tableta

nedjelja, 30.07.2006.

infekcije mokraćnog sustava


Mnoge žene muče upale mokraćnog mjehura, zbog kojih odlazak na zahod postaje prava mora.Zbog peckanja i boli pretrpjet će sve do posljednjeg časa, baš je to najgore, jer zadržavanje je još jedan od uzroka bolnih mokraćnih infekcija. Gotovo redovito uskoro će se tomu,ako se ništa ne poduzme, pridružiti i upala bubrega.

CISTITIS
- osjećaj žarenja prilikom mokrenja
-česti poriv na mokrenje
- smrdljiva mokraća
-bol u donjem dijelu trbuha i u križima
- krv u mokraći( često se može vidjeti samo mikroskopom)

Pojam CISTITIS koristi se u slučaju upale ili otekline mokaćnog mjehura i obično nastaje uslijed infekcije.Među mnogobronim bolesnicima s infekcijom mokraćnih organa prevladavaju žene.Svaka deseta žena, pokazuju istraživanja, u toku života može očekivati mokraćnu infekciju, a to znači učestalo i bolno mokrenje uz pečenje u mokraćnoj cijevi i bol u području mokraćnog mjehura, što se redovito ponavlja u manjim razmacima,,
.
Razlog je u kratkoj uretri( mokraćnoj cijevi)koja omogućuje ulazak bakterija izvana u mokraćni mjehur.
Trudnoće i porodi dovode do spuštanja dna male zdjelice, što ometa pražnjenje mokraćnog mjehura i uretre, a to olakšava infekciju mokraćnog mjehura.
Sam spolni odnos nerijetko prati"usisavanje" bakterija u mokraćni mjehur. Upravo zato važno je uvijek nakon spolnog odnosa ispazniti mokraćni mjehur do kraja, i prije lijeganja u krevet.
Uopće, važno je mokriti uvijek kad postoji potreba i ne zadržavati mokraću u mjehuru.

Treba piti mnogo tekućine, jer to povoljno utjeće na uklanjanje bakterija iz mokraće.( uvin čaj) U održavanju svakodnevne higijene bolje je tuširanje od kupanja u kadi, a u toaleti spolovila nije dobro upotrebljavati dezodoranse i sprejeve koji mogu iritirati sluznicu.
Žene koje bez obzirana sve i dalje muku muče s upalama mokraćnog mjehura , trebale bi uzimati i lijekove iz grupe nitrofurantoina( nolicin, ninur) u maloj dozi uvečer prije spavanja, duže vrijeme.

Treba liječiti!! da ne bi došlo do širenja infekcije prema gore - u bubrege a onda je to već veći problem koji zahtjeva posebnu obradu.( nefolog i radiološka obrada)

30.07.2006. u 22:01 • 5 KomentaraPrint#

srijeda, 26.07.2006.

privikavanje na jelo

Kad dijete odjednom treba prihvatiti novu, krutu hranu različita mirisa, okusa i sastava, a ne više samo piti iz bočice, to je najčešće za njega pravi traumatski događaj.
Stoga se ne treba zabrinuti ako dijete odmah ne prihvati promjenu jelovnika.
Štoviše , aako majka previše dramatizira oko djetetova neprihvaćanja noviteta u jelovniku, između nje i djeteta stvara se napetost. Još je opasnija predrasuda prema kojoj su dobre majke samo one čija djeca jedu.Jer, ako i vi u to povjerujete, a vaše dijete nije izjelica, počet ćete sebi predbacivati. Napetost raste i prenosi se na dijete, koje će sve slabije jesti.

No, opustite se. Ako dijete nevoljko jede, nemojte uporno navaljivati jer djeca jedu kad su gladna. Nadalje, hranjenje mora biti trenutak radosti i opuštenosti. Zadovoljstvo, a ne nešto što se mora. I pazite da djetetu ne nudite jelo ubrzo nakon objeda.

26.07.2006. u 22:34 • 5 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 24.07.2006.

prvi susret sa svijetom

SUSRET SA STVARNOŠĆU MORA BITI POSTUPAN; BEZ TRAUMI I TJESKOBE.

ZAŠTO PLAČE?

