ŽUPA sv. MARTINA bisk.- VARAŽDINSKE TOPLICE

04.02.2009., srijeda

Novi župnik u Varaždinskim Toplicama

U nedjelju 1. veljače preč. Stjepan Mostečak, dosadašnji župnik u Orehovici i dekan Čakovečkog dekanata, preuzeo je novu službu župnika u župi sv. Martina biskupa u Varaždinskim Toplicama.
Župa u Varaždinskim Toplicama ostala je bez župnika 2. siječnja iznenadnom smrću mons. Valenta Bogadija.

Image and video hosting by TinyPic
Mons. Valent Bogadi, župnik u Varaždinskim Toplicama i dekan Varaždinsko-topličkog dekanata, iznenada je preminuo u petak 2. siječnja, u 63. godini života i 38. godini svećeništva, i to nakon jutarnje svete mise, pripremajući se za blagoslov domova župljana, u prostorijama župnog dvora u Varaždinskim Toplicama. Pokopan je u ponedjeljak 5. siječnja. Misu zadušnicu u župnoj crkvi sv. Martina u Varaždinskim Toplicama i sprovodne obrede na varaždinskom groblju predvodio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u zajedništvu s više od 60 svećenika, među kojima je bio i pokojnikov brat Dragutin, župnik u Vidovcu, te uz sudjelovanje đakona, bogoslova, redovnika, redovnica više zajednica, rodbine i mnoštva drugih vjernika.

Biskup Mrzljak u homiliji je pročitao duhovnu oporuku koju je mons. Bogadi napisao nekoliko mjeseci prije smrti - kao da je predosjećao blizinu svog osobnog oproštaja s ovozemaljskim svijetom. U njoj je zahvalio Bogu što ga je pozvao u svećeničku službu te izrazio žaljenje što je nije živio vjernije i zauzetije. Zahvalio je svojoj obitelji, dobročiniteljima koji su mu pomogli u školovanju, te Crkvi koju je uvijek osjećao kao svoju. Kazao je kako je nastojao raditi tako da ga ljudi prihvate, premda osjeća da to nije uspio ostvariti jer danas nije popularno ljudima govoriti o onome što u stvarnosti ne ide zajedno s vjerom i vjerskom praksom. "Mnogima to nije bilo lako čuti, no ni meni to nije bilo lako reći", napisao je u oporuci dodavši da je uvijek bio otvoren za razgovor, te je izrazio žaljenje i zamolio oproštenje ako je ikome učinio neku nepravdu. Biskup Mrzljak zahvalio je u ime mjesne Crkve Bogu što ga je pozvao u službu, te mons. Bogadiju što se stavio na raspolaganje za služenje Bogu i Crkvi i što je u svojim službama učinio mnoga dobra djela koja će ga pratiti u vječnosti.

Na kraju svete mise generalni vikar mons. Ivan Godina pročitao je neke od brojnih brzojava sućuti. Izraze suosjećanja uputili su kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup i metropolit, mons. Želimir Puljić, dubrovački biskup i predsjednik Vijeća HBK i BK BiH za inozemnu pastvu, župnik vlč. Josip Kos iz Hrvatske župe u Torontu, te vlč. dr. Pavo Jurišić, postulator kauze Sluge Božjega Josipa Stadlera, koji je propovijedao na nedavnoj proslavi župnog zaštitnika. U ime svećenika dekanata riječi oproštaja uputio je fra Martin Dretvić, župnik u Novom Marofu, biskupski vikar za grad Zagreb vlč. Zvonimir Sekelj oprostio se u ime generacije, vijećnik Jozo Rajić u ime župne zajednice, Mateja Marčun u ime župne mladeži, a riječi oproštaja uputio je i gradonačelnik Varaždinskih Toplica Dragutin Kranjčec. Na groblju je u svečanosti oproštaja nastupio oktet varaždinske katedrale pod ravnanjem mo. Anđelka Igreca koji je 'a capella' izveo njegovu najnoviju obradu pjesme "Rumeno nebo", francuskog svećenika Aiméa Duvala, koju su rado pjevali "Žeteoci", a osobito je bila draga pok. Bogadiju. Oproštaju su, između ostalih, nazočili svi članovi "Žetelaca", te sestre milosrdnice s kojima je surađivao u župi Varaždinske Toplice.

