Samsung i8910 Omnia HDOtkako je prvim izdanjem iPhonea Apple započeo touchscreen revoluciju u svijetu mobitela, počela je prava utrka među konkurentima kojima je Sveti gral postalo proizvesti ultimativni iPhone "killer". Izmjenjivali su se modeli raznih proizvođača, a svi su redom bili neprihvatljivo manjkavi, mušičavi, zbunjujući i jednostavno nedovoljno dobri da ugroze pionira multimedijalnih touchscreen mobitela iz Applea. Pomalo neočekivano, prvi pravi iPhone ubojica stiže iz Samsunga, zove se Samsung i8910 Omnia HD, a iPhone 3G pokraj najnovijeg touchsrceen multimedijalnog telefona ima prednost jedino na području dizajna.
Samsung i8910 Omnia HD
No, i prednost u stilu i dizajnu valja uzeti s rezervom jer touchscreen mobiteli slični su kao jaje jajetu, a razlikuju se tek po rijetkim detaljima, poput simbola jabuke na poleđini kućišta. Zašto mislimo kako je Samsung i8910 Omnia HD prvi pravi iPhone "killer"? Prije svega zbog toga što radi sve što i iPhone i to bolje, a za razliku od Appleovog gadgeta, kamera donosi potpunu revoluciju. Naime, iPhone 3G opremljen je dvomegapiskelnom kamerom, bez snimanja videa, a Samsungova Omnia HD snima fotografije u impreisvnoj 8 MP rezoluciji, a stvari postaju još bolje kod snimanja videa. Snimanje u rezoluciji od 1280 sa 720 piksela do sada je neviđeno u svijetu mobilnih telefona, ali Samsung i8910 Omnia HD snima uprvao u toj rezoluciji, višestruko većoj od konkurenata koji su većinom "zapeli" na WVGA rezoluciji.Samsung posramljuje iPhone i po pitanju kvalitete ekrana i to većom dijagonalom od 3,7 inča (u usporedbi sa 3,5), ali i rezolucijom od 640 x 360 naspram 480 x 320 piksela kod iPhonea. Iako se fotografije snimljene novom Samsung Omniom već mogu naći na Internetu, kao i HD videozapisi, ne možemo dočekati da i sami uhvatimo moćnog Samsunga, pogonjenog Symbianom S60 pete generacije, u šape te uvjerimo (nadamo se) kako itekako postoji prava alternativa Appleovom iPhoneu.
Janko
04.03.2009. u 23:49 • 2 KomentaraPrint#
LG KU990 ViewtyNedavno je iz LG-a stigla informacija kako je model mobitela KU 990 Viewty dosegao pet milijuna prodanih primjeraka, a da bi to proslavio, LG je izbacio svijetloplavi i svijetlosrebrni model uz postojeće crne, tamnosrebrne, ljubičaste, crvene i roze modele. Kako je ovaj zanimljiv primjerak trenutno dostupan i na našem tržištu, i to po poprilično pristupačnoj cijeni (ali samo crni i srebrni model), Sam' što nije ekipa morala je i sama pribaviti jedan primjerak i provjeriti zašto je taj komadić tehnike toliko popularan. Moramo reći da smo se poprilično iznenadili mogućnostima ovog mobitela, i to većinom ugodno...
LG Viewty jedan je u nizu mobitela koji se u potpunosti baziraju na "touch screen" tehnologiji. Prva prednost Viewtyja koju moramo istaknuti je, naravno, cijena. No, naravno, jeftinije znači i da manjkaju neke zanimljive performanse - Viewty nema senzore pokreta, kao ni WiFi, od čega najviše zamjeramo ovu drugu stvar. Međutim, ono što čini ovaj mobilni uređaj posebnim svakako je kamera - opremljena je sa čak pet megapiksela, ksenonskom bljeskalicom, autofokusom... No, to nije sve!

