ts

subota, 15.04.2006.







SAVJETI O PRIPREMI POVRĆA

- Koja je nutritivna vrijednost povrća?Povrće se sastoji od 70 - 90% vode, nešto bjelančevina, malo ugljikohidrata, a najviše mineralnih soli (željeza, kalija, fosfora, kalcija) i vitamina (provitamina A, vitamina B i C).

- Postoji li razlika u probavljivosti povrtnih variva?Postoji, pa se tako među teže probavljiva variva ubrajaju ona od mahunarki, krastavaca, kelja i krumpira, dok su variva od mrkve, šparoge, cvjetače i bundeve lakše probavljiva.

- Kako osvježiti lisnato povrće?Lisnato povrće, poput kupusa, kelja i špinata, možete osvježiti tako da ga prvo kratko uronite u toplu, a zatim u hladnu vodu.

- Zašto se prilikom kuhanja kelja ne treba pokrivati lonac?Zato što će na ovaj način listovi kelja zadržati lijepu zelenu boju.

- Karfiol (cvjetača) će i poslije kuhanja zadrzati lijepu, bijelu boju ako u vodu u kojoj se kuha stavite šalicu mlijeka

- Glavica luka oksidira u dodiru sa zrakom i postaje otrovna. Ne cuvajte je za neko iduce jelo.

- Pri odabiru šparoga uvijek se odlučite za one koje nisu drvenaste

- Pri kuhanju šparoge gube skoro poloviNu mase, imajte to na umu kada razmišljate o količini koju kupujete i spremate

- Pripremite šparoge maksimalno dan-dva nakon što ste ih kupili

- Čuvajte šparoge u frižideru tako da dno šparoga bude zamotano u papir

- Paprika je sredstvo koje pospješuje apetit, a pri tome potiče rad želuca jer pojačava lučenje želučanog soka i potiče peristaltiku. Sadrži dosta kalija kojem se pripisuje diuretsko i antikarcinogeno djelovanje.

- Od ljute paprike u pučkoj medicini postoji niz pripravaka za liječenje reumatskih bolova.Sokom od paprike liječe se razni upalni procesi kao što su upala grla ili počeci infektivnih bolesti. Prah ljute crvene paprike koristi se za liječenje probavnih smetnji.

- Ako rezanje luka iritira Vaše oči i tjera Vas na plač, sat vremena prije nego što ga namjeravate rezati, stavite luk u hladnjak. Niska temperatura usporit će aktivnost enzima koji proizvodi alil - sulfat, supstancu koja nadražuje oči.

- Luk treba čuvati na sobnoj temperaturi, u dobro prozračenoj prostoriji izvan dosega svjetlosti.

- Luk je od davnina poznat i priznat prirodni antibiotik i antipiretik. Ova svojstva rezultat su sinergijskog djelovanja vitamina C, kvercetina i izotiocijanata prisutnih u luku zbog čega je luk posebno poželjna namirnica u razdoblju prehlada i gripe.

-

- 09:57 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>

  travanj, 2006 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • Mali savjeti i trikovi, koji uvijek dobro dođu!

Linkovi