tableta

subota, 24.03.2007.

Sifilis

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Sifilis je bakterijska bolest koja postoji već stoljećima ali terapija postoji tek pedesetak godina. Sifilis ima tri stadija- ako se ne liječi!!
1.STADIJ
*-prvi simptomi se pojavljuju 2- 12 tjedana nakon zaraze i to kao otvorena , bezbolna rana koja se zove čankir
*- obično se pojavi samo jedan čankir, no moguće je i da ih bude više
*- ranice nestaju ali ne i bolest
2. STADIJ
*- 6-8 tjedana poslije pojave ranice
*- vručica, glavobolja, bolovi, zimica , otečeni limfni čvorovi i obično osip
*- osip može izgledati poput sivkastih točkica na koži , a može izbiti po cijelom tijelu pa čak i u ustima
*- s vremenom se osip povuče ali ne i bolest jer bakterije i dalje ostaju aktivne.
Drugi se stadij zove i" latentno"razdoblje.U početku možda i neće biti nikakvih simptoma. U tom stadiju oboljela osoba nije zarazna, ali i dalje dolazi do oštećenja.
3. STADIJ
guminozni sifilis- granulaste, čvoraste, bolne promjene koje mogu da se pojave na raznim organima- najviše na koži i kstima
*-oštećenje mozga, sljepoća, paraliza i konfuzija
*- oštećenje krvnih žila i nastanka aneurizmi u većim krvnim žilama kao što je aorta.
*- oštećenje mozga može prouzrokovati ludilo i SMRT!
Dijagnoza
-analiza krvi
-bris iz ranice
Bolest se može izliječiti u bilo kojem stadiju ali se oštećenja ne mogu popraviti
Liječenje
-antibiotici u obliku tableta ili injekcija uništavaju bakterije

VAŽNO JE RANO POČETI SA LIJEČENJEM DA BI SE SPRIJEČILI KASNIJI PROBLEMI.

24.03.2007. u 20:50 • 6 KomentaraPrint#

utorak, 20.03.2007.

Genitalne bradavice

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
*- Malene izrasline slične bradavicama( tvrdi čvorić u koži, često sa hrapavom okruglom površinom,) - na spolnim organima ili u analnom području
Uzročnici bradavica su virusi a mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu. One koje se pojavljuju u genitalnom području uzrokuje human papillomavirus( HPV) , a poznate su kao genitalne, ili venerične bradavice.Mogu se formirati na penisu , na velikim i malim usnama, na stijenkama rodnice i grliću maternice ili oko analnog otvora.
Nisu uvijek vidljive.Virus uzročnik lako se može prenositi seksualnim kontaktom . Prezervativi neće uvijek spriječiti infekciju jer možda ne pokrivaju sva zahvaćena mjesta. HPV se smatra rizičnim faktorom za rak grlića maternice i za rak penisa. Upravo je danas bilo na TV da je proizvedeno cjepivo protiv HPV-a a za zaštitu od raka grlića maternice-GARDASIL- nažalost još nam nije dostupan, no važno je da su ga pronašli!!
Nema liječenja kojim se možete riješiti virusa koji uzrokuje bradavice . Liječnik može odstraniti bradavice laserom, zamrzavanjem ili kemijskim sredstvima.No bradavice se često ponovo formirju. Trebalo bi odlaziti na preglede jednom godišnje jer genitalne bradavice uvečavaju opasnost od raka grlića maternice ili penisa.

20.03.2007. u 23:06 • 5 KomentaraPrint#

subota, 17.03.2007.

Spolne bolesti

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Spolne bolesti su bakterijske i virusne , ili infekcije praživotinjama koje se razvijaju u spolnim izlučevinama ili na koži ,uglavnom u genitalnom području. Infekcije se spolnim odnosima prenose sa zaražene osobe na druge. Infekcija ulazi u tijelo kroz vlažne kožne membrane u genitalnom području.

Važno je poći na pretrage i liječiti se ako sumnjate da imate spolnu bolest.

Ako se te bolesti ne liječe, mogu imati teške posljedice. Neke mogu u žena izazvati neplodnost.Sifilis može trajno oštetiti glavne tjelesne organe i izazvati paralizu, ludilo i čak smrt.
Apstinencija je najbolji način koji vas čini sigurnima od spolnih bolesti.Ako ste seksualno aktivni, najsigurnije je držati se jednog partnera za kojeg znate da nema spolnu bolest.
Ukoliko imate više od jednog seksualnog partnera ili ako niste sigurni ima li vaš partner odnose još s nekim , možda vam prijeti opasnost od spolnih bolesti. Opasnost se povečava s brojem seksualnih partnera.
Možete smanjiti opasnost od dobivanja ili prenošenja spolnih bolesti ako prakticirate ono što je poznato pod nazivom " siguran seks":
1.-Vrlo dobro upoznajte svog partnera.Recite mu ako imate spolnu bolest i pitajte imaju li je on ili ona.Razgovarajte o tome jeste li oboje obavili pretrage za spolne bolesti ,za koje i treba li to ponovo učiniti.
2.- Potražite znakove spolne bolesti u vašeg partnera. Primjerice, ranice oko penisa ili vagine mogu upućivti na spolnu bolest.Morate imati na umu da osoba koja ima spolnu bolest nije uvijek toga svjesna!
3.-UVIJEK UPOTREBLJAVAJTE KONDOM kad imate seksualne odnose , uključujući i analni odnos, ako niste posve sigurni da vaš partner nema spolnu bolest ili da ne održava seksualne odnose s još nekim.
Kondomi smanjuju opasnost od prenošenja ili zaraze spolnom bolešću , ali ne uklanjaju rizik.To je zato jer kondomi ne zaštićuju svu kožu u genitalnom području , a katkad mogu i puknuti.
Kondomi vam ne bi trebali pružati osjećaj posvemašnje sigurnosti jer bi to moglo dovesti do riskantne seksualne aktivnosti!!