Valent Bogadi rođen je 29. siječnja 1946. u Bednjanskom Vrhovcu u župi Bednja od oca Stanka i majke Katice, rođ. Booz. Bio je jedno od 12-ero djece koja su bila životna radost svojim roditeljima, dok su dvojica najmlađih, Valent i Dragutin, obitelj obradovali i odazivanjem na duhovni poziv. Premda obitelj u mnogočem nije živjela u obilju, obilovala je zajedništvom i Božjim blagoslovom. Valent je pučku školu završio u Bednji gdje je proveo djetinjstvo, a klasičnu gimnaziju i Bogoslovni fakultet polazio je u Zagrebu.
Za svećenika ga je 27. lipnja 1971. godine u Zagrebu zaredio nadbiskup Franjo Kuharić. Kao kapelan službovao je u zagrebačkoj župi sv. Marka Križevčanina te u Svetoj Nedjelji. Pet godina bio je upravitelj župe u Grubišnom Polju, te dvije godine upravitelj župe Sveti Križ Začretje. Od 1982. godine, kroz gotovo dva desetljeća, djelovao je u hrvatskoj župi u Torontu u Kanadi, gdje je utisnuo najdublji trag, i to ne samo zbog duljine službe, već i zbog predanog pastoralnog rada kojim je ostavio mnogo dobra te se upisao u zahvalno sjećanje mnogih vjernika. Po povratku u Varaždinsku biskupiju, 2001. godine imenovan je župnikom u Varaždinskim Toplicama. Sveti Otac Ivan Pavao II. imenovao ga je kapelanom Njegove Svetosti, a smrt ga je zatekla i na službi dekana Varaždinsko-topličkog dekanata.
Mnogi ga pamte kao člana legendarnog bogoslovskog vokalno-instrumentalnog sastava "Žeteoci", koji je bio začetnik popularne duhovne glazbe u Hrvatskoj. Glazba mu je čitav život bila duboko u srcu, uz duhovnost i prijateljstvo koji su također bile temeljne sastavnice njegova života, u kojem je nastojao živjeti iskrenost premda je zbog toga često trpio. U susretima je bio očinski prijatelj, skroman i pošten, odgovoran i zauzet, usmjeren na dobrobit ljudi, osobito mladih. U svim župama gdje je službovao, ostavio je značajan duhovni i materijalni trag svog pastoralnog djelovanja. Također je prije 35 godina bio jedan od 16 sudionika prvog Malog tečaja kršćanstva - Kursilja u Hrvatskoj na Taboru u Samoboru. Po povratku iz Kanade, u župi u Varaždinskim Toplicama organizirao je dva tečaja, te se rado odazivao na sastanke suradnika i pripremao svećeničke teme. Smrt ga je zatekla u pastoralnoj godini u kojoj je župa dobila čak dvojicu đakona na putu prema svećeništvu što ga je osobito radovalo.
Jasminka Bakoš Kocijan
Opširnije...

- 22:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Studeni 2016 (1)
Srpanj 2016 (1)
Prosinac 2015 (2)
Studeni 2015 (1)
Listopad 2015 (2)
Rujan 2015 (3)
Kolovoz 2015 (2)
Srpanj 2015 (2)
Veljača 2014 (1)
Prosinac 2013 (1)
Travanj 2013 (1)
Ožujak 2013 (1)
Veljača 2013 (1)
Studeni 2012 (2)
Listopad 2012 (1)
Kolovoz 2012 (1)
Srpanj 2012 (2)
Travanj 2012 (2)
Ožujak 2012 (5)
Veljača 2012 (7)
Siječanj 2012 (1)
Prosinac 2011 (4)
Studeni 2011 (2)
Veljača 2011 (6)
Siječanj 2011 (5)
Prosinac 2010 (13)
Studeni 2010 (10)
Listopad 2010 (2)
Rujan 2010 (1)
Kolovoz 2010 (9)
Srpanj 2010 (7)
Lipanj 2010 (3)
Svibanj 2010 (8)
Travanj 2010 (3)
Ožujak 2010 (1)
Veljača 2010 (2)
Siječanj 2010 (4)
Prosinac 2009 (3)
Studeni 2009 (4)
Listopad 2009 (1)
Rujan 2009 (13)
Kolovoz 2009 (13)
Srpanj 2009 (7)
Lipanj 2009 (10)
Svibanj 2009 (9)
Travanj 2009 (5)
Ožujak 2009 (10)
Veljača 2009 (17)

