utorak, 01.08.2006.

INSTRUMENT KOJI ŽIVOT ZNAČI

Eto, odlučih pisati malo o njoj. Neću sad ulaziti u dubioze i opisivati skroz u detalje kada je i kako nastala i razvijala i zašto i tak.
Napisat ću samo one najosnovnije stvari, koje bi svatko trebao znati o njoj i njezinom nastanku. Jer, danas praktički i nema muzike odnosno glazbenog pravca u kojem nije zastupljena. Al ne pišem zato o njoj, pišem zato jer je ona, prije svega, zaštitni znak muzike koju ja slušam.
Ispričat ću vam, dakle, ukratko priču o električnoj gitari i njezinim prvim stvaraocima.smijeh

Električna gitara (6,7,8,12 žica) - zvuk se pojačava električnim putem pomoću elektromagneta (pickupa), tako da električna gitara za razliku od akustične ima tijelo načinjeno od punog drva. Razvila se u 20. stoljeću i popularizirala kroz blues, rock i metal muziku.
Jedna od prvih el. gitara napravljena je 30'-ih godina 20. st. u tvrtci "Rickenbacker". Prvu snimku električne gitare snimio je jazz gitarist Eddie Durham 1937. Durham je s instrumentom "upoznao" i mladog Charliea Christiana koji je ovaj novi instrument proslavio i postao jedan od najutjecajnijih jazz gitarista i desetljećima kasnije.
"Richenbacker" je proizveo el. gitaru punog tijela i dao joj nadimak The Frying Pan početkom 1935. čiji je zvuk bio jako moderan i agresivan, napisao je otprilike u svom izvješču John Teagle koji ju je tada i testirao.zujo
A sad u par rečenica da se prisjetimo i dva najpoznatija tvorca dvije najpoznatije el. gitare:

1950. i 1951. elektroničar i proizvođač pojačala za instrumente Leo Fender dizajnirao je komercijalno uspješnu el. gitaru koju je nazvao Broadcaster ali je jedna kompanija imala već bubnjeve s istim imenom pa ju je preimenovao u Telecaster. 1954. Fender je izradio je novu gitaru koju je nazvao Stratocaster (iliti popularno zvani "Strat") koji je nudio puno poboljšanja i inovacija u odnosu na Telecaster. "Strat" je postao najprepoznatljivija gitara i gitara čiji je dizajn najkopiraniji. Leo Fender je i jedan od prvih napravio i komercijalno uspješni električnu bass gitaru 1951. koju je nazvao Fender Precision Bass.
Inače, gitaru Fender Stratocaster je na besmrtnu razinu definitivno digao jedan i jedini- Jimi Hendrix. smokin

Photobucket - Video and Image Hosting
Leo Fender

Photobucket - Video and Image Hosting
"Strat"

Photobucket - Video and Image Hosting
Jimi Hendrix

Također jednu od prvih el. gitara punog tijela dizajnirao je glazbenik i inovator Les Paul početkom 1940.-ih koji je radio u tvornici gitara "Gibson". Eh sad. Sama tvornica, dakle "Gibson", nije imao sluha za Lesovu ideju i odbio ga je 1940.-ih. No, kako bi odgovorio na Telecaster konkurentske tvrtke, "Gibson" je javnost (ipak) upoznao s prvom Gibson Les Paul el. gitarom 1952.
Jedan od najpoznatijih glazbenika koji svira Gibson Les Paul je (također jedan i jedini): gospon Chuck Berry.

Photobucket - Video and Image Hosting
Les Paul

Photobucket - Video and Image Hosting
Gibson Les Paul

Photobucket - Video and Image Hosting
Chuck Berry

Do dana današnjeg osnovni dizajn gotovo svake el. gitare vuče korijene još iz 1950.-ih, od Fender Stratocastera & Telecastera i Gibson Les Paula.

- 16:00 - Komentari (9) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.