/*oglasi*/ #FLASH_AD{display:none} [id^="banner"]{display:none} [id^ ="topl.inside"]{display:none} [id^="igre_toolbar"]{display:none} /*kraj oglasa*/ *{margin: 0; padding: 0; border: none; text-decoration: none} tičerica

pismo petnaestogodišnjoj sebi

Inače čituckam portal rozakoza.com. A danas su me i inspirirale. Imaju tu novu foru, gdje pišu pismo petnaestogodišnjoj sebi. Pročitala sam tako prvo, pa drugo, pa treće… pa počela razmišljati što bih ja rekla onoj balavici s lošim mini-valom i kosom u tri boje… (Osim da prestane masakrirati kosu i da se kloni crnog i skoro crnog ruža za usne – no to će i sama shvatiti za par godina.) I tako nastade ovo:

Draga petnaestogodišnja ja!
U ovom trenu ti se sigurno po glavi mota puno stvari, pa ću iskoristiti priliku da ti odgovorim na neka pitanja koja te muče u ovom trenutku, kao i neka koja ti još nisu ni u peti, ali će te strašno mučiti par godina kasnije.

Evo, dvanaest godina kasnije, mogu ti se pohvaliti: uspjela si. Sve što si zacrtala, do sada si i ostvarila. Prvo i prvo, preživjet ćeš pubertet, koliko god ti to sada nevjerojatno zvučalo. Upisat ćeš fakultet. Prvi izbor (e, da – to bi bio dobar trenutak za prvi puta u životu poslušati oca, upiši ono što ti on savjetuje, nećeš požaliti!) iz prvog pokušaja, tako da možeš malo manje paničariti oko toga. Apropos toga, više uči spelling iz engleskog. I idi na ono natjecanje iz njemačkog – što je najgore što ti se može dogoditi?

Taj isti fakultet ćeš i završiti. Neće ti sve uspjeti od prve, ali na kraju hoće, tako da malo manje paničarenja i kidanja živaca sebi i okolini, malo manje psihosomatskih probavnih smetnji i neprospavanih noći ne bi bilo loše.
Neke druge stvari koje te zanimaju? Da, smršavit ćeš, hvala na pitanju. I ne, nećeš narasti preko 160 cm. To su bajke za laku noć da se raste do osamnaeste. Čeka te još maksimalno 2 cm do šesnaeste i kraj priče. I ne bacaj te cipele s platformom, bit će opet u modi, a ti ćeš i dalje nositi broj 35! I za dvije godine, i za deset godina, a i za dvanaest još uvijek ćeš biti ravna k'o daska. Preboli to! I, da, imat ćeš bubuljice i za 12 godina. Dvije-tri manje nego s petnaest, ali više-manje na broju. (E, da – pravac u apoteku po neku dobru kremicu na bazi termalne vode. Ako se počneš hidratizirati par godina ranije, dobit ćeš bore par godina kasnije.) A znaš što je najveća fora? Takva bubuljičava i ravna k'o daska, svejedno ćeš se udati. ;)

E, sada oni stvarno dobri i korisni (da ne kažemo, mudri) savjeti: usudi se probati većinu stvari koje ti padnu na pamet (osim trave, i, zaboga, nemoj zapaliti onu prvu cigaretu sa 17! Ne, ne, ne, fuj, fuj, fuj!), jer život prolazi jako brzo, a najgore je žaliti za prolivenim mlijekom.

Nikad ne reci nikad. Nemoj, npr., reći da nikad nećeš raditi u školi. (Ooooo, da. I znaš što je najgore? Sviđa ti se.) Nemoj ni govoriti da nikad nećeš imati djecu (ne, još ih nemaš ni sa 27, ali mogućnost nije isključena).

Piši dok možeš. U jednom trenutku ćeš zaključiti da više nemaš vremena (znam da mi ne vjeruješ, ali istina je), a onda ćeš shvatiti da jednostavno više nemaš inspiracije. I da se riječi više ne vežu u lijepe rečenice, a rečenice ne slažu kao lego kockice. O, piskarat ćeš neke gluposti na blogu (ne znaš što je to. Saznat ćeš par godina kasnije. Mogla bi ga i ranije početi pisati, znaš?), ali ništa pametno, smisleno, filozofski i produhovljeno, kako to sada voliš. Tužno, zar ne?

Svakako se probaj manje opterećivati onim što drugi misle o tebi. I, vjeruj mi, nikad nisu toliko sitničavi i kritični kao ti sama prema sebi. Opusti se, više uživaj u životu. Ofarbaj se u plavo, dobro bi ti stajalo. I slobodno odreži šiške.
Da, još jedan važan savjet: lakše malo s tim ICQ-om. (Opet ne znaš o čemu govorim? Uskoro ćeš saznati. I, ozbiljno, malo lakše s njim.)

