Alo folklor

03.02.2008., nedjelja

Kad zapjeva ovo grlo moje… (priča iz dva ćoška)

IZ PRVOG

Znate li vi da u našem lipon gradu ima jedna skupina pivača točnije pivačica. Ni 6 ni 7 nego trenutno 17 kom. Punim imenom „Vokalna skupina Tempet“. Zašto se nismo odlučili za klapu? Pa ima ih puno, šta bi s još jednom klapom, ženskom?! Tako je odluka pala, radit ćemo ono šta niko ne radi, pivat nešto neobičnije i drukčije a opet naše. Pjesme i napjevi s područja cile lipe naše skupile se u našen lipon gradu. Pod strogon, da je bar nekad i strožom, palicom naše Željke Mikavice (interno Sikavice) dva puta tjedno a nekad i više se, kad nastupi zahtijevaju piva se. Još se baš ne zna za nas, al svi se ugodno iznenade i drago im je šta se pokrenilo nešto novo.
Image Hosted by ImageShack.usŠta nam je najmrže? Dobili bi isti odgovor od sviju. Upivat se. Kvragu i aaa, ooo, iii, maaa, meee,miii ,mooo, muuu – možemo napravit reklamu za Milka čokoladu. Mogle bi i zaradit nešto. Za nove odore… Kad nam se ove istroše. E usput, ma nije usput oću naglasit da nam je odore, haljine sašila naša članica Tempeta, koja je stalno uz nas sa savjetima teta Beba.
Image Hosted by ImageShack.us

Kad su počele pljuštale su ideje i planovi, malo je bilo nevjerice oćemo li mi to opće moć. Dvi, eventualno tri su se već bavile pivanjem, ostale nikad, ono po kafićima i kući uz krpu se ne pika. I nekako se sve to uspilo lipo spojit. Kažu da nam je ta fuzija dobra. Kakva fuzija, kad to zagrmi : „Mi smo rekle zapivati ode…“, ruši sve. Ima pisama koje nam odma legnu, al baš odma nakon prvog puta, a ima i onih šta uzdahnemo kad ih triba vježbat. Repertoar nam je naša Željka debelo povećala. Nema kraja Hrvatske di nismo zašle. Sanja nam je svakoj napravila fascikle s imenima, stavila tekstove i note. Fala Sanja!
Image Hosted by ImageShack.usSvečano porinuće skupine bilo je 28.07.2008. na Tempetovon „Megaspektaklu 2007“ u sklopu Makarskog lita. Tu je bilo malo straha i treme, al svejedno je grmilo. Nakon toga, sve je ostalo, šala mala. Počeli su pozivi za razne nastupe, svima se svidilo. „Pa vi stvarno pivate, ja san mislio da vi onako idete na probe…“ reka je Ivanin Goran. Sašina klapa „Garbin“ zvala nas je da budemo gosti na njihova dva koncerta. Pa u Gornje Tučepe u Šimiće… EEEE kad se i vokalistkinje otisnu. Triba nam samo onaj bus s dvadeset sidala. Nemamo nikakve instrumente. Ah, zaboravih Melody – za intonaciju, naša melodika, za ne falit plava, crne nigdi za kupit. Kad nam nema mista za klaviron, kad nam se uvale u naš termin e onda Željka puše u Melody.

Na probama je nekad ka u kokošinjcu, kad se sve uzbroje nikad kraja. Šta je koja kupila, ajme nove patike, ona je kupila prikrivače za fotelje, šta koga boli… Štaš moglo se i mislit da je tako, žene…, al nisu za volanom nema straha.
Image Hosted by ImageShack.usAl kad se piva, piva se. Kad se naježimo tijekon pisme znamo da smo je dobro odradile. Ne znam al mislin da imamo dobru budućnost, samostalno al i uz ples. Nema više ić na ples a ne pivat. Još samo da mi je iskopat neko natjecanje i prijavit nas.







IZ DRUGOG

Evo konačno da i ja napišem nešto o našoj " maloj " vokalnoj skupini.