LG KU990 Viewty
Viewty posjeduje različite naprednije fotografske funkcije koje će dobro doći onima koji žele postići kvalitetniju sliku: mogu se birati različiti načini rada bljeskalice (automatski, za ukljanjanje "crvenih očiju" ili isključen), mijenja se ekspozicija, kao i osjetljivost u ISO rasponu od 100 do 800, može se birati između korištenja autofokusa ili ručnog fokusiranja, načina rada kamere se također može mijenjati (automatski, portretni, noćni, sportski, zabavni ili panoramski), balans bijele boje, kotačićem postavljenim na stražnjoj strani se zumira... Također, moguća je i naknadna obrada fotografije - ona se može rezati, može joj se mijenjati boja, kontrast, mogu se dodavati razni efekti, poput sepie ili negativa, mogu se umetnuti okviri, tekst i razne sličice. Fotografije se mogu i zanimljivo obraditi u Muvee Studio programu - odabrane fotografije stavljaju se u "slide show", a mogu se birati prijelazi između fotografija te pozadinska glazba. Prema našem iskustvu, kamera radi besprijekorno na danjem svjetlu, dok će fotografije pod umjetnim svjetlom biti nešto slabije kvalitete. Bljeskalica pomaže, stoga se u vrlo mračnim uvjetima mogu snimiti dobre fotografije, no samo ako se namjesti optimalna udaljenost od kamere do objekta slikanja - ako je kamera preblizu, bljeskalica će "spaliti" predmet, a ako je predaleko, predmet neće biti dobro vidljiv. No, igranje s fokusom i ISO osjetljivosti može dati zanimljive rezultate, a tu svakako pomaže i ugrađeni stabilizator.

Usporena snimka


Snimanje je također zanimljivo jer Viewty posjeduje opciju da snima 120 sličica u sekundi, a takva se snimka može pustiti usporeno - i do četiri puta sporije od stvarnog vremena. Snimka može biti i ubrzana, također do četiri puta, a uz dodatak glazbenih podloga po želji mogu se postići zanimljivi efekti. Viewty posjeduje još jednu kameru, VGA, koja se nalazi s prednje strane i služi za videopozive, no i ona može služiti za snimanje. Pregledavanje fotografija i videa jednostavno je i funkcionalno, a do galerije se dolazi jednostavnim klikom na tipku koja služi za dolazak do kamere. Svi snimljeni materijali mogu se odmah uploadati na youtube, ali nedostatak WiFi-a to donekle otežava.

Ono što je također zanimljivo kod ovog mobilnog uređaja je što podržava DivX format, što znači da se bez problema na mobitelu mogu gledati filmovi! TFT ekran od tri inča i 262k boja svakako osigurava poprilično dobru sliku (za jedan mobitel), a gledanje filmova svakako će poslužiti za skraćivanje vremena ako ste, primjerice, na putu. No, pripazite se - gledanje filmova poprilično troši bateriju! Mobitel ima 100 MB ugrađene memorije, a ona je proširiva s Micro SD karticom. Mana je što se utor za karticu nalazi ispod baterije, a svakim gašenjem mobitela resetiraju se postavke zaslona - tema se vraća na defaultnu, što može biti pomalo iritirajuće. Mobitel ima i TV izlaz, što znači da se filmovi s mobitela mogu gledati na televizoru!

LG KU990 Viewty
Poprilično je praktičan kotačić koji se nalazi sa stražnje strane mobitela, oko kamere, a služi za više stvari - za upravljanje glasnoćom tona, kretanje kroz meni te zumiranje pri fotografiranju ili snimanju. Međutim, preveliko "prčkanje" po kotačiću može dovesti do grebanja objektiva, što utječe na kvalitetu fotografija, stoga je mana mobitela i što nema poklopac za objektiv. I inače je osjetljivost kućišta i zaslona jedna od mana ovog modela, stoga se svakako preporučuje pribavljanje zaštitne folije koja, nažalost, donekle smanjuje osjetljivost ekrana. No, kad smo već kod osjetljivosti ekrana, spomenimo kako se menijem može upravljati dodirom prsta, ali i "stylusom", koji se može objesiti na uzicu i tako biti vezan uz mobitel. Poruke se mogu pisati na tri načina - prepoznavanjem rukopisa, virtualnom QWERTY tipkovnicom ili brojčanom tipkovnicom, kao na većeini mobitela. Prepoznavanje rukopisa nije savršeno, ali kada se vlasnik "upozna" s mušicama LG-a (u uputstvima su objašnjeni načini kako je potrebno pisati koje slovo), poruke se mogu napisati poprilično brzo.

