HRVATSKA EXPRESS!

ponedjeljak, 25.09.2006.

KRIVI NAZIVI, POGRIJEŠAN JEZIK,PROMAŠENI KLIŠEJI...

Ukratko:

Vozim se u tramvaju,Ozaljskom ulicom,'zahvaljujući' korumpiranom i mediokritetskom pravosudnom sustavu u Hrvatskoj, i gledam dućan nekakve elektronske robe koji se zove: ELECTRONIC CENTER. Gazda je vjerojatno došao iz neke zabiti iz Šiptarije ili zapadnije, njemu je kao i svakom importiranom musliću koji stoljećima uništavaju Hrvatsku, povijesnu i moderniju,naša Domovina zemlja snova, ali ne zna ni hrvatski jezik, nekmoli engleski. Ispravno: ELEKTRONIC CENTRE, a ako je gazda ciljao na njemački: ELEKTRONIC ZENTRUM.
Ovako, ciljao je na sve, nije pogodio ništa, osramotio ulicu...

Kada je NIKO KRANJČAR odlazio na potpis u Portsmouth, u pratnji 'investitora' i odvjetnika, te su isti potpisali ugovor koji je po rječniku, u najmanju ruku krajnje netipičan za ozbiljne ugovore. Naime, kako su svrha i funkcija ugovora obavljanje radnje predmeta ugovora te definiranje obveza i prava stranaka kao i trajanja ugovora te mjera u slučaju nepoštivanja sadržaja ugovora, sve se piše u trećem licu (jednine i množine).
Kako se ugovor uglavnom odnosi na buduće radnje, UVIJEK se upotrebljava 'SHALL'. Pr: 'BUYER shall licence..' itd. SHALL predmnijeva totalnu spremnost i obveznost ispunjavanja sadržaja ugovora. WILL u trećem licu, koji je uobičajeni govorni oblik, označava vjerojatnost ispunjavanja radnje.
Tako primjerice (riječ je o britanskom engleskom, ne američkom,nap.p.) razlika izmedju I SHALL COME i I WILL COME ('Doći ću..', na hrvatskom se prevodi istovjetno) jsadržana je u stupnju spremnosti osobe da ispuni tu radnju. Inverzija vrijedi i za ostala lica, kada SHALL zamjenjuje WILL kako bi se naglasila spremnost koju može ugroziti samo VIŠA SILA (force majeure).

Molim posjetitelje ovog bloga, da ne upadnu umobolnu klopku klišeja priglupih scenarista tzv. hit filmova iz SAD (štoviše tzv. blockbustera) ako se već nisu odhrvali imbecilizmu Big Brothera i sličnih nebuloza. Naime, svaki scenarist u SAD, u napadu filozofske analize ili sinteze svijeta, citira SUN TZUA i njegovu knjigu UMIJEĆE RATOVANJA. Potom, nitko nikada, nijedan lopov, ne vraća ladice koje tiho otvori, nitko ne zaključava vrata za sobom (vozila ili kuće), nitko ne vraća stvari na svoje mjesto iako je riječ o najtajnijoj operaciji u kojoj sudjeluje elita Pentagona i koju se ne smije otkriti.

- 11:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< rujan, 2006 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • Ministarstvo... i poduzetništva ne prihvaća kreditne zahtjeve za medije, unatoč činjenici da je medijski sektor prepustila strancima i onima koji su opljačkali Hrvatsku 'kupovinom' ili pretvorbom medija.
    Danas se pripremaju tri tabloida u Hrvatskoj, ali zajedničko im je da su sve samo ne-hrvatski.
    Hrvatska Express! će biti nešto posve novo na tržištu zasićenom medijskim 'pranjem mozga' hrvatskim gradjanima.
    I dio izvoznog medijsko-financijskog programa.

Linkovi