sve o noktima

25.06.2008., srijeda

Što trebamo znati o noktima

Glavna građevna tvar noktiju je keratin, tvar proteinskog porijekla. Ostali važni sastojci su sumpor, cink, kalcij i fosfolipidi. Dužina i oblik noktiju ovise o obliku kosti jagodice prsta, a jačina noktiju ovisi o njihovom sastavu, dužini i obliku. Boja nokta uvjetovana je krvnim žilicama koje se nalaze ispod njega i ona dosta govori o zdravlju kompletnog organizma. Matriks ili korijen nokta nije vidljiv, a nalazi se ispod kožnog nabora. U matriksu nokta stalno se dijele stanice i tako nokat raste. Svaka ozljeda matriksa ili griženje noktiju može zaustaviti njihov rast.
Nokti su i ogledalo općeg zdravstvenog stanja čovjeka. Njihova glavna uloga je da štite vrhove prstiju od ozljeda. Zbog toga je navika griženja noktiju ne samo ružna nego i vrlo nezdrava. Takvi nokti su skloni infekcijama i razvoju gljivica, pa je ploča nokta nepravilnog i deformiranog oblika.
Kod poremećaja nokta izazvanog nedostatkom nekog od hranjivih sastojaka, unosom deficitarnog sastojka nastupa izlječenje. Treba naglasiti da je većina oštećenja i deformiteta noktiju izazvana našim ponašanjem. Doduše, kod nekih genetski uvjetovanih bolesti nokti se uopće ne razviju ili su slabo razvijeni.


Još ponešto o noktima...

- Nokat je 1000 puta propusniji za vodu od kože i 100 puta više gubi vodu nego koža nakon vlaženja. Nokte bi stoga trebalo mazati zaštitnom kremom kako bi se vratila izgubljena voda. Gubljenjem vode, nokat postaje krhak te se kod čestog vlaženja mrvi u slojevima.
- Na rukama nokti rastu brže nego na nogama, mjesečno rastu 3-4 mm, ali brzina noktiju opada u starosti.
- Nokti rastu brže ljeti nego zimi, više rastu u trudnoći i na dominantnoj ruci.
- Nokat je sa strane zaštićen nježnom kožicom koja ga štiti od prodora mikroorganizama i vanjskih tvari. Ukoliko tu kožicu odstranimo nastaje upala okolnog tkiva, koja zna biti jako bolna.
- Kod rezanja noktiju rubovi moraju biti ravni, a nokat mora imati oblik blago savijenog polukruga. Time ne samo što jačamo nokat nego sprečavamo njegovo urastanje u meso.
- Najduže zabilježene nokte je imao jedan kineski svećenik, a bili su dugi 175 cm. Njegov rekord je oborila amerikanka Lee Redmond iz države Utah koja je na "uzgoj" svojih noktiju potrošila 27 godina. Zbog dužine od 7,5 metara, ušla je i u Guinnessovu knjigu rekorda. rolleyes Prije dvije godine ih je odlučila ukloniti laserom.
- 03:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

0

  lipanj, 2008 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Kolovoz 2008 (1)
Srpanj 2008 (20)
Lipanj 2008 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Nešto o meni

Opis bloga

Linkovi