ts

srijeda, 10.05.2006.






CIMET

Zbog profinjene arome najcjenjeniji je cejlonski cimet.
To je osušena unutarnja kora mladih izdanaka s drveta Cinnamomum Zeylanicium Blume.
Cejlonski cimet čine tanki (0,3 do 1 mm debeli) i glatki listići unutarnje cimetove kore, koji savijeni jedan u drugi čine cimetove štapiće. Najcjenjeniji su štapići sačinjeni od najtanjih i najglatkijih listića, označeni sa "00000", a najdeblji i najgrublji se označavaju s "0".
Samljeveni cimet gubi vremenom lakohlapljiva eterična ulja, dok cimet u štapićima možemo čuvati u suhim zatvorenim posudicama i 3 do 4 godine, a da mu se kvaliteta ne mijenja.
Cijelim cimetom začinjavamo kompote, kuhano vino i ostala topla pića.
Mljeveni cimet koristi se u pripremi peciva i pri pripremanju raznih jela od mlijeka i brašna.
Pomiješan sa šećerom koristi se za posipanje.
Ekstrakti cimeta koriste se pri izradi kozmetičkih pomagala i u parfimeriji.
U industriji likera pored klinčića, cimet je najčešće korišteni začin.Cimet se koristi za izradu raznih tinktura koje služe kao sredstvo protiv bolova u želucu, te za poboljšavanje mirisa i okusa nekih "neugodnih lijekova".
Na pogrebnom ritualu prilikom smrti Neronove žene imperator je dao samljeti jednogodišnju rimsku zalihu cimeta, kao dokaz i mjerilo svoje žalosti. Kad su Portugalci 1505. g. osvojili Ceylon, nemilosrdno su prisilili otočke vladare plaćati doprinose u obliku cimetove kore, skinute sa divljeg cimetovog drveća.

- 14:52 - Komentari (1) - Isprintaj - #

subota, 15.04.2006.







SAVJETI O PRIPREMI POVRĆA

- Koja je nutritivna vrijednost povrća?Povrće se sastoji od 70 - 90% vode, nešto bjelančevina, malo ugljikohidrata, a najviše mineralnih soli (željeza, kalija, fosfora, kalcija) i vitamina (provitamina A, vitamina B i C).

- Postoji li razlika u probavljivosti povrtnih variva?Postoji, pa se tako među teže probavljiva variva ubrajaju ona od mahunarki, krastavaca, kelja i krumpira, dok su variva od mrkve, šparoge, cvjetače i bundeve lakše probavljiva.

- Kako osvježiti lisnato povrće?Lisnato povrće, poput kupusa, kelja i špinata, možete osvježiti tako da ga prvo kratko uronite u toplu, a zatim u hladnu vodu.

- Zašto se prilikom kuhanja kelja ne treba pokrivati lonac?Zato što će na ovaj način listovi kelja zadržati lijepu zelenu boju.

- Karfiol (cvjetača) će i poslije kuhanja zadrzati lijepu, bijelu boju ako u vodu u kojoj se kuha stavite šalicu mlijeka

- Glavica luka oksidira u dodiru sa zrakom i postaje otrovna. Ne cuvajte je za neko iduce jelo.

- Pri odabiru šparoga uvijek se odlučite za one koje nisu drvenaste

- Pri kuhanju šparoge gube skoro poloviNu mase, imajte to na umu kada razmišljate o količini koju kupujete i spremate

- Pripremite šparoge maksimalno dan-dva nakon što ste ih kupili

- Čuvajte šparoge u frižideru tako da dno šparoga bude zamotano u papir

- Paprika je sredstvo koje pospješuje apetit, a pri tome potiče rad želuca jer pojačava lučenje želučanog soka i potiče peristaltiku. Sadrži dosta kalija kojem se pripisuje diuretsko i antikarcinogeno djelovanje.

- Od ljute paprike u pučkoj medicini postoji niz pripravaka za liječenje reumatskih bolova.Sokom od paprike liječe se razni upalni procesi kao što su upala grla ili počeci infektivnih bolesti. Prah ljute crvene paprike koristi se za liječenje probavnih smetnji.

- Ako rezanje luka iritira Vaše oči i tjera Vas na plač, sat vremena prije nego što ga namjeravate rezati, stavite luk u hladnjak. Niska temperatura usporit će aktivnost enzima koji proizvodi alil - sulfat, supstancu koja nadražuje oči.

- Luk treba čuvati na sobnoj temperaturi, u dobro prozračenoj prostoriji izvan dosega svjetlosti.

- Luk je od davnina poznat i priznat prirodni antibiotik i antipiretik. Ova svojstva rezultat su sinergijskog djelovanja vitamina C, kvercetina i izotiocijanata prisutnih u luku zbog čega je luk posebno poželjna namirnica u razdoblju prehlada i gripe.

-

- 09:57 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< svibanj, 2006  
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • Mali savjeti i trikovi, koji uvijek dobro dođu!

Linkovi

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se