Fotografi svih zemalja naoružajte se...

nedjelja, 29.07.2018.

(Ne)sigurnost i (ne)povjerenje

Hrvatska policija se diči sloganom "sigurnost i povjerenje". Međutim, zahvaljujući nekolicini zadnjih slučajeva koji se povlače po medijima, a u kojima su policija kao institucija i/ili pojedini policajci glavni i odgovorni akteri za niz propusta i prekršaja, smisao i istinitost tog slogana su postali vrlo upitni.

Dvostruki režim postupanja?

Naime, prema onome što se može iščitati iz medija, čini se kako se u zadnje vrijeme dosta često događa da je policija s jedne strane prilično troma i inertna kada treba postupati prema nekome tko je "javna osoba", "osoba sa (političkim) zaleđem", "pripadnik ugrožene/manjinske skupine" ili je "previše nasilan", no s druge strane izuzetno poduzetna, agilna i revna kada se radi o postupanju prema "običnom malom čovjeku". Pa se tako s jedne strane događa da se npr. počinitelja teškog kaznenog djela (i za kojeg se zna tko je, gdje je i da je već prije radio slične stvari) ne privede sve dok vijest o neprivođenju ne završi u medijima, no da se s druge strane itekako "trenira strogoća" i primjenjuje pretjerana sila (tj. ispoljava policijska brutalnost) tamo gdje uopće nema potrebe za primjenom ikakve sile!

Konkretno, s jedne strane, dogodilo se da čovjeka sa podebljim policijskim dosijeom, koji je premlatio i teško ozlijedio djevojku, policija nije privela sve dok majka žrtve nije dala u novine to da policija ništa ne poduzima... (LINK)

S druge strane, na radniku jednog zadarskog fast fooda, a u koji je policija došla zbog banalne stvari - prijave o preglasnoj muzici, momentalno se primnjuje fizička snaga, stavljaju mu se lisice, te ga se pred ljudima praktički tretira kao najopasnijeg kriminalca, zato jer nije istog trena dao osobnu iskaznicu policajcu kad je ovaj to zaražio, već mu je rekao da malo pričeka (jer je usred posla, a osobna mu je u garderobi). Štoviše, čitava situacija je snimljena od strane jednog od prisutnih gostiju i završila u medijima...

Zadarska policija nasilno privela radnika fast fooda

Upali u fast food, djelatnika bacili na pod pa ga priveli uz uporabu sile


Inače, već samo po onome što je na snimci, policajci su počinili niz prekršaja, što diciplinskih, što onih koji se tiču policijskih zakona i pravilnika o policijskom postupanju i njihovim ovlastima. Počevši od toga da se u ovakvim situacijama prvo traži i razgovara sa vlasnikom lokala, šefom smjene ili nekom trećom odgovornom osobom (zašto su baš njega tražili osobnu, a ne nekog od drugih prisutnih radnika kojih je, vidi se na snimci, bilo više od nekoliko? op.a.), preko toga da policajci nisu nosili kape na glavi (a koje su dužni nositi ako su u uniformi i na dužnosti) te se čovjeku obraćali sa "ti", a ne "vi", pa do toga da primjenjuju sredstva prisile (fizičku snagu, lisice...) prema čovjeku koji niti bježi, niti je agresivan prema njima, a sve samo zbog toga što se nekom nadobudnom policajcu "jako žuri".

Štoviše, po onome je naknadno izašlo u javnost, privedeni radnik je prošao i "poseban tretman", dok policija za medije naravno ima svoju, dijametralno suprotnu priču, ali kojoj postojeća snimka baš i ne ide u prilog...

Radnik zadarskog fast fooda: Policajac me udario šakom u glavu


Kamo su nestali policijski bodycamovi?

