Fotografi svih zemalja naoružajte se...

nedjelja, 23.04.2017.

Garfield...

...i fotkanje mobitelom.

STRIP

23.04.2017. u 00:01 • 0 KomentaraPrint#

subota, 22.04.2017.

Evo ga! Evo ga opet..!

Ponovo se u medijima piše o "Najmlađem playboyevom fotografu". Istom onom zbog kojeg je prije par godina domaći Playboy zamalo ostao bez licence i za kojeg se, kad je ta čitava fama krenula, nakon prvih bombastičnih napisa naknadno otkrilo da uopće nije bio playboyev fotograf.

ISPOVIJEST NAJMLAĐEG FOTOGRAFA U POVIJESTI PLAYBOYA 'Jednu sam zečicu fotkao i na balkonu s kojeg je Tuđman objavio hrvatsku neovisnost'

Ne samo da u toj njegovoj najnovijoj "ispovijesti" ima patetike, nebuloza i "bisera", već se itekako dobiva dojam je on za hrvatsku erotsku fotografiju otprilike isto ono što je Kanye West za američku glazbu...

22.04.2017. u 00:01 • 1 KomentaraPrint#

petak, 21.04.2017.

Vivian Maier

Danas je obljetnica smrti fotografkinje Vivian Maier. Tim povodom link na veliku kolekciju njezinih fotografija, i još koječega...[preporučljivo gledati u punoj veličini]

21.04.2017. u 00:01 • 1 KomentaraPrint#

četvrtak, 20.04.2017.

Nekoliko slika s "Hrelića"

Kako dugo nisam bio na Jakuševačkom sajmu poznatijem pod nazivom "Hrelić", odlučih jedne nedjelje malo prošetati onuda u potrazi za kakvim dobrim kadrom, ili možda čak i kakvom korisnom sitnicom...

Kako je to inače potencijalno opasna zona za fotografe (imao sam priliku slušati priče da su pojedini fotografi bili gađani kamenjem ili pak morali bježati od likova koji su vitlali sjekirama i sličnim predmetima), snimao sam jednim starim fotoaparatom na film (kojeg i nije neka prevelika šteta razbiti nekome o glavu, u slučaju potrebe za samoobranom).

Nažalost, kako to obično biva prema dobrim starim Murphijevim zakonima, dogodilo se da je film gotovo upropašten, što zbog stanja samog aparata, što zbog razvijanja... Nekoliko snimaka se ipak dalo spasiti, da se barem koliko-toliko vidi što je na njima...(autor: Toco1980, sva prava pridržana)

Možda slijedeći put bude više sreće...

20.04.2017. u 21:49 • 1 KomentaraPrint#

srijeda, 19.04.2017.

Optičke varke

[Optička varka

Semjon Semjonovič stavlja naočale, promatra bor i vidi kako na boru sjedi seljak i prijeti mu šakom.
Semjon Semjonovič skida naočale, promatra bor i vidi da na boru nitko ne sjedi.
Semjon Semjonovič stavlja naočale, promatra bor i opet vidi kako na boru sjedi seljak i prijeti mu šakom.
Semjon Semjonovič skida naočale, promatra bor i opet vidi da boru nitko ne sjedi.
Semjon Semjonovič opet stavlja naočale, promatra bor i opet vidi kako na boru sjedi seljak i prijeti mu šakom.
Semjon Semjonovič ne želi vjerovati u ovu pojavu i smatra je optičkom varkom.

Daniil Harms, 1934.]


Optičke varke su perceptivne varke koje "zbunjuju" osjetilo vida i način na koji mozak obrađuje informacije.

One su ponekad korištene i u umjetnosti, a jedan od poznatijih svakako je bio Salvador Dali, sa nekoliko svojih slika i instalacija koje su po prirodi zapravo optičke varke (npr. slika koja iz daljine izgleda kao portret Abrahama Lincolna, a izbliza prikazuje nešto sasvim deseto, ili pak instalacija u prostoru koja, promatrana iz određenog kuta, djeluje kao portret Mae West).

