/*oglasi*/ #FLASH_AD{display:none} [id^="banner"]{display:none} [id^ ="topl.inside"]{display:none} [id^="igre_toolbar"]{display:none} /*kraj oglasa*/ *{margin: 0; padding: 0; border: none; text-decoration: none} tičerica

mitologija i udžbenici

Opet se nadigla bura i oluja oko udžbenika. Novi zakon o udžbenicima je pun pogodak! Imao je tri zadatka: olakšati školsku torbu, smanjiti troškove koje roditelji imaju za udžbenike (pomoću nasljeđivanja udžbenika) i smanjiti korupciju pri odabiru udžbenika.
Kako se popis udžbenika nije mijenjao, ne znam kako će izvesti prvo. Za drugo, živi bili pa vidjeli. Ali treće…

Dakle, do sada je nastavnik svake godine mogao slobodno odabrati udžbenike po kojima će raditi. Nakladnici su znali izbor začiniti manjim ili većim poklončićima – obično su to bili „darovi za vjernost“ nastavnicima koji više godina koriste njihove udžbenike: cd-player, grafoskop, dvd-player, projektor, znali su kapnuti i laptop, printer ili kopirka. Ali ne nastavniku, nego školi. Svi ti pokloni su uredno upisivani u školski inventar, i ostajali u školi za potrebe nastave. Svi sretni: nastavnici imaju sredstva za rad, škole ne moraju kupovati tu opremu po bezobraznim cijenama od dobavljača koje im je propisalo ministarstvo, država štedi na opremanju škola. (Ne kažem da je to sve s moralne strane savršeno čisto – no, kako je jedna promotorica rekla: „Da vam škola, odnosno država, opremi učionice svime što trebate, rekli biste: ne, hvala, ne treba mi, i tu bi bio kraj priče.“)
Prema novom zakonu, udžbenike biramo na četiri godine, bez mogućnosti promjene (kako bi se omogućilo nasljeđivanje udžbenika od starijih generacija). Dakle, nakladnicima je još više u interesu da se njihovi udžbenici odaberu, jer udio u tržištu koji osvoje ove godine ostaje iduće četiri. A kako bi se smanjila korupcija u redovima zlih nastavnika, koji su pomoću poklona nakladnika izgradili vikendice na moru i kupili jahte, lijepo je dodan članak, stavak, kako li se već zove, u pravilniku, koji propisuje koja nam je točno vrijednost: mititi nas se smije do vrijednosti od sto kuna, u blokićima i kemijskama. Jupiiiii! (Samo da se zna, ministri, sabornici i ostale face smiju primiti poklon u vrijednosti do 500 kn koji se neće smatrati mitom. Tek da se zna koliko tko vrijedi. Doduše, kada pogledamo jednog Šukera, da, na vagi bi i bilo tako: pet puta Tičerica = jedan Šuker. No imaju i mršavijih članova vlade i sabora, ne? Onda ni to ne drži vodu…)
I onda izađe članak u Jutarnjem http://www.jutarnji.hr/nakladnici-daju-mito-uciteljima-da-bi-se-odlucili-za-njihove-udzbenike/645435/ u kojem se piše o tome kako smo podmitljivi, kako dobivamo skutere i 12 milja keša da odaberemo određene udžbenike. Vjerujem da neki ne prežu ni od čega. Vjerujem da ima istine u tome svemu. No, zanimljivo je da se nisu nudili skuteri i keš dok se tim novcem mogla opremiti učionica, i dobiti materijal za nastavu. I nikome nije padalo na pamet ponuditi 12 000 kn keša za izbor udžbenika. I nije neki profit: uzmimo neka svaki razred ima maksimalnih 28 učenika, i neka nastavnik predaje u 6 razreda. Udžbenik i radna su zajedno oko 150 kn. Ako svi učenici kupe nove komplete, nakladnik će zaraditi 25 000 kn, a pola od toga je već dao nastavniku (a ovo su gornje brojke. Imate i razrede od dvanaestak učenika). Baš se i ne isplati, ne? – No, ako se radi o 4 godine, cifra skače četiri puta, i odjednom se radi samo o 10-tak posto potencijalne zarade. Već se isplati. A ako se po školama počne provoditi stroži nadzor, što košta nakladnike da nastavnicima dostavljaju mitološka sredstva na kućnu adresu?
Da ne govorimo o pritiscima koji su se, kako čujem, u mnogim školama događali – od članova aktiva do ravnatelja (nemam konkretne primjere, sve je rekla-kazala), pa do (slučajnog ili namjernog?) pogrešnog tumačenja pravila prvog kruga odabira (u mnogim školama su naredili članovima aktiva da usuglase udžbenike već u prvom krugu, iako je taj prvi krug ustvari samo anketa kojom se određuje koji udžbenici ulaze u katalog – dakle, svaki nastavnik može odabrati što misli da je najbolje, onda se formiraju postotci, onda se na osnovu njih slaže katalog iz kojeg se tek tada udžbenici biraju tako da paralelke moraju raditi po istim udžbenicima)… no, to je već druga priča.
Dakle, zapali smo u začarani krug mita i korupcije, koji nam je omogućio novi zakon kojem je bio cilj – smanjiti korupciju! Kako genijalno.
S druge strane, oko ovoga se počela dizati tolika halabuka kao da si je stvarno svaki nastavnik već vikendicu, auto, jahtu i novi stan izborom udžbenika priskrbio. Ne, ne branim kolege koji su primili novac, skutere i ine stvari za izbor određenih udžbenika. Svoje sam odabrala prema svojoj savjesti – udžbenike koji najviše odgovaraju mom stilu rada i sposobnostima mojih učenika. Kakva sam blesava, vjerojatno bih, i da mi sutra dođe promotor i ponudi nekoliko tisuća kuna da odaberem te iste udžbenike (koje sam već odlučila koristiti) vjerojatno bih mu rekla: neka, hvala. Ali mislim da neka druga zanimanja i neki drugi ljudi okreću puno veću lovu, a to baš i ne osviće u novinama . Glavno da smo mi glavi korumpirani šljam u ovoj zemlji, blato i kal Hrvatske.
Dakle, čestitam ministarstvu, povjerenstvu, Saboru i Vladi (ne Kalemberu, nego Jacinoj) na donošenju zakona koji je definitivno napravio sve da iskorijeni stravičnu korupciju nastavnika pri izboru udžbenika.
I mali savjet kolegama: ako ste planirali neke veće investicije ove godine, poput kupnje skutera, odgodite ih za dogledno vrijeme. Ako ste već vlasnik istoga, predlažem da ga ne vozite ove godine, jer ćete ispasti korumpirani.
Puno pozdrava, idem klečati na podu lijepeći kartice za memory i izrađujući gramatičke plakate (imam račun i za ljepilo i za hamer, ako vas baš zanima).


