/*oglasi*/ #FLASH_AD{display:none} [id^="banner"]{display:none} [id^ ="topl.inside"]{display:none} [id^="igre_toolbar"]{display:none} /*kraj oglasa*/ *{margin: 0; padding: 0; border: none; text-decoration: none} tičerica

povećajte nam normu, ionako ništa ne radimo...

danas sam došla s posla s nevjerojatnom glavoboljom, i onda naišla na ovo: norme nastavnika moraju se povećati - ako ovo nije dosta svakom prosvjetaru da se objesi o prvo drvo...
ok, idemo korak po korak, izvaditi highlightse koji su kod mene izazvali osobitu buru oduševljenja...

Hrvatski nastavnici rade 20 do 22 sata u nastavi (ovisno o tome koji predmet predaju)

na papiru možda. meni, kao jezičarki, satnica bi trebala biti 21 sat tjedno. zato mi glat obračunaju 12 sati kao pola norme, a sve kolegice jezičarke koje rade sa mnom imaju 23 ili 24 sata tjedno. (zato jezičari i bježe u srednje škole, gdje im se norma obračunava prema kolektivnom. jedan kolega tjelesnjak je, uzgred budi spomenuto, radio na tri škole kako bi nakvrcao satnicu od 24 sata, a znam ih još takvih. jer nam je norma 20 do 22 sata tjedno.

U Hrvatskoj nastavnik može tjedno u nastavi provesti samo 16 sati i za to primiti punu plaću.

gdje i tko? nađite mi jednog takvog! ja sam, evo, 2 godine radila 16 sati, i ni p od pune plaće nisam vidjela. (a peta jezičarka u jednoj školi!). dajte mi tu školu u kojoj s 16 sati dobijem punu plaću, i odmah prelazim u nju, da ne moram torbariti po 3 škole i još nemati punu satnicu...

Kao i u Kanadi, finski nastavnici za nastavu se pripremaju u samoj školi i cijelo su vrijeme na raspolaganju svojim učenicima.

a gdje je statistika o tome koliki postotak naših škola ima kabinete u kojima bismo se mogli pripremati za nastavu? ili trebam sjesti na pola hodnika, raširiti svoje knjige i priručnike, laptop i printer uštekati u cijenjenu pozadinu i pripremati se tako?

Hrvatskim nastavnicima u normu ulazi i sat razredništva, a kao i ostali sati, i on se vrednuje duplo. Za jedan sat razredne zajednice nastavnicima se računa da su odradili dva sata.

jer su odradili i sat priprema, hvala na pitanju. a odradili su i sat informacija za roditelje, koji se onda, prema toj računici, ništa ne vrednuje. kao ni svo vrijeme koje su proveli rješavajući papirologiju zvanu dnevnik i imenik, matična knjiga, e-matica, razni formulari i ostale pisaće mašine.


našlo bi se tu još biserja, ali mene najviše zanima kolika je plaća nastavnika u tim zemljama u kojima "zarade svoju plaću" - i kakvi su uvjeti u kojima rade.
sada idem popiti nešto za glavu, a mogla bih i za tlak.


