Fotografi svih zemalja naoružajte se...

nedjelja, 30.11.2014.

Zašto je fotoaparat bolji od smartphonea?

Danas velik broj ljudi posjeduje smartphone. Takve mobilne telefone osim mnoštva funkcija krasi i kamera. Naravno da mnogi upravo zbog kamere koriste dotične uređaje za fotografiranje i video snimanje svega i svačega, i smatraju da je smartphone upravo zbog kamere super stvar, jer je malen i praktičan, i time praktičniji od pravog fotoaparata.

No zapravo nije sve tako blistavo kao što se na prvi pogled čini, s obzirom da su kamere u mobitelima ipak u nekim stvarima još uvijek daleko od pravih fotoaparata. Postoje konkretni razlozi zbog kojih su pravi fotoaparati bolji izbor od smartphonea, pogotovo za neko iole ozbiljnije bavljenje fotografijom.

1. ZOOM
Većina samrtphone-a nema optički zoom, već u svrhu zumiranja koriste tzv. digitalni zoom. To znači da prilikom zumiranja uređaj zapravo izrezuje manji komad slike iz originalne veće slike kako bi stvorio dojam približavanja (zumiranja) objekta; što je veće zumiranje, kvaliteta slike je lošja. S druge strane fotoaparati sa zoom objektivom ne degradiraju kvalitetu slike upravo zato jer koriste optički, a ne digitalni zoom.

2. PROMJENJIVI OBJEKTIVI
Kod smartphone-a nije moguće mijenjati objektive. Na SLR i mirrorless fotoaparate je moguće montirati bilo kakav objektiv po želji i potrebi fotografa; od fisheye objektiva, preko širokokutnika i normalnih objektiva, zoom-objektiva različitih raspona, pa sve do super-telefoto objektiva.

3. KVALITETA SENZORA
Iako se kvaliteta senzora na mobitelima u zadnje vrijeme dosta poboljšala, ipak se ti minijaturni senzori ne mogu mjeriti sa onima u DSLR aparatima. I da, usput treba spomenuti da se sa minijaturnim senzorom ne može dobiti mala dubinska oštrina (portret sa zamućenom pozadinom).

4. BRZINA OKIDANJA
Smartphone kamere su dosta spore. Prilikom snimanja neke akcije, često se događa da slike budu mutne ili da se promaši trenutak koji se željelo snimiti. Kod pravih fotoaparata se takva pojava može izbjeći odgovarajućim postavkama.

5. POSTAVKE
Većina kamera u smartphone uređajima rade potpuno automatski; ne daju snimatelju mogućnost mijenjanja postavki ekspozicije (brzina okidača, otvor blende ili ISO vrijednosti), eventualno imaju neke osnovne kontrole koje se uglavnom svode na promjenu rezolucije slike, balansa bijele boje ili uključivanje/isključivanje ugrađene bljeskalice, ali ni u kojem slučaju ne pružaju onu razinu kontrole kakva postoji kod pravih fotoaparata. S druge strane, kod pravih fotoaparata može se podešavati gotovo sve.

6. MEDIJI ZA POHRANU
Smartphone uređaji snimke najčešće pohranjuju u internu memoriju, te su kasnije potrebni kablovi ili wireless/bluetooth veza, a ponekad i posebni programi, da bi ih se prebacilo na računalo. Neki rijetki modeli mobitela kao medij za pohranu slika koriste microSD kartice, no problem sa mikro karticama je taj da su vrlo malene te ih je vrlo lako izgubiti ako ih se vadi iz uređaja, a da bi ih se umetnulo u čitač kartica na računalu, potreban je adapter. S druge strane fotoaparati snimaju na standardne SD ili CF kartice, koje se jednostavno izvadi iz aparata i umetne u čitač kartica.

7. DODATNA OPREMA
Za fotoaparate postoji sva sila dodatne opreme, počevši od svakojakih objektiva, filtera, gurtni za nošenje, stativa, vanjskih bljeskalica, daljinskih okidača...

30.11.2014. u 16:32 • 2 KomentaraPrint#

petak, 28.11.2014.

PINAC report

Kako javlja PINAC, u zadnje vrijeme se u americi dogodilo još prilično idiotskih situacija između običnih građana/fotografa/snimatelja i policije... Tako je jedan je prolaznik zaustavljen od strane policije jer je - hodao ulicom s rukama u džepovim (pri temperaturi ispod nule), a što je "nekoga uznemiravalo". Ovaj je sve uspio snimiti kamerom.

Michigan Man Detained for Walking Down Street with Hands in Pockets

28.11.2014. u 21:11 • 3 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 24.11.2014.

Stanko Abadžić - Berlin[preporučljivo gledati u punoj veličini]

24.11.2014. u 19:23 • 2 KomentaraPrint#

nedjelja, 23.11.2014.

Što se (nije) ostvarilo?

Na kraju prošle godine sastavio sam popis planova za ovu godinu...

Što se od toga (nije) ostvarilo i zašto?

