Kabarovsky.com - web dizajn studio

subota, 22.12.2007.

Izvucite maksimum iz baterije prijenosnika

Kada utičnice nema u blizini, a važan posao je pred vama, tada je dragocjena svaka minuta koju vam baterija vašeg prijenosnika može pružiti. Evo par koraka koje možete poduzeti da iz baterije iscijedite apsolutni maksimum



Većina vlasnika prijenosnika uvjerila se da je deklarirano trajanje baterije poput deklarirane potrošnje automobila. Možda bi te brojke odgovarale stvarnosti u nekim laboratorijski precizno određenim uvjetima, ali u realnom svijetu one prilično odstupaju, i to na štetu korisnika. Bez obzira na deklaraciju, svatko brzo postane svjestan koliki kapacitet nudi baterija njegova prijenosnika. Da bi baterija svome korisniku dala najviše, treba se pridržavati sljedećih savjeta.

1. Odaberite hardver prilagođen čuvanju baterije već pri kupnji računala
Obratite pažnju da se radi o čistokrvnom prijenosniku, a ne zamjeni za desktop računalo jer u takve naizgled snažne konfiguracije proizvođači često stavljaju procesore koji nisu prilagođeni za rad na bateriji. Izbjegavajte procesore niže klase jer oni zbog štednje nemaju implementirane tehnologije štednje baterije. Nemojte kupiti prijenosnik s najvećim monitorom samo zato sto možete, prilagodite veličinu monitora stvarnim potrebama jer veliki monitori troše puno energije.


Izostane li specijalizirani softver za optimizaciju rada računala, ostaju vam postavke u okviru Windowsa

2. Kalibrirajte bateriju na prijenosniku
Svaki prijenosnik ima elektroniku koja procjenjuje trajanje baterije u vremenskim jedinicama, ali ta elektronika nije nepogrešiva i treba je povremeno kalibrirati. Najčešće postoji opcija za tako nešto u BIOS-u prijenosnika, a obzirom da se proces razlikuje od modela do modela, najbolje je pročitati upute koje ste dobili s vašim prijenosnikom.

3. Podesite postavke potrošnje energije
Proizvođači prijenosnika obično uz svoja računala isporučuju softver za napredno namještanje postavki rada računala u smislu očuvanja baterije. Namjestite te postavke na maksimalno očuvanje baterije. Ukoliko nema specijalnog softvera, postoji osnovna verzija u Windowsima.

4. Iskopčajte USB uređaje Uređaji spojeni na USB port povećavaju potrošnju energije, iskopčajte ih kada radite na bateriji.

5. Pazite na temperaturu
Baterije bolje rade kada nisu pregrijane, pa pripazite gdje ostavljate prijenosnik, vodite računa da nije izložen direktnom sunčevom svjetlu i da nije u blizini nekog izvora topline. Prilikom rada nemojte stavljati računalo u krilo jer, osim što tijelo grije, tako se ometa dovod zraka za sustav hlađenje. Držite računalo dalje od prašine da mu se sustav za hlađenje ne začepi jer će mu tako pasti efikasnost.


USB uređaji mogu biti veliki potrošači energije

6. Isključite ili nemojte koristiti uređaje koji vam nisu nužni
Wireless kartica i Bluetooth adapter bi trebali biti prvi na popisu za gašenje u slučaju da ih se ne koristi. Možete li, pokušajte smanjiti upotrebu optičkog čitača.

7. Smanjite svjetlinu zaslona
U nekim uvjetima svjetlina zaslona neće vam biti odveć bitna, pa ćete moći uštedjeti pokoju minutu tako da smanjite svjetlinu na nižu razinu.

8. Koristite bateriju
Nemojte pustiti da baterija napunjena, ili još gore prazna, stoji neiskorištena tjednima. Jednom u dva tjedna je ispraznite do kraja i napunite.

9. Redovito defragmentirajte tvrdi disk
Kada radite na struju, defragmentirajte tvrdi disk, tako će se podaci na njemu biti lakše dostupni glavama za čitanje, pa će se rad diska smanjiti kada budete na bateriji.

10. Pogasite programe koje ne koristite
Ovo zvuči logično, no mnogi korisnici u pozadini ostave gomilu nepotrebnih programa za koje ni sami nisu sigurni što rade. Provjerite ih i pogasite sve što vam nije nužno.

- 13:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  prosinac, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Siječanj 2008 (4)
Prosinac 2007 (28)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • Ovaj blog je u početku bio za sve i svašta ali od nedavno je "dobio" temu, a to je TEHNOLOGIJA. Tekstovi su večinom iskopirani sa tportala tako da se vi koji surfate po tportalu ne čudite koku uglavnom jednaki tekstovi (kopiram samo one koji mi se čine važniji).
    Blog je otvoren 14.07.2007 u 9:33h.
    Pošaljite mi mail
    Moj MSN je "tehno.matija@hotmail.com" pa mi malo dosađujte.

Za webmastere

  • Moj baner








    News box
    Dozvolite svojim čitateljima da vide najnovije vjesti iz svjeta tehnologije i na vašem blogu!






    Popis onih koji imaju moj baner ili news box:


HTML i flash gluparije

  • vas voli informatiku i zeli znati sto je novo u informatici (tj. tolko vas je online)

    Brojač posjeta:


    Image and video hosting by TinyPic

Marketing | Links

  • Moj humoristički portal - niktitanik.com -

    Zaklada Ana Rukavina





    Webkatalog