Dojenče ne plače samo zato da bi izrazilo neko nezadovoljstvo, već ono plačem upućuje određenu poruku. Tako postoji osam različitih vrsta plača, pa je važno da ih roditelji nauče raspoznati jer će samo tako moći reagirati na pravi način.

* Plač zbog boli;-Snažan i vrištav-
Dijete obično zaplače bez vidljiva uzroka, a ničim ga se ne može smiriti. takav plač uvijek izaziva upala uha ili želučana smetnja pa se za pomoć valja obratiti liječniku.

*-Plač zbog nelagode;-Na mahove i umjeren
Ako su mu ručice tople, znači vruće mu je. Drugi uzrok može biti dodir tijela sa zrakom prilikom presvlaćenja, mokra pelena ili izvor prejaka svjetla.

*Plač zbog gladi; Bijesan, ritmičan i uporan
Javlja se u određene sate, obično kad očekuje bočicu . Nahranite ga pa će se smiriti.

* Plač zbog osamljenosti; Zvuči kao tužbalica-
dijete želi da ga uzmete na ruke, da ga pomazite. Čim ga podignete iz krevetića, plač prestaje. Koji put će se primiriti i ako mu samo pružite prst ili igračku

* Plač zbog straha; Neočekivan i snažan
Izazivaju ga buka ili iznenadno svjetlo. Primirite dijete tepajući mu.

* Plač zbog frustracije-
Tako zaplače dijete kad mu uzmete predmet koji je privukao njegovu pažnju. Čim mu taj predmet vratite plač se smiruje. Ta vrsta plača ne javlja se prije drugog, trećeg mjeseca.

* Plač zbog krize otuđenja-
Javlja se tek poslije osmog mjeseca a dijete tako plače zbog čežnje za majkom. Prije te dobi dijete može umiriti bilo koja osoba.

* PLač zbog ozbiljne tegobe
Prigušeno cviljenje- najčešće ga prate i drugi simptomi, vrućica, povraćanje ili proljev. OPREZ! To je znak za zabrinutost. ODMAH POĐITE PEDIJATRU:

24.07.2006. u 22:14 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 20.07.2006.

od zametka do novorođenčeta

Da li znate šta se dešava u trudnoći? Kako se razvija to malo "čudo"-od začeća pa do onog trenutka kada će nas svojim plačem dovesti do najradosnijih suza u životu, i svojim okicama i ručicama zarobiti za cijeli život !
Pa pogledajmo!
1-3 mjeseca.

Na dan začeća embrio nije veći od glavice pribadače, ali u prva dva mjeseca raste strahovitom brzinom.
U trećem mjesecu trudnoće zametak je velik otprilike 6 cm i težak 50 grama.
Na tijelu žene neće se primjećivati vidljive promjene. Trbuh još nije istaknut,ne osječate micanje djeteta. Povečat će se jedino grudi, možda ćete češće mokriti ili osjećati vrtoglavice i mučnine.

4-6 mjeseci.

Zametak raste velikom brzinom sve do 30 cm i 700 grama težine.Dobiva prve crte čovječjeg tijela, ali je još vrlo mršav zbog nepostojanja masnog tkiva. Razvija se kosa, nokti, trepavice i dlačice po čitavom tijelu, koje uglavnom otpadnu prije porođaja.
U šestom mjesecu trudnoće zatvorene oči fetusa mogu reagirati na svjetlost, a čuje glasne zvukove izvan majčinog tijela.
Pogledom na ženino tijelo moći ćemo vrlo lako uočiti promjene-trbuh raste, grudi su sve veće, a otprilike u 18. tjednu trudnoće buduća majka će osjetiti micanje fetusa a otkucaji srca mogu se osjetiti i običnom slušalicom( 130-140 puta u minuti)
6-9 mjeseci

U 6. mjesecu trudnoće plod je dugačak otprilike 35 cm.Počinje se stvarati potkožno masno tkivo, pa tijelo postaje sve punije. grudni koš se širi i postaje spreman za disanje.U posljednjem mjesecu trudnoće dijete je veliko otprilike pola metra i spremno je izaći na svijet.
U tim mjesecima žena može imati teškoće kod spavanja, javlja se bol u križima, sve češće mokrenje, a radi povećanog nakupljanja soli na potkoljenicama, stopalima ili čitavom tijelu nakuplja se tekućina, pa trudnic izgleda otečeno.Micanje djeteta u trbuhu postaje češće i jače, a ponekad čak i neugodno.

