sve o noktima

28.06.2008., subota

Promjene nokta

Listanje nokta - ljuštenje slobodnog ruba nokta u vodoravnim lamelama česta je promjena, koja se pojavljuje kod relativno mekanih, tankih i savitljivih noktiju.
Pojavi listanja vode mehanička oštećenja nokta, na primjer rad na pisaćem stroju, tastaturi kompjutera, sviranje klavira, ali i dugotrajan kontakt sa sredstvima za čišćenje. Manje je poznato da i pretjerano lakiranje noktiju kod osoba koje imaju poremećaj probave može uzrokovati listanje.
Što činiti: Prvenstveno treba izbjegavati uzrok promjena na noktu. Pomažu svakodnevne kupke u mlakom maslinovom ulju i poliranje nokta mekanom krpom. Preporučuje se uzimanje vitamina B skupine i vitamina H, poznatijeg pod imenom biotin. Važno je nokte turpijati, a ne rezati.

Lomljivi nokti - bično su uzdužno isprugani i hrapavi, kao da su izgrebani brusnim papirom. Slobodni rub nokta je oštar i lomljiv.
Uz pretjerani kontakt sa sredstvima za čišćenje, lomljivim noktima vodi i učestali dodir s otapalima, među ostalim i preparatima za skidanje laka za nokte. Krivac mogu biti i neke bolesti ili stanja organizma, poput hipertireoze i hipotireoze, zatim dijete za mršavljenje te manjak vitamina B skupine ili željeza.
Što činiti: Osim izbjegavanja i liječenja uzroka, preporučuju se i kupke u mlakom maslinovom ulju te masaža nokta vazelinom uz poliranje mekanom krpom. Pomaže uzimanje željeza, vitamina B skupine i preparata koji sadrže biotin, kalcij i L-cistein. Slobodni rub nokta treba turpijati.

Odljepljivanje nokta - odljepljivanje slobodnog ruba nokta duž njegove čitave širine najčešće se pojavljuje na noktima ruku.
Dugotrajno izlaganje nokta vlazi, na primjer zbog pranja ili pak dugotrajno nošenje gumenih rukavica bez skidanja, glavni su krivci odljepljivana nokta.
Što činiti: Preporučuje se izbjegavanje uzroka te turpijanje nokta na kratko.

Bijele mrlje - među najčešćim je promjenama koje vidimo na noktima. Pretpostavlja se da su bijele mrlje u stvari mjehurići zraka unutar nokatne ploče.
Promjena se često pojavljuje kod djece te osoba koje agresivno manikiraju nokte, skidaju i guraju kutikulu.
Što činiti: Treba izbjegavati mehanička oštećenja nokta, a pomaže i uzimanje vitamina jer potiču brži rast nokta.

Distrofija nokta - grupni naziv za promjene građe i oblika ploče nokta, za njezina zadebljanja, stanjenja te promjene boje lunule. Te su promjene posljedica naglih toksičnih šokova koje vode oštećenju zametnih stanica nokta, pa on privremeno prestane rasti ili uspori svoj rast što se kasnije vidi kao udubljena poprečna pruga preko ploče nokta.
Među najčešćima uzrocima su jaki upalni procesi u organizmu, zatim liječenje citostaticima, bolesti probavnog trakta, eritemski sistemski lupus te generalizirana pustulozna psorijaza.
Što činiti: Prvenstveno treba liječiti osnovnu bolest, a preporučuje se i uzimanje biotina za brži rast nokta.

- 16:04 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

0

  lipanj, 2008 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Kolovoz 2008 (1)
Srpanj 2008 (20)
Lipanj 2008 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Nešto o meni

Opis bloga

Linkovi