Reklamni spot


Iako se na prvi pogled čini da mobitel ima tek tri teme i da se nove ne mogu dodavati, jednostavnim guglanjem otkrit će se mnoštvo uputstava kako "prčkati" po softveru - još je jedna prednost ovog mobitela što se na njemu, kako se čini, može promijeniti gotovo sve! Tako se, primjerice, može isključiti zvuk "okidača" kamere, koji se u normalnim postavkama ne može maknuti, može mu se pojačati zvuk, a fanovi ovog mobitela svakodnevno stvaraju za njega nevjerojatne teme koje se uz pomoć programa Theme Manager mogu jednostavno instalirati na mobitel. Neke od tema u potpunosti mijenjaju sučelje mobitela, a oni koji si ne mogu priuštiti, primjerice, iPhone, mogu na Viewtyju imati bar njegov meni (iako ne znamo zašto bi to netko želio raditi) ili Tocco temu, koja je stvorena za Samsungove mobitele, ali je zanimljiva jer se na "desktop" mobitela mogu staviti widgeti po izboru.

LG KU990 Viewty
Od zanimljiovsti ćemo još spomenuti igrice prilagođene za Viewtyja - prema našem iskustvu, kada jednom počnete igrati igrice prilagođene za "tochscreen", više se nećete vraćati na "obične" mobitele! Mobitel također ima ugrađen radio, zanimljiv je i glezbeni player, jer Viewty podržava širok raspon formata - mp3, AAC, midi XMF, AAC+Enhanceddo SMAF... Također, može čitati DOC, XLS ili PDF dokumente, a u njemu se skriva još jedno malo mnoštvo iznenađenja i opcija, stoga svakom vlasniku LG Viewtyja nikada neće biti dosadno s ovim mobitelom. Da je LG u ovih godinu i pol izbacio koji "update" softvera, da mobitel posjeduje WiFi te senzor pokreta i da je kamera malo bolja pod umjetnim svjetlom, LG ku990 Viewty bio bi jedan od najboljih mobitela današnjice.

MiB
20.01.2009. u 17:21 • 3 KomentaraPrint#
Panasonic FS15Panasonic je predstavio četiri nova digitalca kompaktne klase kojima osvježava svoju ponudu u najkonkurentnijoj klasi - digitalaca koji stanu u džep. Na policama specijaliziranih trgovina tako će se uskoro naći modeli DMC-LS85, DMC FS7, DMC FS6 i DMC-FS15, a svi su opremljeni najnovijim Panosonicovim Venus procesorom četvrte generacije, optičkom stabilizacijom slike, tehnologijom prepoznavanja lica (face detection) te inteligentnom kontrolom ISO vrijednosti.

Pansonic DMC-LS85Panasonic LS85Već najslabiji model od predstavljene četvorke, DMC-LS85, na papiru izgleda kao idealan aparat za dokumentiranje obiteljskih okupljanja i odlazaka na godišnji odmor. Opremljen je senzorom od 8,1 milijuna piksela i objektivom vrlo iskoristivog raspona od 33 do 132 mm s blendom od F2.8 na širokom kutu. Ugrađeni procesor, nazvan Venus Engine IV, kažu u Panasonicu, znatno ubrzava rad aparata pa će tako DMC-LS85 reagirati na pritisak okidača za samo 0.007 sekundi kako ne biste propustili ni jedan važan trenutak. Kako ništa ne bi propustili tu je i mod rapidnog okidanja (burst mode) koji omogućuje snimanje tri fotografije u sekundi u punoj rezoluciji, ali zbog ograničenog buffera snimanje će stati nakon sedam fotografija. Za pregledavanje fotografija tu je LCD zaslon dijagonale 2,5 inča i rezolucije 230.000 piksela s "intelligent LCD" funkcijom koja automatski prilagođava jačinu osvjetljenja ekrana, ovisno o svjetlosnim uvijetima. Aparat fotografije snima na iznimno jeftine SD kartice, a napaja se iz dvije standardne AA baterije što, usprkos popularnosti litij-ion baterija, smatramo prednošću jer se AA baterije mogu za koju kunu kupiti na svakom kiosku.

Pansonic DMC FS7 i DMC FS6Panasonic FS6Dva modela slična "kao jaje jajetu" predstavit ćemo zajedno jer se jedina razlika odnosi na 10.1 MP senzor i zaslon dijagonale 2,7 inča kod modela FS7 u odnosu na senzor od 8.1 MP i ekran od 2,5 inča kod modela FS6. Što se tiče funkcija i napretka u odnosu na DMC-LS85, FS6 i FS7 ne donose nešto revolucionarno, a najveća razlika nalazi se u nešto kvalitetnijoj plastici kućišta i osjetno boljoj završnoj obradi. Objektiv je potpuno isti, kao i senzor kod modela FS6 dok se napredak od 2 MP kod modela FS7 u praksi neće vidjeti.