I EVO ME , KONAČNO! U NARUČJU MOJE MAME! TKO JE SRETNIJI ?- MAMA; TATA( KOJI NIJE TU- ALI ĆE DOĆI) ILI JA ? ŠTA MISLITE?

20.07.2006. u 23:19 • 4 KomentaraPrint#

srijeda, 19.07.2006.

najljepše očekivanje

Trudnoća, očekivanje djeteta i majčinstvo najljepše je životno iskustvo, dostupno samo ženskom rodu.Ne smijemo je shvatiti kao bolest jer je to prirodno stanje i funkcija žena.
Međutim , u tijelu se dešavaju promjene koje ponekad mogu
biti i neugodne!

UTVRĐIVANJE TRUDNOĆE

Znakovi trudnoće ne očituju se kod svake žene jednako:
- najčešći je :izostanak menstruacijepogotovo ako su inače bile redovite
- nabreknuće dojki. Bradavice postaju osjetljive, a imat ćete osjećaj napetosti i kao da su otežale
- neobjašnjive vrtoglavice i mučnine
- promjena okusa.Možda ćete u ustima osjećati čudan " metalan" okus ili gađenje na neko jelo.
-depresija. Može se desiti da ćete se osjećati živčano, napeto ili potišteno, kao što se obično osjećate prije dolaska menstruacije
-umor. Malaksali ste i umorni bez posebnog razloga
- češća potreba za mokrenjem
- Odlaskom kod ginekologa trudnoća se može utvrditi pregledom( povećanje i omekšavanje maternice, promjena boje i vlažnosti sluznice) ili pozitivnim testom.
Pouzdanost testa je relativno velika, a obavljaju se u laboratoriju ili ordinacijama za nekoliko minuta i to već osam dana poslije izostanka očekivane menstruacije.
Komplet za test trudnoće možete kupiti i u ljekarnama, pa ga obaviti kod kuće.

19.07.2006. u 22:58 • 2 KomentaraPrint#

subota, 15.07.2006.

ugrizi i ubodi-2

ŽIVOTINJSKI UGRIZI

Operite mjesto ugriza, a zatim pokušajte zaustaviti krvarenje. Obratite se liječniku ako je potrebno cjepivo protiv tetanusa i bjesnoće. Veliki ugrizi, ubodne rane i ugrizi na licu možda će iziskivati kirurški zahvat i antibiotike za prevenciju infekcije.
Općenito,treba se obratiti liječniku za svaki životinjski ugriz koji nije površinska ozljeda nanesena vašim kućnim ljubimcem.

ZMIJE OTROVNICE

Pokušajte utvrditi o kojoj je zmiji riječ i potražite simptome otrovnog ugriza.U takve simptome ubrajamo:- jake bolove, mučninu i zamagljen vid.Simptomi se mogu javiti odmah ili tek nakon nekoliko sati.Ako ste utvrdili da je riječ o ugrizu otrovnice, ili ako se pojave simptomi- stegnite zavoj ili pojas 5 cm iznad ugriza. Stegnite toliko da možete provući mali prst između zavoja i žrtvine kože. Pokušajte imobilizirati ruku ili nogu na kojoj je došlo do ugriza ( udlagom ako je moguće9namjestite ekstremitet na razinu nižu od srca. Najbrže što možete odvedite osobu kod najbližeg liječnika da dobije protuotrov.Nemojte stavljati led na ugriz.
Ne preporučuje se zarezivanje kože na mjestu ugriza i isisavanje otrova, osim ako niste uvježbani i možete to učiniti u roku od 5 min. nakon ugriza, ili ako je najbliža med. ustanova udaljena više od 30 minuta.

