Perad

A jebote! Hoće li ikad biti mira u ovoj kući. Dakle, s vrata, smrdljiv i znojav, pravo u toalet, klozet, wC iliti klonju da se bar umijem. Dok se ne nateram na kompletno pranje. Na mašini perje. U kadi perje. U šolji perje. A nigde krvi. Ne miriše piletina, za ćuretinu da i ne spominjem. Šta sam noćas propustio???
Dobro, ajde nećemo praviti dramu, idemo mi prvo sve ostalo pa ćemo saznati.
- DAVORE, povikao je kreštavo poznati mi glas.
O čem' se radi?
- Znaš šta mi se desilo?
Kaži, srećo.
- Zašto je onaj jastuk na balkonu onako prljav?
Ja bio smotan i zaboravio ga uneti, a kiša počela padati i nije me bilo kući i pokisnuo. (Znam da sam mutav, ipak sam ja Jovankino unuče)
- I ja njega u mašinu ubacila i pukla navlaka i perja svuda.
Ne se...nemoj da se šališ! Kako si to samo uspela?
- Pa jebiga!

I zato sad mašina opet ne radi. Ali srećom, ujak je naišao i neke metode isprobao da proba "odčepiti" veš mašinu za veš... i sad se ja nadam. Inače, ću biti one little stinky friend... although I am already that, but hey. OK, no more english.

Nedugo potom je uspeo "naterati" veš mašinu za veš da ponovo funkcioniše kako valja. I spada.

Nastavak sledi...
- 20:16 - Deder reci i ti (7) - Crno na belo - #



Budućnost je sad

Opaka subda koje se čovečanstvo boji! Hoće li jednoga dana mašina zavladati umesto čoveka i hoće li čovek postati rob tehnologije, što skoro i jeste tako. E pa, dok je Jovanke i takve kao ona, bome neće. Trenutno je žena u bolnici i ispričala mi priču:
"Pije se meni kava. I neće niko da skuva već ja moram sama. I dobro to meni pošto taman malo protegnem noge i vidim koga sve u bolnici ima. I siđem ja dole do aparata za ka'u i stanem pred njega. Jebeš ga, gledam okolo da mi namesti neko, ja bi stisnula, ali ne znam gde. A ni ne vidim dobro. I dođe neki čovek i dam mu ja 5 kuna i on mi ubaci i stisne tamo nešto i izađe kava. I ode on. A kusur?? Gledam ja kol'ko je kava, ali ne vidim. Sad bi ja stisnula negde, ali ne znam šta. I jebiga. Tako je on meni uzeo 3 kune. Jebeš ti to kad ja nit' znam di stisnit', nit' vidim."

Jebiga baba, nije žvaka za seljaka. Borba protiv sitnih slova na aparatima počinje! Uključite se i vi! Nek' i vaše bake i dede vide i znaju šta stišću!

Nastavak sledi...
- 21:27 - Deder reci i ti (6) - Crno na belo - #



Vijuge

Jovanka kao i po običaju smara s doktorima. Opet. Dolazi od doktora i pitam ja nju:
I šta ti je sad?
- Kaže doktor da nije dobro i da moram u Zagreb.
A što?
- Kaže da imam tu neke vijuge koje mi ne valjaju i to treba izvaditi.
Hehehe, fali tebi malo više od tih par vijuga, hehe. A šta stvarno kaže da ti ne valja?
- Ma kaže da mi se izliva krv u mozak, ali da ne ide kroz ovu glavnu arteriju i da mozak nema dovoljno krvi.
Št...A??
- Kaže da mi se izliva krv u mozak, ali da ne ide kroz ovu glavnu arteriju i da mozak nema dovoljno krvi.

A jesi ga objasnila...

Nastavak sledi...
- 05:32 - Deder reci i ti (2) - Crno na belo - #



Hell's Kitchen

Kakva bi moja baba Jovanka bila kad bi joj bila kuća zapuštena? Mrtva ili nepokretna. I dok sam ja fino ručavao, ona je okolo prala i uveseljavala mi jelo. Nema ništa lepše nego kad vidiš tako da žena u godinama i dalje može da pere, hehe. I došla ona do štednjaka i riba žicu i ringle. I priča ona da bi kasnije ja razaznao:"...i evo, poliješ, sačekaš i obrišeš. O, jebem vam mater lažljivu dok ne trljaš i ne upreš kako treba ništa od toga." I pređe na rernu. I obrisa ona nju i upita me:"Moš ga jebat', al' ja tu ništ' ne vidim. De Davore vidi jel i dalje muljavo. Hehehe, a ja onako zadovoljno pogledam rernu i ladno kažem:"Ovaj, ovaj tu ćošak si umuljala." - E mo'š ga jebat' kad ja ne vidim! - dodala je. I dva pokreta ruke i sve je bilo super. Tako Jovanka čisti. Jeste da ne vidi šta radi, ali radi! :-D


