/*oglasi*/ #FLASH_AD{display:none} [id^="banner"]{display:none} [id^ ="topl.inside"]{display:none} [id^="igre_toolbar"]{display:none} /*kraj oglasa*/ *{margin: 0; padding: 0; border: none; text-decoration: none} tičerica

Tičericina esefična čitaonica

Kako sam na zasluženom godišnjem, nema baš tičerizirajućih tema za pisanje. A ja sam gotovo sav svoj višak vremena posvetila svojoj najvećoj ljubavi – čitanju. Mislim, čitam ja i inače u abnormalnim količinama. Ali ljeti sam uvijek gutala knjigu dnevno, još od školskih dana. Imala sam čak i faze kada sam svaki dan zaduživala dvije nove knjige u knjižnici (i obje ih pročitala do sutra, naravno).
Od Nove godine inače vodim neku vrstu „dnevnika čitanja“ (ne, ne bojte se, ništa poput pisanja lektire) – zabilježim pisca, naslov knjige, par rečenica o sadržaju i, ako se zalomi, koji dobar citat. Dobra stvar i zato što precizno mogu znati koliko sam knjiga pročitala u određenom razdoblju. Od početka godine do danas 39, čitam četrdesetu, četrdeset i prvu i drugu (paralelno). Prošle godine sam pročitala „samo“ pedeset-i-nešto (možda bliže 60, jer nisam bilježila, pa sam listu na kraju godine slagala po sjećanju). Sušna godina. Ima veze i s tim što sam učila za stručni i udavala se i selila, ali nema veze. Zato popravljam skor ove godine.

Kako je pred sezonu godišnjih in davati svoje liste za čitanje, književne preporuke i slično, palo mi je napamet da i ja učinim isto. Disclaimer: kao zakleti fan SF-a (u proširenom smislu riječi), i pritajena geekuša, preporuke mi naginju u tom smjeru.


Kategorija 1: za +35 u hladu i više

Frank Herbert – serijal o Dini („Dina – pustinjski planet“, „Mesija Dine“, „Djeca Dine“, „Božanski car Dine“, „Heretici Dine“ i „Chapterhouse Dune“ – nemam 3 blage kako su preveli ovaj naslov, ako je uopće preveden)
Najbolje za čitati po pasjoj vrućini, dok vam se znoj slijeva iz svih pora. Doprinosi ugođaju.
Dakle, o čemu se tu radi: u daaaaalekoj budućnosti planet Arakis, znan kao i Dina, negostoljubivi planet ekstremne pustinjske klime, jedino je nalazište gerijatrijskog začina melangea u poznatom svemiru. Osim što onima koji ga konzumiraju znatno produžuje život, melange je neophodan i za putovanje svemirom. Vojvoda Leto Atreid od Cara Galaktičkog carstva nevoljko prihvaća preuzeti upravljanje Arakisom od svog najvećeg neprijatelja, baruna Harkonnena. Stvari se tu počinju komplicirati. Da vam sad ne prepričavam sve, serijal je, ukratko, vrlo složena studija o civilizaciji koja je degenerirala u feudalno društvo, ekologiji i igranju s istom, blokiranju napretka i posljedicama istog…


Kategorija 2: za nasmijati se
Smijeh je lijek, pa vam nudim tri svoja favorita komičnog fantasyja

a) Neil Gaiman i Terry Pratchett – „Dobri predznaci
Što se dogodi kada sile zla zagube bebu Antikrista? A kada se anđeo i demon toliko udomaće na zemlji da im se baš i ne mili ideja konačne bitke? Dodajte tome i jednu vješticu, jednog potomka lovca na vještice, misterioznu knjigu vrlo preciznih proročanstava, četiri jahača apokalipse, dobro promiješajte, i pripremite Andole, jer vam garantiram upalu trbušnih mišića od smijanja.

b) Roger Zelazny i Robert Sheckley: „Donesite mi glavu Dražesnog Princa“
Evo još jedne kolaboracije s temom sudnjega dana. Milenijska bitka se treba odigrati. Ona određuje tko će idućih tisuću godina vladati svijetom – dobro ili zlo. Opet imamo anđela, demona, vješticu, ali u malo drugačijem postavu, i jedan vrlo uvrnuti plan u kojem će sve što može poći krivo, prema Murphyjevom zakonu, to i učiniti.

c) Diana Wynne Jones – „Dark Lord of Derkholm“
Mislim da nije prevedeno, ali za anglofonu publiku i anglofile dušu dalo. Žešća fantasy parodija. Jones parodira sve moguće trope i klišeje koji se mogu naći u fantasyju, kao i malo kolonijalističke povijesti rodne joj Britanije.
U čarobnom svijetu stvari baš i ne klapaju. Pohlepni biznismen ih je uz pomoć jednog demona porobio, i, umjesto da se bave onim čim se već stanovnici čarobnog svijeta bave kada nisu porobljeni, moraju svake godine upriličiti spektakl za turiste iz našeg svijeta. Ono, klasična bajkovita tura – malo vještica, ubijemo kojeg zmaja, zapalimo koji dvorac i sl. Ne moram reći da nisu sretni zbog toga. Kada im proročište kaže da, da bi se riješili biznismena i turista, moraju za šefa parade postaviti najnesposobnijeg čarobnjaka na svijetu, objeručke to prihvaćaju i svesrdno mu pomažu da zabrlja još više stvari.


