srijeda, 18.02.2009.

Jedanaestogodišnjaci profesionalci

U petak sam se uvjerila da je istina kad tvrdim da svoje nećake volim kao da su moja djeca. Činjenica da je netko, po mom sudu, nepravedno rastužio najstarijega je mene, u pravom smislu riječi, ražalostila više nego da je meni netko nešto napravio.
Ono što me u cijeloj priči pak naljutilo, jest što vidim kako se sport pretvara u jednu mašineriju u kojoj je jedino uspjeh (novac) važan i nitko više ne mari za prave sportske vrijednosti. Tako mi se čini jer, ako jedno Primorje funkcionira kao što ću vam ispričati, što će onda biti sa sportovima koji su puno više materijalistički od plivanja?
O čemu se radi?
Stariji nećak ima 11 godina. Dijete. Odlazi već pola svog kratkog života na plivanje i od onih je koji neće postati Duje Draganja. Ali, koliko je naših plivača uopće osvojilo medalje na Olimpijadi i koliko će onih koji danas izgledaju talenti trenirati poslije 18.? Vrlo malo jer se već i u ovoj dobi kada počinju trenirati svakodnevno, jako osipaju.
Svjestan je moj nećak svojih mogućnosti kao i svi mi oko njega. Mršavko je da ne može biti mršaviji, dugih nogu, visok 150 cm, ima prirodni trokut i još je daleko od nekog razvoja u muško. No, iako mi djeluje savršeno građen za plivanje, nije neki brzi plivač. Nije od onih koji grizu za pobjedom.
Sve u svemu, najstariji nećak je još pravo, pravcato dijete....jedine dlake su mu izrasle na glavi....Ta glavica je posebna za prirodne znanosti i usmeno i pismeno izražavanje, a pri tome voli odlaziti na treninge plivanja i odlazi svaki dan bez zabušavanja. Jedan je od onih koji znaju da neće osvojiti medalje na natjecanjima, ali se ipak natječe, za razliku od mnogih koji se niti ne pojave.
U našoj obitelji je bilo i vrhunskih sportaša tako da znamo dobro što sport jest. Nemamo iluzija i znamo koliko talenta, rada, truda i podrške cjelokupne obitelji treba da bi se postiglo nekakve rezultate. Možda baš i zbog toga nitko od nas ne misli da djecu treba gurati u sport i očekivati od njih čuda, nego treba podržavati njihovu volju za bavljenjem sportom, a da se netko, slučajno, pokaže kao izniman talent, naravno da bi imao 100% podršku kao što će ta djeca imati 100% podršku u bilo čemu drugom pozitivnom što ih interesira.
Razmišljajući malo o svemu, rekla bih da mi nećak, u stvari, ima jedan zdrav pristup sportu. On trenira iako ne očekuje ne znam kakve uspjehe.
Iz moje perspektive gledano, naučio je lijepo plivati, tijelo mu se razvija, stiče kondiciju umjesto da po cijeli dan igra igrice ili visi na ulici, a kroz sve te treninge i natjecanja uči se svemu pozitivnom čemu bi sport trebao učiti.
Sve je to jako dobro za jednog jedanaestogodišnjaka, nije li? Mogli bismo poželjeti da ih je većina takva jer bi davalo nadu da će nam i društvo u budućnosti biti sportski pozitivno.
Je, tako je sve to gledano iz moje perspektive, ali ne i iz perspektive trenera mog nećaka.
Njegov trener je zaključio da on ne može više trenirati u grupi koja trenira 5 puta tjedno po 1:45 h, nego mora ići u grupu koja također trenira svaki dan, ali po 1 h i u kojoj su djeca, puno slabija u plivanju nego što je on. Trener kaže da koči grupu i da nema koordinacije i tehnike... Fair enough, rekla bih i nitko ništa ne bi pitao da u grupi u kojoj je sada nema djece koja su sporija od njega. Tko tu koga sada ... u zdrav mozak? Sporije su curice i neki dečki koji su, godište iza njega, ali dijete nije najsporije i ne vidim kako koči grupu. Moj mozak ne može shvatiti da koči grupu time što na prsnom baca krivo jednu nogu ili time što je malo stariji od onih od kojih je brži.... S trenerom se slažem samo u jednoj stvari. Naime, suptilno je otkrio mojoj sestri kad je otišla s njim razgovarati da postoje drugi sportovi! Da, slažemo se u tome, postoje drugi sportovi, ali ovo dijete voli plivati. I ovo dijete želi trenirati 1:45 dnevno. I ovo dijete nije najsporije u grupi što znači da neki drugi završe nakon njega pa se čeka te druge, a ne njega. I ovo dijete na svakom natjecanju popravlja svoje osobne rekorde. Drugim riječima, ovo dijete konstantno napreduje. No, prema odluci trenera, ovo dijete ne smije više trenirati koliko želi čime će uzrokovati da u kratkom roku prestane trenirati. Jer, ruku na srce, ako će njegova genracija imati jače treninge, nema šanse da može biti u poretku u nekoj sredini na natjecanju. Vidim ga samo na začelju, a time će izgubiti i volju. U neku ruku, ga je trener ovim potezom, u dobi od 11 godina, posredno, izbacio iz kluba i iz sporta kojega voli. A zašto? Zato što je zaključio da nije budući Duje.....
Oprostite, ali moj mozak ne može shvatiti kako netko ovakav smije trenirati djecu.
Na stranu sportski uspjesi i završene trenerske škole, ja bih one koji treniraju djecu pod obavezno tražila da polože psihologiju. Ali, ne nabubetanu psihologiju iz knjiga, nego bih organizirala praktičan ispit gdje bi dobri psiholozi odredili je li netko za rad s djecom ili ne. To bih napravila jer mislim da nitko ne može naučiti osjećati djecu, a to je nužno u radu s njima. Znam da je ovo, na žalost, utopija, ali mislim da osobe koje nemaju osjećaja za djecu, učine samo loše ako na ikakav način sudjeluju u njihovom odgoju. Djeca sve upijaju i stvaraju temelje svojih stavova na osnovi kojih će se nekada poslije ponašati. Ako im damo loše primjere, temelji budućeg ponašanja će biti loši.
Koju poruku dobivaju djeca kroz ovaj primjer?
Imaju 11 godina i oni od njih već rade profesionalce. Što nije to malčice prerano? Što ne bi trebalo djeci dozvoliti da se bave sportom kojim žele i koliko žele.... barem do kraja osnovne škole? U krajnjoj liniji, članarina se plaća.... Što ne bi sport trebalo shvatiti kao slobodnu aktivnost i nagraditi trud djeteta od 11 godina koje želi trenirati jer to voli? Treba li mu odmah pokazati da je bit sporta danas u novcu? Treba li mu odmah pokazati da se SVE u svijetu vrti oko novca i da je obitelj u kakvoj on odrasta jedna oaza?
Što ne bi trebalo poticati da se što više djece, što duže bavi sportom? Čitali bismo tako puno manje vijesti u crnoj kronici....
Mogu se neke obitelji truditi koliko žele, ali treba postojati i pozitivna podrška takvom usmjerenju u školi i ostalim mjestima gdje nam djeca žive.
Nisam mislila da ću to ikada reći, ali što su bila lijepa vremena dok sam ja mogla trenirati atletiku do 3. srednje iako su svi znali da od mene neće nastati ni desetina Vlašićke, a kamo li cijela. Prestala sam svojom voljom.
Ja se samo nadam da je ovo jedan loš primjer kojeg je uzrokovao trener koji nema osjećaja za psihologiju djece, koji ima krivo gledanje na sport i koji nikada nije shvation bit onoga što je Pierre de Coubertin (pedagog po zanimanju) govorio.
Nadam se da ovakva situacija nije svugdje pravilo, nego iznimka te da će i ove današnje generacije imati priliku dovoljno vremena provesti odrastajući uronjene u zdrav duh sporta kao što smo i mi nekada.