1. Fotkati više nego prošle godine

Nije se ostvarilo. Fotkao sam jednako ili čak i manje. Kako sam većinu godine (kao i one prošle) radio kao sezonski radnik , za fotkanje nisam imao puno vremena - vikende ako nisu bili radni, a većinu tih vikenda sam koristio više za odmaranje nego na fotografiranje.

2. Fotkati kvalitetnije nego prošle godine

Jesam li napedovao? Ne znam. Ali zalomilo mi se nekoliko vrlo dobrih fotografaija. To su mi rekli drugi ljudi, neki od njih izučeni fotografi. Ako lažu oni, lažem i ja.

3. Nabaviti novi komad foto opreme

Ako se nova memorijska kartica može smatrati komadom foto opreme, onda sam ovo uspio ispuniti. A to iz prostog razloga što sam staru memorijsku karticu negdje izgubio (ili zametnuo). Po pitanju novog fotoapata, objektiva, stativa ili nečeg trećeg, nula bodova.

4. Napraviti (svoju prvu) izložbu fotografija

Nije se ostvarilo. Em je organizacija izložbe skup sport, em je to puno gnjavaže - odabrati temu i slike, isprintati ih na veći format, opremiti, naći prostor za izložbu... Zaključih da se neću u to uopće upuštati.

5. Pokrenuti vlastitu web stranicu

Nije se ostvarilo. Ne zato št ne bih znao napraviti web stranicu i zakupiti internet domenu, već iz nekih drugih razloga. Odlučio sam da svoje fotke neću stavljati na internet.

23.11.2014. u 08:14 • 2 KomentaraPrint#

petak, 21.11.2014.

Klinci i stari fotoaparat

Jedan zgodan filmić o tome kako današnja djeca reagiraju kada im se u ruke da stari fotoaparat na film.

Kids react to old cameras

21.11.2014. u 19:51 • 3 KomentaraPrint#

četvrtak, 20.11.2014.

Lučko

Primjetih kako su nedavno na ogradi policijske postaje u Lučkom, onoj pored trgovačkog centra Emezetta, a koja ima poligon za vježbanje tik do ceste, osvanuli znakovi zabrane snimanja.

Google Street View (tu još nije bilo znakova!)
(screenshot)

Stvar je tragična onoliko koliko je i smiješna.

Tragična je zbog toga što je očito mjerodavnima lako nakalemiti znak zabrane snimanja na neku ogradu i onda "iz sigurnosnih razloga" potencijalno tlačiti svakoga tko se u blizini zatekne sa nekom spravom za snimanje (tj. oduzimati opremu i pisati prekršajne prijave), makar snimao nešto sasvim deseto.

Smješna je s te strane da je sve ono što je "zabranjeno snimati" vidljivo s javne površine - ako je dotičnima toliko važno da zgradu zaštite od "ugrožavanja pogledom", zašto onda, umjesto postavljanja znakova zabrane na rešetkastu ogradu (kroz koju se vidi kompletan krug!), ne podignu nekoliko metara visok neprozirni zid kroz koji bi bilo nemoguće uopće vidjeti unutra, a kamoli bilo snimati!? I kako to da su se znak zabrane sjetili postaviti nakon toliko godina...!?

20.11.2014. u 22:03 • 1 KomentaraPrint#

subota, 15.11.2014.

40 portreta

Fotograf Nicholas Nixon je davne 1975. godine snimio portret svoje žene u društvu njene tri sestre. Slijedeće godine, snimio ih je ponovo. I to je postalo tradicija...

Forty Portraits in Forty Years

Inače, ova priča je dosta slična onoj kada se jedan profesor slučajno dva puta zaredom u istoj odjeći fotografirao za školski godišnjak... pa je tako nastavio, dok nije otišao u mirovinu. (LINK)

15.11.2014. u 16:21 • 1 KomentaraPrint#

srijeda, 12.11.2014.

Koliko košta vjenčanje?

U trenutku dosade, surfajući netom, naletjeh na jedan naslov:
Tablica sreće: Koliko zapravo košta hrvatsko vjenčanje?

Dotični tekst, u nekoliko točaka navodi "koliko košta vjenčanje u Hrvatskoj". Međutim uz stavke navedene u tekstu kao što su: prostor, muzika, vjenčanica i organizacija, tko god da je sastavljao dotični tekst zaboravio je još jednu, za takav događaj prilično bitnu, stavku - fotografa!

Naravno, kako je danas jako popularna metoda "mi bi fotke džabe" tako se, uvjetno rečeno, ta stavka koja se tiče cijene profesionalnog fotografa, može izbaciti, pogotovo u slučajevima kada se računa na to da će vjenčanje "snimiti džabe susjedov mali sa svojim digitalcem" ili "svatovi sa svojim iPhoneovima i tabletima" (a što je zapravo recept za u velikoj većini slučajeva katastrofalne fotografije.)

No koliko stvarno košta svadbeni fotograf?