Kategorija 3: za megalomane s viškom vemena

a) G. R. R. Martin: „Pjesma leda i vatre“
Pet nastavaka do sada, svaki od njih se svojim opsegom kvalificira kao hladno oružje ako nekoga udarite njime po glavi. Već godinama očekujemo nastavak.
Mjesto radnje: fantastično kraljevstvo Westeros (i još neke lokacije). Opis radnje: intriga na intrigu. Zašto ga volim: pun je negativaca koje volimo mrziti, kao i onih koji se zavuku pod kožu. Nitko nije bezgrješan, svi imaju putra na glavi – i, što je najbolje – Martin ubija glavne likove. Prije kraja serijala.

b) Roger Zelazny: „Amberske kronike“
Deset nastavaka, u prvih pet pratimo Corwina, u idućih pet njegovog sina Merlina (nema nikakve veze s kraljem Arturom).
Svi svjetovi su samo sjena jednog pravog – Ambera. U Amberu vlada kralj Oberon, tj. vladao je dok nije bez traga nestao. Hrpa njegove djece, koja vrijeme krate šetajući kroz razne svjetove-sjene kreću u bespoštednu bitku za prijestolje. U ljubavi i ratu sve je dozvoljeno. Ljubavi nema, ali rat je objavljen. Ako već morate vjerovati nekome, bolje da vam nije u rodu. Vrlo zabavno, pitko i duhovito napisano. Meni jedno od najdražih djela ikada.


Kategorija 4: za djecu i djetinjaste

a) J. K. Rowling: „Harry Potter“
Trebamo li išta reći? Osim što se sa sedam nastavaka kvalificira i za kategoriju 3, mislim da je o malom čarobnjaku svima poznato već sve. Zabava za stare i mlade, djecu i roditelje.

b) Dianna Wynne Jones: „Howl's Moving Castle“
Također mislim da nije prevedeno. Možda ste pogledali crtić, bio na HTV-u prije koju godinu.
Prekrasna bajkovita priča o klobučarki Sophie Hatter, na koju zla Vještica Pustoši baca kletvu. Sophie odlazi od kuće i igrom slučaja završi kao domaćica u putujućem dvorcu čarobnjaka Howla, zloglasnog ženskaroša. Topla i zabavna priča.


Kategorija 5: za one koji su mozak poslali na godišnji
Disclaimer: doslovno se čita s pola mozga. Ne čitati ako želite zadržati više cerebralne funkcije.

a) Stephenie Meyer: Sumrak saga („Sumrak“, „Mladi mjesec“, „Pomrčina“, „Praskozorje“)
Opet, nema svrhe trošiti riječi. Svi već znaju sve o Belli i njenom vampiru Edwardu i vukodlaku Jacobu. Čita se iznimno brzo, lako i pitko je pisano, svjesni ste da je strašno glupo, ali svejedno zabavno.

b) Alison Noel: serijal Besmrtnici (e, sad, nemam pojma kako su u nas preveli naslove)
Ripoff Sumraka, samo što glavni lik nije vampir nego besmrtan iz drugih razloga. Malo lošiji stil pisanja, malo retardiranija radnja i malo kartonskiji likovi. Sve se vrti oko seksa kojeg iz nekog razloga nema niti u jednom objavljenom dijelu. Totalni brain-killer. Ako ste poskrivečke čitali mamine/bakine ljubavne vikend romane, ovo će vas (uz mali dodatak nadnaravnog) vratiti u prošlost.


Kategorija 6: filozofski – za one koji žele potaknuti više cerebralne funkcije

a) Ursula LeGuin: "The Disposessed" (prijevod, mislim, „Ljudi bez ičega“)
Dva svijeta: prvi tipično trulo-kapitalistički. Drugi potpuno bez privatnog vlasništva. Znanstvenik iz drugoga prebjegne na prvi. Puno više filozofije nego bum-tres-a. Ako vam se svidio Orwell i Huxley, Ursulu ćete obožavati

b) Isaac Asimov: Fondacija (svi dijelovi, ne znam koliko ih ima)
Opet, može se spakirati i u trojku, zbog mnoštva nastavaka.
Psihohistoričari su znanstvenici koji, korištenjem matematičkih proračuna točno predviđaju socio-politička kretanja u budućnosti. Kako predviđanja pokazuju siguran raspad civilizacije, psihohistoričari osnivaju Fondaciju, planet na kojem će se raditi na sastavljanju galaktičke enciklopedije koja obuhvaća sva poznata znanja, kako se ne bi izgubila prilikom raspada Glakatičkog carstva i civilizacije. Ali stvari nisu onakve kakvima se čine…

Eto, toliko od mene. Nisam vam pobrojala najbolje romane koje sam ikada čitala, nisam vam pobrojala sve svoje najdraže romane, samo sam napravila mali tematski presjek, vodeći se kao kriterijem funkcijama koje ja sama dajem čitanju preko ljeta (dakle, kada imam puno vremena viška).
Slobodno dodajte i neke svoje preporuke, uvijek sam raspoložena za otkrivanje novih naslova i pisaca.
Lijep pozdrav, i uživajte u čitanju.