20.03.2010. u 17:08 sati | ožeži (x14) | papirnato | linkaj | vozi gore

mojih ruku djelo

Dala sam trećašima test. Bijaše to krvnički test. U samo dva zadatka su imali ponuđene riječi koje treba rasporediti na odgovarajuća mjesta. Ostali… recimo da sam zahtijevala od njih da dane u tjednu znaju napisati – i to pravilnim, engleskim redoslijedom, od nedjelje do subote. Isto tako su morali znati sami napisati koliko je sati – i puni sat i pola sata, bez ponuđenih odgovora koje samo trebaju prepisati ispod sličice. I… tadadadam… šlag na torti – kratak tekst (na osnovu već obrađenoga) i nekoliko otvorenih pitanja, na koja su sami pisali odgovore (narafski, odgovori su se mogli mirne duše samo prepisati iz teksta, i tu sam im priznavala i krivo spellovane riječi). Možda se ne čini teško, ali za male razmažene devetogodišnjake test je ravan pokolju. Vježbali smo dva sata za njega, i evo, imam razred u kojem mi je dva učenika dobilo trojku, a ostali se podijelili jednako na četvorke i petice – mind you, i kriterij mi je krvnički, 91% za peticu. (OK, nije sve bajno, ti su mi najjači - imam i razred u kojem sam dvojici učenika oduzela testove i dala jedinice zbog prepisivanja.)
Upravo sam ekstatična kako su dobro riješili test. Skoro svi učenici su znali napisati vrijeme bez greške, a neki su si dali truda i na pitanja odgovarali PUNOM REČENICOM!!!
Dakle, u praksi sam potvrdila svoj zaključak: što više tražiš od njih, više ćeš dobiti – to jest, oni će više dobiti, jer to znanje ostaje njima. A ekstaza nikako da me prođe – jer to znanje na tom buntu papira, to je mojih ruku djelo!!! Čisto sam sva puna sebe, kako sam ih krasno podučila!
A sada puno pozdrava, idem skakati po sobi još malo. :D


