* Gnothi seauton *

utorak, 23.05.2017.

Može li ...

... Vam netko zabraniti da se igrate na zelenoj livadi? Naravno da ne može ...

Shvatite svoju slobodu!

Oznake: filozofija duhovnosti

- 19:41 - Komentari (5) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 22.05.2017.

Za duhovno oslobođenje ...

... je potreban samo jedan trenutak ... Samo trebate pobijediti jednog neprijatelja - strah. No nije to tako jednostavno.

Oznake: filozofija duhovnosti

- 22:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 12.05.2017.

Ranojutarnji monolog u kontemplaciji

Probudio sam se zorom. Kako mi se nije dalo ustati iz kreveta odlučio sam kontemplirati. Zatvorio sam oči i zamislio sam se kako hodam šumom. Ništa nisam radio na silu. Bio sam potpuno opušten. Nakon nekog vremena postavio sam prvo pitanje – Što je duh? I onda sam se prepustio. Krenuo je unutarnji monolog kojeg ću po sjećanju ostaviti ovdje kao post.

Što je duh?

Duh je životna sila. Pokretač. Sav svijet kojeg vidiš svojim očima i doživljavaš svojim osjetilima je prožet duhom. No, unatoč tome ti ga ne vidiš. Niti možeš to učiniti. Tvoje tijelo posjeduje svijest/um i pitanje koje postavljaš je sljedeće – je li on lokaliziran na mozak, dakle u tvom tijelu ili nije lokaliziran već je slobodan od tijela? Preteško je to pitanje. Valja se prije okrenuti pitanju u kakvom su odnosu svijest/um i duh? Oni su u odnosu jedne životne igre. I oni plešu svakodnevno ples života. Pritom svijest/um nije svjesna/svjestan postojanja duha. Um je jedino svjestan sebe i okoline. Što kad se tijelo ugasi, to jest kad čovjek umre? Što se tada događa s umom, odnosno sviješću? Nestaje li um, odnosno gasi li se i svijest?

Dakle, ako duh postoji i daje život svemu, on ima i mjesto gdje se nalazi. Mi to mjesto ne možemo pojmiti, ali to mjesto postoji. To mjesto nije u ovom svijetu. Ne pripada svijetu materijalnog tijela iako mu daje život. Daje život mrtvoj materiji. Zato je duh pokretač. Ako duh daje život materijalnom tijelu, daje život i umu/svijesti. Um/ svijest također ne vidimo. Trenutkom smrti, um odlazi na neko svoje mjesto. Ono drugo mjesto. No i tada, tako oslobođeni um mora biti prožet duhom kako bi živio.

Da li je čovjek besmrtan?


Ne. Čovjek ne oživljuje sam od sebe. Tek kad duh uđe u čovjeka, tada čovjek postaje živ. Kad ga duh napusti, čovjek umire. Dakle, čovjek nije besmrtno biće. No, ima um/ svijest koje ima svoje mjesto koje trenutno ne možemo pojmiti. Bog u Starom Zavjetu kaže jednom proroku – prije nego li si ušao u majčinu utrobu, ja te poznah. Pa mu nastavlja, ja te oblikovah u majčinoj utrobi. Dakle, određeni oblik uma postoji negdje, a prije nego uđe u materijalni svijet i biva oblikovan u istom. Ali, oživljuje tek kad duh uđe u njega. Dakle, mogli bi zaključiti da um/svijest koliko pripada tijelu i vezano je za njega ovdje, toliko pripada i mjestu gdje se nalazi duh ili je riječ o nekom drugom mjestu ali koje je također prožeto duhom. Pokretačem. No, ni sada ne mogu zaključiti da je čovjek onda besmrtan. Jer čim duh napusti um/svijest, on/ona će biti mrtav/mrtva.

Ovo će biti prvi post kojeg ću voditi pod ''filozofijom duhovnosti''. Dakle, odsada ću si dopustiti razmišljanja o duhovnosti. Na neki način ovo je povratak korijenima ovog bloga, onoj prvotnoj ideji na kojoj je i nastao ovaj blog.

Oznake: filozofija duhovnosti

- 21:49 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>