PAUCI

Stavite led na ugriz i smjesta pođite liječniku ako postoje znakovi ozbiljne reakcije ili ako znate da je pauk otrovan.Ponesite pauka sa sobom ako je moguće. Ako je riječ o lakšem ugrizu, može pomoći čišćenje otopinom vodikova peroksida(3% hidrogen) i stavljanje antibiotske masti.

15.07.2006. u 22:22 • 5 KomentaraPrint#

petak, 14.07.2006.

ugrizi i ubodi

Ljeto je godišnje doba kad smo stalno vani- u šumi, parku, bazenima, moru...Naravno da nas tu vrebaju mnoge opasnosti poput krpelja, osa, zmija, pauka, meduza...Da vidimo kako da si pomognemo ako se slučajno " sudarimo" sa kojom od tih pošasti:

KRPELJ

Nakon boravka u šumi ili na izletu gdje ste sjedili na travi, nemalo se iznenadite kad na koži primjetite crni mjehur( najčešće na nogama ) izdignut od kože.
Da bi se ugnijezdio pod kožom treba mu 4-5 sati, zato se poslije boravka u šumi ili u prirodi treba temeljito istuširati jer tuširanje će spriječiti krpelja da se ugnijezdi.Ako se već ugnijezdio, treba ga namazati uljem, alkoholom, kremom, lakom za kosu, pjenom za brijanje, šamponom...-sve to će mu spriječiti disanje-ukloniti ga možete pincetom, i to tako da se okreće suprotno od kazaljke n satu ili ako ne možete sami otići kod liječnika koji će vam to strućno obaviti.

INSEKTI

Ako vas ubode osa a ostane žalac , treba ga što prije izvaditi bez stiskanja vrećice sa otrovom.
- na ubodeno mjesto staviti led ili hladnu kompresu radi ublažavanja bolova i otekline
-nanesite pastu od sode bikarbone i vode na ubod
- očistite mjesto uboda i nanesite antibiotsku kremu da bi spriječili infekciju
Svaki ubod može izazvati oteklinu,crvene svrbljive mrlje-koprivnjaču, i, u rjeđim slučajevima oticanje lica, grla, šaka i stopala.To se zove anafilaktički šok i hitan je slučaj. Žrtvu treba odmah odvesti liječniku ili na hitni trakt.
Ako znate da ste alergični na ubod nekog insekta , svakako morate imati opremu za hitnu pomoć koja sadrži injekciju adrenalina( može vam je dati vaš liječnik) i antihistaminik.

MEDUZA

Izađite iz vode i lagano utrljajte pijesak na mjesto uboda.To ublažava učinak toksičnih tvari i uklanja zaostala ticala.
Očistite ranu morskom vodom, ( slatk voda bi još jače raširila otrov u rani) ili alkoholom.Upotrijebite hrapav ručnik ili neki drugi predmet za odstranjivanje zaostalih ticala.Nanesite hidrokortizonsku kremu ako je riječ o lakšem ubodu.
Takvi ubodi mogu biti opasni pa treba potražiti liječničku pomoć ako ima bilo kakvih simptoma osim na mjestu uboda.

SUTRA:-ugrizi zmija i velikih životinja

14.07.2006. u 00:26 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 13.07.2006.

čuvajte se virusa i gljivica!

LJeto je pogodno doba za razvoj gljivica i virusa koji su uzročnici tih bolesti. LJeti postoje idealna mjesta da se dobije bolest- bazeni, daske za sunčanje, daske ispod tuševa, svlačionice, kampovi...

HERPES
To je upala kože praćena stvaranjem mjehurića i krastica, a uzrokuje je virus. Krastice se obično stvaraju oko usnica i vrlo su neugodne. Prolaze za 2 tjedna, ali nekad i dulje zbog mjesta na kojem nastaju( često ih otrgnemo jedući ili pijući ). Pogotovo na moru.
Djelovanje sunca uzrokovat će malu eksploziju mjehurića, a slano more još više iritirati kožu.
Ako je ikako moguće, ne izlažite bolesni dio na suncu( pokrijte ga npr. maramicom) i ne dopustite da ga namoči more.