04.03.2010. u 23:08 sati | ožeži (x12) | papirnato | linkaj | vozi gore

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< ožujak, 2010 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Ožujak 2012 (2)
Veljača 2012 (1)
Studeni 2011 (1)
Rujan 2011 (3)
Srpanj 2011 (1)
Lipanj 2011 (2)
Svibanj 2011 (3)
Travanj 2011 (1)
Siječanj 2011 (2)
Prosinac 2010 (1)
Studeni 2010 (2)
Listopad 2010 (3)
Kolovoz 2010 (1)
Srpanj 2010 (1)
Lipanj 2010 (1)
Svibanj 2010 (1)
Travanj 2010 (3)
Ožujak 2010 (2)
Veljača 2010 (2)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)
Listopad 2009 (4)
Rujan 2009 (2)
Kolovoz 2009 (1)
Srpanj 2009 (1)
Lipanj 2009 (3)
Svibanj 2009 (5)
Travanj 2009 (3)
Ožujak 2009 (3)
Veljača 2009 (6)
Siječanj 2009 (3)
Prosinac 2008 (4)
Studeni 2008 (6)
Listopad 2008 (8)
Rujan 2008 (7)
Kolovoz 2008 (2)
Srpanj 2008 (6)
Lipanj 2008 (5)
Svibanj 2008 (7)
Travanj 2008 (3)
Ožujak 2008 (5)
Veljača 2008 (1)

rekli su/nisu rekli

Opis bloga

blog je započeo kao zgode i nezgode fluorescentno zelene prosvjetne radnice.
nastavio se kao lamentiranja trudnice na održavanju trudnoće.
trenutno je u fazi fluorescentno zelene majke malog cvrčka koja se pokušava snaći u novoj ulozi i još se pita kako li je samo prošla na castingu. ;)

Bilješka o piscu

evo nekoliko potpuno beskorisnih podataka o meni, za sve one koje to zanima, a i za one koje to ne zanima, nek se nađe pri ruci.

lokacija: middle of nowhere
zanimanje: maltretiram sirotu djecu s katedre

za sve koji me žele gnjaviti ovim putem, emajl je: d.ticerica(ad)gmail.com

tko me gleda:Linkovi

evo nekih mjesta koja posjećujem, i koja nalazim jako zanimljivima.

roditeljstvo - najbolji forum za roditelje, sadašnje i buduće, kao i trudnice i sve koji se tako osjećaju

NOSF forum - forum za ljubitelje SFa

Šapice - forum za ljubitelje životinja

forum za nastavnike i učitelje - samo mu ime kaže, zar ne?

mali brat - ovdje trošim višak vremena - prijevod romana little brother

blogotomija

evo par linkova na blogove na koje virnem tu i tamo_

Milerama - blog Milene Benini, - spekulativna fikcija, feministička promišljanja, i free fantasy roman u nastavcima

translator wannabe - simpatičan blogić jedne prevoditeljice

Kinky Kolumnistica razmišljanja i zapažanja jedne Osječanke bez dlake na jeziku

Lady of the Lake Scrolls - zapisi vodene vile Niniane

Luki - svestrana Luki i njena wufica Goldie

Natuknica - ako želite suvislo i artikulirano, o dubokoumnosti i argumentiranosti da i ne govorimo, mišljenje o raznim sferama života, ova žena piše za vas

Katalona

Priče iz Bečke šume - Mare iz bečke perspektive, na bečki način (sa stilom)

Hvalospjev gluposti - kako i sam naziv kaže, blog posvećen ljudskoj gluposti, kakvom ju srećemo u svakodnevnom životu.


ZBORNICA
odjeljak posvećen kolegama (m)učiteljima. Ne pišu nužno o prosvjeti, ali da se zna da nas ima. :D

ire's corner office - svakako vrijedno posjeta. Irena Rašeta o sf-u i svemu ostalome

Bernardov ritam - Bernard, "jedan od 28 tisuća delatnika u hrvatskom osnovnom školstvu", o školstvu i raznim drugim društvenim aspektima

peempe- dragi blogoprijatelj i kolega na novoj adresi

mačka u martama - jedna neobična učiteljica. možete vidjeti njene crteže i pročitati njena razmišljanja o svemu i svačemu. I nosi marte!

An(t)onimka - i još jedna kolegica tičr englezica

Akademska stranputica - još jedan mladi i zeleni kolega o svojim traumatičnim susretima s bajnim hrvatskim školstvom

gospon profesor - a što se dogodi kad ste stvarno dugo u prosvjeti?

mudrolije jedne teacherke Punky - kolegica ingliš-tičr, povratnica na blog :D

bastet - promišljanja o svemu i svačemu

Na kavi s prijateljicom Majstorica s mora moderira blog-talk-show. :D

Free counter and web stats

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se