Jedno se vrijeme jako puno pričalo o tome kako će policajci imati tzv. "bodycamove", odnosno sami, minijaturnim kamerama zakvačenim na uniformu, snimati vlastita postupanja. No čini se da ta ideja sa bodycamovima nije baš zaživjala, posebno nakon onog slučaja u Osijeku gdje je policajac pokušao zaustaviti pješakinju koja je prešla ulicu an crveno svijetlo, a završilo time da ju obara na zemlju i stavlja lisičine. (Onima koji su vidjeli dalje od medijske demagogije svedenu na to da "policajac mlati i hapsi ženu zbog prelaska ceste na crveno", u stanju su uvidjeti da je taj slučaj bio zapravo dijametralno suprotan ovome u Zadru - osoba od koje je policajac tražio da se zaustavi i da osobnu, ne želi se zaustaviti, niti dati osobnu, a uz to i udara policajca kada ju ovaj pokušava zaustaviti, i time ovaj dobiva zakonsku mogućnost upotrebe sredstava prisile!)

Inače, ne treba spominjati da policija baš i ne voli previše snimke i snimatelje, pogotovo ne one koje im ne idu u korist, tj. one koji zabilježe neko protuzakonito policijsko postupanje (npr. pretjeranu upotrebu sile), zbog toga što je tada puno teže zataškati takvu situaciju. Još teže ako takva snimka procuri i u javnost, bilo putem medija, ili društvenih mreža.

Štoviše, čak je u jednom momentu Sindikat policije u javnost servirao svoje demagoške bajke da "snimanje policajaca ugrožava policajce i njihove obitelji" i da "poziva na napada ne policajce", dok je pravi razlog upravo taj da se pokuša onemogućiti ljudima da snimaju policajce i njihova postupanja. Jer "ako nema snimke, nije se dogodilo".

Sigurno je da će se naći i onih koji će, po dobrom starom običaju opravdavati policiju i policajce bez obzira na sve i uporno tjerati demagogiju kako "netko zapravo pokušava ocrniti policajce ili policiju" koji "samo rade svoj posao". No realno gledajući, i policija i policajci ocrne sami sebe upravo ovakvim gafovima - koliko enormnim propustima i aljkavošću, toliko i pretjeranom revnošću i upotrebom sile gdje to nije potrebno!

29.07.2018. u 00:12 • 0 KomentaraPrint#

subota, 28.07.2018.

Napadi i prijetnje u Sarajevu

Kako javljaju mediji, u susjednoj BiH, na prosvijedu bivših pripadnika Armije Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji se održao u Sarajevu, napadnuti su reporter portala Klix.ba i snimatelj Al Jazeere koji su izvještavali o tom događaju.

Branitelji prosvjedovali u Sarajevu, napadnuti snimatelji

Nakon toga, novinarima su telefonski upućene i prijetnje...

Poslušajte telefonsku prijetnju boraca portalu Klix.ba

Policija je odmah reagirala i izjavila kako će se ovi napadi na novinare tretirati kao kaznena djela (nasilničkog ponašanja i nanošenja ozlijeda)...

Napadi na reportere tokom protesta bivših boraca bit će tretirani kao krivična djela

Zbog učešća u napadu na reportere u Sarajevu bit će procesuirana i treća osoba


28.07.2018. u 23:36 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 23.07.2018.

Aleksey Titarenko

Aleksey Titarenko

23.07.2018. u 18:00 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 22.07.2018.

100 kadrova majstora fotografije

Crno-bijela inspiracija - 100 kadrova od majstora fotografije

22.07.2018. u 23:08 • 1 KomentaraPrint#

subota, 21.07.2018.

Odmor za fotoreportera

AFP-ov fotoreporter Yuri Cortez, postao je poznat po tome što su ga na utakmici Hrvatska-Engleska, prilikom proslave gola, doslovno "zatrpali" hrvatski igrači, uslijed čega je snimio valjda najbolje fotografije s prvenstva, dobio je priliku odmoriti se u Hrvatskoj. Hrvatska turistička zajedncia mu je poklonila 7-dnevni odmor u Hrvatskoj sa svim plaćenim troškovima, a što je Cortez i prihvatio...

Photog Dog-Piled by Croatia at World Cup Given 7-Day Croatia Vacation

21.07.2018. u 19:46 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 18.07.2018.

Navijački delirij

Nekoliko snimaka sa prilaza zagrebačkom Trgu bana Jelačića, za vrijeme dočeka nacionalne nogometne reprezentacije...




