ponedjeljak, 11.08.2008.

Tradicionalna irska kuhinja / Irish Stew

Da vam na početku odmah pravilno postavim očekivanja sretan; najtanja knjiga koju posjedujem se zove "Irish Recipes", dimenzija je 12 cm x 17 cm (znači manja od A5) i ima 48 stranica uključujući sadržaj i konverzije mjera u metrički sustav.
Šalu na stranu, ima i debljih knjiga na tu temu, ali kojugod sam prolistala, imala je puno neirskih recepata. Oba ova otoka imaju lošu kuhinju i to je poznata stvar. Čudno je da baš ništa od francuskog utjecaja nije prešlo La Manche i onda došlo do Irske. Kad malo razmislim, nevjerojatno je da su tri nacije, carevi kulinarstva i po mom mišljenju, dvije od zemalja koje konkuriraju za najmonotoniju kuhinju, geografski jedni toliko blizu drugih, a kada zagrabite žlicom u njihove tanjure, izgleda kao da su na različitim planetima. Francuska kuhinja je nešto zbog čega znam da kod mene nema straha da ću ikada postati anoreksična sretan. A foie gras je nešto zbog čega znam da neću dobrovoljno postati vegetarijanka sretan.

Photobucket

No da se vratim mojim domaćinima. Nekada pomislim kako je skriveni razlog nekih viših sila za ovolikom imigracijom u Irsku, u stvari, taj da oni u dodiru s raznim drugim nacijama nauče fino jesti i kuhati sretan. Proći će vremena dok se to dogodi, ali sada možda ima nade i za njih.
Prema dosadašnjim proučavanjima tradicionalnih irskih recepata, rekla bih da se sastoje od nekoliko osnovnih sastojaka: krumpir, janjetina, krumpir, govedina, krumpir, bakalar, krumpir, losos, krumpir, panceta, krumpir, kapula, krumpir, repa, krumpir, poriluk, krumpir, školjke, krumpir, pivo, krumpir, mrkva, krumpir, kupus i za kraj krumpir. Krumpir je sveti sastojak. Sada se više ne može dogoditi velika glad ako krumpir ne rodi kao u vrijeme 1845. - 1850., ali mi je nevjerojatno koliko ga se jede. Krumpir se jede uz sve. Čak i kada jedu pizzu, naruče pomfrit.
Tradicionalni recepti nisu čuli za neke začine egzotičnije od soli i papra.
Nema ni puno vrsta kolača, ali moram priznati da su im pite od jabuke i rabarbare jako ukusne. U stvari, ovdje se ne sjećam da sam ikada jela loš kolač; tradicionalni ili ne.

Jedan od najpoznatijih, ako ne i najpoznatiji, od tradicionalnih recepata je Irish stew. Jedan Dubliner mi je rekao da se kaže da je recept za njega "janjetina i povrće koje ti je ostalo od prethodnih dana". Neki drugi se ne slažu s tim i diskutiraju o tome što je pravi Irish stew. Mene priča podsjeća na priču o našoj pašticadi za koju će se dovijeka voditi rasprave koji je onaj najbolji i pravi recept. Ma svaki je na svoj način dobar, ali ja znam koji je meni najdraži i kako je radim sretan.
Što se recepta za Irish stew tiče, čini se da se svi slažu da mora imati janjetinu, kapulu i krumpir i da one varijante s govedinom i Guinnessom, nisu pravi Irish stew. Neki u ona tri sonovna sastojka, dodaju i drugog povrća kao što je mrkva, grašak, pastrnjak ili repa, ali ono je osnova. Sve u svemu, Irish stew je janjetina u šugu s krumpirom i možda još nekim povrćem.
Evo vam recepta pa da vidite o čemu pričam.

