Fotografi svih zemalja naoružajte se...

ponedjeljak, 24.10.2016.

(Ne)prozirne ograde i zabrane snimanja

Vojni i policijski objekti, razni tvornički, rafinerijski i slični krugovi, a koji kakti predstavljaju "strateške objekte", često na ogradama kojima su ograđeni i na ulazima imaju izvješene znakove "zabranjeno fotografiranje".

Problem je u tome što se s jedne strane, u ime sigurnosti (tj. "opasnosti od terorizma, špijunaže ili čega-već"...) nameće takva zabrana, dok je s druge strane većina tih objekata okružena potpuno "prozirnom" (žičanom ili rešetkastom) ogradom kroz koju se bez problema izvana, sa javne površine, može vidjeti i snimiti unutrašnjost kruga, i sve što se u tom krugu nalazi ili događa, ma što god to bilo.

Nekako se, po nekoj normalnoj i praktičnoj logici nameće to, da ako netko ne želi da se nešto vidi i možebitno snimi, da to gledanje i možebitno snimanje najprije na neki način sam onemogući, tj. spriječi. A to je najlakše učiniti - neprozirnom ogradom.

Pa se tako takve kakti "strateške objekte" koje se kakti ne smije snimati, vrlo jednsotavno može zaštititi i od pogleda i od snimanja na način da se prozirna rešektasta ograda zamjeni barem 2,5 metara visokom neprozirnom ogradom, npr. od valovitih limenih ploča ili nečeg sličnog. Ili da se pogled izvana zakloni gustom neprozirnom živicom ili gustim drvoredom.

No kako se kod nas s jedne strane uvijek ide nekakvom linijom manjeg otpora, a s druge strane se gleda da kad god je to moguće represivni aparat ima posla, te da se ispiše što više kojekakvih (neka i besmislenih) kazni, jeftinije je (i potencijalno profitabilnije) samo naštancati znakove i njima "ukrasiti" ogradu, te angažirati policiju, razne zaštitare, stražare i slične "ovlaštene osobe" da natjeravaju, zadržavaju ili čak i kažnjavaju zbog "snimanja" svakoga tko se zatekne u blizini takvih objekata s fotoaparatom, iako zabrana zapravo vrijedi tek iza znaka zabrane, tj. tek ako bi se snimatelj fizički nalazio u samom krugu ili ako bi fizički gurao fotoaparat kroz ogradu (jednako kao što znak ograničenja brzine vrijedi tek kada ga vozilo s vozačem prođe).

No osim ovih strateških objekata, slična stvar se tiče i običnih građana koji imaju dvorišta, vrtove, balkone sa jednako tako neprozirnim ogradama, i koji brinu da bi ih netko sa ceste u tim vrtovima i na tim balkonima mogao snimiti dok rade što već rade.... Naravno, sve se svodi na ono famozno pitanje privatnosti.

Princip je zapravo isti. Tko ne želi da ga se vidi, prvo bi trebao biti dužan na neki način sam sebi osigurati željenu privatnost. Naime, svako pravo (uključujući i ono na privatnost) neizostavno vuče i određenu dužnost, u ovom slučaju da onaj tko želi privatnost prvo sam poduzme nešto da si je osigura.

Pa tako, kome je do toga da ga se ne gleda i ne snima s javne ceste dok je u vrtu, dvorištu ili na balkonu, može na potpuno jednak način onemogućiti gledanje u svoj vrt, dvorište ili balkon nekakvom neprozirnom ogradom, živicom, paravanom ili sličnim....

24.10.2016. u 09:15 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 23.10.2016.

Švedska zabranila dronove

Švedski vrhovni sud donio je presudu prema kojoj je ilegalno letjeti i snimati dronovima na javnim mjestima, jer taj isti sud smatra kako se radi o - nadzornim kamerama. A takve kamere trebaju posebnu dozvolu prema njihovim zakonima o videonadzoru, koju treba zatražiti i platiti.