To uglavnom ovisi o samom fotografu i željama mladenaca. Naime, od fotografa do fotografa cijene variraju, no uglavnom, okvirno, može se očekivati od kakvih 2-3 tisuće kn za snimanje samo ceremonije vjenčanja i nešto sitno poziranja, pa do basnoslovnih svota (desetak i više tisuća kuna) za one koji žele i ceremoniju i kompletnu svadbu i još ekstra svadbene foto i video sessione na nekoj lokaciji po njihovoj želji...

12.11.2014. u 20:03 • 4 KomentaraPrint#

nedjelja, 09.11.2014.

Kazna za udaranje kamermana

Na jednoj NBA košarkaškoj utakmici, jedan igrač je svoju frustraciju, zbog toga što je napravio prekršaj (tzv. "ličnu grešku"), pokušao "izliječiti" na način da je udario kameru jednog snimatelja u blizini. Iako se ovaj naknadno ispričao putem društvenih mreža, vodstvo NBA lige ga je (zasluženo!, op.a.) kaznilo sa 15.000$.

NBA Player Fined $15K for Hitting Cameraman’s Gear Out of Frustration

09.11.2014. u 08:44 • 4 KomentaraPrint#

četvrtak, 06.11.2014.

E. J. Bellocq

E. J. Bellocq (1873 – 1949) bio je američki fotograf koji je djelovao u New Orleansu početkom 20. stoljeća. Najpoznatiji je po fotografijama nastalim u Storyville-u, četvrti crvenih svijetiljki.

Neke od tih njegovih fotografija su namjerno oštećene (najvjerojatnije autocenzurirani).

[Napomena: Fotografije nisu prikladne za osobe mlađe od 18 godina!]

06.11.2014. u 20:24 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>< studeni, 2014 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Blog za promicanje kulture fotografije, prava fotografa i borbe protiv ljudske gluposti

Fotoaparat nije oružje, a fotografiranje nije zločin. Međutim, nakon terorističkih napada na WTC u New Yorku (2001.) i podzemnu željeznicu u Londonu (2005.), te nakon pojave interneta i digitalne fotografije, fotografi i fotoreporteri su demagogijom raznih "velikih moralista", dušebrižnika i drugih lažnih autoriteta, od hobista, umjetnika, turista i profesionalaca, pretvoreni u "teroriste", "voajere", "pedofile" i "dežurne krivce za sva zla koja se događaju u svijetu".

Mole se svi koji imaju potrebu komentirati postove da se drže teme koju obrađuje post, da se pridržavaju bon-tona, da ni ne pokušavaju provocirati, patronizirati ili trolati, već da koriste logički ispravne argumente. U suprotnom, kao i u slučaju bilo kakvog spama, komentari će biti izbrisani bez pardona.

Linkovi

Važniji članci na blogu
Hrvatski zakoni
131. vs 144.
Za domaće pilote dronova
Zašto je dobro imati auto-kameru
Murphijevi zakoni fotografije
Zašto takav naziv bloga?

Fotografski blogovi
Bablfotograf
Bergaz naopačke
Fotografske priče
Klik-Po Europama
Kojekakve
Nachtfresser
Nepoznati Zagreb
Splitkarenje u po bota

Ostali blogovi
Alexxl
Bitke kroz povijest
Euro smijeh
Plastično je fantastično
Saddako's apprentice

Ostali linkovi
Blog.hr
Google

Kontakt
toco1980blog(at)net.hr

Copyright

Copyright © Toco1980
Sva prava pridržana.

Nije dozvoljeno korištenje materijala s bloga bez odobrenja autora, osim onih dijelova koji su zasebno označeni kao (cc) creative commons ili public domain.

Arhiva

Lipanj 2018 (14)
Svibanj 2018 (25)
Travanj 2018 (20)
Ožujak 2018 (19)
Veljača 2018 (23)
Siječanj 2018 (23)
Prosinac 2017 (23)
Studeni 2017 (29)
Listopad 2017 (31)
Rujan 2017 (25)
Kolovoz 2017 (19)
Srpanj 2017 (31)
Lipanj 2017 (30)
Svibanj 2017 (31)
Travanj 2017 (32)
Ožujak 2017 (28)
Veljača 2017 (26)
Siječanj 2017 (32)
Prosinac 2016 (16)
Studeni 2016 (22)
Listopad 2016 (15)
Rujan 2016 (13)
Kolovoz 2016 (15)
Srpanj 2016 (15)
Lipanj 2016 (14)
Svibanj 2016 (7)
Travanj 2016 (7)
Ožujak 2016 (5)
Veljača 2016 (20)
Siječanj 2016 (24)
Prosinac 2015 (17)
Studeni 2015 (16)
Listopad 2015 (19)
Rujan 2015 (22)
Kolovoz 2015 (10)
Srpanj 2015 (20)
Lipanj 2015 (16)
Svibanj 2015 (18)
Travanj 2015 (11)
Ožujak 2015 (14)
Veljača 2015 (19)
Siječanj 2015 (25)
Prosinac 2014 (26)
Studeni 2014 (10)
Listopad 2014 (9)
Rujan 2014 (8)
Kolovoz 2014 (14)
Srpanj 2014 (17)

Početak