HRVATSKA EXPRESS!

četvrtak, 05.03.2009.

PALE RIDER...GDJE JE SNIJEG S ULICE NESTAO?

Sinoć sam u inače komornom westernu Blijedi jahač uočio 'dječju' pogrješku scenografa.
Glavna ulica gradića pored nalazišta zlata je potpuno prekriven asnijegom, za razliku od ostattka zemljišta pred i iza grada. No, to je u redu, do scene kada se vodi dvoboj, a i scenu (vremenski) ranije, pri posjeti gradu koja se dogadja brzo nakon što 'Propovjednik' dodje kod kopača zlata, no na kojoj snijegu ni traga ni glasa.
Hm.

- 11:40 - Komentari (1) - Isprintaj - #

srijeda, 04.03.2009.

POGRJEŠKE EPSKOG FILMA 'DAN POSLIJE SUTRA'...

Svako jutro, u dnevnim i tjednim tiskovinama, čak i uz brzo i površno čitanje uočim po nekoliko krupnih semantičkih i shodno tomu pravopisnih pogrješaka.
Ali to je ništa za naše useljene (u ZG) čobane-novinare u odnosu na pogrješke u odnosu filmskog i realnog vremena filmkog hita katastrofe originalnog naziva 'Day After Tomorrow' Rolanda Emmericha.
Pravilo kod kvalitetnih filmova je da vrijeme u filmu mora što 'plastičnije' oponašati stvarno vrijeme u redoslijedu i logičkoj povezanosti radnje.
Stoga uopće nije jasno u prvom dijelu filma 'Dan nakon sutra' o kojem je vremenskom slijedu riječ, obzirom da film uglavnom prati tri povezane i barem donekle simultane radnje na raznim krajeviam svijeta, odnosno SAD.
To su Washington, New York, baza u Velikoj Britaniji i prostori izmedju, poput bolnice i sl.
Tu dolazi do nevolje. U filmu se 'ispaljuju' sati ('24 sata', '48 sati' i sl.) na jednoj strani - Washingtonu - dok se primjerice u New Yorku vrijeme odvija nekim čudnim tijekom.
Tako dok trojica klinaca koji sudjeluju u natjecanju znanja u New Yorku tek treći dan (po filmu) nalaze prostor za spavanje kod njihovog kolege iz srebnje škole u New Yorku. Gdje su spavali prva dva dana (po filmu)?
Emmerich, majstor spekatakularnih scena i infatilnih scenarija, u potpunosti se gubi u odnosu na prijetnju uragana koji donosi novo ledeno doba i to u roku od 6-7 tjedana.
Zgužvao se u uokvirima zdravog razuma, računajući da publiku ionako čine adoloscentni, internetom degenerirani, kreteni, koji baljezgaju par frazica tipa 'lol' i sl., te da je slijed sekvencija dogadjaja ionako previše za njihove mentalne kapacitete, kao i za njihove roditelje.
Stoga nam nije jasno kako je u dan-dva premjestio južni dio SAD u Meksiko, dok istovremeno u satima otac zatočenog dječaka u knjižnici u New Yorku (za koju nikada nije rekao koja je knjižnica, valjda u New Yorku ima samo jedna, hm!) prevaljuje puit od Washingtona (ili gdje već) do New Yorka, i to putem Oceana koji se zamrznuo, unatoč činjenici da je par kadrova ranije ogromni val 'potopio' New York.
Sad nermam vremena za 'dubinskui' analizu scena i sekvencija, ali film s tako važnom temom, i izvrsno snimljenih scena devastacije Los Angelesa i New Yorka, ne smije se raditi s mozgom domaće životinje..
Uskoro više.

- 12:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< ožujak, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • Ministarstvo... i poduzetništva ne prihvaća kreditne zahtjeve za medije, unatoč činjenici da je medijski sektor prepustila strancima i onima koji su opljačkali Hrvatsku 'kupovinom' ili pretvorbom medija.
    Danas se pripremaju tri tabloida u Hrvatskoj, ali zajedničko im je da su sve samo ne-hrvatski.
    Hrvatska Express! će biti nešto posve novo na tržištu zasićenom medijskim 'pranjem mozga' hrvatskim gradjanima.
    I dio izvoznog medijsko-financijskog programa.

Linkovi