Sweden Bans Flying Camera Drones in Public Places

Čisto kao podsjetnik, slične nebulozne probleme u vezi snimanja dronovima imaju i korisnici dronova u Hrvatskoj, koji moraju tražiti dozvole za snimanje i zatim sve snimljeno slati na uvid državnoj upravi... u suprotnom riskiraju nebulozno visoke kazne.

Hrvatska birokracija i snimanje iz zraka

23.10.2016. u 09:16 • 8 KomentaraPrint#

četvrtak, 20.10.2016.

Željni snimanja na film?

U današnje "digitalno" doba, jako puno fotografa svoje prve fotografske korake radi isključivo digitalnim fotoaparatima. Bilo onima koji su ukorporirani u mobitele, bilo "pravim".

Malo tko od mlađe generacije fotografa dođe u doticaj sa filmskim aparatima, a kamoli da i sami snimanju s njima. Bilo iz razloga što im je to nekakav "bauk" (u smislu da su im radnje potrebe za snimanje na film teške i prekomplicirane), ili to smatraju glupošću jer "tko normalan bi danas snimao na film sad kad je sve digitalno"...

No ipak se tu i tamo nađe entuzijasta koji se odluče upustiti u tu "filmsku avanturu"...

This Video Shows You How to Shoot 35mm, 120, and Large Format Film

20.10.2016. u 20:40 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 18.10.2016.

Fotografija u Hrvatskoj - Fedor Vučemilović

18.10.2016. u 20:29 • 1 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 17.10.2016.

Znanstvena metoda?

U zadnje vrijeme na sve strane letaju dronovi, pogotovo oni nadobudnih planespottera koji ih ponekad koriste oko zračnih luka i time ometaju avione, ili pak onih koji žele iz zraka snimati požarišta koje gase "kanaderi".

Sudari aviona s pticama su u zrakoplovstvu česta pojava, a to uglavnom rezultra oštećenjima trupa aviona, i oštećenjima i zagušenjima motora. Ponekad takvi sudari čak znaju rezultirati i padom zrakoplova, ili u najboljem slučaju prislinim slijetanjem.

Naravno da se prema toj logici lako može pretpostaviti da ni sudar aviona sa dronom, koji je puno "tvrđi" objekt od ptice, ne bi bio nimalo bezazlen.

Štoviše, avionski mlazni motori se, između ostaloga, u procesu proizvodnje testiraju upravo na način da se u njih ispucavaju kokoši, patke i slične ptičje crkotine različitih veličina, kako bi se vidio njihov učinak na motore, odnosno hoće li motor nakon usisavanja neke "leteće nemani" nastaviti raditi i u kojoj mjeri.

Međutim, postavlja se pitanje da li je itko istražio ili uopće pokušava istražiti točno koliko oštećenje trupa ili motora može izazvati sudar sa dronom određene veličine, s obzirom da dronova danas ima raznih vstaa i veličina (od onih stvarno minijaturnih, pa do poprilično velikih letećih sprava). Možda ne bi bilo na odmet napraviti takvo istraživanje - da se u avione i avionske motore određenom brzinom lansiraju dronovi različitih oblika i veličina, čisto radi usporedbe rezultata i referentnih vrijednosti u odnosu na "pernate" opasnosti...

17.10.2016. u 21:34 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 16.10.2016.

Fotosajam 2016.

Nekoliko fotogrfija s ovogodišnjeg Fotosajma...


(autor: Toco1980 - sva prava pridržana)

16.10.2016. u 03:07 • 1 KomentaraPrint#

subota, 15.10.2016.

Dušebrižnička cenzura cigareta

U zadnje vrijeme sa masovno događa da se određene povijesno-dokumentarne fotografije cenzuriraju. Točnije, sa njih se retuširanjem uklanjanju - cigarete. Vrlo vjerojatno zbog nekakvih fiks-ideja antiduhanskog lobija i sličnih dušebrižnika da fotografija nekoga s cigaretom "reklamira cigarete".

