< lipanj, 2006 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Da/Ne

koliko vas IMA!!!!!

a href="http://www.foocounter.com/register.php" target="_top">Free Website Counter
Free Website CounterMySpace Layouts

MySpace Layouts

11.06.2006., nedjelja

Došla je u Visoko ovih dana ekipa iz Europske arheološke udruge, obišla piramide i objavila svijetu da su monumentalne piramide kod Visokog zapravo djelo prirode, odnosno rezultat geoloških procesa.

Predstavnici Europske arheološke udruge (EAA) koji su u petak boravili u Sarajevu osporili su postojanje piramida kod Visokog u središnjoj Bosni za koje neki pretpostavljaju da su djelo ljudskih ruku.

Izaslanstvo EAA, koje su vodili predsjednik te udruge dr. Anthony Harding i tajnik Predrag Novaković koji koordinira aktivnosti vezane za prostor jugoistočne Europe, razgovoralo je s predstavnicima bosanskohercegovačkih tijela zaduženih za očuvanje kulturne baštine i arheologiju.

Na konferenciji za novinstvo održanoj nakon tog sastanka izjavili su da su navodne monumentalne piramide kod Visokog zapravo djelo prirode odnosno rezultat geoloških procesa.

Tu ocjenu dužnosnici EAA iznijeli su nakon obilaska nekoliko iskopina kod Visokog na kojima istraživači-amateri predvođeni bosanskohercegovačkim poduzetnikom koji radi u SAD-u Semirom Osmanagićem pokušavaju doći do materijalnih dokaza koji bi potvrdili hipotezu o piramidama izgrađenim prije 12 tisuća godina.

Poznata bosanskohercegovačka arheologinja Zilka Kujundžić-Vejzagić koja odavno negira postojanje dokaza o piramidama, upozorila je tom prigodom da se u raspravu o tom navodnom fenomenu već isuviše uključila politika što stručnjake priječi da o tome iznesu relevantan sud.