Post festum opisanog događaja: Prošlo je više od godinu i pol. Jedanaestogodišnjak sada ima trinaest godina. U međuvremenu je prešao u novoosnovani klub kojeg vodi bivši voditelj škole plivanja u Primorju (onaj kojemu dijete nikada nije smetalo). Sav je sretan i full rado ide na treninge. Prošle subote, na natjecanju, na 100 m kraul, pobijedio je sve dečke iz ove grupe iz koje je protjeran, uključujući i one najbolje koji su izgledali nedostižni.

- 22:02 -

Komentari (18) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< veljača, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  


Komentari On/Off

Linkovi

Ostavi svoj E-mail

pa će stići vijesti o novim postovima.


Moj je dolfinus.a MAJMUN gmail.com

Radio emisija Studenskog radia o mom blogu


View Ireland in a larger map

Recepti
Irish stew
Džem od rabarbare
Pašta s okusom Mediterana

EUROPA
Hrvatska
Riječki plac
Nostalgija
Tuna naša jadranska

Irska
Tips&Tricks 1
Tips&Tricks 2
Tips&Tricks 3
Dublin i okolica
Dublin
Južni i sjeverni Dublin
Nacionalna ergela (National Stud)
Irska pod snijegom (Dublin mountains)
Zapad
Zapadna Irska
Bridges of Ross
Adare, najljepše selo u Irskoj
Aran islands
Sjever
Sjeverna Irska
Jug
Skelligs
O svemu i svačemu
Vožnja po Irskoj
Radne dozvole u Irskoj
Noć vještica (Halloween)
Irsko more
Sport u Iraca i ja kao promatrač
Irski kalendar
Koliko platiti trajekt za Aran islands ili crtica o irskom turizmu
U koju luku ići na trajekt ili druga crtica o irskom turizmu
Kulturološke razlike 3 / Pretežno o Ircima
A kako je u katoličkoj Irskoj s umjetnom oplodnjom?
Irska u vrijeme recesije
Irska 2006 : Irska 2012.