Tako su nedavno u Disneylandu retuširali fotografije Walta Disneya, na kojima ovaj drži cigaretu.

Disneyland Used to Photoshop Out Cigarettes in Portraits of Walt Disney

Slična stvar se dogodila nedavno i u Velikoj Britaniji gdje su Winstonu Churchillu "izbrisali" cigaru.

Winston Churchill's cigar airbrushed from picture

Štoviše, takvih slučajeva je bilo više od nekoliko...

The Case of Missing Cigarettes

Međutim, čini se da nitko ne vodi računa da se takvim fotomanipulacijama praktički pokušava revidirati povijest...

Moderni damnatio memoriae?

U antičko doba postojalo je ono što se naziva damnatio memoriae - pokušaj uklanjanja svakog svakog traga neke nepoćudne stvari ili osobe na način da se o njima se nije smjelo čak niti govoriti, a bilo kakvi pisani tragovi (zapisi, natpisi, slike, spomenici i slične stvari) su se uništavali kako bi se dotične "izbrisalo" iz sjećanja (odnosno povijesti)...

Štoviše, takva se pojava događala i u doba totalitarnih režima. Pribjegavalo se istoj praksi, da se sa fotografija uklanjalo režimu nepodobne osobe. Pa se tako u doba Staljina, Hitlera, Mao Ce Tunga i sličnih, sa fotografija retuširanjem uklanjanlo "neprijatelje režima idržave" (PRIMJER).

Sad je po sličnom obrazcu, u kakti "slobodnom društvu", čini se došao red na cigarete i pušače.

15.10.2016. u 07:53 • 1 KomentaraPrint#

petak, 14.10.2016.

Poznate fotografije - Skok u slobodu

Jedna od poznatijih fotografija iz doba hladnog rata, svakako je fotografija istočnonjemačkog vojnika koji preskače bodljikavu žicu na granici između Istočnog i Zapadnog Berlina i bježi u Zapadni Berlin.

FOTOGRAFIJA

Najčeće publicirana verzija fotorafije je zapravo izrez iz originala.

ORIGINALNA FOTOGRAFIJA

Fotografiju je snimio fotograf Peter Leibing.

Također postoji i video zapis koji je snimio snimatelj također uhvaćen na fotografiji...

VIDEO

14.10.2016. u 00:01 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 10.10.2016.

Kompulzivno-opsesivni poremećaj ličnosti

Među češće poremećaje ličnosti svakako spada i kompulzivno opsesivni poremećaj ličnosti

Uglavnom, najčešće karakteristike osoba koje imaju taj pormeećaj su:

1. Stalno, gotovo fanatično, prigovaranje i pametovanje u svim situacijama u kojima smatraju da nešto "nije u redu", odnosno da bi nešto trebalo "popraviti", "ispraviti", ili" dotjerati", bez obzira koliko ta stvar zapravo bila beznačajna. (npr. razni samozvani redari koji imaju potrebu "intervenirati" svaki put kad za to osjete potrebu).

2. Opsjednuti su redom, pravilima i "savršenstvom" do mjere da nisu u stanju vidjeti širi smisao onoga čime se bave, odnosno čega su se uhvatili kritizirati. (npr. "gramatički nacisti" kojima je tipfeler, "pogrešna" riječ ili kriva interpunkcija "dokaz" autorove "nepismenosti", bez da uopće obrate pažnju na sam smisao, sadržaj i poantu teksta).

3. Traženje dlake u jajetu. Nezadovoljnost načinom i rezultatima rada drugih, inzistirajući na svojim fiks-idejama "savršenstva", odnosno nepotrebno i nerealno visokim kriterijima; štoviše očekuju od drugih da bezpogovorno zadovolje te njihove kriterije inače su "loši" ili "nesposobni" (općenito, ništa im nije dovoljno dobro, npr. nikada nisu zadovoljne svojim izgledom na fotografijama koje snime drugi, dok s druge strane katastrofalno loš selfie je za njih predstavlja "savršenstvo" iz pukog razloga što su ga oni sami snimili).

