ponedjeljak, 25.08.2008.

Rabarbara

Jeste li i vi nekada začuđeno gledali u recepte i pitali se što je i kako izgleda rabarbara? Ja jesam. Ne znam ima li je sada kod nas za kupiti, ali dok sam bila u Hr, nije je bilo. Ne smeta joj hlad i traži puno vode pa je jasno zašto je mi ne uzgajamo, a Irci su vrlo uspješni u tome. Kažu da joj treba dvije do tri godine da počne bujno rasti, ali da je inače jednostavna za uzgoj.
Rabarbara je povrće velikih zelenih listova i stabljike slične celeru, samo veće. Ima više podvrsta te biljke. Stabljikama boja varira od zelene do crvene i zelena boja ne znači da je nezrela. Listovi i korijen su otrovni, ali očito ne jako jer kažu da bi trebalo pojesti 5 kg lišća da se opasno otruje. Oprez nije na odmet pa se u dućanu mogu kupiti samo stabljike i one izgledaju ovako:

Photobucket

Atipično za povrće, upotrebljava se kao sastojak kolačima i jede s puno šećera. Friška rabarbara je jako kisela i nekako opora. Ja jako volim pitu s njom. Neki znanci su mi rekli da je samo prokuhaju sa šećerom i vodom i jedu tako, a ja se pitam kako bi taj sirup pasao u palačinkama njami.
Došla nam je iz Azije gdje su je koristili kao ljekovitu biljku. Navodno ima puno vitamina C. Englezima se pripisuje da su je počeli kuhati prvi u Europi tako da moram zahvaliti onima, na čiju kuhinju inače njurgam, da su potaknuli rasprostranjivanje ove biljke sretan.
Prvo mi se dopala u kolačima, a onda sam se sjetila da bi se od nje morao raditi izvrstan džem. Naime, u Hr sam ljeti uvijek nakuhavala tone raznih džemova. Najdraži su mi bili od marelica, od višanja i mamin od smokava i naranče. Ovdje mogu nabrojati na prste jedne ruke kad sam vidjela marelice, višnje nikada, a mamin od smokava i naranača može raditi samo mama wink. Neki dan mi Sister kaže kako su napravili džem od bresaka, a dok smo pričale, Shogi je radio džem od marelica (Shogi je zakon). Uhvatila me tugica što nemam doma više svoje džemove samo zato što nema mog omiljenog džem - voća i onda mi se upalila žaruljica: Rabarbara!!! Kako se samo nisam toga prije sjetila?! Zahvaljujući Internetu, sve informacije je bilo lako naći i evo vam rezultata istraživanja u obliku večeras isprobanog recepta njami. Jednostavan je kao i svaki drugi recept za džem....ako ne i jednostavniji jer nema koštica. Napravila sam malu dozu za probu i ako volite kisele džemove....mmmmmm sretan, a vidim po Netu i kombinacije s narančama ili jagodama. Opet mi trebaju prazne teglice sretan.

Džem od rabarbare

Sastojci
80 dkg očišćene rabarbare
40 do 50 dkg šećera (ja stavim 40, recept kojega sam našla je imao 50dkg)
1 mala jabuka (da se džem bolje zgusne)

Odstraniti lišće s rabarbare. Stabljike izrezati uzdužno na pola ako su veće. Izrezati svaku stabljiku na komadiće dužine otprilike 2 cm. Ako je korica na nekim stabljikama vlaknasta, oguliti je, inače je ostaviti.
Pomiješati rabarbaru sa šećerom i ostaviti da stoji oko 5 sati.
Ne koristiti aluminijske i bakrene posude jer reagiraju s kiselinom rabarbare pa džem onda posmeđi.
Oguliti i narezati jabuku i pomiješati s rabarbarom.
Sve staviti kuhati na srednje jaku vatru i pri tome miješati. Nakon što sve uzavre i napravi se pjena, smanjiti jačinu vatre i nastaviti kuhati uz povremeno miješanje na jako laganoj vatri dok se ne zgusne (gotovo je kad nestane pjena).
Staklenku zagrijati u pećnici na 100 stupnjeva. Uliti džem u nju, ostaviti prekriveno krpom dok se ne ohladi i onda staklenku začepiti.


Sljedeći korak je donijeti sjeme ili koji korijenčić da mama posadi u vrtu jer mi je malo nespretno nositi staklenke džemova u Hr... Nije baš kao put Zagreb - Rijeka wink
Dobro da sam kupila biciklu ako krenem u ova nakuhavanja sretan.

- 00:33 -

Komentari (15) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< kolovoz, 2008 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Komentari On/Off

Linkovi

Ostavi svoj E-mail

pa će stići vijesti o novim postovima.


Moj je dolfinus.a MAJMUN gmail.com

Radio emisija Studenskog radia o mom blogu


View Ireland in a larger map

Recepti
Irish stew
Džem od rabarbare
Pašta s okusom Mediterana

EUROPA
Hrvatska
Riječki plac
Nostalgija
Tuna naša jadranska

Irska
Tips&Tricks 1
Tips&Tricks 2
Tips&Tricks 3
Dublin i okolica
Dublin
Južni i sjeverni Dublin
Nacionalna ergela (National Stud)
Irska pod snijegom (Dublin mountains)
Zapad
Zapadna Irska
Bridges of Ross
Adare, najljepše selo u Irskoj
Aran islands
Sjever
Sjeverna Irska
Jug
Skelligs
O svemu i svačemu
Vožnja po Irskoj
Radne dozvole u Irskoj
Noć vještica (Halloween)
Irsko more
Sport u Iraca i ja kao promatrač
Irski kalendar
Koliko platiti trajekt za Aran islands ili crtica o irskom turizmu
U koju luku ići na trajekt ili druga crtica o irskom turizmu
Kulturološke razlike 3 / Pretežno o Ircima
A kako je u katoličkoj Irskoj s umjetnom oplodnjom?
Irska u vrijeme recesije
Irska 2006 : Irska 2012.

