiti novine. "Opet se piše o nama!"
Da, piše se o nama, o Topuskom! Da, prozove se u tim člancima krivac, ali - opet se piše o Topuskom!
Kada su sadašnjeg načelnika zadesili zdravstveni problemi opasni po život, iskreno sam na istim ovim stranicama napisao tekst, odbacujući bilo kakvo politikanstvo ili iskorištavanje tadašnje situacije za političku borbu poželjevši samo uspješno ozdravljenje i brz oporavak u politički život Topuskog. Danas, nakon svih ovih afera koje nas potresaju, a bojim se da će ih biti još, slobodno mogu reći da mi u Topuskom imamo krizu vlasti. Ne znam da li je razlog tome bolest koja je bila zadesila načelnika Općine ili je problem u nedostatku ideja i programa, u nedostatku kvalitetnih ljudi, ali svi moramo priznati da se nešto mora promijeniti. Ja nisam pristaša obaveznih smjena, već bi svatko trebao raditi posao za koji je plaćen, a ako to ne znaju ili ne žele, neka prepuste mjesto drugima koji će to znati raditi!
Ovim putem bih zamolio sve one koji svojim znanjem i iskustvom mogu pomoći Topuskom, neka se na bilo koji način uključe jer kritizirati može svatko, pričati razne priče po kafićima, ali treba nuditi alternativu, programe i ideje za bolje svih nas, jer već sutra će biti kasno.
Sada bih si dao za pravo iznijeti neke svoje ideje i potaknuti sve Vas da razmislite o njima i da ih svi zajedno pokušamo ostvariti.

1. Prije svega, pozvao bih mlade Topuskog neka se organiziraju i osnuju "Udrugu mladih", preko koje bi se mogli boriti za pravo mladih na bolji život i da se preko političkih stranaka uključe u odlučivanje o svojoj sudbini i sudbini drugih ljudi. Nemojte to prepuštati nekom drugom!

2. Pozivam Općinu Topusko, također, da osnuje Općinsko vijeće mladih (do 15 godina) i na taj način mladima dokuči značenje politike, političkih stranaka, demokracije, donošenja odluka bitnih za život svih stanovnika.... Odnosno, putem seminara, susreta sa političarima, raznim udrugama, od danas početi stvarati sposoban kadar za budućnost.

3. Na području Općine Topusko, nažalost, postoji nekoliko napuštenih objekata Osnovnih škola. Svjestan sam da ti objekti danas traže sanaciju, odnosno veliko ulaganje, ali, ovom prilikom, pozivam sve odgovorne čimbenike u Općini i Županiji da razmotre mogućnost stavljanja tih objekata u funkciju. Odnosno, moje ideje su - Osnovnaškola u Perni nakon potrebnog ulaganja bila bi idealan objekt za otvaranje Doma za stare i nemoćne, a o ostalim objektima (škola u Katinovcu...) trebalo bi brigu preuzeti Lječilište Topusko koje bi to moglo iskoristiti kao dodatne smještajne kapacitete za razvoj lovnog, ribolovnog i sportskog turizma.

4. Naša zemlja se redovito kandidira za dobivanje domaćinstava velikih sportskih takmičenja. Tako je već dobiveno SP u rukometu 2009. godine, a i jedan smo od tri najozbiljnija kandidata za dobivanje EP u nogometu 2012. godine. Zbog toga, OPET, pozivam sve odgovorne da se napravi sve da bi Topusko uključili u te projekte, odnosno da bi ovdje stvorili turističko-sportsko-rekreativni biser, odnosno da bi Topusko bilo ravnopravan kandidat za dobivanje statusa sportskog kampa, centra koji bi na dostojan način mogao ugostiti bilo koju sportsku ekipu.

Za sve ovo i za masu drugih ideja i programa potreban je novac, ali ja smatram da je ipak jedna stvar iznad svega toga. Važnije od svega je ŽELJA - želja za razvojem ovog mjesta, želja za boljim životom svih stanovnika Topuskog. Ako postoji želja, bit će i svega drugoga!
Topusko je imalo svoju divnu prošlost, svoju važnost, a imati će i budućnost, bez obzira na ovo danas, na ovu našu mračnu sadašnjost. A znate zašto??
JER BOG JE TOPUŠČANIMA DAO DIO SVOGA RAJA

(Dražen)

09.09.2006. u 16:08 • 7 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>



< rujan, 2006 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

Hej! Haj!
Evo i nas!!! Od sada nas možete naći na ovom Blogu svaki dan i svaki dan nas možete hvaliti, kuditi, kritizirati, predlagati nam… samo budite s nama!!!
Mi dolazimo iz lječilišno-turističkog bisera lijepe naše i Europe, iz najljepših Toplica na svijetu.
A tko smo MI? E, to je sada malo teže pogoditi!
Mi smo grupa socijaldemokrata Topuskog, koja Vas na ovaj način želi upoznati sa svojim radom i idejama, a prije svega želimo od Vas čuti sve! Ali, baš SVE!!! Javljat ćemo se mi na ovom blogu s tekstovima u kojima ćemo prezentirati naše viđenje stvari, s tekstovima u kojima ćemo pokušati nuditi naša rješenja za određene svakodnevne probleme, s tekstovima kojima ćemo Vas željeti isprovocirati – pozitivno isprovocirati – da reagirate!
Neka Vam ovaj Blog postane mjesto gdje možete sve reći, nije važna politika, nisu važni ni lijevi ni desni! Samo ste važni VI!!!
Dirnut ćemo se mi i dnevne lokalne politike, ali ponavljam Vam, samo ste važni Vi i Vaši komentari!!! Nemojte imati «kočnicu» ili «ono što će drugi reći» - budite svoji, javite se i komentirajte!

Linkovi

Sisačko-moslavačka županija
SDP Sisačko-moslavačke


Impressum - urednici

Dražen Putrić

Pišite nam