Panasonic DMC-FS15Panasonic FS15Vrh ponude predstavlja model DMC-FS15 koji u metalnom kućištu krije senzor od 12.1 MP te napredak na polju optike. Upravo ga objektiv čini zanimljivijim od prethodna tri modela jer široki kut počinje na 29mm, što će razveseliti sve koji su do sada muku mučili s fotografiranjem obiteljskih okupljanja u skučenim prostorima. Dodavanjem širine tele-kraj objektiva nije doveden u pitanje pa tako peterostruki optički zoom doseže do ekvivalenta od 145mm, a smanjivanjem rezolucije na 3 MP može se dobiti ekvivalent od 294mm. No, isti efekt može se postići i rezanjem fotke u naknadnoj obradi pa preporučujemo izbjegavanje ove funkcije. ISO osjetljivost moguće je podići do, upitno upotrebljivih, 6400, a sve ostale karakteristike istovjetne su jeftinijim modelima uz mali dodatak. Naime, DMC-FS15 pri pregledavanju fotografija u "slide show" opciji nudi i glazbenu podlogu, a dok se fotke vrte možete odabrati natural, slow, urban ili swing glazbenu podlogu.

Janko
16.01.2009. u 18:29 • 5 KomentaraPrint#
Olympus SP-590UZOlympus je predstavio najnoviji model u ultrazoom klasi fotoaparata opremljenog objektivom koji pokriva raspon od širokih 26mm sve do brutalnog telefota od 676mm, što je optički zoom od čak 26X. Najnoviji model imena SP-590UZ u trgovinama će se naći za nekoliko mjeseci, a sa senzorom od 12 MP, stabilizacijom slike, primanjem dvije vrste memorijskih kartica, brzinom okidanja od 10 snimki u sekundi i čitavim nizom automatskih i potpuno ručnih načina rada mogao bi privući totalne početnike, kao i napredne amatere.

Olympus SP-590UZKrenimo od najimpresivnijeg dijela novog Olympusa, objektiva. Ekstreman raspon daje veliku fleksibilnost, od snimanja širokih kadrova na rođendanskim zabavama u skučenim prostorima do "lova" na ptice ili divljač iz skrovitosti nekog grma. Za korištenje tele kraja objektiva trebat će vam dosta svjetla jer, usprkos ugrađenoj stabilizaciji slike, održavati mirnu ruku bez stativa na 676mm gotovo je nemoguće. Dok je blenda od 2.8 na širokom kutu zadovoljavajuća, skromnih F5.0 na tele kraju zadovoljit će samo za sunčanih dana. Da bi što bolje percipirali brutalan raspon objektiva ovog aprata, preporučujemo pogled na fotografiju ispod. Cijeli teren fotografiran je na širokom kutu (26mm) dok je u okviru prikaz povećanja koje se dobije na tele kraju objektiva (676mm).

Olympus SP-590UZ

Izuzmemo li optiku, ostale karakteristike Olympusa SP-590UZ standardne su za klasu kojoj pripada i ne predstavljaju posebnu revoluciju. Kao zanimljiv detalj treba izdvojiti mogućnost primanja dvije vrste memorijskih kartica (XD i SD), prepoznavanje lica kod snimanja portreta, mogućnost snimanja u RAW formatu te HDMI izlaz za direktno spajanje aprata na kompatibilni televizor. Što se tiče brzine od 10 snimaka u sekundi, taj podatak valja uzeti s rezervom jer za ostvarivanje te brzine rezoluciju fotografiranja morat ćete smanjiti na skromnih 3 MP. Za konkretno kritiziranje nedostataka valja sačekati prve prave "sample" fotke, a u ovom trenutku kao nedostatak možemo istaknuti nedostatak "hot shoe" priključka za eksternu bljeskalicu za kojom bi mnogi rado posegnuli jer ugrađene bljeskalice nikada nisu dovoljno jake.


Janko
08.01.2009. u 22:20 • 3 KomentaraPrint#
Canon-EOS-5D-mk-IIVaše snježne fotke su pretamne, žute, plave, muljave i jednom rječju nikakve? Sam' što nije ekipa donosi vam nekoliko praktičnih savijeta uz koje će fotkanje snježnih radosti davati znatno bolje rezultate, bez obzira na to koliko vaš aparat ima megapiksela, koliko je koštao i koliko znate o njegovim tehničkim mogućnostima. Za početak, moramo objasniti rad vrlo važnog djela svakog digitalca – svjetlomjera. Naime, upravo svjetlomjer u kombinaciji s automatikom aprata je krivac za loše fotke u snježnim uvjetima, pogotovo ako fotkate za sunčanog dana.