(autor: Toco1980, sva prava pridržana)

18.07.2018. u 19:22 • 2 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 16.07.2018.

Oštre snimke NLO-a?

Nađoh jedan zgodan video na Youtube kanalu Camerahoarders koji se bavi snimkama navodnih NLO-a...

Uglavnom, sve snimke navodnih NLO-a koje su nastale tokom 20. stoljeća, i koje su snimane na film ili analogne video kamere niske rezolucije, uglavnom se svode na neprepoznatljive mutne oblike ili bljeskove svijetla.

Međutim, ni danas, u 21. stoljeću, snimke navodnih NLO-a nisu ništa bolje!

Iako je u odnosu na prošlo stoljeće tehnologija snimanja značajno napredovala, i danas kada postoje kamere razlučivosti nekoliko desetaka megapiskela, sposobne bez problema okidati desetak snimaka u sekundi, sa naprednim sustavima stabilizacije slike, i naprednim lećama koje su u stanju snimiti sliku "oštru kao britva", a sve skupa je postalo vrlo dostupno širokim narodnim masama, i dalje su mahom sve nove snimke navodnih NLO-a koje se pojave negdje na internetu mutne, neprepoznatljive, te općenito izgledaju kao da su snimljene nekom pretpotopnom tehnologijom niske rezolucije i promašenog fokusa...

Ista stvar je i po pitanju snimaka Jetija, Bigfoota i čudovišta iz Loch Ness-a...

16.07.2018. u 16:33 • 1 KomentaraPrint#

nedjelja, 15.07.2018.

Garry Winogrand

Garry Winogrand i kolekcija njegovih radova...

15.07.2018. u 10:17 • 0 KomentaraPrint#

petak, 13.07.2018.

Opet teroriziranje fotografa?

Nakon par godina relativnog zatišja, u Americi je ponovo krenula hajka na fotografe, pod paskom "borbe protiv terorizma". U najnovijoj kampanji američke organizacije za domovinsku sigurnost (Department of Homeland Security), fotografiranje je navedeno kao "sumnjiva aktivnost koja može ukazivati na terorizam"... , te pozivaju sve ljude da takve aktivnosti odmah prijave nadležnima.

Homeland Security Says Photography Could Be a Sign of Terrorism

Čisto kao podsjetnik, zadnja takva "antiteroristička"/antifotografska kampanja bila je aktualna 2012. godine, a rezultirala time da je nakon toga (zbog širenja masovne paranoje pod pokroviteljstvom države i njenih institucija) masa nedužnih ljudi, fotografa, amatera i profesionalaca, imalo neugodnosti sa policijom i raznim "agentima", samo zbog toga što su u rukama ili oko vrata imali fotoaparat.

13.07.2018. u 18:57 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 12.07.2018.

Nogometaši "zatrpali" fotografa

Prilikom proslave pobjedničkog gola na utakmici Engleska-Hrvatska, kojim je Hrvatska završila u finalu svjetskog nogometnog prvenstva, igrači su doslovno "zatrpali" jednog od prisutnih fotoreportera na rubu terena. Unatoč tome, fotoreporter je nastavio snimati proslavu pogotka i vrlo velike blizine...

Photographer Gets Dog-Piled at World Cup and Keeps on Shooting

12.07.2018. u 21:33 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 11.07.2018.

Poznate fotografije - "Božja ruka"

Jedan od svakako poznatijih trenutaka koji su zabilježeni na fotografiji, svakako je onaj na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Meksiku 1986. godine, kada je legendarni Diego Armando Maradonna, na utakmici Argentina-Engleska, zabio gol za argentinu - rukom.

Taj tenutak zabilježen je na fotografiji:

FOTOGRAFIJA
Detalj


Video tog događaja

Kako suci nisu vidjeli da je Maradona igrao rukom, bez obzira na protest Engleza, gol je priznat, a sam Maradona je izjavio da je to bila "božja ruka".

11.07.2018. u 19:04 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 10.07.2018.

Fotosajam 2018.

