Fotografi svih zemalja naoružajte se...

nedjelja, 23.07.2017.

Shirley Baker

Shirley Baker

23.07.2017. u 00:00 • 0 KomentaraPrint#

subota, 22.07.2017.

Posjedovanje nije korištenje!

Događale su se situacije da su pojedini fotografi imali neugodnosti sa drugim ljudima samo zbog toga jer su kod sebe imali fotoaparat. Ne zbog toga što su njime nekoga ili nešto snimali, već zbog toga što su aparat samo nosili preko ramena ili oko vrata, a što je inače i uobičajen način nošenja fotoaparata.

To je bio dovoljan povod za pojedince, kako službene osobe (npr. zaštitare) tako i slučajne prolaznike (dušebrižnike i samozvane redare) da na tim fotografima idu "trenirati strogoću". Uglavnom iz razloga što nisu u stanju razlikovati nošenje (posjedovanje) od snimanja (korištenja).

Takvi susreti uglavnom spadaju u domenu slučajnosti, kada se igrom slučaja doslovno naleti na budalu (bilo u nekoj službenoj uniformi, bilo u civilu) kojoj smeta fotoaparat, koja patološki mrzi fotografe, ili koja svaku osobu koja ima (pravi) fotoaparat automatski doživljava kao nekakvog "kriminalca". Pa praktički iz ničega prave problem.

Dotične osobe takve svoje stavove i akcije uglavnom pokušavaju opravdati na način da "nije ga koristio/snimao , ali mogao je/bi..." pokušavajući aludirati na nekakvu možebitnu "opasnost", te se opravdavaju "preventivom" kojom se "za svaki slučaj" i unaprijed tlači nekoga tko uopće nije učinio ništa zabranjeno ili protuzakonito. Čak i na mjestima i u situacijama gdje je fotografiranje dozvoljeno (javni prostori, ili nema znaka zabrane).

[Jedan poznanik mi je nedavno ispričao kako ga je u jednom trgovačkom centru presreo i zaustavio zaštitar, ne zbog snimanja već zbog nošenja fotoaparata preko ramena, uz objašnjenje da se "tu ne smije snimati", te ga pokušao istjerati van, da bi na kraju ovaj morao zvati njegovog supervizora, koji je na svu sreću bio inteligentniji od tog zaštitara, te je zaštitaru održao bukvicu, a njega pustio na obavi kupovinu koju je namjeravao.

I sam sam doživio nekoliko takvih slučajeva, uglavnom od slučajnih prolaznika. (jedan od njih), op.a.]


Inače, ovakve situacije se mogu otprilike usporediti sa onim vicem o ženi koja je u čamcu opremljenom za ribolov čitala knjigu:


Sjedila žena u čamcu opremljenim za ribolov na sredini jezera i čitala knjigu. Naiđe policajac u svom čamcu, pristane uz ženin čamaci kaže:
- Dobro jutro gospođo. Što radite?
- Čitam knjigu - odgovori ona (i pomisli: zar to nije očito?)
- Nalazite se na djelu jezera zabranjenom za ribolov - reče policajac.
- Ja ne pecam. Ja samo sjedim u čamcu i čitam knjigu.
- Da, ali imate pribor za pecanje i mogli biste početi pecati svakog trenutka. Moram vas odvesti u postaju i podnijeti prijavu - reče on.
- Ako vi to napravite, i ja ću protiv vas podnijeti prijavu, ali zbog silovanja - odgovori mu žena.
- Ali ja vas nisam niti dotakao!? - reče inspektor.
- Da, ali vi za to imate pribor i mogli bi sa time početi svakog trenutka...

22.07.2017. u 00:00 • 0 KomentaraPrint#

petak, 21.07.2017.

"Sezona kiselih krastavaca"

"Sezona kiselih krastavaca" je razdoblje koje je najviše izraženo tokom ljetnih mjeseci, a u kojem dnevne novine i medijske portale preplavljuju uglavnom besmislene "vijesti" iz života raznih javnih osoba, jer nema drugih važnijih događanja iz društvenog i političkog života, s obzirom da je tada sezona godišnjih odmora.

Uglavnom se tada od strane novinara i urednika pretražuju profili poznatih osoba na društvenim mrežama ili drugi (konkurentski) portali, te se i iz vrlo trivijalnih stvari (npr. objava fotografija poznatih), ili čak dolsovno iz ničega, izmišljaju "senzacionalne vijesti", a koje služe pukom popunjavanju medijskog prostora.

