Think Blue

27.06.2007., srijeda

Mjesec i zvijezde

Evo da se opet malo vratim na origami. Jako se ponosim ovim radom. Zvijezde se opet rade s ovim modulom, samo sto za svaku zvijezdu trebate 30 komada ("Ono sto trebate primjetiti da svaki mali modul ima otvor u koji se stavlja vrh drugoga. Kad spojite tri zajedno, oni ce stajati cvrsto i nece ispadati."). I tako za osam zvijezda. Mjesec cete napraviti ovako.
Sad jos samo mjere: za mjesec uzmite karton velicine 28x28 cm, a listici za zvijezde bit ce velicine 7,5x3,75 cm.
Moji stapici su zeljezni, al je ljepse ako su drveni. Treba vam 1 stapic promjera 5 mm i duzine 54 cm, 3 stapica promjera 4 mm i duzine 18 cm i 3 stapica promjera 3 mm i duzine 12 mm.
E sad, ljepljenje ce biti malo tricky. Uzmite kontaktno ljepilo i pocnite odozdolje, sa najkracim stapicima. Zalijepite zvijezde, a onda lijepite konac otprilike na sredini, vidjet cete gdje morate staviti da bude uravnotezeno. I onda redom tako prema gore.




- 23:32 - Komentari (3) - Isprintaj - #

25.06.2007., ponedjeljak

Vaza

Evo, da se malo maknem od origamija, ovo je moja vaza za bambus (opaska: to u biti nije pravi bambus, ali je vec opce prihvaceno nazivati ovu biljku tako). Radjena je od graha. Ideju sam pobrala iz unikata.









Ono sto sam naucila o uzgoju bambusa je da voli tamnija mjesta (odlicno za moju sobu u kojoj nema dovoljno svjetla) i da je pozeljno vodu mijenjati jednom tjedno (unatoc tome sto mi je cvjecarka rekla da ne mijenjam vodu, nego da samo dolijevam), ali mu nece nista biti i ako zaboravite na njega - samo da mu voda skroz ne ishlapi (to mi se, nasrecu, jos nije dogodilo).

- 11:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.06.2007., subota

Gubitak nevinosti a.k.a. Moj prvi post

Dakle, dragi mi je otisao u Svabiju. Na devet mjeseci. Pa sad imam viska slobodnog vremena. Umjesto da radim sve one stvari koje sam odgadjala dok sam provodila s njim zadnje dane sto je ovdje - odlucila sam poceti pisati svoj blog. Jako bistro, znam. Sad cu imati vremena i baviti se svojim kreativnim glupostima. Pa da pocnem s origamijem... Dakle, ovo je moje origami drvo... klik na sliku bi ju trebao povecati... Granu u tegli drzi kamenje, cvrsto poslagano oko nje...



...a ovo su neki dijelovi drveta...

Ovaj model se zove Venus i spada u kusudama origami. U Japanu je kusudama bio snop isprepletenih grancica od divljih trava koji se vjesao iznad ulaznih vrata kuce i bio je okruglog oblika, od tuda i naziv za ovu vrstu origamija. Upute za izradu ovog prekrasnog (meni osobno najdrazeg) modela mozete naci ovdje. Na istoj stranici se nalazi jos puno lijepih modela, pa slobodno razgledajte.




Iduci model se zove Five intersecting tetrahedra (jednostavno mi se ne da prevadjati). Spada u kategoriju modular origami. Bilo mi je dosta tesko sloziti ga, dok nisam skuzila gdje tocno treba sto zgurati. Upute za njega su ovdje. Inace je cijela ta stranica jako dobra (u dnu ima link na cijelu stranicu) i isplati se dobro ju prouciti.




Jos jedan, meni jako drag model. Zove se Buckyball i pokupila sam ga s ove stranice, samo sto sam ja to radila papirom omjera 2:1, a ne 4:1. Takodjer spada u modular origami. Nazalost, na toj stranici nema uputa, al ima na ovoj. (Doduse, ovdje je radjeno papirom omjera 1:1, al to nema veze). Sve sto vam treba je taj mali modul, i tako ponoviti 270 puta, i onda dobro gledati sliku da vidite kako se spaja. Ono sto trebate primjetiti da svaki mali modul ima otvor u koji se stavlja vrh drugoga. Kad spojite tri zajedno, oni ce stajati cvrsto i nece ispadati. Puno posla, al je zato uzitak poslije promatrati napravljeno. Obratite pozornost na to da negdje od modula radite peterokut, a negdje sesterokut (meni su rozi peterokuti, a sve ostalo sesterokuti).




S iducim modelom sam se jako napatila dok nisam sve dobro pohvatala. Zove se Spherical Buckyball. Takodjer spada u modular origami (ocito moju najdrazu vrstu origamija). Napravljen je od 360 dijelica, a upute su ovdje. Ako cete pokusati napraviti to, nemojte ponoviti moju gresku: Negdje se spaja 6 modula zajedno, a negdje 5. Ako svugdje spajate 6 modula necete dobiti kuglu, vec valjak koji nece imati kraja. Tehnicki, to i nece biti valjak, nego tunel, al zanemarit cemo sad tu cinjenicu :)


- 23:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

  lipanj, 2007 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Srpanj 2009 (5)
Studeni 2008 (1)
Listopad 2008 (2)
Travanj 2008 (2)
Studeni 2007 (2)
Listopad 2007 (4)
Rujan 2007 (4)
Kolovoz 2007 (1)
Lipanj 2007 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Origami i ostale kreativne gluposti