ŽUPNI CARITAS


 • Sv. Martin Biskup, zaštitnik župe

  Sveti Martin Tourski, misionar i biskup, rođen 316. u Savariji, (danas Szombathely, Mađarska), odrastao u Ticinumu (danas Pavia, Italija). Isprva časnik u carskoj vojsci, postao je kršćanin, napustio vojsku i djelovao kao misionar u Panoniji, Dalmaciji, Italiji i Galiji. Kao biskup Toursa (372-397) podigao je pokraj grada samostan Majus Monasterium (danas Marmoutier). “Vojnik na silu, biskup po dužnosti, monah po izboru”, preminuo je u 8. studenog 397. u galskom naselju Candesu (danas Candes-Saint-Martin, Francuska).
  Od mnogobrojnih legendi o njemu najpoznatija je ona po kojoj je mačem prepolovio svoj vojnički plašt i podijelio ga sa siromahom koji se smrzavao pred vratima grada Amiensa.
  Sliku sv. Martina – ulje na platnu, koja je bila galvna oltarna slika nekadašnjeg drvenog oltara, koji je zamjenjen darovanim iz katedrale, izradio je godine 1852. Johann Beyer, štajerski slikar. Slika se nakon restauracije g. 2013. čuva u župnom dvoru i izlaže uz blagdan sv. Martina 11. studenoga.


  CRKVA SV. MARTINA U VARAŽDINSKIM TOPLICAMA

  - jedna je od najstarijih građevina u Varaždinskim Toplicama čiji zvonik dominira naseljem. Spominje se u prvom popisu župa zagrebačke biskupije 1334. g., što znači da je sagrađena koncem XIII. ili početkom XIV. stoljeća i to na temeljima starije crkve, o kojoj svjedoče arheološki nalazi i vidljivi mali prozorčić iznad vrata sakristije. U XVIII. stoljeću crkva je dograđena i barokizirana a arheološki nalazi potvrdili su gotički slog, o kojem danas vidljivo svjedoče elegantni ukrasni pilastri s vanjske strane građevine te prozori na apsidi. Ispod poda pronađeni su ostaci gotičkih temelja te supova i stepeništa za kor, a u crkvi se nalaze i tri grobnice. Prigodom zadnje obnove crkva dobiva i dva nova vitraja: bl. A. Stepinca i sv. Marka Križevčanina zaštitnika naše biskupije, koji uz već postojeće u svetištu (sv. Martin i simboli evađelista) čine skladnu cjelinu i zaokružuju barokni ambijent crkve.Osim svakodnevnih, nedjeljnih i blagdanskih misnih slavlja, svečano se slavi zaštitnik župe sv. Martin biskup – 11. studenoga, kao i godišnje klečanje 10. kolovoza. Crkva je otvorena tijekom čitavog dana i mjesto je molitve kako domaćih vjernika tako i korisnika bolnice te mnogih pojedinaca i grupa koje turistički ili hodočasnički posjećuju naš grad.  .


  ROBBINI OLTARI U ŽUPNOJ CRKVI SV. MARTINA


  Francesco Robba (1698.-1757.), najpoznatiji barokni kipar na tlu Slovenije i Hrvatske, izradio je nekoliko mramornih oltara, remek-djela baroka, za zagrebačku katedralu i crkvu sv. Katarine.
  Poslije potresa koji je 9. studenog 1880. g. pogodio Zagreb i okolicu kod preuređenja zagrebačke katedrale, bečki arhitekt Hermann Bollé odstranio je Robbine oltare iz katedrale. Oltari sv. Katarine i sv. Barbare, koje je oko 1736. godine naručio zagrebački Kaptol, darovani su g. 1884. Topličkoj župnoj crkvi, u kojoj ih je slikar i graditelj M. Antonini postavio iste godine.
  Oltar sv. Katarine, (izrađen oko 1740.g.) postao je u Toplicama oltarom sv. Martina (glavni oltar). Impresivno djeluje reljef s prikazom mučeništva svete Katarine. Krase ga kipovi sv. Bartola i sv. Mateja ap. Oltar sv. Barbare (izrađen oko 1736.g.) sada ima kipove sv. Filipa Nerija i sv. Stjepana prvomučenika. S ova dva oltara nedostaju kipovi Sv. Andrije i Sv. Franje Saleškog, koji su bili smješteni u atici jer ih je Kaptol poklonio župnoj crkvi, danas katedrali, u Sisku. Na njihovim se mjestima sada nalaze manje vrijedni kipovi sv. Nikole Tavelića - na oltaru sv. Barbare, te na glavnom oltaru kip sv. Martina biskupa, zaštitnika župe.
  Slikar M. Antonini oslikao je 1885. g. čitavu crkvu a posebno su dojmljive stropne freske koje prikazuju prizore iz Isusova života dok u svetištu na stropu nalazimo evanđeliste a pored oltara svete slavenske apostole Ćirila i Metoda.
  Valja spomenuti da je zagrebački Kaptol već prije 900 godina (između 1111. i 1117.g.) postao vlasnikom Toplica darovnicom bana Aleksija. Kroz čitav srednji vijek zagrebački je Kaptol uspješno doprinosio razvoju čitavog mjesta i lječilišnog turizma u Toplicama sve do 1945. godine kada je Kaptol izgubio čitav svoj posjed i sve zgrade.  OLTAR ŽALOSNE GOSPE