Irish Stew

Zagrijati pećnicu na 150oC.
2 velike kapule narezati, posoliti i zažutiti na malo putra. Ja to odmah radim u vatrostalnoj u kojoj kasnije sve stavim u pećnicu.
Dodati 3/4 kg janjetine narezane na kockice i posoljene te popržiti 2 - 3 minute dok ne dobiju boju.
Preliti sve ili s vodom ili s juhom od janjetine (našla sam obje varijante recepta).
Ako se prelije vodom, a ne juhom, dodati još začina; sol, papar, majčinu dušicu, peršin. U tom slučaju, ja ću s mesom prodinstati i na sitno nasjeckani pastrnjak da da više okusa.
Prekriti i staviti u pećnicu.
Očistiti i narezati 1/2 kg krumpira i 1/4 kg mrkve.
Nakon što se meso kuhalo 45 minuta, dodati krumpire i mrkvu i vratiti u pećnicu još nekih 45 minuta.

Kao što vidite, jelo je iznimno jednostavno. Takva je tradicionalna irska kuhinja.
A meni će moja pašticada ipak uvijek biti draža njami.

- 00:50 -

Komentari (8) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< kolovoz, 2008 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Komentari On/Off

Linkovi

Ostavi svoj E-mail

pa će stići vijesti o novim postovima.


Moj je dolfinus.a MAJMUN gmail.com

Radio emisija Studenskog radia o mom blogu


View Ireland in a larger map

Recepti
Irish stew
Džem od rabarbare
Pašta s okusom Mediterana

EUROPA
Hrvatska
Riječki plac
Nostalgija
Tuna naša jadranska

Irska
Tips&Tricks 1
Tips&Tricks 2
Tips&Tricks 3
Dublin i okolica
Dublin
Južni i sjeverni Dublin
Nacionalna ergela (National Stud)
Irska pod snijegom (Dublin mountains)
Zapad
Zapadna Irska
Bridges of Ross
Adare, najljepše selo u Irskoj
Aran islands
Sjever
Sjeverna Irska
Jug
Skelligs
O svemu i svačemu
Vožnja po Irskoj
Radne dozvole u Irskoj
Noć vještica (Halloween)
Irsko more
Sport u Iraca i ja kao promatrač
Irski kalendar
Koliko platiti trajekt za Aran islands ili crtica o irskom turizmu
U koju luku ići na trajekt ili druga crtica o irskom turizmu
Kulturološke razlike 3 / Pretežno o Ircima
A kako je u katoličkoj Irskoj s umjetnom oplodnjom?
Irska u vrijeme recesije
Irska 2006 : Irska 2012.

Island
Island općenito

Italija
Rim - Antika
Rimske atmosfere

Madrid
Madrid
Siesta je zakon

Francuska
Mjesto gdje se prodaju Picasso & co.
Bijeli Pariz
Roquefort i žene

Prag
Početak kratke šetnje Pragom
Kraj kratke šetnje Pragom

Škotska
The Scottish Highlands
Škoti, krava s frizurom i Aberdeen
Edinburgh

Rusija
Ruski politicari gledani iz kuta Moskovljana
Moskovljani i Moskva iz mojeg kuta
Moskovska podzemna

USA
Manhattan
Manhattan ukratko
Chinatown
Genheim i MoMA
Veličina je važna
Security

AZIJA
Malezija
Penang uvodno
Penang Hill
Kek Lok Si
Cijene, shopping, restorani
Redang
Kina
Veličina gradova
Pričice o Kini
Orhideje
'em ti kinesko
Chinglish
Art Zone 798
Pričice o Kini2
Rijeka Li
Normalno kinesko selo
Hong Kong - still missing
Macau - still missing
Japan
Prvi dodir s Japanom
Crtica o hijerarhiji
Miraikan
Reakcija hrvatskog mozga
Tri razgovora

AUSTRALIJA
Aboridžini i pjevane staze
Australian Open
Melbourne Federation Square
Opasne životinje Australije
Veliki koraljni greben
Krokodili
Alan
Sydney
NG u Sydneyu