Što god da ti se dogodi, tješi se: preživjet ćeš.

Puno pozdrava od (matore) Tičerice


13.10.2010. u 21:33 sati | ožeži (x15) | papirnato | linkaj | vozi gore

Novi pravilnik o ocjenjivanju

Novi pravilnik o ocjenjivanju je donesen, objavljen u Narodnim novinama i vrlo služben.
Što to znači za mene? Ne smijem više davati nenajavljene petominutne. Ono, ni nisam, ali oh well, whatever, nevermind. I moram, kao i svi, napraviti polugodišnji kalendar ispita. Koji smo svi trebali napraviti prije dva tjedna, ali oh, well, whatever, nevermind...
Što ova zadnja stavka znači u praksi? Znači to da se glupavim birokratima iz ministarstva ne može objasniti da djeca nisu krumpiri, i da im gradivo ne sipamo u glave po principu punionice sokova. To vam znači da ja moram prva dva tjedna nastave napisati točno KOJEG DATUMA ću pisati sve testove u polugodištu (dva u mom slučaju), i ako test planiram pomjeriti (obično se pomjeraju unaprijed) moram sazivati povjerenstvo u kojem samo što papa Benedikt i pokojni Ivan Pavao ne moraju sjediti. A koji bi mogli biti razlozi da test ne pišem onoga dana koji sam pretpostavila i najavila tri (3!!!) mjeseca ranije?
a) razbolio mi se dio razreda (recimo, trećina), i umjesto da idemo dalje, ponavljali smo dok se svi ne okupe. Ili smo išli dalje, ali kada su se svi okupili, opet smo morali dva-tri sata sve to isponavljati za one kojih nije bilo. To uzrokuje pomjeranje testa od sedam do deset dana.
b) razred je imao cijepljenje/sistematski/pola razreda je imalo utakmicu/neko drugo sportsko natjecanje/predstavu/blabla i nisu mi bili na satu. Ponovno, ja mogu ići dalje s gradivom i pustiti ih da ga pokušaju pohvatati sami, no bi li to bilo ljudski, humano i pošteno od mene?
c) par puta imam skraćene sate. Svaki sat koji je skraćen za 15 minuta, kraći je za 15 minuta. Dakle, ja stignem trećinu manje toga napraviti. Tri skraćena sata daju, kumulativno, jedan školski sat manje. Nemam zaostataka na papiru, ali (pod uvjetom da želim gradivo utvrditi i provježbati, naravno) u praksi imam cijeli sat zaostatka s gradivom.
d) ničijom krivnjom, nastavna jedinica učenicima jednostavno NE sjeda. Očekivala sam da ćemo ju obraditi, i oni ju shvatiti, u dva školska sata, ali njima to jednostavno nije jasno. Mogu napraviti dvije stvari: ići dalje s gradivom kako sam planirala u devetom mjesecu, kako bi test bio točno onog datuma kojeg sam ga upisala u kalendar, ili povući ručnu, i posvetiti tome gradivu još sat-dva, dok ga učenici ne savladaju. Posljedično, test se pomjera za taj sat ili dva.
Ako za svako pomjeranje testa za sat ili dva budem morala sazivati cijelo gradsko vijeće, županijski odbor, Vladu i Sabor Republike Hrvatske, uz premijerku Jadranku Kosor i predsjednika Ivu-san Josipovića, to će stvarno biti veselo.
Kada će već onim bundevama od gore koje nam pišu zakone postati jasno da, za razliku od njih, mi ne radimo s papirima i spajalicama, pa da ih možemo poslagati kako želimo, točno onog datuma kada želimo, nego sa živim stvorovima, i to dvadesetak njih odjednom? A ti živi stvorovi su živahna i inteligentna stvorenja s raznim potrebama i problemima, i da u tim uvjetima sve ide onako kako sam isplanirala u 9. mjesecu, ozbiljno bih se zabrinula!

ps
mislim, stvarno - i ja našla temu za jubilarni post! treba me tresnuti nečim teškim i tupim po glavi.


08.10.2010. u 21:29 sati | ožeži (x15) | papirnato | linkaj | vozi gore

Sretan nam dan učitelja

Sretan nam dan učitelja!

Radimo samo četiri sata na dan
i imamo tri mjeseca godišnjeg odmora.
Jedinice ne dijelimo jer djeca ne uče
nego da dignemo živac roditeljima.
Sram nas bilo, o sram nas bilo,
što tražimo da se pišu zadaće!
Sram nas bilo, sram nas bilo,
što se brinemo za kućni odgoj tuđe djece!

Djeca su dobra, djeca su anđeli,
samo naš pristup ne valja.
Kakvi smo mi to pedagozi,
kad nam svaka sitnica smeta?
Sram nas bilo, o sram nas bilo,
što postoje ocjene osim odličan!
Sram nas bilo, o sram nas bilo,
što ne čuvamo tuđu djecu cijeli dan!