14.09.2009. u 17:49 sati | ožeži (x22) | papirnato | linkaj | vozi gore

kontroverzni post

Kao prvo, hvala svima na čestitkama i lijepim željama. Gospođa Tičerica živi lijepo, hvala na pitanju – malo užurbano, ali sve u svemu, zadovoljna je. ;)
Tema koja mi se već par dana vrzma po glavi je prilično kontroverzna, i sve me strah da ću opet završiti na naslovnici (uredništvo, pliz, ne naslovnica! Opet će mi se fajtati komentatori….), ali na lakat će mi iscuriti ako ne ispričam svoje.
Ovogodišnji raspored mi je opet banana u maloj školi, no jasno mi je predajem izborni predmet, koji ne može biti u pola rasporeda, i da drugačije ne može biti… OK, to se ja samo tješim – moglo bi biti puno bolje da kolegice iz razredne nastave izađu u susret i daju mi prva dva sata za njemački – one spavaju dulje, klinci koji ne idu na njemački spavaju dulje, a ja (iako mrzim prva dva sata, radije ih provedem pod jorganom) odradim u dva dana što su mi razvukli na tri, bez nesretnih 7. i 8. sati, zbog kojih mi se iznimno nadareni učenici-putnici ispisuju s njemačkog, jer ih školski autobus razvozi u njihova sela nakon 6. sata, i mnogi nemaju nakon toga kako doći doma.
A onda sam čitala na jednom blogu (sad da me ubijete ne znam na kojem) kako su prvašići prvi dan u školi započeli moleći Oče naš. Pa pročitam u novinama da se isto dogodilo u još nekoliko škola dolje na moru. Pa mi se te dvije teme povežu u jednu, zajedničku: vjeronauk u školi.
Katolkinja sam, jednom davno sam redovito išla u crkvu, čak bila i vrlo aktivni član župne zajednice, no čudne stvari se događaju u životu, pa sam u jednom trenutku potpuno izgubila vjeru u bilo što (bilo mi je lakše vjerovati da nema ničega, nego da postoji Bog koji dopušta da se događaju takve stvari na svijetu…), pa sam vjeru donekle povratila, ali potpuno izgubila naviku odlaženja u crkvu… Sve u svemu, nisam zakleti ateist, i sve redom kolegice vjeroučiteljice koje poznajem su jako drage osobe s kojima odlično surađujem, lijepo se družim, i nemam ništa protiv njih, i ovaj post treba promatrati u tom svjetlu.
Dakle, vjeronauk u školi. Izborni je predmet, i djeca mogu birati hoće li ga pohađati ili ne. No, svejedno ga stavljaju u pola rasporeda – bilo da u razredu ima djece koja ga ne pohađaju ili ne. Pitam se, pitam, koliko bi se djece ispisalo s vjeronauka, da na njemu moraju ostajati u suprotnoj smjeni, kao na mom njemačkom, ili kod kolege na informatici, i potom pješačiti 5 km do kuće. Sigurno odaziv učenika ne bi bio 95-100%. Iskreno, to me malo ljuti. Ako su sva tri predmeta izborni, zašto su onda neke životinje jednakije od drugih?
Drugo pitanje je, što se događa s učenicima koji ne pohađaju vjeronauk? Kako ga stavljaju u pola rasporeda, učenici ne mogu otići doma, već moraju čekati idući sat. U različitim školama je to različito riješeno. U mojoj staroj osnovnoj su mogli biti u knjižnici. U velikoj školi, također, mogu biti u knjižnici, koja je opremljena računalima. U nekim školama ostaju u razredu, ali se povuku u dno učionice, u zadnje klupe, gdje pišu zadaću ili se nečim „tiho“ zabavljaju – što nije neko rješenje ni za njih ni za vjeroučitelja (da, imala sam situacije da mi učenici moraju ostajati na njemačkom iako ne pohađaju predmet, i čim je to više od jednog učenika, o „tihom“ nema ni govora). No traume koje je vjeronauk ostavio jednoj poznanici su nevjerojatne: kako su njeni roditelji zakleti ateisti, i nju su odgajali u tom duhu, i na vjeronauk nije išla. U školi s 3 paralelke, dok je njezin razred imao vjeronauk, nju bi svaki puta poslali u razred koji u to vrijeme ima matematiku (ne svaki puta u isti razred, nego baš u onaj koji ima matematiku), gdje je morala raditi matematiku s njima. A nije se radilo o lošoj učenici kojoj je više matematike bilo potrebno – naprotiv, o odlikašici koja je kasnije završila gimnaziju i diplomirala na fakultetu! Zašto ju nisu mogli poslati na „čuvanje“ u razred koji ima likovni, glazbeni ili tjelesni? I tako godinu za godinom…
Pitam se nije li stavljanje vjeronauka u pola rasporeda kao prvo podilaženje Crkvi i predmetu (sjetimo se sedmog i osmog sata), a kao drugo, vršenje svojevrsnog pritiska na učenike da pohađaju isti?
Što vi mislite o tome? Rasprava je otvorena!