Nedavno se jedan fotograf na sličan kreativan način poslužio upravo optičkim varkama prilikom snimanja fotografija za potrebe jedne kampanje za udomljavanje životinja...:

These Creative Photos Use Optical Illusions to Promote Pet Adoption


19.04.2017. u 16:18 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 18.04.2017.

"Zabranjeno snimati policiju"!?

Prije nekoliko dana, mediji su prenjeli vijest o tome kako je jedan mladić zaradio kaznenu prijavu za neovlašteno snimanje jer je snimao policiju. Dotični je mobitelom snimao svoj razgovor sa policijskim službenikom.

Snimio razgovor s policajcem i sada mu prijeti zatvor

Međutim, u sklopu nekih medijskih napisa u vezi tog događaja, kategorički je navedeno kako je "(generalno) zabranjeno i kažnjivo snimati policiju".

Razgovore i susrete s policijom građanima zabranjeno snimati

Zaustavi li vas policija, jedno je strogo zabranjeno


No tu postoji jedan problem. Tvrdnja da je uvijek i svugdje zabranjeno snimati policiju nije točna (radi se o dezinformaciji, odnosno "patki".).

Najbitniji detalj jest taj da je ovaj snimao u policijskoj postaji, a ne na javnoj površini! To čini vrlo veliku razliku po pitanju legalnosti snmimanja.

Na javnoj površini snimanje je dozvoljeno, a u zatvorenim (privatnim) prostorijama nije bez dozvole, bez obzira da li se radilo o snimanju slike ili tona. Zakonski članci koji to definiraju, odnosno određuju što je po pitanju snimanja kažnjivo, nalaze se u kaznenom zakonu, čl. 143. (snimanje zvuka) i čl.144.(snimanje slike). Naime, ako se malo pažljivije prouče članci zakona, konkretno, čl. 143., u njemu postoji formulacija "nejavno izgovorene riječi". Nejavno izgovorene riječi su sve one riječi koje nisu izgovorene javno (na javnom mjestu), odnosno izgovorene su u privatnom okruženju (tj. zatvorenom prostoru i/ili putem komunikacijskih tehnologija), a jedina stvar koja bi opravdavala takvo snimanje i isključila protupravnost bilo bi da se radi o snimanju nekakvih izravnih prijetnji ili tome sličnom... Drugim riječima, da je ovaj snimao policajce na javnom mjestu, te riječi ne bi bile izgovorene nejavno već javno (na javnoj površini), a što mijenja čitavu stvar.

Druga stvar je ta u Hrvatskoj niti jedan članak niti jednog zakona ne zabranjuje snimanje policijskih službenika na javnim površinama. Niti u jednom zakonu ne piše "zabranjeno snimati policijske službenike u obavljanju službene dužnosti" ili nešto tome slično. (Za razliku recimo do jedne Španjolske gdje se, novim nedavno izglasanim zakonom, snimanje policije smatra "ugrožavanjem" i efikasno onemogućava ljudima prijavljivanje policije koja krši ovlasti, jer će u slučaju snimanja kazniti snimatelja, a ne policajca).

Kolika je glupost ta konstatacija da je "zabranjeno snimati policiju" dovoljno govori i to da je upravo ministarstvo unutarnjih poslova nedavno, u smjernicama za korištenje autokamera, izjavilo kako "nije zabranjeno snimati policajce u postupanju prema vlasniku vozila".

Štoviše, prije par godina se pokretala kampanja o tome kako bi građani trebali imati veći nadzor nad radom policije, jer dok s jedne strane policija kamerama nadzire javne površine i snima na svakom koraku, sada bi odjednom snimanje policije i na javnim mjestima kao trebalo biti "zabranjeno"?

Inače, već su se ranije događale situacije da su ljudi dobivali prijave zbog "neovlaštenog snimanja" i "prisluškivanja" kada su snimali policijska postupanja na javnim mjestima, ali iz jednog jedinog razloga - kada je policija takvim prijavama zapravo pokušavala obraniti samu sebe od sankcija, jer je tim snimkama zabilježeno neko njihovo nezakonito postupanje, policijska brutalnost, pretjerana upotreba sile ili zloupotreba ovlasti...