05.10.2010. u 11:34 sati | ožeži (x32) | papirnato | linkaj | vozi gore

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< listopad, 2010 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Ožujak 2012 (2)
Veljača 2012 (1)
Studeni 2011 (1)
Rujan 2011 (3)
Srpanj 2011 (1)
Lipanj 2011 (2)
Svibanj 2011 (3)
Travanj 2011 (1)
Siječanj 2011 (2)
Prosinac 2010 (1)
Studeni 2010 (2)
Listopad 2010 (3)
Kolovoz 2010 (1)
Srpanj 2010 (1)
Lipanj 2010 (1)
Svibanj 2010 (1)
Travanj 2010 (3)
Ožujak 2010 (2)
Veljača 2010 (2)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)
Listopad 2009 (4)
Rujan 2009 (2)
Kolovoz 2009 (1)
Srpanj 2009 (1)
Lipanj 2009 (3)
Svibanj 2009 (5)
Travanj 2009 (3)
Ožujak 2009 (3)
Veljača 2009 (6)
Siječanj 2009 (3)
Prosinac 2008 (4)
Studeni 2008 (6)
Listopad 2008 (8)
Rujan 2008 (7)
Kolovoz 2008 (2)
Srpanj 2008 (6)
Lipanj 2008 (5)
Svibanj 2008 (7)
Travanj 2008 (3)
Ožujak 2008 (5)
Veljača 2008 (1)

rekli su/nisu rekli

Opis bloga

blog je započeo kao zgode i nezgode fluorescentno zelene prosvjetne radnice.
nastavio se kao lamentiranja trudnice na održavanju trudnoće.
trenutno je u fazi fluorescentno zelene majke malog cvrčka koja se pokušava snaći u novoj ulozi i još se pita kako li je samo prošla na castingu. ;)

Bilješka o piscu

evo nekoliko potpuno beskorisnih podataka o meni, za sve one koje to zanima, a i za one koje to ne zanima, nek se nađe pri ruci.

lokacija: middle of nowhere
zanimanje: maltretiram sirotu djecu s katedre

za sve koji me žele gnjaviti ovim putem, emajl je: d.ticerica(ad)gmail.com

tko me gleda:Linkovi

evo nekih mjesta koja posjećujem, i koja nalazim jako zanimljivima.

roditeljstvo - najbolji forum za roditelje, sadašnje i buduće, kao i trudnice i sve koji se tako osjećaju

NOSF forum - forum za ljubitelje SFa

Šapice - forum za ljubitelje životinja

forum za nastavnike i učitelje - samo mu ime kaže, zar ne?

mali brat - ovdje trošim višak vremena - prijevod romana little brother

blogotomija

evo par linkova na blogove na koje virnem tu i tamo_

Milerama - blog Milene Benini, - spekulativna fikcija, feministička promišljanja, i free fantasy roman u nastavcima

translator wannabe - simpatičan blogić jedne prevoditeljice

Kinky Kolumnistica razmišljanja i zapažanja jedne Osječanke bez dlake na jeziku

Lady of the Lake Scrolls - zapisi vodene vile Niniane

Luki - svestrana Luki i njena wufica Goldie

Natuknica - ako želite suvislo i artikulirano, o dubokoumnosti i argumentiranosti da i ne govorimo, mišljenje o raznim sferama života, ova žena piše za vas

Katalona

Priče iz Bečke šume - Mare iz bečke perspektive, na bečki način (sa stilom)

Hvalospjev gluposti - kako i sam naziv kaže, blog posvećen ljudskoj gluposti, kakvom ju srećemo u svakodnevnom životu.


ZBORNICA
odjeljak posvećen kolegama (m)učiteljima. Ne pišu nužno o prosvjeti, ali da se zna da nas ima. :D

ire's corner office - svakako vrijedno posjeta. Irena Rašeta o sf-u i svemu ostalome

Bernardov ritam - Bernard, "jedan od 28 tisuća delatnika u hrvatskom osnovnom školstvu", o školstvu i raznim drugim društvenim aspektima

peempe- dragi blogoprijatelj i kolega na novoj adresi

mačka u martama - jedna neobična učiteljica. možete vidjeti njene crteže i pročitati njena razmišljanja o svemu i svačemu. I nosi marte!

An(t)onimka - i još jedna kolegica tičr englezica

Akademska stranputica - još jedan mladi i zeleni kolega o svojim traumatičnim susretima s bajnim hrvatskim školstvom

gospon profesor - a što se dogodi kad ste stvarno dugo u prosvjeti?

mudrolije jedne teacherke Punky - kolegica ingliš-tičr, povratnica na blog :D

bastet - promišljanja o svemu i svačemu

Na kavi s prijateljicom Majstorica s mora moderira blog-talk-show. :D

Free counter and web stats

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se