Pa se onda tokom te "sezone ksielih krastavaca" može u svim važnijim medijima čitati senzacionalne "vijesti" tipa npr. da se Maja Šuput skinula u topless, Nives Celzijus razbacala sise u dekolte, Ella Dvornik izvalila nekakvu "mudrost", ili kako se Lidija Bačić skinula u donji veš kako bi je koncertna publika "bolje čula", pa zatim tko se na estradi sa kime posvađao i zbog čega. I tome slično. Ili se pak netko u radakciji nekih novina iz neke arhive sjeti iskopati kakvu sliku o tome kak je neka poznata ličnost izgledala prije 20 godina.

Umjesto da se, ako se nema o čemu pametnom i relevantnom pisati, ne piše ništa...!

21.07.2017. u 00:01 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 20.07.2017.

Novi život odbačenog fotoaparata

Nedavno je jedan kolega s posla, sasvim slučajno, pronašao u kontejneru za smeće odbačeni stari plastični fotoaparat na film. S obzirom kako je znao da se bavim fotografijom, izvadio ga je iz kontejnera i poklonio mi ga, jer njemu ne treba.

Odmah sam isprobao aparat, i činilo se da radi. Nakon ispucavanja i razvijanja "probnog" filma, pokazalo se da je aparat doista prilično funkcionalan, uz par sitnih nedostataka - radi malo nejednake razmake između fotografija, malo po rubovima propušta svijetlo, te daje mutnjikavu sliku (vrlo vjerojatno ima plastičnu leću).

Evo samo nekoliko nasumičnih snimaka sa tog "probnog" filma:
(autor: Toco1980, sva prava pridržana)

Od ovakvog aparata se ne može očekivati vrhunska kvaliteta slike, ali za snimanje usputnih "snapshotova" u nedostatku boljeg aparata, nekakvih "trash fotki" s lokacija poput Hrelića (koji je opasna zona za fotografe), ili za nekakvu "lomografiju" može sasvim dobro poslužiti.

20.07.2017. u 00:00 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 19.07.2017.

Stanko Abadžić u Laubi

U galeriji Lauba, Zagreb, Baruna Filipovića 23a, u subotu, 22.7. u 20h, održati će se promocija fotomonografije "Selection" fotografa Stanka Abadžića, te otvorenje izložbe aktova.

Izložba će biti postavljena od 22. do 29. 7. 2017.

19.07.2017. u 19:02 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 18.07.2017.

Najava za Zagrebački Fotosajam

Ovogodišnji Zagrebački Fotosajam održati će se u subotu 21.10.2017. u City Plaza centru (bivši Hypo Centar), Slavonska avenija 6, prizemlje, od 10 do 16 sati. Cijena ulaznice iznosi 15 kn.

18.07.2017. u 18:42 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 17.07.2017.

Loše vijesti

** Bowens, jedan od najpoznatijih svjetskih proizvođača rasvjetnih fotografskih sustava, po svemu sudeći ide u stečaj. Ako se pokaže da je vijest istinita, to će biti velik gubitak za fotografe koji koriste rasvijetu prilikom snimanja.

Another photography giant fatality – Bowens International going into liquidation?

** Nikon je po treći put opozvao svoj model D750, zbog iproblema sa zatvarače, I to istih problema koji su već dva puta bili razlog opoziva - na nekim aparatima se, zbog greške u proizvodnji zatvarača, pojavljuju čudne sjene i odbljesci na snimkama.

Nikon Recalls the D750 a Third Time for the Same Shutter Issue

17.07.2017. u 00:01 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 16.07.2017.

Psihijatrija@blog.hr

"Prijatelje treba tražiti, neprijatelji dolaze sami" poznata je izreka koja se može upotrijebiti na mnogim mjestima i u mnogim situacijama. Uključujući i razne internet-servise, poput bloga. Danas, u moru blogova i masi blogera, doslovno treba tražiti one malobrojne kvalitetne i normalne blogove i blogere, dok se s druge strane nenormalnih "blogera" i "šrot"-blogova može naći na svakom koraku.

Poseban problem u čitavoj priči su upravo "blogeri" koje bi se moglo slobodno proglasiti psihijatrijskim slučajevima, tj. oni kojima je pisanje vlastitog "bloga" i komentiranje po tuđim blogovim svojevrsna metoda za liječenje vlastitih frustracija i kompleksa.

Problem je tim veći što takvim "blogerima" prividna anonimnost "daje krila" - kad su pred ekranom i iza tipkovnice, uvjereni su kako su nedodirljivi i da im nitko ništa ne može i ne smije, dok za sebe smatraju kako su toliko moćni i važni da drugima sve smiju, te da su uvijek i apsolutno u pravu. Uz to, kako znaju biti vrlo "glasni", odnosno revni i aktivni u pis(kar)anju i komentiranju, često se nameću pukom kvanitetom svojih postova i komentara.

