Linkovi
Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr

Teta iz prirode

14.10.2007., nedjelja

I Marjan je gora - 4


Kud će suza, već na oko, kaže poslovica. Subota je. A kud bih ja, nego na Marjan. Puše umjereni burin, pa nije prevruće, danas bih mogla na dvosatnu šetnju.

Opet ću iz Senjske ulice, preko 331 stepenice, do prve vidilice, a onda, pored Židovskog groblja i Zoološkog vrta (bura mu ne dozvoli da smrdi) do uspona prema Telegrinu. Bez većeg napora savladavam svih 314 stepenica. (Mora da ih je osmislio neki metematičar inspiriran brojem pi!) Evo me na najvišem vrhu Marjana, Telegrinu. Tu se, sukladno poznatoj pjesmi, Marjane, Marjane ča barjak ne viješ, na vjetru viori trobojnica. Jednom su mi majstori koji je održavaju, rekli, da godišnje vjetar i atmosferilije unište 4 zastave!

Vedro je i pogled je fantastičan! S južne se strane vide otoci sve do Visa, sa sjevera pogled seže duž Kaštela do Trogira, a sliku uokviruju Kozjak sa sjevera i Mosor s istoka. Tu je i dalekozor za promatranje, ali nažalost neispravan!
Ispod južnog ogradnog zida tijesno su natisnute indijske smokve (opuntia ficus-indica) okićene vijencima zrelih bordo-crvenih, bodljikavih "smokava". Uskoro ću poći u "berbu". Naime, od njih se priređuje prekrasan sok i fina marmelada Uostalom, vidjela sam da ih prodaju i u "Billi". Ako se odstrane bodlje, prešanjem se dobije i ukusan vitaminski sok. Tu rastu i agave. Meksikanci bi od njih zasigurno radili tekilu!

Pored kućice za alat radnika na održavanju, spuštam se stepenicama do prostranog platoa odavno zasađenog pinijama i čempresima. Tu je i ploča koja govori da je tu rastao čempres, zasađen rukom romantičarskog zagovornika povratka prirodi, Ive Ćipika (1869-1923) poznatog književnika i šumskog nadzornika. Šteta da umjesto kamene ploče nije ponovno zasađen čempres! Na toj zaravni često, uz parkirane automobile, susrećem grupu ljubitelja gimnastike u prirodi.

Nastavljam put, skrećuci ulijevo , preko tri stepenice, pored travom zarasle kamene ploče, prema, kako tamo piše, Đirometinom spomeniku. Staza vodi pored niza, što očuvanih, što oštećenih talijanskih bunkera povezanih ostacima spojnih tranšeja. Evo me do obeliska začetniku, ocu planinarstva u Dalmaciji, Umbertu Girometta (1883-1939).
Kao profesor realke, od 1910 odgaja generacije planinara, "jamara" (speleologa)Pokretač je mnogih akcija – osnivač Prirodoslovnog muzeja na Marjanu 1924. g., a zatim izgradnje Planinarskog doma na Mosoru 1929. (dom sada nosi njegovo ime) pošumljavanju, tada golog Mosora, izgradnje planinarskih kuća na Kamešnici, Vagnju i Vidovoj gori. Osnivač je i dugogodišnji predsjednik planinarskog društva "Mosor".

Nastavljam suhozidom omeđenom stazom; vjerojatno su je tako solidno ozidali graditelji spomenutih bunkera! Na kraju staze, preko pet stepenica silazim na asfaltnu cestu i već sam na širini odakle vode putevi, što asfaltni ili pješački na Bene, na ulaz u Marjan ili pak na prvu vidilicu. Na ovoj se širini, sedlu, vrši se «egzekucija» božićnih borića. Gradska Čistoća doveze amo, iza novogodišnjih blagdana sve ostatke jelki te ih posebni stroj usitni i rasprši šumom. Na kraju sedla odvaja se put prema Šantinim stinama (dolazi od sankt = svet), ali ja ću se popeti betonskim putem do požarne izvidnice. Usput prolazim pored lugareve kuće ispred koje se šire zamamni mirisi s gradela, a oštar pas brani nezvanima pristup. S vidikovca pored metalnohg tornja, izvidnice mogućih požara, pruža se pogled na Brački kanal, Čiovo, sve do Visa.

Tu je i kemijski WC, jasno, zaključan, pa šuma je pogodna u tu svrhu! Uskim puteljkom ulijevo spuštam se dolje. Zahrđali natpis o zabrani pristupa tornju davno je postao nečitak i nevažeći, ali i dalje «ukrašava» stazu. Zakrećem nadolje, pored gustirne odavna nepitke vode (ni Bandić je ne bi pio!) i dviju ruševnih kamenih kućica. Stigla sam na križište puteva. Ovaj puta neću do Instituta, idem doma preko uvale Bene.

- 20:10 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< listopad, 2007 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Rujan 2012 (1)
Rujan 2011 (1)
Listopad 2009 (2)
Kolovoz 2009 (2)
Lipanj 2008 (2)
Prosinac 2007 (2)
Studeni 2007 (2)
Listopad 2007 (3)
Rujan 2007 (6)
Kolovoz 2007 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Svakodnevne teme