sve o noktima

27.06.2008., petak

Dijelovi nokta

Korijen nokta čine zametne stanice iz kojih nokat raste. Dio korijena pokriven je gornjim naborom nokta, a dio prosijava kroz nokatnu ploču. Taj svijetli "polumjesec" poznat je kao lunula. Kod udarca, nagnječenja ili pucanja nokta, koja zahvaćaju i njegov korijen, pojavljuju se trajna izobličenja nokta. Isti učinak imaju i neke kožne bolesti te prirođene deformacije nokta.

Lunula ili polumjesec uz rub nokta nije jednako vidljiva na svim noktima. Najizrazitija je na palčevima, i važan je pokazatelj zdravlja i rasta nokta.

Zona aktivne keratinizacije nalazi se na prijelazu korijena u ploču nokta. Važna je kao i sam korijen nokta, jer njena oštećenja vode pojavi bizarnih oblika noktiju zbog nepravilnog taloženja keratina koja izobličuju nokatnu ploču.

Ležište nokta bogato je živčanim ograncima i krvnim žilama. Kako je nokatna ploča više-manje prozirna, kroz nju "prosijava pozadina" pa boja nokta ovisi o prokrvljenosti ležišta nokta. Živčani ogranci su pak krivac što svaki udarac, upala ili izraslina u tom području ili uz rub ležišta nokta jako bole.

Zaslon nokta je područje kože ispod slobodnog ruba nokta, na koje nokatna ploča nije zalijepljena. To je idealno mjesto za ulaz patogenih mikroorganizama, bilo zbog nedovoljne higijene, predubokog guranja škarica pod slobodni rub nokta ili pak njegovog lošeg rezanja.

Ploča nokta je rožnata, a može biti različite boje, čvrstoće, debljine i oblika. Osim gena na njezin izgled i kvalitetu utječe i opće zdravstveno stanje osobe.

Kutikula je fina kožnata prevlaka koju vidimo kao tzv. "kožicu nokta". Ona štiti korijen nokta od ulaska mikroorganizama pa s njom treba pažljivo postupati: potisnuti je, a ne izrezivati u cijelosti. I najmanje oštećenje kutikule može biti kobno za nokat, a ponekad i za prst.

Gornji nabor nokta mehanički štiti veći dio korijena i usidrene ploče nokta.

- 04:07 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

0

  lipanj, 2008 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Kolovoz 2008 (1)
Srpanj 2008 (20)
Lipanj 2008 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Nešto o meni

Opis bloga

Linkovi