Svjetlomjer je dio aparata koji radi upravo ono što mu i ime govori – mjeri svjetlo, a na temelju onoga što je svjetlomjer izmjerio automatika aprata odabrat će duljinu ekspozicije, otvor blende i ISO osjetljivost. Upravo snježni uvjeti automatiku najlakše prevare jer blještavi bijeli krajolik, pogotovo ako "pukne" sunce, u objektiv aparata usmjerava mnogo svjetla koje aprata pokušava "prigušiti" kako fotografija ne bi imala presvijetlih "spaljenih" dijelova. Aparat jednostavno ne zna fotkate li snijeg, livadu, ili baku kako radi u vrtu i zato prilikom fotkanja snijega on često ispada siv, a ne bijel. Kako tomu doskočiti? Većina modernih digitalaca ima čitav niz tvornički definiranih postavki za razne situacije, pa tako i snježne uvjete, a tada je dovoljno tek odabrati onu za snijeg koja se, ovisno o modelima i proizvođačima, može prepoznati po sličici koja ju ilustrira. Ukoliko vaš aparat nema predefiniranu postavku za fotkanje snijega, možete ju sami napraviti koristeći opciju "kompenzacije ekspozicije" (Exposure Compensation) koju ima gotovo svaki digitalni aprat.

Kako koristiti kompenzaciju ekspozicije?
kompenzacija ekspozicije
Ovisno o modelu i proizvođaču aprata, da bi se došlo do te opcije mora se ući u izbornik, dok je kod nekih modela za to predviđena jedna od upravljačkih tipki pa predlažemo kratko listanje uputstava. Prateći svjetlosne uvjete, potrebno je klizač pomaknuti za jedan do dva koraka u pozitivnom smjeru skale, a točna brojka ovisi o konkretnoj situaciji i najbolje je da snimite više fotografija s raznim postavkama kompenzacije kako bi jedna sigurno bila "kako treba". Time kompenzirate "zbunjenost" aparata zbog koje inače dobivate pretamne fotografije. Kompenzacija ekspozicije može vam dati određenu kreativnost i kod potpuno automatskih aprata pa je dobar savjet pograti se s ovom opcijom kada god imate vremena.

Odabir balansa bijele boje
kompenzacija ekspozicijeVećina potpuno automatskih aprata, popularnog naziva "idiot", u većini će slučajeva odabrati dobar "white balance", ali snježni uvjeti opet lako prevare automatiku. S obzirom da su zimski dani najčešće oblačni, odabriom "cloudy" opcije balans bijele će najčešće biti dobar pa snijeg neće biti ni žut ni plav, već bijel. No, što ako proviri sunce? Situacija se tada značajno komplicira i predefinirane vrijednosti za postavku bijele boje najčešće nisu dovoljno dobre. U tom slučaju preostaje vam ručno postavljanje balansa bijele boje, nudi li vaš aparat tu opciju. Ukoliko nemate aprata s mogućnošću ručnog postavljanja balansa bijele, ne preostaje vam ništa drugo do pokušaja sređivanja boja na računalu, u nekom od programa za obradu fotografija. Ukoliko ni to ne da zadovoljavajuče rezultate, poslužite se provjerenim trikom, fotke u boji samo prebacite u crno-bijeli prikaz.

Opremite se baterijama
Niske temperature, osim vaših prstiju, pothladit će i fotoaprat, a hladnoća značajno smanjuje kapacitet baterija te usporava rad LCD ekrana. Stoga, naoružajte se rezervnim kompletima uskladištene električne energije kako ne biste propustili dobar prizor zbog neočekivane redukcije. Također, pripremite neku krpicu kako biste uklanjali eventualni snijeg koji padne na aparat te budite spremni na magljenje objektiva sve dok se njegova temperatura ne izjednači s temperaturom okoline. Ne žurite s brisanjem prednje leće jer ćete ju samo zamuljati, strpljenje je najbolji lijek protiv zamagljenog objektiva.

Janko
05.01.2009. u 14:50 • 2 KomentaraPrint#