Island
Island općenito

Italija
Rim - Antika
Rimske atmosfere

Madrid
Madrid
Siesta je zakon

Francuska
Mjesto gdje se prodaju Picasso & co.
Bijeli Pariz
Roquefort i žene

Prag
Početak kratke šetnje Pragom
Kraj kratke šetnje Pragom

Škotska
The Scottish Highlands
Škoti, krava s frizurom i Aberdeen
Edinburgh

Rusija
Ruski politicari gledani iz kuta Moskovljana
Moskovljani i Moskva iz mojeg kuta
Moskovska podzemna

USA
Manhattan
Manhattan ukratko
Chinatown
Genheim i MoMA
Veličina je važna
Security

AZIJA
Malezija
Penang uvodno
Penang Hill
Kek Lok Si
Cijene, shopping, restorani
Redang
Kina
Veličina gradova
Pričice o Kini
Orhideje
'em ti kinesko
Chinglish
Art Zone 798
Pričice o Kini2
Rijeka Li
Normalno kinesko selo
Hong Kong - still missing
Macau - still missing
Japan
Prvi dodir s Japanom
Crtica o hijerarhiji
Miraikan
Reakcija hrvatskog mozga
Tri razgovora

AUSTRALIJA
Aboridžini i pjevane staze
Australian Open
Melbourne Federation Square
Opasne životinje Australije
Veliki koraljni greben
Krokodili
Alan
Sydney
NG u Sydneyu

Skitam i promatram...
Perhaps, they are in the woods
Kulturološke razlike / Indijci
Luton, tak imam te rad

Prava putnika u avionima

Osobni miš-maš
Nevidljive veze
Amarcord...mi ricordo...sjećam se...
Jedanaestogodišnjaci profesionalci
Kulturološke razlike 1 / Od sutra sam slobodna u Irskoj
Adagio sjećanja
Je li nona imala pravo?
Jedna opuštajuća večer
2 dokaza da su muški i ženski mozak različiti; New Scientistov i moj analizom hrvatskog galeba
11 godina
Tko će me od sad onako pitati: "Ima li što novoga na 'onom planu'?"
Mrs Joan
Pa pa Mili-Zmili

Predstave, gigovi...
La Clique est magnifique
U2 i što me opet tjera iz Dublina
Druga starana koncerta U2
Winterplay

Zanimljivi blogeri:
Image Hosted by ImageShack.us
Bugenvilija - Netko tko radi prekrasne macro fotografije i uči nas puno o suživotu s drugim bićima na Zemlji....kukcima npr.
Donin svijet - Lijepi postovi o svemu i svačemu
Ispravi se Delfina - Lijepe pjesme
Hvalospjev gluposti - Duhoviti Samoborac koji je u prošlom životu bio Leprechaun
Lipa Mare - Dogodovštine jedne Bečanke
Makedo - Još jedna s previše pečata u putovnici
Micula - JAKO volim njegove fotografije
Nepoznati Zagreb - Grad kojeg sam oduvijek voljela i to se neće promijeniti
Pardon my French - Zabavni osvrti na pariški/francuski život
Po putu i azimutu- Planinarenje, pretežno po okolici Rijeke - podsjeća me na sve što sam trebala puno više raditi dok sam bila tamo :-S
Smiling cricket - Prvi haiku koji me zaintrigirao
Vali - Fini recepti
Zarazna - Zabavno opisane crtice iz života još jedne gastićke
Zvrk - Dogodovštine sa susjednog Otoka
Žubor vode - Lijepe misli iz Slavonije

Oni su zadnje napisali ovo:


Gdje potražiti dobru hranu u Dublinu:
Visit MenuPages.ie

Kako jeftino doletiti negdje:
Flylc
Flycheapo
Skyscanner
Volagratis
Whichbudget

Irish Weather Forecast

Veselije teme od vremena:
Nik Titanik me uvijek dobro nasmije

Muzika s ovih Otoka:
Kíla
Declan de Barra - pjesme
Amy Macdonald

Gdje potražiti dobre koncertiće u Dublinu:
Whelan's
Bleu Note
The Sugar Club

Obrazovanje:
Novi List
Večernjak
Monitor.hr
Dnevnik.hr
Irish Independent

Opis bloga

Nakon cijelog ljeta putovanja i druženja s putnicima kod mene, krenula sam odgovarati na zaostale mail-ove i došla do zaključka da su blogovi izvrsna ideja da vam kažem gdje sam/što sam/ kako sam.

Da, Modesti, priznajem belj.

Zašto The Journey?
Po naslovu knjige koju sam počela čitati kad sam napisala prvi post, "The Journey Home".
Kupili su mi ju moji Maja i Ivan dok smo lutali po Islandu to ljeto.
Napisali su intersantnu posvetu: "Uživaj u svojoj misiji, ali kao što i sama znaš, svaka ptica svojem jatu leti....i uvijek ga nađe. Čekamo te!". sretan

Točno. Rekla sam kad sam odlazila da ja na ovo gledam kao na malo dulje putovanje....pa evo priča, i pokoji recept iz Dublina i uže i šire okolice :).... dok ne dođem doma wink
Fotografije su moje.... i iako nisam niti profesionalac niti umjetnik, zaštićujem ih Copyrightom sretan.
users online

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se