To uglavnom rade način da, kad god im se pruži prilika, pokušavaju u komentarima provocirati ili zametnuti nekakvu svađu s drugim blogerima. Pa u tu svrhu trolaju, pljuju i vrijeđaju, često umjesto da komentiraju izrečeni stav, komentiraju onoga tko je iznio stav i pokušavaju ga diskreditirati (tzv. ad hominem napad). Ako se radi o fotografijama na foto-blogu, ne komentiraju fotografije već nešto sasvim deseto (najčešće opet samog autora). I tome slično...

Ponekad pojedinci čak i idu toliko daleko da na na vlastitom blogu napišu čitav omalovažavajući, pljuvački i klevetnički traktat o drugom blogeru koji im iz samo njima znanog razloga ne paše.

16.07.2017. u 00:01 • 1 KomentaraPrint#

subota, 15.07.2017.

Neke usporedbe...

** Kakvi roditelji, takva djeca
Usporedba fotografija roditelja i djece, snimljenih kada su i jedni i drugi bili otprilike jednako stari...:

40 Snapshots of Parents and Their Kids at the Same Age That You'll Swear Are Twins

** Pokojne rock zvijezde
Kako bi danas otprilike izgledale pokojne neke rock zvijezde, da su kojim slučajem ostale žive...:

Here’s How Some of Rock and Roll Legends Would Look Like Today If They Weren’t Dead

15.07.2017. u 00:01 • 0 KomentaraPrint#

petak, 14.07.2017.

Josef Koudelka

14.07.2017. u 00:01 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>< srpanj, 2017  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Blog za promicanje kulture fotografije, prava fotografa i borbe protiv ljudske gluposti

Fotoaparat nije oružje, a fotografiranje nije zločin. Međutim, nakon terorističkih napada na WTC u New Yorku (2001.) i podzemnu željeznicu u Londonu (2005.), te nakon pojave interneta i digitalne fotografije, fotografi i fotoreporteri su demagogijom raznih "velikih moralista", dušebrižnika i drugih lažnih autoriteta, od hobista, umjetnika, turista i profesionalaca, pretvoreni u "teroriste", "voajere", "pedofile" i "dežurne krivce za sva zla koja se događaju u svijetu".

Mole se svi koji imaju potrebu komentirati postove da se drže teme koju obrađuje post, da se pridržavaju bon-tona, da ni ne pokušavaju provocirati, patronizirati ili trolati, već da koriste logički ispravne argumente. U suprotnom, kao i u slučaju bilo kakvog spama, komentari će biti izbrisani bez pardona.

Linkovi

Fotografski blogovi
Alexxl
Bablfotograf
Fotografske priče
GP-Zagrebancije
Klik-Po Europama
Kojekakve
Nachtfresser
Nepoznati Zagreb
Splitkarenje u po bota

Ostali blogovi
Bitke kroz povijest
Euro smijeh
Plastično je fantastično
Saddako's apprentice

Ostali linkovi
Blog.hr
Google

Kontakt
toco1980blog(at)net.hr

Copyright

Copyright © Toco1980
Sva prava pridržana.

Nije dozvoljeno korištenje materijala s bloga bez odobrenja autora, osim onih dijelova koji su zasebno označeni kao (cc) creative commons ili public domain.

Arhiva

Kolovoz 2017 (3)
Srpanj 2017 (28)
Lipanj 2017 (30)
Svibanj 2017 (31)
Travanj 2017 (32)
Ožujak 2017 (28)
Veljača 2017 (26)
Siječanj 2017 (32)
Prosinac 2016 (16)
Studeni 2016 (22)
Listopad 2016 (15)
Rujan 2016 (14)
Kolovoz 2016 (15)
Srpanj 2016 (15)
Lipanj 2016 (14)
Svibanj 2016 (7)
Travanj 2016 (7)
Ožujak 2016 (5)
Veljača 2016 (19)
Siječanj 2016 (25)
Prosinac 2015 (18)
Studeni 2015 (16)
Listopad 2015 (18)
Rujan 2015 (21)
Kolovoz 2015 (9)
Srpanj 2015 (19)
Lipanj 2015 (16)
Svibanj 2015 (18)
Travanj 2015 (11)
Ožujak 2015 (14)
Veljača 2015 (13)
Siječanj 2015 (25)
Prosinac 2014 (24)
Studeni 2014 (10)
Listopad 2014 (10)
Rujan 2014 (8)
Kolovoz 2014 (14)
Srpanj 2014 (14)
Lipanj 2014 (15)
Svibanj 2014 (20)
Travanj 2014 (24)
Ožujak 2014 (13)
Veljača 2014 (23)
Siječanj 2014 (19)
Prosinac 2013 (23)
Studeni 2013 (14)
Listopad 2013 (16)
Rujan 2013 (12)

Početak

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se