Nastavak sledi...
- 00:43 - Deder reci i ti (10) - Crno na belo - #



Vikend gonič robova

Standardna priča ja-ne-mogu-ti-si-mlađi-tebi-je-lakše fore i šta ću. Latim se usisavača i cimaj, drljaj, kako to već ide, a baba sela pred mene. - A da se pomeriš?, rekoh nadrndan (a ko je srećan kad mora raditi). Skloni se ona pola metra u stranu. - A jesi se pomerila, svaka ti čast! I tako ja to kao usisavam, a ona počne: Tu si promašio, skloni stolicu, malo tu još ispod, sad drugu sobu, ostalo ti sa strane... Stanem ja, ugasim usisavač i kažem: E, a da se menjamo? Ko usisava ovde? Ti ili ja? Pa vidim, de pusti me! A ko je ustvari video usisavati nedeljom!?!?!

Dan ranije je bilo još lepše. - Moram ja mog Daču obradovati, vikala je uzbuđeno i čistila višnje. Da, čuo sam, jer krešti i sve čujem iako sam u drugoj sobi i pokušavam odspavati još koji sat :-D
Poslepodne shvatih da pravi kolač. Uuuu, baba, jebote, neki praznik! Oko sedmice se vraćam na vikend pranje i spremanje for za napolje kad ono suprajz. I to višnje suprajz!
Baba, tepih ti musav! obavestih je u trku dok sam skupljao potrebnu tkaninu za pokrivanje sramote.
- A jebiga! (ovo jebiga se puno puta čuje kad usere nešto. Što je najgore, prešlo je i meni u naviku da vičem na sve jebiga, a nije jebiga nego žešći zajeb) E!.... stanka.... Davore.... stanka.... DAvore... stanka.... DAVORE!
Čujem!
- E! Ajd na brzinu! Samo to malo.
Idem se prat'!
- Ma praćeš se! Ajd dok se nisu osušile.

I šta ću. Dobio lavor pun penušave tekućine sadržaja H2O + detergens i Mick Džogera i udri. Drljaj! Ona i deda piju kaficu, a ja perem tepihe. Izem ti suprajz kad se ja ne obližem tanjir, obrišem usta i kažem:"Bilo je dobro." Hehe, zvuči mi kao posle seksa, ali dobro... nije ni vreme ni mesto.

Jedino pozitivno mi je to što sam dos dobro oprao tepih.

Nastavak sledi...
- 02:58 - Deder reci i ti (24) - Crno na belo - #



You have one new message

Zaključana vrata. To je kod mene retkost. Uđem u stan i nađem poruku i ručak na stolu. Ali poruka odbija.
VAŽNA NAPOMENA: Jovanka ima 4 razreda osnovne.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Nastavak sledi...
- 02:04 - Deder reci i ti (12) - Crno na belo - #



Daljinsko rukovanje

"Poštovani, neizmjerno nam je zadovoljstvo što ste kupili naš proizvod TeleMAX GT 2300A. Ovaj TV prijemnik je jedan od najboljih ove vrste i prikazuje 16 slika u jednom prozoru dok u drugom možete da letite i pregledavate svoje nokte dok učite fiziku..." itd, itd, bla, bla, bla! I slična druga sranja koja navode u brošurama kad kupite TV i sličnu tehniku. Ljudima se nije dalo ustajati i bili su previše leni i pametni ljudi iz Samsunga, Sony-a, i Sharpa se dogovoriše i izumiše daljinski upravljač za daljinsko upravljanje iz dalje pozicije od TV prijemnika (u daljem navodu TV-a ili televizora). Ne, onakav kakav Sandler koristi u filmu već ovaj običan. E sad, za sve vas koji te preskočili pola veka i nemate pojma kako rukovati s ovim daljinskim upravljačem za daljinsko upravljanje iz dalje pozicije (u daljem navodu duzduidp - skraćeno od daljinski upravljač za daljinsko upravljanje iz dalje pozicije) uputstvo koje sam i babi neki dan PONOVO rekao:
- Alo, baba, 1,2,3,4,5,6,7,8,9 i 0 su ti kanali gde prebacuješ. Znaš ono ako hoćeš na HRT ili RTL ili Novu onda stisneš 3,4,5,6, ako hoćeš Pink onda 2, a B92 na 8.
Dobro. A gde su Hrvati?
- Pa na 3,4,5,6.
A Srbija? Ovaj, PINK.
- 2.
A oni drugi?
- Na 8, ženska glavo!
A gde se pojačava i smanjuje?
- E vidiš, tu u sredini. Ovo levo je za smanjiti, a ovo desno za pojačati. U redu?
Da!
- Ok!

... 15 minuta kasnije ...

- Jovanka, de prebaci na HRT, sad će Dnevnik.
*Baba se snalazi na duzduidp što traje...*
- Pa na 3! Jebemu sunac, pa šta radiš tu dole? Pa sad ti je Davor pokazao! Na 3!
*Prebacila na 2* - Jebiga kad ne vidim!
- Pa šta se 'vataš kad ne znaš! Dole je za pojačavanje, gore su ti brojevi.
*Jovanka bleji u daljinski i šeta prstom ne znajuči gde da stisne*
- E, ajd daj meni ovamo! Još će mi proći Dnevnik dok ti prebaciš.