17.03.2007. u 21:00 • 3 KomentaraPrint#

petak, 09.03.2007.

Kojim se putem HIV ne prenosi?

*- Hiv se ne prenosi rukovanjem, grljenjem i drugim uobičajenim međuljudskim kontaktima
*-ne prenosi se kontaktom s predmetimakao što su javne telefonske govornice, novac, ručke u vlaku, tramvaju ili autobusu
*- ne prenosi se korištenjem javnih zahoda, bazena ili sauna
*- ne prenosi se preko posuda za jelo, čaša, ručnika, posteljine
*- ne prenosi se šmrcanjem, kašljucanjem i kihanjem
*- ne prenosi se uobičajenim pregledom kod liječnika niti uobičajenim pregledom i popravkom zubi kod stomatologa
*- ne prenosi se putem domaćih životinja( preko psa, mačke)
*- ne prenosi se ubodom insekta
*- ne prenosi se davanjem krvi
*- ne prenosi se tijekom uobičajene njege oboljelih od AIDS-a

09.03.2007. u 22:42 • 3 KomentaraPrint#

četvrtak, 08.03.2007.

Kako se HIV prenosi?

Tri su glavna puta prenošenja infekcije: spolni, preko krvi i u tijeku trudnoće i porođaja s majke na dijete.
Photo Sharing and Video Hosting at PhotobucketHIV se nalazi u krvi, spermi i vaginalnom sekretu zaražene osobe u količini dovoljnoj da zarazi druge osobe.Ako tijekom spolnog odnosa dođe do kontakta sluznice ( npr. sluznice rodnice, penisa, rektuma ili sluznice usne šupljine) s krvi, spermom i cervikalnim i vaginalnim sekretom zaražene osobe, moguć je prijenos HIV-a.
Photo Sharing and Video Hosting at PhotobucketInfekcija se na taj način može prenijeti s muškarca na ženu i sa žene na muškarca kao i između muškaraca u homoseksualnom odnosu.
Drugi važan put prijenosa je preko krvi.Photo Sharing and Video Hosting at PhotobucketNajčešće se radi o intravenskim ovisnicima koji upotrebljavaju zajednički pribor( igle i šprice) za ubrizgavanje droge.
Mogućnost zaraze putem transfuzije krvi i krvnih derivata je danas u zemljama gdje se rutinski testiraju davatelji krvi i plazme gotovo eliminirana.Moguć je prijenos HIV-a i presađivanjem organa i umjetnom oplodnjom, no testiranjem davatelja organa i sperme taj rizik praktično više ne postoji.
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket Ako zdravstveni radnici nepažljivo rukuju iglama pa se ubodu na iglu koja je prethodno rabljena u zaraženih bolesnika, može također doći do zaraze HIV-om.
Treći put prenošenja je u tijeku trudnoće, kada se sa zaražene majke infekcija prenosi na dijete. Smatra se da do prijenosa infekcije najčešće dolazi pri kraju trudnoće i u tijeku porođaja, no opisane su i infekcije preko majčinog mlijeka.
Slijedi:- KOJIM SE PUTEM HIV NE PRENOSI?

08.03.2007. u 21:43 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 07.03.2007.

Što je AIDS i otkud se pojavio?

Free Image Hosting at www.ImageShack.us AIDS je engleska kratica za Acquired Immunodeficiency Syndrome, što znači sindrom stečenoga nedostatka imuniteta( otpornosti) . SIDA je francuska kratica koja u prijevodu znači isto. Postoje mnoge teorije o podrijetlu AIDS-a, no niti jedna do sada nije znanstveno potvrđena.promijenio Moguće je da je HIV prisutan u svijetu već desetljećima ili čak stoljećima u obliku u kojem ne uzrokuje nikakvu bolest, te da se nedavno u uzročnika bolesti.
Pitanje porijekla HIV-a od znanstvenog je interesa. No, važnije od toga su slijedeće činjenice: HIV bolest će biti dio naše svagdašnjice sljedećih desetljeća čak i u slučaju brzoga pronalska lijeka ili cjepiva; danas postoji mogućnost da se osobnim, socijalnim, nacionalnim i međunarodnim mjerama spriječi širenje HIV-a.
OSNOVNE ČINJENICE O HIV BOLESTI
HIV- bolest je kronični progresivni proces koji počinje ulaskom virusa humane imunodeficijencije(HIV) u krvotok, te tijekom vremena dolazi do postupnog uništavanja imunološkoga sustava. AIDS/SIDA se javlja u uznapredovaloj i završnoj fazi HIV- bolesti.
AIDS je uzrokovan HIV-om. HIV-bolest je zarazna , neizlječiva bolest, djelotvonog cjepiva zasad nema.Od čas zaraze HIV-om do nastupa AIDS-a prođe u prosjeku 10 godina. Osoba zaražena HIV-om obično se ne osjeća bolesnom i godinama nema simptome. , no OSOBE ZARAŽENE HIV-om MOGU, NE ZNAJUĆI DA SU ZARAŽENE; ŠIRITI INFEKCIJU:!!!
SLIJEDI:-KAKO SE HIV PRENOSI?

07.03.2007. u 21:54 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se