petak, 11.04.2014.

Izluđuje druge, ali šteti i vašemu zdravlju-hrkanje!

Vjerujem da su se mnogi od vas do sada susreli s već uobičajenom pojavom, zvanom hrkanje. Istraživanja su pokazala da 45% odraslih osoba hrče, a ta brojka s godinama sve više raste. Ipak, osim što iritira druge(provjereno iz vlastitog iskustva smijeh ) i često stvara problem u vezama, ono također šteti i zdravlju onoga koji hrče.



Naime, prema norveškom profesoru dr. Magnete Tvinnereimu, kod kroničnih "hrkača" prisutni su brojni poremećaji, kao što su: stalni osjećaj premorenosti, loša koncentracija, nervoza, glavobolja, usporenost, depresija, seksualne teškoće, sklonost ka debljanju i druge. Ono također može izazvati i slabljenje memorije, povećanu mogućnost pojave visokog krvnog tlaka, bolesti srca i moždanog udara.
Hrkanje se može pojaviti zbog brojnih razloga, a najčešće se javlja kada su nam nosni kanali začepljeni. Do toga dolazi posebice tijekom alergija, te se može smanjiti ukoliko se one drže pod kontrolom. Još neki od uzroka su prehlade, prekomjerna težina, apneja (poremećaj disanja), astma, povećani krajnici. Ako vam je dosta toga da vas partner svake noći udara laktom zbog iritantnog hrkanja, pa na kraju završite spavajući u odvojenim sobama, evo nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći:

Spavanje u bočnom položaju
U bočnom položaju mišići nepca ne pritišću prostor kroz koji prolazi zrak, pa tako ne uzrokuju hrkanje.

Uzdignuta glava
Ako volite spavati bez jastuka, uzmite u obzir da je glava tada u potpuno vodoravnom položaju, pa su i mišići nepca više opušteni. Stoga je puno bolje spavati na povišenom jastuku.


Vježbanje
Svakodnevnom vježbom otvaranja i zatvaranja usta ojačat ćete mišiće čeljusti, usta, jezika i nepca te tako onemogućiti njihovo opuštanje tijekom spavanja, koje uzrokuje hrkanje.

Liječenje prehlade i alergija
Prehlade i alergije često dovode do otežanog disanja koje potiče hrkanje, jer se smanjuje protok zraka kroz dišni sustav. Kod prehlade, pijte što više tople tekućine, a u slučaju sezonskih alergija, dobro je što češće provjetriti prostoriju za spavanje.

Izbjegavajte pretjerivanja u jelu i alkoholnim pićima
Ako je želudac pun prije spavanja, više je zaposlen tijekom noći. Mišići u tijelu, pa tako i mišići nepca, su u tom slučaju opušteniji, a san je čvršći. Sve to povećava glasnoću otežanoga prolaska zraka kroz pluća, te u konačnici povećava hrkanje. Alkohol, narkotici i sedativi imaju isti učinak na mišiće, stoga ih je dobro izbjegavati prije spavanja.


Smanjenje težine
Kod osoba s prekomjernom tjelesnom težinom dišni putevi su više pod pritiskom, zbog čega je disanje otežano i tijekom spavanja, što rezultira glasnim hrkanjem.

Med
Žličica meda prije spavanja je vrlo zdrava za vaše grlo i sluznicu te ujedno može pomoći pri problemima s disanjem, kašljem, ali i hrkanjem.


Izbjegavajte mlijeko prije spavanja
Mlijeko i mliječni proizvodi, poput probiotika, jogurta i kiselog mlijeka, djeluju na sluznicu i potiču stvaranje više sluzi koja može blokirati dišne kanale i izazvati hrkanje.

Osim navedenoga, u prevenciji i smanjenju hrkanja možete koristiti i mentolni inhalator prije spavanja, koji djeluje nekoliko sati. Isto tako, možete kapnuti i nekoliko kapi esencijalnih ulja na jastuk; primjerice ružmarina ili mentola. Evo i jedan zanimljivi video koji daje još neke savjete u rješavanju ovoga problema. How to stop snoring

Također sam pronašla zanimljivu informaciju za sve muškarce koji redovito ratuju sa svojim partnericama zbog ovoga problema. Naime, studija britanske tvrtke Costa Bingo, provedena na 2100 žena, pokazala je kako žene ˝polude˝ zbog hrkanja i podrigivanja u javnosti čak i više nego kada njihovi partneri okreću glavu za drugim ženama. Eto, dragi muškarci, slijedeći put kada vam u krevetu vaša partnerica kaže da se okrenete na bok, nemojte odmah gunđati; poslušajte ju! Osim poboljšanja vlastitoga zdravlja, možda vam se popravi i situacija u ljubavnom životu.

Tena Zoričić

Oznake: hrkanje, savjeti

| 20:04 | Komentari (6) | Isprintaj | #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.