23.07.2010. u 15:17 sati | ožeži (x14) | papirnato | linkaj | vozi gore

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< srpanj, 2010 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Ožujak 2012 (2)
Veljača 2012 (1)
Studeni 2011 (1)
Rujan 2011 (3)
Srpanj 2011 (1)
Lipanj 2011 (2)
Svibanj 2011 (3)
Travanj 2011 (1)
Siječanj 2011 (2)
Prosinac 2010 (1)
Studeni 2010 (2)
Listopad 2010 (3)
Kolovoz 2010 (1)
Srpanj 2010 (1)
Lipanj 2010 (1)
Svibanj 2010 (1)
Travanj 2010 (3)
Ožujak 2010 (2)
Veljača 2010 (2)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)
Listopad 2009 (4)
Rujan 2009 (2)
Kolovoz 2009 (1)
Srpanj 2009 (1)
Lipanj 2009 (3)
Svibanj 2009 (5)
Travanj 2009 (3)
Ožujak 2009 (3)
Veljača 2009 (6)
Siječanj 2009 (3)
Prosinac 2008 (4)
Studeni 2008 (6)
Listopad 2008 (8)
Rujan 2008 (7)
Kolovoz 2008 (2)
Srpanj 2008 (6)
Lipanj 2008 (5)
Svibanj 2008 (7)
Travanj 2008 (3)
Ožujak 2008 (5)
Veljača 2008 (1)

rekli su/nisu rekli

Opis bloga

blog je započeo kao zgode i nezgode fluorescentno zelene prosvjetne radnice.
nastavio se kao lamentiranja trudnice na održavanju trudnoće.
trenutno je u fazi fluorescentno zelene majke malog cvrčka koja se pokušava snaći u novoj ulozi i još se pita kako li je samo prošla na castingu. ;)

Bilješka o piscu

evo nekoliko potpuno beskorisnih podataka o meni, za sve one koje to zanima, a i za one koje to ne zanima, nek se nađe pri ruci.

lokacija: middle of nowhere
zanimanje: maltretiram sirotu djecu s katedre

za sve koji me žele gnjaviti ovim putem, emajl je: d.ticerica(ad)gmail.com

tko me gleda:Linkovi

evo nekih mjesta koja posjećujem, i koja nalazim jako zanimljivima.

roditeljstvo - najbolji forum za roditelje, sadašnje i buduće, kao i trudnice i sve koji se tako osjećaju

NOSF forum - forum za ljubitelje SFa

Šapice - forum za ljubitelje životinja

forum za nastavnike i učitelje - samo mu ime kaže, zar ne?

mali brat - ovdje trošim višak vremena - prijevod romana little brother

blogotomija

evo par linkova na blogove na koje virnem tu i tamo_

Milerama - blog Milene Benini, - spekulativna fikcija, feministička promišljanja, i free fantasy roman u nastavcima

translator wannabe - simpatičan blogić jedne prevoditeljice

Kinky Kolumnistica razmišljanja i zapažanja jedne Osječanke bez dlake na jeziku

Lady of the Lake Scrolls - zapisi vodene vile Niniane

Luki - svestrana Luki i njena wufica Goldie

Natuknica - ako želite suvislo i artikulirano, o dubokoumnosti i argumentiranosti da i ne govorimo, mišljenje o raznim sferama života, ova žena piše za vas

Katalona

Priče iz Bečke šume - Mare iz bečke perspektive, na bečki način (sa stilom)

Hvalospjev gluposti - kako i sam naziv kaže, blog posvećen ljudskoj gluposti, kakvom ju srećemo u svakodnevnom životu.


ZBORNICA
odjeljak posvećen kolegama (m)učiteljima. Ne pišu nužno o prosvjeti, ali da se zna da nas ima. :D

ire's corner office - svakako vrijedno posjeta. Irena Rašeta o sf-u i svemu ostalome

Bernardov ritam - Bernard, "jedan od 28 tisuća delatnika u hrvatskom osnovnom školstvu", o školstvu i raznim drugim društvenim aspektima

peempe- dragi blogoprijatelj i kolega na novoj adresi

mačka u martama - jedna neobična učiteljica. možete vidjeti njene crteže i pročitati njena razmišljanja o svemu i svačemu. I nosi marte!

An(t)onimka - i još jedna kolegica tičr englezica

Akademska stranputica - još jedan mladi i zeleni kolega o svojim traumatičnim susretima s bajnim hrvatskim školstvom

gospon profesor - a što se dogodi kad ste stvarno dugo u prosvjeti?

mudrolije jedne teacherke Punky - kolegica ingliš-tičr, povratnica na blog :D

bastet - promišljanja o svemu i svačemu

Na kavi s prijateljicom Majstorica s mora moderira blog-talk-show. :D

Free counter and web stats

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se