Ovogodišnji Fotosajam, 18. po redu, održati će se u subotu, 20.10.2018., od 10-16h u centru City Plaza Zagreb, Slavonska avenija 6 (bivši Hypo centar).

Detalji na službenim stranicama
Fotosajam.info

10.07.2018. u 20:05 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 08.07.2018.

Street photography

Best of 2015. ...

08.07.2018. u 10:28 • 1 KomentaraPrint#

subota, 07.07.2018.

Još neke sitnice "koje život znače"

Sitnice koje "život znače"... (nastavak):

5) zaštitni filter za objektiv
Bilo koji UV filter ili tzv. "protect" filter, će vrlo efikasno štititi prednju leću objektiva od ogrebotina i drugih oštećenja. Jer se filter lako zamjeni, a prednja leća objektiva baš i ne.

6) "hotshoe" zaštita
Mali plastični poklopac koji štiti kontakte za montiranje dodatne bljeskalice na fotoaparat. Naime, ako se ne koristi vanjska bljeskalica, ti kontakti uslijed djelovanja prašine, vlage i drugih afmosferilija vole nakon nekog vremena korordirati.

7) trakica za nošenje oko ruke
Bolji izbor od trake za nošenje oko vrata ljudima kojima je bitno da u svakom trenutku imaju aparat "na gotovs", spreman za snimanje, pa ga stalno nose u ruci.

8) dodatni "grip" za aparat
Neki aparati su mali i nezgodni za držanje osobama s većim rukama, pa proizvođači imaju u ponudi posebne "gripove" koji se namontiraju na aparat, kako bi ga bilo lakše držati u ruci.

07.07.2018. u 19:07 • 2 KomentaraPrint#

petak, 06.07.2018.

Frida

Nekoliko kolekcija fotografija poznate meksičke slikarice Fride Kahlo koja je rođena na današnji dan prije točno 111 godina...

** Frida u mladim danima
Rare and Beautiful Portrait Photos of a Young Frida Kahlo

** Frida u koloru
16 Gorgeous Color Photographs of Frida Kahlo

** Zadnje fotografije
Photos of Frida Kahlo From the Last Years of Her Life

06.07.2018. u 17:32 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 05.07.2018.

Nekoliko iritantnih tipova fotografa

Fotografi koji iritiraju druge fotografe...:

** Kradljivac kadrova - Fotograf koji se doslovno gura drugom fotografu u kadar da snimi to isto što snima taj drugi fotograf, u istom trenutku i iz iste točke gledišta. I nerjetko dotičnome takvim guranjem u kadar upropasti snimak...

** Nepozvani savjetodavac - Fotograf koji drugim fotografima oko sebe dijeli "pametne" savjete, iako te savjete nitko od njega nije tražio. Od toga da drugima govori što i kako bi trebali snimiti, pa do toga da glumi dežurnog kritičara svih snimljenih fotografija. Uglavnom na davanje neželjenih savjeta, sufliranje i pametovanje troši više vremena nego na samo snimanje.

** Brbljavac - Fotograf koji ne zna zatvoriti usta, i neprekidno priča. O bilo čemu, samo da priča i onda kada ne treba. A time često svima oko sebedrugim fotografima oko sebe remeti koncentraciju. I uglavnom priča više nego što snima.

** GAS-ovac - GAS, "gear acquisition sindrome" (sindrom gomilanja opreme) očituje se u tome da netko tko opsesivno gomila fotografsku opremu, na neko jednostavno i nezahtjevno snimanje "za svaki slučaj" nosi sa sobom tonu opreme. Uglavnom pretvara sve u ljude/fotografe koji su u njegovom društvu u "asistente" koji mu nose, dodaju dijelove opremu, ili općenito pomažuu, a više vremena troši na mjenjanje objektiva i (ras)klapanje stativa i svega ostaloge nego na snimanje.

Nekoliko čudnih tipova fotografa

05.07.2018. u 19:20 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 04.07.2018.

John Battaglia

John Battaglia

04.07.2018. u 19:20 • 1 KomentaraPrint#

utorak, 03.07.2018.

Zašto se filmove čuva u frižideru?