18.04.2017. u 00:01 • 2 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 17.04.2017.

Kako fotografijom odgovoriti na pitanje?

Jedan fotograf je na pitanja o sebi odgovorio - fotografijama.

Photographer John Wilhelm Answers 9 Questions with Photos, Not Words

17.04.2017. u 00:01 • 1 KomentaraPrint#

nedjelja, 16.04.2017.

Canon EOS greške

Tko god da je snimao Canonovim EOS aparatima, barem se jednom susreo sa time da mu aparat u jednom trenutku izbaci grešku, tj. da na displayu ili ekranu ispiše Err[neki broj] ili nešto slično.

Svaki od tih kodova ima svoje značenje,a većina tih kvarova se rješava na način da se aparat ugasi i ponovo upali, ili da se odvoji komponenta na koju se kvar odnosi i zatim ili ponovo instalira ili zamjeni drugom (memorijska kartica, baterija i/ili objektiv):

Err 01
Problem u komunikaciji između kamere i objektiva

Err 02
Kamera ne može pristupiti memorijskoj kartici

Err 03
Previše mapa (foldera) na memorijskoj kartici

Err 04
Memorijska kartica je puna

Err 05
Ugrađena bljeskalica se ne može dignuti

Err 06
Čišćenje senzora nije moguće

Err 10
Detektirana greška sa datotekama na memorijskoj kartici

Err 20
Detektirana greška u mehaničkom mehanizmu aparata

Err 30
Detektirana je greška u radu zatvarača aparata

Err 40
Detektirana je greška sa izvorom struje (baterijom)

Err 50
Detektirana je greška sustavu elektronske kontrole aparata

Err 60
Detektirana je greška prilikom snimanja, pomicanje (fokusiranje) objektiva je onemogućeno

Err 70
Detektirana je greška sa slikama (datotekama)

Err 80
Detekrtirana greška u električnim kontrolama ili slikama (datotekama)

Err 99
Opća (generička) greška koju može uzrokovati bilo koji razlog

bu59 / bu54 / buSY / busy
Aparat je "zauzet" punjenjem bljeskalice ili spremanjem snimljenih slika na karticu

ErrCF / CardErr / Folder number full
Greška sa imenovanjem datoteka na kartici

FullCF / CardFull / CF Card Full
Memorijska kartica je puna

No CF / No CF Card / No Card in Camera
Nema memorijske kartice u kameri

16.04.2017. u 00:01 • 0 KomentaraPrint#

subota, 15.04.2017.

Imbecilne "antiterorističke" mjere

Već više od nekoliko dana se u medijima može čitati o nesnosnim gužvama na granicama, zbog direktive prema kojoj se mora temeljito provjeriti svakoga tko ulazi ili izlazi iz EU. Deklarativno, takva odredba je donesena radi borbe protiv kriminala i terorizma.

Međutim, kao i druge slične vrste "sigurnosnih antiterorističkih mjera", njima će se, kao i do sada, daleko više maltretirati sasvim nedužne ljude nego što će takve mjere doista pridonjeti povećanju sigurnosti, i sprečavanju terorističkih napada. Osim što će možda tu i tamo netko imati neugodnosti zbog neplaćenih prometnih prekršaja ili zbog toga što ima policijski dosije zbog gluposti iz mladih dana...

Čisto da se prisjeti, prije nekoliko godina Ameri i Englezi su uveli svoje "antiterorističke" mjere kojima je policija i druge sigurnosne službe uglavnom terorizirale sasvim nedužne ljude; mjere su se uglavnom svodile na opsesivno proganjanje fotografa, zbog nečije fiks-ideje da teroristi obavezno snimaju prije napada, i da je bez toga "nemoguće izvesti teroristički napad" što je, pokazalo se, poprilična idiotarija.

