">Creative Zen X-FI MP3 playeri

srijeda, 22.10.2008.
Creative Zen X-FIAko još uvijek ne posjedujete MP3 player (što je malo vjerojatno) ili namjeravate nabaviti novi (što je ipak vjerojatnije), sigurno znate kako nije ni malo lako odabrati pravi model koji će zadovoljiti sve vaše prohtjeve, a ujedno biti prihvatljiv i cijenom. Istina je da na tržištu danas možete pronaći masu playera sa zavidnom količinom memorije po niskim cijenama, ali uglavnom kod takvih kvaliteta zvuka, a i trajnost samog uređaja dolazi pod veliki upitnik. Da bi bar donekle otklonili nedoumicu, pogledajte što nudi najnovija Creativeova serija ZEN playera s oznakom X-FI.
Sama ZEN serija je još od prvoga modela plijenila pažnju, prvenstveno zbog kvalitete zvuka koju daje, a potom i zbog bogatstva funkcija, kvalitete izvedbe i modernog dizajna. Ali Creative ovdje nije stao, pa je predstavio poboljšanu verziju već odličnih ZEN playera koji će u imenu nositi još i nastavak X-FI.


Ovaj dodatak imenu označava Xtreme Fidelity Audio tehnologiju kojom je cijela ova serija opremljena. O čemu se točno radi? Prema objašnjenju iz Creativea, X-FI je tehnologija koja omogućava povratak izgubljenih dijelova glazbe koji se redovno pojavljuju kod kompresiranja glazbe u MP3 format. Prosječnom slušatelju taj minimalni gubitak na kvaliteti će proći neprimijećeno, pogotovo ako zvuk dolazi kroz slušalice, a ne neki profi zvučnik, ali u Creativeu su očito našli shodnim da se potrude oko onih koji imaju «istrenirano uho» osjetljivo na svaki šum. Pa tako dobivamo player koji «reproducira glazbu onako kako je i napravljena» (bar tako tvrde), no ono što svakako stoji je to da je kvaliteta zvuka na zavidnoj razini, a tu nikako ne odmažu priložene slušalice vrlo visoke kvalitete.

Creative Zen X-FIOd ostalih zanimljivosti kod ovoga playera, tu je i ugrađeni Wi-Fi za bežični download i sinkronizaciju s chat programima kao MSN, YIM, Gtalk. Player je opremljen i s dosta moćnim zvučnikom (bar ako se uzme u obzir njegova veličina) ako poželite ne biti sebični, pa podijeliti glazbu i s drugima. Tu je još i radio, alarm, budilica, diktafon i ostale sitnice koje se već redovno nalaze na playerima nešto bolje kvalitete.
Ekran je sasvim zadovoljavajuće veličine s dijagonalom od 2,5'' i prikazom više od 17 milijuna boja, uz što kao naručeno dolazi podrška za nekoliko video formata, od kojih nam je najvažnije da je među njima i MPEG-4, zajedno s predinstaliranim DivX i Xvid codecima. Ako mislite da na playeru nećete gledati filmove, razmislite ponovno, jer ovaj mališan dolazi s ogromnom količinom memorije, tj. najslabiji model ima «samo» 8GB, dok se kod onog najjačeg nalazi čak 32GB, a ako vam ni to nije dovoljno, tu je još i SD/SDHC utor za dodatno proširenje.
Baterija ovog playera može gurati do 36 sati, ali samo ako slušate radio preko slušalica, dok trajnost pada na mizerna 4 sata ako gledate film, a zvuk slušate putem zvučnika. Moglo bi se reći da bi trajanje baterije moglo biti i nešto bolje, ali ne možemo to uzeti kao neku ozbiljnu zamjerku, jer ipak se radi o uređaju koji ima svega 70 grama.

Creative Zen X-FI
Kod domaćih ponuđača ga još uvijek nismo uspjeli pronaći, ali budući da se tek prije par mjeseci počeo prodavati u Japanu po cijeni od 166 dolara za model s 8GB memorije, 213$ za onaj sa 16GB memorije i 307$ za model s 32GB memorije, vjerojatno će za neko vrijeme stići i do nas, a ako i cijene budu slične, onda je ovo player koji se stvarno isplati čekati.
GG
22.10.2008. u 20:24 • 5 KomentaraPrint#