Strah iz djetinjstva, odvratnost ili nešto više?

Svatko od nas ima određenu odbojnost prema nečemu, koju svaka osoba, bio to psihijatar ili običan laik može uočiti. Recimo: let avionom, kišnoj glisti ili balkonu. Iz takve smetnje fobična osoba to opisuje kao iracionalan strah, a iz tog ''straha'' koju trpi fobična osoba izlazi i pogrešan način lječenja tipa ''Nemaš se čega bojati!, Ma neće ti to ništa!.
Kako objasniti fobiju? Mnogi stručnjaci su se složili oko nečega, fobija je stresna reakcija u obliku gađenja, a strah se razvija naknadno (kao posljedica). Kada osoba vidi miša, doživit će patnju i strah, drhtanje i veoma ubrzan rad srca. Uvidjevši da mu miš stvara neugodan osjećaj osoba će što više izbjegavati miša, ali to nije iracionalno jer ta žitovinja može nauditi upravo time što izaziva fobičnu reakciju. Po meni, fobija i alergija su dvije veoma sllične (ne iste) stvari. Primjer; fobičar reakciju na nešto ne može voljno suzbiti, baš kao što alergičar ne može sam sebe prisliti da ne kiše ako mu pelud uđe u nos.
Terapija otupljivanjem
Kako bi se ''rješili'' fobije mnogi se odlučuju na navedenu terapiju. Stvar je u tome da se fobična osoba izlaže posljedici fobije. Pojačanim izlaganjem doći će do tolerancije, upravo kao što nakon nekog vremena ''otupimo'' na neugodan miris. Ali naravno, terapija se ne može provoditi na svakoga. Jel kako izlječiti osobu koja ima fobiju od stresa, amputacije?
Uz tu terapiju, uvelike pomaže i razgovorna terapija koja ublažava tegobe u težim slučajevima, jer terapeut služi kao osoba koja daje potporu, osigurava društvo i daje razumjevanje.
Fobije od svega živoga
Ovo svakako morate pročitati, doslovno je naslov.
Fobija od:
vjetra - ANEMOFOBIJA
stepenice - BATMOFOBIJA
računala - CIBERFOBIJA
ribe - IHTIOFOBIJA
zgodne žene - KALIGINEFOBIJA. Mogla bi nabrajati i nabrajati.

Imam pitanje za vas. Imate li vi kakvu fobiju, strah, gađenje prema nečemu? Nadam se da vam neće biti problem to podjeliti s nama sretan



s poštovanjem, ja wave

09.07.2011. u 18:42 · Ostavi komentar (18) · Isprintaj · #