MIKOZE- odnosno bolest kože koje uzrokuju gljivice.
Ako imate osjetljivu kožu dovoljno je samo jednom namočiti nogu u vodu bazena, sjesti s golim dijelom na mjesto gdje je sjedila osoba sa gljivičnim oboljenjem i ubrzo ćete primjetiti prve znakove razvitka bolesti- crvenilo kože, peckanje, pa čak i otvaranje kože ili nastajanje malih crvenihoteklina, ljuštenja...
Najčešće se javljaju među nožnim prstima, ispod pazuha, ali i po ostalim dijelovima tijela.
I zbjegavajte vlažna mjesta gdje se zadržava i gdje obitava mnogo ljudi, bazene, tuš- kabine...Svugdje sa sobom nosite ručnik, pa ako ste odlučili sjesti na kamen, rub bazena ili u kupaćem kostimu popiti kavu sjedeći na stolcu restorana, sjednite na ručnik.

PITIRIASIS VERSICOLOR
Stvara na koži žute ili tamnocrvene do smeđe mrlje. Jednako kao i ostale mikoze možemo je dobiti na bazenima i ostalim vlažnim mjestima gdje se zadržava mnogo ljudi.
Opasno je obrisati se ručnikom gdje je ruke brisalo mnogo ljudi, ali jednako tako možemo je dobiti ako se obrišemo naizgled čistim ručnikom, koji nije opran na 90C stupnjeva( najčešće u hotelima)

Pa što učiniti osim opreza?
Ljeti nosite pamučnu odjeću da biste se što manje znojili. Održavajte higijenu, a ako se već kupate u bazenima i u javnim kupalištima, svakako se svaki puta po povratku s bazena DOBRO operite sapunom koji je neškodljiv i ne suši kožu.
I brišite se samo svojim ručnikom!
BOLJE SPRIJEČITI NEGO LIJEČITI!

13.07.2006. u 00:10 • 2 KomentaraPrint#

utorak, 11.07.2006.

toplinski udar


Dugotrajno izlaganje, rad ili tjelovježba na visokoj temperaturi može izazvati povišenje tjelesne temperature do kojeg dolazi brže no što se tijelo uspijeva oslobađati topline.Tijelo više ne može regulirati vlastitu temperaturu.Kad jetjelesna temperatura iznad 40 stupnjeva , osoba je topla i crvena, a na koži nema znoja, to upućuje na toplinski udar. Ukoliko se odmah ne liječi, žrtvina temperatura će nastaviti rasti, a posljedice mogu biti konfuzija, nesvjestica i SMRT: Toplinski udar također može izazvati umor, vrtoglavicu, mučninu i glavobolju.

TOPLINSKA ISCRPLJENOST


Do toplinske iscrpljenosti dolazi nkad se tjelesna temperatura dramatično povisi, ali ostaje ispod 40 stupnjeva C, a osoba se prekomjerno znoji.Toplinska iscrpljenost je problem gubitka tjelesnih tekućina( dehidracija) za sparna vremena.Simptomi toplinske iscrpljenosti su: -malaksalost, mučnina,prekomjerno znojenje i nesvjestica.Koža osobe može biti blijeda,vlažna i ljepljiva.Liječenje se sastoji od nadomještanja izgubljene soli i vode pomoću lagano zasoljenih tekućina i jela.Osoba bi trebala ležati i spustiti glavu.

TOPLINSKI GRČEVI

Toplinski grčevi su posljedica napornih aktivnosti na visokim temperaturama.Uslijed toga mišići mogu biti tvrdi, zgrčeni i bolni, obično u nogama ili truhu.Ima malo znakova prije toplinskih grčeva jer koža osobe može biti vruča i suha ili vlažna, ljepljivai hladna.Liječenje i prevencija toplinskih grčeva sastoji se u konzumiranju slanih napitaka ili slanih jela.Lagano istezanje i masiranje mišića također može pružiti olakšanje.

PRVA POMOĆ KOD TOPLINSKOG UDARA:
Preselite osobu u zgradu sa klimatizacijskim uređajem ili u hladovinu.Umotajte osobu plahtom namočenom u hladnoj vodi.Da biste ubrzali rashlađivanje, uključite ventilator itznad plahte da bi voda brže isparila.Nastavite to raditi sve dok se tjelesna temperatura ne snizi.