Većina fotografa koji imaju veće zalihe filmove, te zalihe filmova čuvaju u frižideru. Iako to nekome neupućenome može djelovati "čudno" ili čak i "nenormalno", za to postoji jedan vrlo konkretan razlog.

Jedan od osnovnih sastojaka fotografskog filma, ili točnije, njegove fotoosjetljive emulzije je želatina. Životinjskog porjekla. Ona je lako kvarljiva i osjetljiva na temperaturu i vlagu; na povišenoj temperaturi se kvari i rastapa, a od vlage bubri.

Kvarenjem želatine dolazi do degradacije filma, i posljedične nekvalitete budućih snimaka snimljenih na takav film, odnosno oštečenja ili uništenja već snimljenih snimaka na filmu, s obzirom da su upravo u toj želatini fotoosjetljive tvari koje reagiraju prilikom izlaganja svijetlu za vrijeme fotografiranja.

Ta degradacija od dugog stajanja najčešće nije toliko jako izražena kod c/b filmova (osim pojave tzv. "mrene", odnosno smanjenja kontrasta - film djeluje "sivo" kad ga se razvije), no kod kolor-filmova koji imaju 3 fotoosjetljiva sloja, se može dogoditi čak i da dođe do pogrešne reprodukcije pojedinih boja (boje budu "pomaknute" na način da npr. crvena bude narančasta, plavo nebo vuče na ljubičasto its...)

To je i razlog zbog čega svaki film ima na pakiranju otisnut rok trajanja do kada bi ga trebalo snimiti i razviti. Čuvanjem filma u frižideru se taj rok može donekle produžiti, no opet ne beskonačno...

03.07.2018. u 00:00 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 02.07.2018.

Jakuševackolor

Uspio sam naći malo vremena i nakon više od godinu dana ponovo malo otići u foto-pohod na "Hrelić" odnosno sajam na Jakuševcu. Oboružan, iz sigurnosnih razloga, najgorim fotoapratom kojeg imam u kolekciji...

Nekih većih problema zbog snimanja nisam imao, no svejedno mi je jedan, vjerojatno nekakv portir ili redar na ulazu u sajmište (sa onim narančastim prslukom), kad me vidio kako snimam tablu na kojoj piše "Sajam automobila", dobacio "Ej, ti, šta slikaš!?" na što sam ga bez razmišljanja "otpilio" sa "Sve što mi je interesantno!"

Evo nekoliko slika nastalih tom prilikom...:




(autor: Toco1980, sva prava pridržana)

02.07.2018. u 21:21 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 01.07.2018.

Zalihe filmova

Svako malo se događa da neki od proizvođača fotografskih filmova smanjuje ili ukida proizvodnju pojedinih filmova. Kako se zbog toga smanjuje ponuda, posljedično cijene filmova rastu, pa su se u zadnjih 10-ak godina cijene fimova i više nego udvostručile.

Usporedbe radi, prije 10-15 godina, rola Kodakovog crno-bijelog T-max 400 filma koštala je cca 20-25kn. Danas ga se rijetko gdje može naći za manje od 50kn. Slična situacija je i sa kolor-filmovima, gdje su oni nakjvalitetniji kolor i dijapozitiv filmovi blizu 100kn po roli, dok se za 20-30kn mogu naći tek "šrot" filmovi (filmovi slabije kvalitete, ili oni kojima je istekao rok trajanja), koji će zapravo sasvim solidno poslužiti za nekakva nezahtjevna snimanja ili "lomografiju", ali ništa više od toga...

Zbog te pojave ima fotografa koji si rade zalihe filmova; dotični nabave veći broj rola svog omiljenog filma i na taj način si omogućavaju snimanje na film čak i ako se kojim slučajem dogodi da proizvođač prekine njegovu proizvodnju. Uz to, imaju i neku uštedu s obzirom da cijene filmova rastu, a ponekad je moguće prilikom kupnje kod nekih trgovaca dobiti i popust na količinu.

Takva se praksa zapravo isplati samo onima koji snimaju na film redovito, a ne onima koji godišnje ispucaju rolu-dvije, ako i toliko...