  - rad je Josefa Oblettera iz St. Ulricha - Tirol – Austrija izrađen g. 1911. krasi bočnu kapelu župne crkve. Nasuprot ulazu u kapelu nalazi se kip sv. Josipa – zaštitnika Hrvatske. Tu su i kipovi Srca Isusova i Marijina te sv. Antuna i sv. Terezije.
  Oltar je blagoslovljen 4. rujna 1911. g. po preuzv. nadbiskupu zagrebačkom Jurju Posiloviću uz sudjelovanje đakovačkog biskupa dr. Ivana Krapca – jednog od velikih dobročinitelja župne crkve. Lijevo i desno od oltara hrvatsko kulturno društvo "Napredak" postavilo je 1933.g. ploče s imenima poginulih Topličkih župljana u I. svjetskom ratu /1914.-1918/.
  Strop kapele oslikan je Antoninijevom freskom: Isusa polažu u grob, a bočno su freske: Isus zaogrnut crvenim plaštem s trnovom krunom na glavi, te četiri anđela sa simbolima muke Isusove. Kad se otvori prednja donja ploča, oltar postaje „Božji grob“– gdje se nalazi kip Isusa u naravnoj veličini /J. Obletter/ - a pored svetohraništa su prizori molitve u Getsemanskom vrtu i Kristova Uskrsnuća. Ispod poda po cijeloj površini kapele nalazi se kripta - grobnica. Prigodom najnovije obnove kapela dobiva vitraje koji prikazuju Navještenje Gospodnje i u gornjem dijelu "Zoru" - označujući BDM kao početak boljega svijeta, a desni prikazuje Uznesenje BDM na nebo - prema oltarnoj slici iz Varaždinske katedrale a u gornjem djelu mjesec i zvijezde - simbole BDM.
  OLTAR GOSPE LURDSKE


  - smješten je lijevo od ulaznih vratiju – nasuprot ulaza na kor. Kip Gospe Lurdske i sv. Bernardice nabavljen je u Beču 1914.g. a o 100- toj godišnjici (2014.g.) oltar je preuređen i obnovljen, tako da je i nadalje mjesto stalne molitve i zagovora mnogih bolesnika iz obližnje bolnice i župljana Topličke župe.  ORGULJE U ŽUPNOJ CRKVI SV. MARTINA

  Nakon barokizacije (od 1761-1763.g.) vjernici nabavljaju orgulje iz radionice Antoniusa Römera iz Graza, a 1884. godine crkva dobiva dva mramorna oltara iz Zagrebačke katedrale, remek djela baroknog kiparstva, rad Francesca Robbe. Zajedno s orguljama i oltari daju iznimni barokni ambijent crkvi.
  Barokna obnova župne crkve Sv. Martina zaokružena je dakle 1765. g. nabavom orgulja. Antoniusa Römera iz Graza, koji je u to vrijeme dosta radio za područje Hrvatske. Zaslugom župljana i niza topličkih župnika ove su orgulje ostale do danas sačuvane i svojim predivnim zvukom i danas obogaćuju liturgijska slavlja.
  Ove je orgulje osobito cijenio prof. Ladislav Šaban, vrsni poznavatelj orgulja u Hrvatskoj, koji je uz ostalo, zapisao kako imaju: "Čisti zvuk nepatvorenog baroka, kakav i pripada u barokni ambijent topličke crkve."
  Temeljitu obnovu god. 1993. izveo je njemački graditelj i restaurator orgulja Wolfgang J. Braun pa su zahvaljujući tome Varaždinske Toplice uključene u program "Varaždinskih baroknih večeri."
  KAPELA SV. DUHA

  Na ostacima župne crkve koju su 1242. godine uništili Tatari sagrađena je kapela koja je 1774. godine barokizirana. Unutrašnjost i strop kapele oslikani su freskama nepoznatog majstora a oltarna freska prikazuje silazak Duha Svetoga na apostole okupljene oko Blažene Djevice Marije. Slikana je 1882. g. za vrijeme župnika A. Golubića. Kapelu je do XIX. stoljeća okruživalo groblje, a tu je pokopan i Antun Kukuljević Sakcinski, nad čijim se grobom uzdiže križ s natpisom Antunova sina Ivana na glagoljici: „Zahvalni sin svome otcu.“ Svake se godine u kapeli svečano slavi Duhovski ponedjeljak tj. blagdan BDM – Majke Crkve. • VRIJEME U HRVATSKOJ:

  Hrvatska danas


flags.es