PREVENCIJA ŠOKA:
Nakon što se žrtvina temperatura snizi, spriječite šok tako da je pokrijete laganom, suhom plahtom.Ako je žrtva pri svijesti, navedite je da leži na leđima s nogama u povišenom položaju.

11.07.2006. u 11:20 • 3 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 10.07.2006.

opekline od sunca


-crvena otečena koža, vruća na dodir
- mjehurići,- u slučaju težih opekotina

Bolovi nakonsunčanja izazvani su površinskim opeklinama prvog ili drugog stupnja na koži.Do toga dolazi kad je koža prekomjerno izlagana ultraljubičastim zrakama sunčeve svjetlosti.
Mjehurići su posljedica dubljih,opasnijih opeklina drugog stupnja koje uništavajupovršinske slojeve kože.

LIJEČENJE:

Prvo, MAKNITE SE SA SUNCA!! Nažalost , opekline od sunca se obično opaze tek sat ili više nakon sunčanja.
Drugo,- uzmite blago sredstvo protiv bolova kao što je aspirin ili paracetamol.

Osjećaj žarenja možete ublažiti hladnim tušem ili kupkom, ili stavljanjem hladnih kompresa na opečena mjesta. Pazite da previše ne isušite kožu. Nemojte koristiti led jer biste mogli oštetiti kožu. Budite oprezni ako stavljate lokalne anestetike. Mnogi od njih mogu izazvati alergijske reakcije.Mogu pomoći mastikoje sadrže hidrokortizon ili aloju.

Svakako zaštitite kožu kad ponovo izađete. Nanesite kremu ili mlijeko za sunčanje sa zaštitnim faktorom 15 ili jačim prije nego što izađete, a mažite se često ako plivate ili se znojite.Još se bolje možete zaštititi dugim rukavima, hlačama ili šeširom.
Malu djecu koja imaju opekline od sunca treba odvesti liječniku!

PREVENTIVA:

O tome sam već dosta pisala u prošlom postu.Još samo nešto: zaštitni faktor vam govori koliko je sunčane svjetlosti blokirano. Na primjer: -zaštitni faktor 8 znači da je osam sati sunčanja jednakojednom satu sunčanja bez zaštite.
Sredstva za sunčanje sa zaštitnim faktorom 15 ili većim štite kožu bolje nego ona sa manjim zaštitnim faktorom.

10.07.2006. u 23:48 • 2 KomentaraPrint#

nedjelja, 09.07.2006.

rak kože-nastavak

Maligni melanom

-crna ili točkasta rastuća masa ili izraslina na koži
-madež koji mijenja izgled, raste,gnoji, krvari, stvara krastu ali ne zacjeljuje
Ova vrsta raka kože najbrže raste i najopasnija je.Melanomi se mogu rano proširiti na udaljene dijelove tijela(metastazirati)Može se pojaviti na bilo kojem dijelu kože - licu, prsima, leđima,rukama i nogama- a bilo je slučajeva da su otkrivenimeđu prstima na nogama ili tabanima.Također mogu nastati u oku.
Neki maligni melanomi počinju u madežima. Ako imate tamnu rastuću izraslinu na koži, pođite liječniku da je pregleda.

UPOZORAVAJUĆI ZNAKOVI RAKA KOŽE:
-jedna polovica madeža nije ista kao druga
-granica je nepravilna, nejasna ili nazubljena
- boja se mijenja s jedne do druge strane madeža
-čini se da promjer raste ili je veći od gumice na olovki
-madež je uzdignut iznad razine kože

PREVENCIJA RAKA KOŽE:

-nosite šešir da biste lice zaštitili od sunca
-nosite duge rukavei dugačke hlače ako morate duže biti (raditi) na jarkom suncu
-izbjegavajte boravak vani od 11 sati ujutro do 3 poslije podne , kad su sunčeve zrake najjače i najštetnije za vašu kožu
-koristite sredstvo za sunčanje sa zaštitnim faktorom 15 ili višim
-često ponavljajte nanošenje sredstva za sunčanje ako plivate ili se obilno znojite
-redovito pregledavajte svoju kožu
-odmah pođite na pregled ako imate sumnjive lezije na koži.