Nastavak sledi...
- 19:24 - Deder reci i ti (10) - Crno na belo - #



Gost

Ma jooooooooj! Dođe kolega po filmove, ovo, ono, ja do kuhinje po sokić, nema čaša. Po čašu, laički okom pregledam da nije musava, pošto babi u zadnje vreme baš i ne ide pranje od ruke. Čaša valja, sokić se sipa, spika se baca, filmovi se biraju, sve valja. Kolega pije sokić i pred kraj stane i kaže:
- Buraz! Pazi ovo! Ja u čašu, a ono neki list, neki kurac... Ajd u pičku materinu. Ništa! Blam i crvenilo. Odem. Operem čašu i novu dozu soka kao reklamacija. Eto! Baba me obrukala. Opet!

Nastavak sledi...
- 01:54 - Deder reci i ti (5) - Crno na belo - #



Čistoća je pola zdravlja

Čistoća je pola zdravlja, reče Vuk S. Karadžić. Dosada nisam čuo nijednu drugu životinju s prezimenom, ali eto, na Balkanu je sve moguće. Dakle, Jovanka se slepo drži ove izreke. Mislim, postova koliko voliš na ovu temu, zar ne? Malo malo i ja o čišćenju i pranju. Novca, sebe, majica, WC papira. Ima svega. Izuzmemo li činjenicu da u mojoj sobi ima puno paučine jer ne dam da ubijaju pauke (nekako su mi kul ti člankonošci) i ostaci hrane na tanjiru jer baba ne koristi one tablete za suđe već za sve ostalo, hehe, sve je čisto i fino. Ili bar ja tako mislim.
Zamislite, neki dan, upada sestrična u stan i vidi primamljiv ručak u rerni šporeta (Jovanka više koristi rernu kao ostavu za jelo nego što joj služi za pripremanje jela). Opredeli se i pojede. U tom trenutku nekako dolazi deda i pojede svoj deo obroka, opere tanjir i vrati na mesto. Naglašavam, samo se služio vodom. Posle toga dolazi deda i nudi sestričnu kolačima koje ona odbija. Gde je poenta priče? A da. I to da kažem. Pa pošto ju je ponudio kolačima, deda je hteo probati babinih ruku delo i uze zalogaj kolača i pojede, obliže kašiku i vrati je među ostale. Tu je sestrična izgubila apetit. Za ceo dan.
Hehehe, jadnica je uzela svo posuđe i oprala. Kao i sav pribor za jelo. Tada sam ja naišao i sve mi je ispričala.

Oh, kako je lepo bilo živeti u neznanju. Sada svaki dan moram unapred prati suđe.

Nastavak sledi...
- 01:24 - Deder reci i ti (5) - Crno na belo - #



Uvenuće narcis beli kad zamirišu jorgovani

Kakav spoj narodnjaka i opisa! Nekad se divim samom sebi. Da ne bi pomislili kako se radi o narodnjaku već o Jovančici mojoj sledi ispad: Dakle, već ste primetili kako je klima poludela da nam je sve procvetalo mesec i 22 dana ranije. Što stvarno nije fora! Neki kažu da je baš lepo, ali ja sam po pitanju vremena dosta tradicionalan i držim se onih starih umotvorina koje nalažu da se sadi posle raznih svetaca. Dobro, da ne "baljezgam", kako bi moj deda rekao, više bez veze da opišem o čemu se radi. Cveće, livada, ptičice i ostala sranja, jel. I deda babi donese jorgovane. Miriše cela kuća. I fino to sve. I tako ja jedared dolazim od iz napolja kadli na stolu jorgovani. Baba gleda one svoje Rozalinde, Kokosanele i ostale 'pače što kmeče i sednem ja da odmorim jednu. Ispred mene jorgovani. Mirišu. I skontam da mi nepoznata vaza. Ja malo bolje pogledam, a ono moja krigla koju sam dobio kao poklon za rođ od društva. Pritisak mi skočio i pitam ja babu šta radi moja krigla u službi vaze. Odgovor je bio:"Pa šta fali?" Ja zamračim i odem u kuhinju i uzmem neki lonac za kuvanje i stavim na stol kraj krigle/vaze. "PA MOGLA SI ONDA I U OVAJ LONAC STAVITI SVOJE CVEĆE!! JA IZ OVOGA NEKAD I PIJEM!! ZNAŠ?!? Izderao se na nju, a ona muli i gleda blago kao tele i kaže:"O, jebala te krigla!" Sutradan je promenila. Hmmm... šta je zapravo poenta ove priče??? Nemam pojma, ali znam da je život s ovom ženom iz dana u dan sve više frustrirajući. Pogotovo kad zameni kriglu s vazom!! Goddamn it!!

Nastavak sledi...
- 13:51 - Deder reci i ti (10) - Crno na belo - #



<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>