Po pitanju ovih trenutnih mjera opsesivne kontrole ljudi koji prelaze granicu, opet s emože postaviti pitanje što se time zapravo želi postići (osim efikasnog maltretiranje nedužnih ljui), s obzirom da se nedavno preko granica, bez pardona i pod paskom "humanitarne katastrofe" puštalo na desetke i stotine tisuća "izbjeglica" bez ikakve prave provjere tko su, što su i odakle su. Koliko se terorista uvuklo u EU na taj način... to je pitanje.

15.04.2017. u 09:28 • 0 KomentaraPrint#

petak, 14.04.2017.

Edward Weston

Edward Weston[preporučeno gledati u punoj veličini]

14.04.2017. u 19:07 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>< travanj, 2017  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Blog za promicanje kulture fotografije, prava fotografa i borbe protiv ljudske gluposti

Fotoaparat nije oružje, a fotografiranje nije zločin. Međutim, nakon terorističkih napada na WTC u New Yorku (2001.) i podzemnu željeznicu u Londonu (2005.), te nakon pojave interneta i digitalne fotografije, fotografi i fotoreporteri su demagogijom raznih "velikih moralista", dušebrižnika i drugih lažnih autoriteta, od hobista, umjetnika, turista i profesionalaca, pretvoreni u "teroriste", "voajere", "pedofile" i "dežurne krivce za sva zla koja se događaju u svijetu".

Mole se svi koji imaju potrebu komentirati postove da se drže teme koju obrađuje post, da se pridržavaju bon-tona, da ni ne pokušavaju provocirati, patronizirati ili trolati, već da koriste logički ispravne argumente. U suprotnom, kao i u slučaju bilo kakvog spama, komentari će biti izbrisani bez pardona.

Linkovi

Fotografski blogovi
Alexxl
Bablfotograf
Fotografske priče
GP-Zagrebancije
Kojekakve
Nachtfresser
Nepoznati Zagreb
Splitkarenje u po bota

Ostali blogovi
Bitke kroz povijest
Euro smijeh
Plastično je fantastično
Saddako's apprentice

Ostali linkovi
Blog.hr
Google

Kontakt
toco1980blog(at)net.hr

Copyright

Copyright © Toco1980
Sva prava pridržana.

Nije dozvoljeno korištenje materijala s bloga bez odobrenja autora, osim onih dijelova koji su zasebno označeni kao (cc) creative commons ili public domain.

Arhiva

Kolovoz 2017 (1)
Svibanj 2017 (2)
Travanj 2017 (27)
Ožujak 2017 (28)
Veljača 2017 (26)
Siječanj 2017 (32)
Prosinac 2016 (16)
Studeni 2016 (22)
Listopad 2016 (15)
Rujan 2016 (14)
Kolovoz 2016 (15)
Srpanj 2016 (15)
Lipanj 2016 (14)
Svibanj 2016 (7)
Travanj 2016 (7)
Ožujak 2016 (5)
Veljača 2016 (19)
Siječanj 2016 (25)
Prosinac 2015 (18)
Studeni 2015 (16)
Listopad 2015 (18)
Rujan 2015 (21)
Kolovoz 2015 (10)
Srpanj 2015 (19)
Lipanj 2015 (16)
Svibanj 2015 (18)
Travanj 2015 (11)
Ožujak 2015 (14)
Veljača 2015 (13)
Siječanj 2015 (25)
Prosinac 2014 (23)
Studeni 2014 (10)
Listopad 2014 (10)
Rujan 2014 (8)
Kolovoz 2014 (14)
Srpanj 2014 (15)
Lipanj 2014 (15)
Svibanj 2014 (20)
Travanj 2014 (24)
Ožujak 2014 (13)
Veljača 2014 (23)
Siječanj 2014 (19)
Prosinac 2013 (23)
Studeni 2013 (14)
Listopad 2013 (16)
Rujan 2013 (12)
Kolovoz 2013 (22)
Srpanj 2013 (14)

Početak

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se