13.09.2009. u 19:24 sati | ožeži (x14) | papirnato | linkaj | vozi gore

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< rujan, 2009 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Ožujak 2012 (2)
Veljača 2012 (1)
Studeni 2011 (1)
Rujan 2011 (3)
Srpanj 2011 (1)
Lipanj 2011 (2)
Svibanj 2011 (3)
Travanj 2011 (1)
Siječanj 2011 (2)
Prosinac 2010 (1)
Studeni 2010 (2)
Listopad 2010 (3)
Kolovoz 2010 (1)
Srpanj 2010 (1)
Lipanj 2010 (1)
Svibanj 2010 (1)
Travanj 2010 (3)
Ožujak 2010 (2)
Veljača 2010 (2)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)
Listopad 2009 (4)
Rujan 2009 (2)
Kolovoz 2009 (1)
Srpanj 2009 (1)
Lipanj 2009 (3)
Svibanj 2009 (5)
Travanj 2009 (3)
Ožujak 2009 (3)
Veljača 2009 (6)
Siječanj 2009 (3)
Prosinac 2008 (4)
Studeni 2008 (6)
Listopad 2008 (8)
Rujan 2008 (7)
Kolovoz 2008 (2)
Srpanj 2008 (6)
Lipanj 2008 (5)
Svibanj 2008 (7)
Travanj 2008 (3)
Ožujak 2008 (5)
Veljača 2008 (1)

rekli su/nisu rekli

Opis bloga

blog je započeo kao zgode i nezgode fluorescentno zelene prosvjetne radnice.
nastavio se kao lamentiranja trudnice na održavanju trudnoće.
trenutno je u fazi fluorescentno zelene majke malog cvrčka koja se pokušava snaći u novoj ulozi i još se pita kako li je samo prošla na castingu. ;)

Bilješka o piscu

evo nekoliko potpuno beskorisnih podataka o meni, za sve one koje to zanima, a i za one koje to ne zanima, nek se nađe pri ruci.

lokacija: middle of nowhere
zanimanje: maltretiram sirotu djecu s katedre

za sve koji me žele gnjaviti ovim putem, emajl je: d.ticerica(ad)gmail.com

tko me gleda:Linkovi

evo nekih mjesta koja posjećujem, i koja nalazim jako zanimljivima.

roditeljstvo - najbolji forum za roditelje, sadašnje i buduće, kao i trudnice i sve koji se tako osjećaju

NOSF forum - forum za ljubitelje SFa

Šapice - forum za ljubitelje životinja

forum za nastavnike i učitelje - samo mu ime kaže, zar ne?

mali brat - ovdje trošim višak vremena - prijevod romana little brother

blogotomija

evo par linkova na blogove na koje virnem tu i tamo_

Milerama - blog Milene Benini, - spekulativna fikcija, feministička promišljanja, i free fantasy roman u nastavcima

translator wannabe - simpatičan blogić jedne prevoditeljice

Kinky Kolumnistica razmišljanja i zapažanja jedne Osječanke bez dlake na jeziku

Lady of the Lake Scrolls - zapisi vodene vile Niniane

Luki - svestrana Luki i njena wufica Goldie

Natuknica - ako želite suvislo i artikulirano, o dubokoumnosti i argumentiranosti da i ne govorimo, mišljenje o raznim sferama života, ova žena piše za vas

Katalona

Priče iz Bečke šume - Mare iz bečke perspektive, na bečki način (sa stilom)

Hvalospjev gluposti - kako i sam naziv kaže, blog posvećen ljudskoj gluposti, kakvom ju srećemo u svakodnevnom životu.


ZBORNICA
odjeljak posvećen kolegama (m)učiteljima. Ne pišu nužno o prosvjeti, ali da se zna da nas ima. :D

ire's corner office - svakako vrijedno posjeta. Irena Rašeta o sf-u i svemu ostalome

Bernardov ritam - Bernard, "jedan od 28 tisuća delatnika u hrvatskom osnovnom školstvu", o školstvu i raznim drugim društvenim aspektima

peempe- dragi blogoprijatelj i kolega na novoj adresi

mačka u martama - jedna neobična učiteljica. možete vidjeti njene crteže i pročitati njena razmišljanja o svemu i svačemu. I nosi marte!

An(t)onimka - i još jedna kolegica tičr englezica

Akademska stranputica - još jedan mladi i zeleni kolega o svojim traumatičnim susretima s bajnim hrvatskim školstvom

gospon profesor - a što se dogodi kad ste stvarno dugo u prosvjeti?

mudrolije jedne teacherke Punky - kolegica ingliš-tičr, povratnica na blog :D

bastet - promišljanja o svemu i svačemu

Na kavi s prijateljicom Majstorica s mora moderira blog-talk-show. :D

Free counter and web stats

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se