09.07.2006. u 23:13 • 3 KomentaraPrint#

subota, 08.07.2006.

rak kože

Možda će te pomisliti da se ponavljam, već sam u prošlom postu pisala o tome kako pokušati spriječiti razne oblike raka, no ova tema o kojoj bi danas nešto opširnije pisala, je nešto o čemu nikad nije dovoljno govoriti. Ovih dana je pogotovo aktuelno, zato što temperature prelaze 30 stupnjeva,a ljudi , zbog želje za lijepom bojom kože ,ne razmišljaju o tome do čega može dovesti pretjerano sunčanje.
Ima raznih oblika raka kože i nisu - NA SREĆU , baš svi toliko maligni , no treba obratiti pažnju na njih.

BAZEOCELULARNI RAK
- obično lezija u obliku bisera boje tijela koja može stvoriti ulkus, najčešće na licu blizu oka ili nosa, no u rjeđim slučajevima može biti na rukama, prsima ili leđima. -Ja sam imala čak 4 na leđima. sve sam ih izoperirala i na svu sreću , sve je u redu.
Dakle, to je najčešći oblik raka kože. To je tumor koji raste vrlo sporo i rijetko će se proširiti ili metastazirati do udaljenog dijela u tijelu.Kao u slučaju svakog raka kože , vjerojatni je uzrok redovito izlaganje suncu ili nadražajnim kemijskim sredstvima.
Bazeocelularni rak kože počinje s izraslinom boje tijela . Dok raste pretvara se u ljuskavu ranukoja ne zacijeljuje.Može stvoriti krastu, ali nikad sasvim ne zacijeli i nastavlja rasti.
Tko je najvjerojatnija žrtva tog oblika raka kože? LJudi srednjih godina i stariji koji su se redovito izlagali sunčevoj svjetlosti.
Rijetko oboljevaju crnci i azijati.

Ako ćete mene poslušati( iz mog vlastitog iskustva!) ćim primjetite ljuskavu "flekicu" koja ne prolazi , premda ju mažete svim mogućim kremama- idite kod liječnika. Ako treba neka vam kirurg to ukloni i uzme uzorak na analizu. Ako je nalaz- bazeocelularni rak- znase nemate šta brinuti- nakon što ste ga uklonili vi ste zdravi. Jedino , više nije poželjno izlaganje jakom suncu.

SUTRA: Maligni melanom

08.07.2006. u 23:40 • 2 KomentaraPrint#

srijeda, 05.07.2006.

10 koraka do zdravijeg života i smanjenog rizika od raka

PREUZMITE KONTROLU NAD SVOJIM ZDRAVLJEM!
Usvajanjem pozitivnih i izbjegavanjem štetnih navika smanjit će se rizik oboljevanja od mnogih vrsta raka.

DA BI SE BOLJE ZAŠTITILI:

-1-Jedite što više povrća iz porodice kupusa
Mnoga su istraživanja pokazala da povrće iz porodice kupusa( sve vrste kupusa i kelja, prokulica, cvjetača i sl.) imaju udjela u zaštiti od raka debelog crijeva i završnog crijeva, želuca i dišnog sustava.

-2- U prehranu dodajte više namirnica koje sadržavaju prirodna vlakna
Prehrana s velikim sadržajem prirodnih vlakana može vas zaštiti od raka probavnog trakta.Vlakana najviše ima u cijelim zrnima žitarica, voću i povrću( kruh od mekinja ili cijelih zrna pšenice, riža, kokice od kukuruza, breskve,jagode, krumpir, špinat, rajčica)

Trošite namirnice koje sadrže vitamin A
Vitamin A vam može pomoći da se zaštitite od raka jednjaka, grkljana i pluća. Namirnice s betakarotenom kao što su mrkva, breskva, marelica i bundeva najbolji su izvor ovog vitamina.

-4- Trošite namirnice koje sadrže vitamin C
Vitamin C može vam pomoći da se zaštitite od raka jednjaka i želuca. Naći će te ga u prirodnom obliku u svježem voću kao što je limun, kivi, grejp, dinje, naranče, jagode, te u povrću, osobito u paprici i rajčici.

