ponedjeljak, 12.07.2010.

James Randi



James Randi (ove godine ce imati 82 godine), bivsi madionicar i dobitnik MacArthurove nagrade, objasnjava kako radi (ili bolje ne radi) homeopatija na svoj poseban, humoristican nacin. Ako ste pogledali video, onda vjerojatno vidite koliko je to besmisleno razrjedjivati otrove do 100x a kamo li 1500x. Na pocetku sam mislio da malo pretjeruje kada je rekao da bi trebalo razrijediti nesto 2 milijarde puta (2x10^9) u zdjeli velicine Suncevog sustava ali sam malo racunao i istrazivao i zakljuci da cak iako je pretjerano, nije puno.
Naime, Zemlja tezi 5.9742 × 10^24 kg, jedan atom tezi najvise 4.52 × 10^-25 kg. Jednostavnom racunicom mozemo zakljuciti da Zemlja se sastoji od nekih 1.322x10^49 atoma.To znaci da u 1500x ljeku, za svaki atom treba 10^500 molekula ciste distilirane vode (H20). To je otprilike 30x vise atoma nego sto je na Zemlji. I sada kako da to stane u jednu malu bocicu? Odgovor je jednostavan: prodaju vodu, i to vrlo skupu. Sto je jos tuznije je da u Engleskoj na primjer drzava sponzorira homeopatsko ljecenje, ali cak i u Ljepoj Nasoj ima par ljudi koji prodaju, ili bolje reci, iskoristavaju ljude u teskim pozicijama u kojima su se nasli, ponekad zbog neizljecivih bolesti za vlastitu korist.
Natrag na temu. 30x vise ATOMA nego sto ih ima na cijeloj Zemlji. Al sad recimo da je to ljek za nesanicu. Po logici homeopatskih sarlatana, treba razrijediti uzrok nesanice, najbolje kofein, ili C8H10N4O2 (24 atoma). Znaci za najmanju mogucu koncentraciju kofeina u 1500x otopine, trebalo bi toliko atoma, koliko ima na 720 Zemalja.
Znaci kada netko kupi bocicu s homeopatskom otopinom recimo 1000x ili cak 100x, kupuje vodu. Ali homeopatski sarlatani imaju odgovor i za takve probleme. Naime tvrde da voda ima pamcenje. Kako voda pamti, ne znaju ni oni. Do sada nema nikakvih znanstvenih dokaza da homeopatija radi. Ali razmislite ljudi: ako popijete vrlo razrijedeni otrov, kako ce vas to izljeciti? Moglo bi vam i naskoditi da je u vecim koncentracijama, ali ni 100x botulina (jednog od najjacih neurotoxina poznatih covjeku) vam nece naskoditi. A sa druge strane, kako bi vam moglo pomoci? Nitko ne zna.

Sada malo o Randiju. Kao sto sam rekao, bio je madionicar. Jednom dok je bio na sastanku, jedan od profesora na University of Buffalo mu je jasno rekao da je prevarant, na sto Randi mu je odgovorio "Tocno tako. Ja sam prevarant i sarlatan, i to mi je posao. Sve sto sam napravio bio je trik.". Tada je profesor objasnio kako to nije to na sto je mislio, nego da je prevarant u smislu da koristi svoje natprirodne sposobnosti da izvodi trikove. Jer naravno, James Randi sam ne zna sto misli i neka sasvim treca osoba mu mora reci istinu o njemu.
Jos jedna zanimljivost je da nudi nagradu od milijun $ nekome tko moze znanstveno dokazati da ima natrpirodne sposobnosti.
Photobucket

- 22:27 - Hmm? (0) - Izbljuvaj - .

<< Arhiva >>