Skitam i promatram...
Perhaps, they are in the woods
Kulturološke razlike / Indijci
Luton, tak imam te rad

Prava putnika u avionima

Osobni miš-maš
Nevidljive veze
Amarcord...mi ricordo...sjećam se...
Jedanaestogodišnjaci profesionalci
Kulturološke razlike 1 / Od sutra sam slobodna u Irskoj
Adagio sjećanja
Je li nona imala pravo?
Jedna opuštajuća večer
2 dokaza da su muški i ženski mozak različiti; New Scientistov i moj analizom hrvatskog galeba
11 godina
Tko će me od sad onako pitati: "Ima li što novoga na 'onom planu'?"
Mrs Joan
Pa pa Mili-Zmili

Predstave, gigovi...
La Clique est magnifique
U2 i što me opet tjera iz Dublina
Druga starana koncerta U2
Winterplay

Zanimljivi blogeri:
Image Hosted by ImageShack.us
Bugenvilija - Netko tko radi prekrasne macro fotografije i uči nas puno o suživotu s drugim bićima na Zemlji....kukcima npr.
Donin svijet - Lijepi postovi o svemu i svačemu
Ispravi se Delfina - Lijepe pjesme
Hvalospjev gluposti - Duhoviti Samoborac koji je u prošlom životu bio Leprechaun
Lipa Mare - Dogodovštine jedne Bečanke
Makedo - Još jedna s previše pečata u putovnici
Micula - JAKO volim njegove fotografije
Nepoznati Zagreb - Grad kojeg sam oduvijek voljela i to se neće promijeniti
Pardon my French - Zabavni osvrti na pariški/francuski život
Po putu i azimutu- Planinarenje, pretežno po okolici Rijeke - podsjeća me na sve što sam trebala puno više raditi dok sam bila tamo :-S
Smiling cricket - Prvi haiku koji me zaintrigirao
Vali - Fini recepti
Zarazna - Zabavno opisane crtice iz života još jedne gastićke
Zvrk - Dogodovštine sa susjednog Otoka
Žubor vode - Lijepe misli iz Slavonije

Oni su zadnje napisali ovo:


Gdje potražiti dobru hranu u Dublinu:
Visit MenuPages.ie

Kako jeftino doletiti negdje:
Flylc
Flycheapo
Skyscanner
Volagratis
Whichbudget

Irish Weather Forecast

Veselije teme od vremena:
Nik Titanik me uvijek dobro nasmije

Muzika s ovih Otoka:
Kíla
Declan de Barra - pjesme
Amy Macdonald

Gdje potražiti dobre koncertiće u Dublinu:
Whelan's
Bleu Note
The Sugar Club

Obrazovanje:
Novi List
Večernjak
Monitor.hr
Dnevnik.hr
Irish Independent

Opis bloga

Nakon cijelog ljeta putovanja i druženja s putnicima kod mene, krenula sam odgovarati na zaostale mail-ove i došla do zaključka da su blogovi izvrsna ideja da vam kažem gdje sam/što sam/ kako sam.

Da, Modesti, priznajem belj.

Zašto The Journey?
Po naslovu knjige koju sam počela čitati kad sam napisala prvi post, "The Journey Home".
Kupili su mi ju moji Maja i Ivan dok smo lutali po Islandu to ljeto.
Napisali su intersantnu posvetu: "Uživaj u svojoj misiji, ali kao što i sama znaš, svaka ptica svojem jatu leti....i uvijek ga nađe. Čekamo te!". sretan

Točno. Rekla sam kad sam odlazila da ja na ovo gledam kao na malo dulje putovanje....pa evo priča, i pokoji recept iz Dublina i uže i šire okolice :).... dok ne dođem doma wink
Fotografije su moje.... i iako nisam niti profesionalac niti umjetnik, zaštićujem ih Copyrightom sretan.




users online

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se