4. Stalno zanovijetanju i prigovaraju, imaju potrebu sve konstantno kontrolirati, te su nefleksibilni i tvrdoglavi; nisu u stanju prihvatiti kritike okoline da su zbog tog pretjerivanja u "perfekcionizmu" do bola iritantni.

10.10.2016. u 21:49 • 0 KomentaraPrint#

petak, 07.10.2016.

Fotografija u Hrvatskoj - Tomaso Burato

07.10.2016. u 20:58 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>< listopad, 2016  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Blog za promicanje kulture fotografije, prava fotografa i borbe protiv ljudske gluposti

Fotoaparat nije oružje, a fotografiranje nije zločin. Međutim, nakon terorističkih napada na WTC u New Yorku (2001.) i podzemnu željeznicu u Londonu (2005.), te nakon pojave interneta i digitalne fotografije, fotografi i fotoreporteri su demagogijom raznih "velikih moralista", dušebrižnika i drugih lažnih autoriteta, od hobista, umjetnika, turista i profesionalaca, pretvoreni u "teroriste", "voajere", "pedofile" i "dežurne krivce za sva zla koja se događaju u svijetu".

Mole se svi koji imaju potrebu komentirati postove da se drže teme koju obrađuje post, da se pridržavaju bon-tona, da ni ne pokušavaju provocirati, patronizirajti ili trolati, već da koriste logički ispravne argumente. U suprotnom, kao i u slučaju bilo kakvog spama, komentari će biti izbrisani bez pardona.

Linkovi

Fotografski blogovi
Alexxl
Bablfotograf
Fotografske priče
GP-crnobijele
GP-Zagrebancije
Nachtfresser
Nepoznati Zagreb
Splitkarenje u po bota

Ostali blogovi
Euro smijeh
Plastično je fantastično
Saddako's apprentice

Ostali linkovi
Blog.hr
Google

Kontakt
toco1980blog(at)net.hr

Copyright

Copyright © Toco1980
Sva prava pridržana.

Nije dozvoljeno korištenje materijala s bloga bez odobrenja autora, osim onih dijelova koji su zasebno označeni kao (cc) creative commons ili public domain.

Arhiva

Prosinac 2016 (1)
Studeni 2016 (1)
Listopad 2016 (14)
Rujan 2016 (14)
Kolovoz 2016 (15)
Srpanj 2016 (15)
Lipanj 2016 (14)
Svibanj 2016 (7)
Travanj 2016 (7)
Ožujak 2016 (5)
Veljača 2016 (19)
Siječanj 2016 (25)
Prosinac 2015 (18)
Studeni 2015 (16)
Listopad 2015 (18)
Rujan 2015 (19)
Kolovoz 2015 (9)
Srpanj 2015 (16)
Lipanj 2015 (14)
Svibanj 2015 (17)
Travanj 2015 (10)
Ožujak 2015 (11)
Veljača 2015 (14)
Siječanj 2015 (22)
Prosinac 2014 (20)
Studeni 2014 (9)
Listopad 2014 (10)
Rujan 2014 (8)
Kolovoz 2014 (11)
Srpanj 2014 (9)
Lipanj 2014 (9)
Svibanj 2014 (8)
Travanj 2014 (16)
Ožujak 2014 (10)
Veljača 2014 (22)
Siječanj 2014 (16)
Prosinac 2013 (19)
Studeni 2013 (8)
Listopad 2013 (14)
Rujan 2013 (8)
Kolovoz 2013 (19)
Srpanj 2013 (10)
Lipanj 2013 (5)
Svibanj 2013 (5)
Travanj 2013 (11)
Ožujak 2013 (6)
Veljača 2013 (16)
Siječanj 2013 (20)

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se