01.07.2018. u 21:50 • 2 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>



< srpanj, 2018 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Blog za promicanje kulture fotografije, prava fotografa i borbe protiv ljudske gluposti

Fotoaparat nije oružje, a fotografiranje nije zločin. Međutim, nakon terorističkih napada u New Yorku (2001.) i Londonu (2005.), i pojave zloupotrebe interneta i fotografije, demagogijom i djelovanjem raznih "velikih moralista", dušebrižnika, birokrata i drugih lažnih autoriteta, fotografi i videografi su od hobista, umjetnika, turista i profesionalaca, u očima javnosti pretvoreni u "teroriste", "voajere", "pedofile" i "dežurne krivce za sva zla koja se događaju u svijetu".

Mole se svi koji imaju potrebu komentirati da se drže teme posta i bontona! Svi nesuvisli i nebulozni komentari, te komentari koji budu sadržavali uvrede, omalovažavanja, provokacije, trolanje, spam i slično će biti obrisani bez pardona, a komentatori blokirani.

(Napomena: Moguće je da u starijim postovima nedostaju slike i videi, i da linkovi na slike, videe ili druge web stranice ne rade, zbog toga što su u međuvremenu te stranice, slike, ili videosnimke uklonjene, preimenovane, ili je onemogućeno njihovo linkanje)

Linkovi

Važniji članci na blogu
Hrvatski zakoni
131. vs 144.
Vrste nasilja nad fotografima
Birokratsko nasilje
Kome i zašto smetaju kamere
Razlikovanje pojmova za idiote #1
Razlikovanje pojmova za idiote #2
Za domaće pilote dronova
Zašto je dobro imati auto-kameru
Murphijevi zakoni fotografije
Murphijevi zakoni fotografije 2
Zašto takav naziv bloga?

Fotografski blogovi
Bablfotograf rip
Bergaz naopačke rip
Delicatus
Fotografske priče
Geomir
hawkeye_1306
Klik-Po Europama rip
Kojekakve rip
Let lastavica
Nachtfresser
Nepoznati Zagreb
Splitkarenje u po bota rip
VladKrvoglad

Ostali blogovi
Alexxl
Čarapa Floyd
Euro smijeh
Plastično je fantastično
Saddako's apprentice
Semper contra rip
U zvijezdama piše

Ostali linkovi
Blog.hr
Google

Kontakt
toco1980blog(at)net.hr

Copyright

Copyright © Toco1980
Sva prava pridržana.

Nije dozvoljeno korištenje materijala s bloga bez odobrenja autora, osim onih dijelova koji su zasebno označeni kao (cc) creative commons ili public domain.

Arhiva

Travanj 2024 (2)
Ožujak 2024 (2)
Siječanj 2024 (3)
Prosinac 2023 (6)
Studeni 2023 (1)
Listopad 2023 (1)
Rujan 2023 (3)
Kolovoz 2023 (5)
Srpanj 2023 (4)
Lipanj 2023 (9)
Ožujak 2023 (1)
Veljača 2023 (4)
Siječanj 2023 (13)
Prosinac 2022 (10)
Studeni 2022 (12)
Listopad 2022 (3)
Kolovoz 2022 (1)
Srpanj 2022 (6)
Lipanj 2022 (8)
Svibanj 2022 (5)
Travanj 2022 (7)
Ožujak 2022 (10)
Veljača 2022 (10)
Siječanj 2022 (13)
Prosinac 2021 (8)
Studeni 2021 (10)
Listopad 2021 (15)
Rujan 2021 (5)
Kolovoz 2021 (7)
Srpanj 2021 (9)
Lipanj 2021 (4)
Svibanj 2021 (5)
Travanj 2021 (10)
Ožujak 2021 (15)
Veljača 2021 (8)
Siječanj 2021 (14)
Prosinac 2020 (12)
Studeni 2020 (4)
Listopad 2020 (9)
Rujan 2020 (6)
Kolovoz 2020 (10)
Srpanj 2020 (17)
Lipanj 2020 (4)
Svibanj 2020 (12)
Travanj 2020 (23)
Ožujak 2020 (27)
Veljača 2020 (17)
Siječanj 2020 (11)

Početak