">Nokia Supernova serija

ponedjeljak, 13.10.2008.
Iz Nokije je napokon stigla i službena objava za njihovu najnoviju seriju, kojom će još malo popuniti svoju ponudu od srednje kategorije mobilne telefonije. Zašto ''napokon''? Ponajviše zbog toga što je Supernova serija možda najlošije čuvana poslovna tajna (ako su je kojim slučajem željeli zadržati kao tajnu) te zbog toga što se jedan predstavnik te serije pojavio na tržištu već i prije same objave. No kada je već službeno najavljena, dostupni su svi podatci o modelima koji će sačinjavati tu seriju i njihove tehničke karakteristike. Prije svega, važno je napomenuti da se radi o "stylish" seriji kojoj je zadatak prvenstveno plijeniti modernim dizajnom i privlačnim izgledom, dok su tehničke mogućnosti ipak u drugom planu, ali poznajući Nokijine modele, sigurno je da ni na tom području neće razočarati. Pa pogledajmo što to točno nude...

Supernova 7210Nokia Supernova 7210Model 7210 je najslabiji predstavnik Supernova serije, a odlikuje se tek centimetar debelim candy bar kućištem (što i nije tako učestala pojava kod Nokijinih modela), što za sobom povlači i minimalnu težinu koja ne prelazi 70 grama. Ekran dijagonale 2'' s prikazom 256k boja je sasvim zadovoljavajući, ako se dimenzije cijelog uređaja uzmu u obzir, a tu je još i 2MP kamera, MP3 player, radio, Bluetooth, GPRS, mini USB i 30 MB memorije na koje možete pohraniti željene sadržaje. Ako ga baš poželite koristiti kao MP3 player, integrirana memorija će postati dosta oskudna, pa će tu dobro doći ugrađeni microSD utor za proširenje. U prodaju bi trebao krenuti tijekom jeseni, a preporučena cijena mu je 120 eura.

Supernova 7310Nokia Supernova 73107310 je taj krivac za Nokijin propust kod kojega su ga isporučili prodavačima prije nego je službeno najavljen. Po svemu je vrlo sličan prethodnom modelu, s tom razlikom da je koji milimetar deblji i 15-ak grama teži. Ekran mu je istih dimenzija (2'' u dijagonali), ali ipak nešto kvalitetniji, pa ima mogućnost prikaza 16M boja. Sve ostale karakteristike navedene za prethodni model vrijede i za ovaj, s tim da je memorija neznatno povećana (za 2MB), a kao poseban dodatak dolaze Xprees-On maskice za mogućnost individualizacije mobitela. Te sitne razlike (od kojih je jedina zamjetna ona s kvalitetnijim ekranom) koštat će 30 eura više, a u prodaji ga se može pronaći već sada.

Supernova 7510Nokia Supernova 7510Sljedeći u seriji je model 7510 koji je, za razliku od prethodnih modela, ubačen u clamshell kućište ne tako malenih dimenzija 93 x 46 x 17 mm. Zbog nešto većih dimenzija došlo je i do povećanja težine na 124 grama, ali je zato tu i veći 2,2'' ekran s prikazom 16M boja i sekundarni, monokromatski ekran na prednjoj masci. Za njega su također dostupne Xprees-On zamjenjive maske, ali najzanimljiviji je Push-to-open mehanizam koji ne predstavlja nikakvu novost, ali ga svi proizvođači uglavnom izbjegavaju ugrađivati u svoje modele, pa predstavlja ugodno iznenađenje. S tehničke strane se ne razlikuje puno od prethodnih modela, osim što mu je kamera nešto kvalitetnija (ali još uvijek 2MP) i uz nju je smještena i bljeskalica. Memorije ima nešto manje od prethodnika (27MB), ali u paketu s njim dolazi i kartica od 512MB, dok mu je maksimum proširenja memorije postavljen na 8GB. Na tržište dolazi krajem jeseni, a preporučena cijena mu je 180 eura.

Supernova 7610Nokia Supernova 7610Model 7610 je najjači predstavnik Supernova serije, no s tehničke strane ni ovdje nije napravljen prevelik odmah od najslabijeg modela. Što se tiče dizajna, mora mu se priznati da je ispred ostalih predstavnika ove serije, a i dimenzijama njegova slider kućišta koje iznose 98 x 48 x 15 mm i težini od 99 grama ne može se ništa prigovoriti. Ekran je već standardno 2'' s prikazom 16M boja, a ni ovaj model nisu zaobišle Xprees-On maske koje gotovo da obilježavaju ovu seriju, a izostale su samo s prvoga modela. S tehničke strane nema puno razlika od ijednog već predstavljenog modela, a najbitnija razlika je dosta jaka 3,2MP kamera s dvostrukom bljeskalicom. Budući da se radi o najjačem predstavniku serije, očekivano je bilo da će kod njega biti prisutan 3G način povezivanja, ali on je ovdje izostao. Ovo se može i uzeti kao bitan nedostatak, jer s 3G-om bi ipak mogao ići višu kategoriju. Jedna mala zanimljivost na ovom modelu je automatska promjena teme i osvjetljenja tipkovnice ovisno o okolišu u kojemu se nalazi, ali to se može opisati jedino kao simpatično, jer je upitno koliko je to stvarno potrebno i korisno. Na tržištu se također očekuje tijekom jeseni, a preporučena cijena mu je 225 eura.

GG
13.10.2008. u 14:15 • 0 KomentaraPrint#