Tigy svijet

subota, 02.12.2006.

Da li ste znali ?!

http://www.zdravlje.hr/clanak.php?id=12838

Neplodnost



Prema procjenama oko 15% parova je neplodno, što podrazumijeva da ni nakon godinu dana
urednih spolnih odnosa žena ne uspijeva zatrudnjeti. To nije samo stanje koje izaziva zabrinutost
tog para,već je i javno zdravstveni problem jer utječe na natalitet koji je u našoj zemlji ionako ugrožen.
Neplodna može biti žena, muškarac ili u nekim slučajevima oba partnera. Treba poznavati osnovne uzroke
neplodnosti kao i postupke koji se preporučaju kako bi se doprinjelo reproduktivnom zdravlju nacije.


UZROCI NEPLODNOSTI



Uzroci neplodnosti u žena su brojni: policistični jajnici, endometrioza, priraslice nastale kao posljedica endometrioze, anomalije razvoja maternice, neprohodnost jajovoda (koja može nastati kao posljedica dugotrajnih neprepoznatih upala ali vrlo često endometrioze), nepravilnosti ciklusa sa ili bez prisutne ciste jajnika, endokrinološke bolesti (npr. dobroćudni tumor hipofize koji luči prolaktin-hormon koji inače normalno potiče stvaranje mlijeka, nadbubrežne žlijezde, štitnjače i druge), te imunološka nepodudarnost između žene i sperme muža, te još neka druga stanja i bolesti.

Uzroci neplodnosti muškarca su: azoospermija, astenospermija, a većinom su rezultat ili autoimunog procesa, upale, posljedica preboljelih zaušnjaka (mumpsa) ako je zahvatio i sjemenike, endokrinoloških bolesti, šećerne bolesti, neuro-mišićnih bolesti, ozljeda zdjelice te brojni drugi. Na smanjenu pokretljivost spermija utječe npr. pušenje ili prekomjerno pijenje alkohola.

Što učiniti?



Ukoliko par utvrdi da je neplodan potrebno je da ih se odmah uputi u kliniku za fertilizaciju i sterilitet (u Zagrebu pri Sveučilišnoj klinici Vuk Vrhovac, KBC Zagreb-Centar za endokrinologiju i fertilizaciju Klinike za ženske bolesti i porode-Petrova, Opća bolnica Sveti duh ili privatne poliklinike).




Osnovne pretrage



Dobro je već pri tom pregledu imati zapisane bazalne temperature kroz 2-3 ciklusa, pa se tako dobiva na vremenu. Prilikom dogovora i prvog pregleda treba donijeti nalaz spermograma supruga iz čega se već može naslutiti da li je uzrok "na muškoj" strani. Ako je taj nalaz uredan, još se može učiniti tzv. postkoitalni test, tj. da se nakon rano-jutarnjeg odnosa obavi pregled vaginalnog sekreta i u njemu utvrdi pokretnost spermija. Postoje i druge pretrage vezane uz mušku neplodnost. Uz to se obavi pregled žene koji obavezno obuhvaća: ginekološki pregled, PAPA test, ultrazvučni vaginalni pregled maternice i jajnika. Nakon toga dalje pretrage idu u raznim smjerovima prema osnovnim nalazima. Obično je potrebno UZV potvrditi postojanje uredne ovulacije (izbacivanje jajne stanice iz jajnika), pa se tada naručuje žena na posebni UZV pregled u danima kad se očekuje ovulacija. Od ostalih pretraga još je važan nalaz tzv. dijagnostičke laparoskopije, pri čemu se utvrdi stanje ginekoloških organa, te najvažnije-prohodnost jajovoda. Ostale metode su-histeroskopija, histerosalpingografija i druge. Razni zahvati s ciljem omogućavanja prohodnosti jajovoda (propuhivanja jajovoda ili operacije) obično nemaju uspjeha, pa je u tom slučaju liječenje izbora jedna od metoda potpomognute oplodnje. U liječenju neplodnosti muškaraca danas također postoje neke metode liječenja, ovisno o uzroku. Treba napomenuti da je u manjeg broja parova neplodnost obostrana pa je potrebno oboje liječiti i/ili primjeniti neke metode.
Ovisno o uzroku neplodnosti i postavljenoj dijagnozi ovisi i liječenje, a danas postoje zaista velike mogućnosti. Važno je samo da par bude pravovremeno upućen upravo liječnicima koji se bave ovom posebnom problematikom i da se ne izlaže pogrešnim postupcima dijagnoze i liječenja. Naime, mnogi pri tome izgube čak i po deset godina, a što su stariji uspjeh liječenja je upitniji.




Psihološka potpora

Ne smije se zaboraviti da ovi parovi svakako trebaju psihološku potporu, jer se nekima problem neplodnosti uvuče u sve dnevne aktivnosti i razmišljanja, pa ih to onemogućava u daljem normalnom opuštenom životu. Obično to teže podnose žene koje tada osjećaju strah da nikada neće osjetiti rast i micanje tog malog bića u trbuhu te radost roditeljstva. Parovi koji napokon uspiju imati svoje dijete najčešće su vrlo odgovorni i dobri roditelji, jer su svjesni od samog početka kolika je vrijednost tog novog života. Upravo njihova iskustva mogla bi pomoći onima koji svoju lako dobivenu trudnoću završavaju pobačajem ili zlostavljanjem ili napuštanjem djece. Stoga pri savjetovanju ovih parova uvijek treba predložiti i mogućnost usvajanja djeteta kojemu oni mogu pružiti siguran roditeljski dom, zagrljaj kad su sami ili bolesni, veselje što su našli one koji ih žele i vole.

- 13:52 - Komentari (2) - Isprintaj - #

petak, 01.12.2006.

Moj Fotoalbum




Ovo je moj fotoalbum:
http://s112.photobucket.com/albums/n175/Tigica/ thumbup
pa tko je zainteresiran da vidi kako provodim vrijeme nek škicne ... cerek

Password: Tigy ... uživajte !!! wave

- 16:18 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< prosinac, 2006 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • U borbi za svoju bebicu
    Pomoć MPO udruzi
    Aktivnosti i projekti

Linkovi