Trebam li kupiti digitalni SLR fotoaparat ili ozbiljniji "point and shoot" model, pitanje je koje muči gotovo svakog tko se u zadnje vrijeme odlučio za kupovinu novog digitalca, a spreman je potrošiti nešto više novca. Za donošenje ove odluke najvažnije je postaviti samom sebi dva pitanja: „Za što ću fotoaprat koristiti?“ i „Koliko sam novca spreman uložiti u opremu u budućnosti?“ jer kupnja D-SLR aparata gotovo će sigurno za sobom povući nova ulaganja u objektive, vanjske bljeskalice, daljinske okidače i što sve ne, a činjenica je da napredni "prosume"“ modeli danas nude sve manualne postavke koje su donedavno bile karakteristične samo za SLR aparate.
Canon eos 1d mark III
Nema sumnje kako je svaki D-SLR, gledamo li kvalitetu snimljene fotografije na razini piksela, bolji čak i od najboljeg kompakta, prije svega zbog senzora koji je, kod SLR-a, fizički znatno veći te zbog zasebnog sustava za auto fokus pomoću kojeg D-SLR aparat fokusira brzo i precizno čak i pod lošim svjetlosnim uvjetima. Fizički veći senzor donosi blagodati snimanja s visokim ISO vrijednostima bez pojave neugodnog šuma koji uništava fotografije. No, velik senzor donosi i jedan problem, a to je potreba za većim objektivima koji će senzor hraniti dovoljnom količinom svjetla. Tu dolazimo i do najveće mane D-SLR sustava, a to je glomaznost i činjenica da za pokrivanje svih žarišnih udaljenosti treba imati najmanje dva-tri, ne baš jeftina, objektiva. Ta ista veličina koja je problem kod prenošenja, donosi još prednosti, a to je lakše postizanje efekta zamućene pozadine, posebno poželjnog kod portreta. Da rezimiramo, kvaliteta će D-SLR-a do pravog izražaja doći tek u zahtjevnijim uvjetima dok u idealnom svjetlu, i snimanju ne previše zahtjevnih situacija, čak i ultra-kompaktni digitalci daju dobre rezultate. Jedna od najvećih prednosti kompakta u usporedbi s D-SLR-ovima do nedavno je bila mogućnost kadriranja na LCD-u. No, i tu su proizvođači D-SLR-a doskočili i svi novi modeli dolaze s "live-view" opcijom.
D-SLR vs prosumer
Sigurno je kako i takozvani "prosumer“ digitalci imaju svoje prednosti, a najveći adut je u tome što dolaze kao "sve u jednom“ rješenje. Dakle, nakon izdvajanja nekoliko tisuća kuna za sam aparat, rezervne baterije i nekoliko gigabajta memorije, kupac nema dodatnih troškova. Nadalje, za razliku od D-SLR-a, objektiv kompaktnih aparata, pogotovo u utrazoom klasi, nudi sve, od širokog, do ekstremnog telefoto snimanja pa čak i macro fotografiranja za snimanja skrivenih sitnih detalja i kukaca. Tu je i funkcija snimanja video zapisa koja je u svijetu D-SLR aparata još uvijek u povojima. Ipak, riječ "kompakt“ valja uzeti s rezervom kada govorimo o aparatima ekstremnog raspona objektiva jer su veličinom vrlo blizu manjim D-SLR-ovima opremljenim kit objektivom.
Dakle, čak i malo zahtjevnijim amaterima ozbiljniji će kompakti biti i više nogo dovoljni. Predstavljaju spoj manualnih postavki i jednostavnosti upotrebe u kompaktnom, ali poprilično moćnom paketu. Za one većih ambicija i dubljeg džepa svakako treba preporučiti ulazak u D-SLR svijet. No, budite upozoreni, svaku kunu htjet ćete uložiti u svoju foto-torbu, novi objektiv, filter, stativ ili nešto sedmo...
Janko
15.10.2008. u 18:46 • 0 KomentaraPrint#