Linkovi
Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr

Teta iz prirode

14.10.2007., nedjelja

I Marjan je gora – 5



Danas je vrlo hladno. Temperatura je pala za desetak stupnjeva, a puše i orkanska bura. Nisam u nekoj kondiciji za jače planinarenje, pa se nisam ukrcala u autobus, koji je jutros u zoru članove moga HPD "Mosor" odveo u "inozemstvo" (BiH), na planinu Čabulju, visoku 1870 m. Moju obitelj zastupaju devetogodišnja unuka i sin.

Danas sam krenula sunčanom, južnom, od vjeta zaklonjenom stazom. Penjem se Senjskom ulicom i evo me kod Prve vidilice. Nastavljam put širokom šetnicom pored crkvice sv. Nikole putnika, kako piše, zadužbine Rake i Elizabete iz 13. stoljeća. Dalje uz šetnicu prolazim pored gustih nasada agave (Agava americana) koja nam je s Kolumbom stigla iz Amerike i ovdje se odavna udomaćila. Debeli mesnati listovi nadahnuće su prolaznicima da na njemu ovjekovječe svoje ime. Na njihovu žalost, napis ne traje dugo, vrtlari u svojim aktivnostima znaju sasjeći biljke katkada i do dna rozete. Za agavu se zna, da rijetko cvate, tek nakon desetak godina, a tada svoje mjesto u nasadu prepušta potomstvu. Šetnica je odnedavna noću osvijetljena: stupovi sa solarnim sistemom.

Uza stazu mnogo je rascvjetalog jastrebljaka, a oko cvatova zlatnice vrte se desetine šarenih leptira.
Put udesno vodi prema Telegrinu, botaničkom i zoološkom vrtu. Ja ipak nastavljam šetnicom, ugodnom hladovinom pored davno zatvorenog, razbijenog ulaza u Botanički vrt. S južne strane sve je više stabala davno napuštenih maslina
koje plodonose sitnim plodovima. Vidik puca na Meje, Brački kanal, Čiovo. Tri jedrenjaka u moru okrunjenom perjanicama valova, jedre put Trogira. Uz kamenu klupu postavljena je za žedne namjernike slavina pitke vode. Ovdje na južnim marjanskim padinama grije sunce i nema ni daška vjetra. Oduvijek ovom šetnicom hode znameniti Splićani. Evo na stijeni ploča sa stihovima Luke Botića (1830-1863). Natpis počinje stihom:

"Oj Marjane samotna planino
pored Spljeta, pored živa grada…",

a nešto podalje, na drugoj stijeni riječi drugog splitskog pjesnika, Jerolima Kavanjina (1641-1714)

"Bez bahornic i liječnika
Tu mi narav zdravje goji…",

očito je uživao predajući se miru i tišini tada još mirnijeg okoliša. I ovdje je kućica kraj koje ljeti dežuraju patrole za zaštitu od požara Marjana- pluća grada Splita.

Još nekoliko metara i na križištu sam puteva prema Betlehemu, piramidi, Benama i Zoološkom vrtu. Neću dalje, istim se putem vraćam do neugledna odvojka prema Botaničkom vrtu. Penjem se preko pet stepenica. Stazica, dijelom obrasla travom i niskim raslinjem brnistre, tršlje, tetivike,… Konačno, staza prerasta u ozidanu stazu. Uskoro sam unutar Botaničkog vrta. Vrt je u prošlom stolujeću osnovao i mnogo godina vodio profesor Petar Matković. Njegovom smrću, polovicom šezdesetih godina, počelo je tiho umiranje Botaničkog vrta; vrt je godinama zapušten: staklenici razbijenih okana, u njemu poneki kaktus i sukulent, natpisi o njihovim imenima odavna ne odgovaraju biljkama koje tu rastu. Ogledne gredice tek rijetkim natpisima i ponekom biljkom govore o negdašnjem sjaju Botaničkog vrta. Tko zna, tko su stanovnici zgrade nekadašnjeg vrtlara! Izlazim kroz rasklimanu zelenu kapiju na kojoj se koči nov natpis, da se radi o Botaničkom vrtu Prirodoslovno- matematičkog fakulteta Split. Po Marjanskoj šumi, na raskrižjima strelice pokazuju smjer kako stići do Botanočkog vrta. Iznad vrta je negdašnji rasadnik kaktusa opuncije prepun zrelih plodova, jasno, za one koji se hrabro upuste u avanturu prolaza tim putem. Vrlo tužna viđenim, kosom se stazom spuštam prema prvoj vidilici. Odatle puca vidik prema starom dijelu, jezgri Splita, prema Mosoru, a vidi se i Omiška Dinara i Biokovo.
Najčešća veduta Splita koja pokazuje prvu vidilicu i stepenice s bijelom kamenom ogradom, sada je završetak moje šetnje. Spuštam se na Solurat preko 248 stepenica.

- 20:19 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< listopad, 2007 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Rujan 2012 (1)
Rujan 2011 (1)
Listopad 2009 (2)
Kolovoz 2009 (2)
Lipanj 2008 (2)
Prosinac 2007 (2)
Studeni 2007 (2)
Listopad 2007 (3)
Rujan 2007 (6)
Kolovoz 2007 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Svakodnevne teme