nedjelja, 06.08.2006.

GLUP SI KO GORILA! DA BAR...


Photobucket - Video and Image Hosting

Eto, odlučih se malo pozabaviti malo ovim životinjicama nakon ove male pauze. Imam nekih problema s netom pa nisam mogao pisat. Al sad je to valjda iza mene. Inđoj!

Gorila je poznata afrička životinja, često spominjana najbližim rođakom čovjeka, zahvaljujući pameti, snalažljivosti te držanja pri hodu.
Gorile su, ne biste vjerovali, vrsta majmuna koji spada pod vrstu čovjekolikih majmuna, u koju još spadaju čimpanza, orangutan i gibon.
Postoje 3 vrste gorila: zapadne nizinske, istočne nizinske te planinske od kojih je preostalo samo 650 jedinki, većinom zahvaljujući krivolovu. Žive na području Ruande i Ugande.
Gorile imaju mnogo sličnosti s ljudima. Tako su nam slični i građom tijela. Ističu se njihove duge ruke i dugi prsti, a oni su se njima naučili služiti pri raznim poslovima (razbijanje tvrdih plodova kamenjem, upotrijebili grančicu natopljenu slinom za hvatanje mrava...)
Gorile su najveće u porodici čovjekolikih majmuna. Mrcine su to do 225 kg, a narastu čak do 2 metra. Gorile su uglavnom vegetarijanci, ali vole i male kukce. Vole izdanke, korijenje, lišće, razne kukce. . . Žive na tlu, osim kad spavaju. Onda im, kao, nije dobro pa se penju na drveće da bi lakše zaspale (da mi je vidjet to drvo...).

Photobucket - Video and Image Hosting
Ne obazirite se na to kaj radi nego kak izgleda. Gorila, naravno.

Gorile su lijene životinje kaj dokazuje to kaj se non-stop odmaraju. Po načinu života su nomadi, putuju šumom u potrazi za hranom. U tim selidbama vodi ih zreli mužjak, zvan srebrni, radi srebrnih dlačica na leđima, koje označavaju vodstvo i nadmoć, ali je zato i vrlo tražen među krivolovcima. Kada vođa nanjuši opasnost, uspravi sva svoja 2 metra visine, potopta rukama po prsima(ah, tako poznata scena. Svi smo to jednom probali.) i gromoglasno zaurliče upozoravajući sve u bližoj i daljoj okolici.

Photobucket - Video and Image Hosting

Gorile nemaju dlaka na prsima ni na tabanima, kao ni na licu i dlanovima. Hodaju četveronoške. Majka nosi i brine se za mladunca 3 godine.
Mužjaka je vrlo lako prepoznati po velikoj kruni od dlake na glavi(što je veća kruna viši je položaj mužjaka u plemenu) od kojih najveću dakako ima srebrni.

Photobucket - Video and Image Hosting
Za ove gorile ste svi čuli...

I to bi bilo o gorilama ukratko. Nadam se da ste uživali. Do idućeg chitanja, pozz.

- 07:33 - Komentari (14) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.