Ne tako davno uhvatila se ja ovog, za mene, privlačnog posla. Sjele tako u Biokova , na nagovor Bračanke ( samo da se zna ), godine 2006, predsjednica, Bračanka, Ivana.K. i ja.One bi neku žensku klapu ili tako nešto. Meni se već odavno vrtila u glavi ta ideja o vokalnoj skupini koja će pjevati tradicionalne, zaboravljene napjeve.I tako ja dam prijedlog, one prihvatiše, te se mi tu dogovorismo. Tako je to krenulo - malo po malo.
Image Hosted by ImageShack.usPrva ideja je bila, od koje, ne odustajem ni danas, da se na pjevanje uključe svi oni koji imaju bar malo afiniteta, to podrazumijeva i naš malobrojni muževni dio folklora.
Pojavio se neki interes od strane Tome, Tea, Dina, Cicija, kasnije i Zorana. Saša za nas nikada nije imao vremena ( sada ce se on naljutiti, ali tako je ).Trajalo je to jedno kratko vrijeme, dok se nisu počeli osipati jedan po jedan.
Čak smo mi imali i jedan zajednički nastup u Podgori, ali sve je to bilo, "plesala je jedno ljeto".Na kraju ostaju najhrabriji, pa su tako ostale same žene.
Image Hosted by ImageShack.usPotom se vratila i Tajnica sa rada iz metropole i svojom upornošću i podrškom, koju mi je davala, nekako smo, čini mi se, usmjerili našu skupinu na pravi put, ali to ćemo još vidjeti u budućnosti.

Interesantna je ta naša skupina.Postoji ona teorija o tome da se različitosti privlače, a mogu sada reći da tu ima neke istine. Svaka proba počinje sa komentarima o odjeći, obući, itd. Tako se tu malo porazgovara o modnim trendovima, pa se Vukovičku ispita o novim medicinskim preparatima koji su pristigli na tržište.
Image Hosted by ImageShack.us
I potom konačno može početi upjevavanje. Nakon upjevavanja radimo neke nove stvari, ili ponavljamo stare, a za sve to vrijeme Eti lupa nogom ne bi li malo ubrzali, ali ništa od toga. Trebale smo se zvati RASTEZALICE. Bez obzira na to naša vokalna skupina je imala par zapaženih nastupa zadnji nam je prišio etiketu "Ladarica". Stanite malo...dobro zvučimo, ali moramo još puno raditi da bi se približili ovom epitetu. I konačno, fali nam još nešto. Pa to su naši zlatni dečki koji su se u Metkoviću , kao i na domjenku pokazali kao izraziti vokalisti.

Zasada toliko od mene, nadam se kada slijedeći put budem pisala o ovoj temi da ću vas obavijestiti o nekom novom uspjehu, boljem i većem od ovih prethodnih.
Image Hosted by ImageShack.us
I TO NIJE SVE
Od dobrovoljnih priloga plesača i pjevača kupili smo klavinovu, digitalni pianino, koji sada stoji u našem prostoru. Nema više moljenja za posudbom klavira, zivkanja da nam se ustupi prostor, sad imamo sve. Željka je bila strašno sritna kad je sila svirat na NOVOJ klavinovi. Naša je i niko nam je neće uzeti… Uvik je tu… A Melody više nije sama…

Da se zna ko piva:
Ivana Kosović, Eti Babić, Neve Lizatović, Ana Brkić, Ana Bijelić, Tanja Josipović, Tanja Miloš, Sanja Turić, Nina Rica, Ružica Vidak, Ana Vuković, Marina Rajčević, Josipa Puharić, Irena Mendeš, Marika Selak, Any Carević i Željka Mikavica Vranješ.

- 19:15 - Komentari (29) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< veljača, 2008  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29    

Veljača 2008 (1)
Siječanj 2008 (1)
Prosinac 2007 (1)
Studeni 2007 (5)
Listopad 2007 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari Oš' / Neš'

Image Hosted by ImageShack.us

Opis Bloga

Priče jednog malog ansambla...

More, kamen, maslina
Makarska
Kokoš čupa stari kruv
Dide krpa mrižu
Moja Makarska...

E-mail: fa.tempet@gmail.com

Image Hosted by ImageShack.us



Tempet u medijima:
Dječja skupina
Rođendan - Makarska-hr.com
Škola folklora - Makarska.hr
Čakovec-Međimurske novine
Čakovec-Međimurske novine 2
Čakovec - Makarska-hr.com
U Gatima
Metković

Malo mjuze

Korisni linkovi:

Free Image Hosting

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Free Image Hosting

Image Hosted by ImageShack.us

Popularometar

click here for free hit counter html code