Island
Island općenito

Italija
Rim - Antika
Rimske atmosfere

Madrid
Madrid
Siesta je zakon

Francuska
Mjesto gdje se prodaju Picasso & co.
Bijeli Pariz
Roquefort i žene

Prag
Početak kratke šetnje Pragom
Kraj kratke šetnje Pragom

Škotska
The Scottish Highlands
Škoti, krava s frizurom i Aberdeen
Edinburgh

Rusija
Ruski politicari gledani iz kuta Moskovljana
Moskovljani i Moskva iz mojeg kuta
Moskovska podzemna

USA
Manhattan
Manhattan ukratko
Chinatown
Genheim i MoMA
Veličina je važna
Security

AZIJA
Malezija
Penang uvodno
Penang Hill
Kek Lok Si
Cijene, shopping, restorani
Redang
Kina
Veličina gradova
Pričice o Kini
Orhideje
'em ti kinesko
Chinglish
Art Zone 798
Pričice o Kini2
Rijeka Li
Normalno kinesko selo
Hong Kong - still missing
Macau - still missing
Japan
Prvi dodir s Japanom
Crtica o hijerarhiji
Miraikan
Reakcija hrvatskog mozga
Tri razgovora

AUSTRALIJA
Aboridžini i pjevane staze
Australian Open
Melbourne Federation Square
Opasne životinje Australije
Veliki koraljni greben
Krokodili
Alan
Sydney
NG u Sydneyu

Skitam i promatram...
Perhaps, they are in the woods
Kulturološke razlike / Indijci
Luton, tak imam te rad

Prava putnika u avionima

Osobni miš-maš
Nevidljive veze
Amarcord...mi ricordo...sjećam se...
Jedanaestogodišnjaci profesionalci
Kulturološke razlike 1 / Od sutra sam slobodna u Irskoj
Adagio sjećanja
Je li nona imala pravo?
Jedna opuštajuća večer
2 dokaza da su muški i ženski mozak različiti; New Scientistov i moj analizom hrvatskog galeba
11 godina
Tko će me od sad onako pitati: "Ima li što novoga na 'onom planu'?"
Mrs Joan
Pa pa Mili-Zmili

Predstave, gigovi...
La Clique est magnifique
U2 i što me opet tjera iz Dublina
Druga starana koncerta U2
Winterplay

Zanimljivi blogeri:
Image Hosted by ImageShack.us
Bugenvilija - Netko tko radi prekrasne macro fotografije i uči nas puno o suživotu s drugim bićima na Zemlji....kukcima npr.
Donin svijet - Lijepi postovi o svemu i svačemu
Ispravi se Delfina - Lijepe pjesme
Hvalospjev gluposti - Duhoviti Samoborac koji je u prošlom životu bio Leprechaun
Lipa Mare - Dogodovštine jedne Bečanke
Makedo - Još jedna s previše pečata u putovnici
Micula - JAKO volim njegove fotografije
Nepoznati Zagreb - Grad kojeg sam oduvijek voljela i to se neće promijeniti
Pardon my French - Zabavni osvrti na pariški/francuski život
Po putu i azimutu- Planinarenje, pretežno po okolici Rijeke - podsjeća me na sve što sam trebala puno više raditi dok sam bila tamo :-S
Smiling cricket - Prvi haiku koji me zaintrigirao
Vali - Fini recepti
Zarazna - Zabavno opisane crtice iz života još jedne gastićke
Zvrk - Dogodovštine sa susjednog Otoka
Žubor vode - Lijepe misli iz Slavonije

Oni su zadnje napisali ovo:


Gdje potražiti dobru hranu u Dublinu:
Visit MenuPages.ie

Kako jeftino doletiti negdje:
Flylc
Flycheapo
Skyscanner
Volagratis
Whichbudget

Irish Weather Forecast

Veselije teme od vremena:
Nik Titanik me uvijek dobro nasmije

Muzika s ovih Otoka:
Kíla
Declan de Barra - pjesme
Amy Macdonald

Gdje potražiti dobre koncertiće u Dublinu:
Whelan's
Bleu Note
The Sugar Club

Obrazovanje:
Novi List
Večernjak
Monitor.hr
Dnevnik.hr
Irish Independent

Opis bloga

Nakon cijelog ljeta putovanja i druženja s putnicima kod mene, krenula sam odgovarati na zaostale mail-ove i došla do zaključka da su blogovi izvrsna ideja da vam kažem gdje sam/što sam/ kako sam.

Da, Modesti, priznajem belj.

Zašto The Journey?
Po naslovu knjige koju sam počela čitati kad sam napisala prvi post, "The Journey Home".
Kupili su mi ju moji Maja i Ivan dok smo lutali po Islandu to ljeto.
Napisali su intersantnu posvetu: "Uživaj u svojoj misiji, ali kao što i sama znaš, svaka ptica svojem jatu leti....i uvijek ga nađe. Čekamo te!". sretan

Točno. Rekla sam kad sam odlazila da ja na ovo gledam kao na malo dulje putovanje....pa evo priča, i pokoji recept iz Dublina i uže i šire okolice :).... dok ne dođem doma wink
Fotografije su moje.... i iako nisam niti profesionalac niti umjetnik, zaštićujem ih Copyrightom sretan.




users online

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se