-5- Kontrolirajte svoju tjelesnu težinu
Debljina je povezana s rakom vrata maternice, dojke i probavnog sustava. Tjelesna aktivnost i odgovarajući unos kalorija pomažu vam u održavanju idealne tjelesne težine. Za većinu ljudi hodanje je idealna tjelesna aktivnost. Prije napornih tjelesnih aktivnosti ili promjene prehrane posavjetijte se s vašim liječnikom.

SMANJITE ČIMBENIKE RIZIKA:

-6- Smanjite količinu masnoća u prehrani
Prehrana sa velikim sadržajem zasićenih masnoća povečava rizik od raka dojke, probavnog sustava i prostate. Povećan unos masnoća brzo dovodi do povećanja tjelesne težine, osobito ako niste fizički aktivni.Smanjite ukupan unos zasićenih masnoća- konzumacijom nemasnog mesa, ribe, peradi i mliječnih proizvoda s niskim sadržajem masnoće. Izbjegavajte kolače i slastice.

-7- Izbjegavajte dimljene i nitritima konzervirane namirnice
Rak jednjaka i želuca posebno je čest u zemljama gdje se ove namirnice konzumiraju često i u velikim količinama.

-8- Prestanite pušiti
Pušenje je najveći rizik za nastanak raka , glavni je uzrok nastanka raka pluća. Trećina svih vrsta raka povezana je s pušenjem. Djeca koja su redovito izložena pasivnom pušenju( boravkom u blizini pušaća) pate od mnogih bolesti uzrokovanih pušenjem, te imaju 25% povećan rizik za razvoj raka pluća i bolesti srca te 80% veći rizik za nastanak moždanog udara.

-9-Smanjite vrijeme izlaganja suncu
PREkomjerno izlaganje sunčevim zrakama znatno povečavarizik nastanka raka kože. Kod sunčanja koristite kreme sa što većim zaštitnim faktorom. Ne izlažite se suncu između 11 i 15 sati. Ako primjetite promjene na madežu ( oblik, boja) odmah se javite svom liječniku.

-10- Ne pretjerujte s alkoholom
Ako pretjerano i dugotrajno konzumirate alkoholna pića, povečava se rizik za nastanak raka jetre. Konzumacija alkohola, zajedno s pušenjem, značajno povečavaju rizik oboljevanja od raka usta, grkljana i jednjaka.

OSTALI ČIMBENICI RIZIKA
Prekomjerno izlaganje X- zrakama( pregledi na kojima ste izloženi zračenju), uzimanje estrogena( hormonskih preparata), izlaganje štetnim kemikalijama i vlaknima( azbest i sl.) su mogući rizici.Uvijek provjerite s liječnikom je li snimanje X- zrakama ili liječenje estrogenima nužno.Na radnom mjestu koristite propisanu zaštitu, te naučite postupke za zaštitu na radu.

PREUZMITE KONTROLU NAD NAČINOM SVOG ŽIVOTA!

TO ĆE VAM POMOĆI DA SE OSJEĆATE BOLJE I DA SMANJITE RIZIK OD RAKA:

05.07.2006. u 23:15 • 9 KomentaraPrint#

nedjelja, 02.07.2006.

hepatitis B

ŠTO JE HEPATITIS B?
Hepatitis B je bolest uzrokovana virusom hepatitisa B.
Mnogi bolesnici postaju nositelji virusa, a da nemaju simptome bolesti.
Takve osobe imaju povišen riz ik za nastanak ciroze i karcinoma jetre.
Procjenjuje se da u svijetu ima oko 200-250.000.000kroničnih nosilaca virusa.
Ako bolujete od Hepatitisa A ili C, ne znači da se ne možete zaraziti Hepatitisom B.

Virusom Hepatitisa B se možete zaraziti:
-spolnim odnosom sa zaraženom osobom
-direktnim kontaktom s krvlju zaražene osobe

Kako se možete zaštiti od infekcije Hepatitisom B:
- koristite prezervativ na pravilan način tijekom svakog spolnog odnosa! Osobito ako mijenjate spolne partnere ili nemate stalnog partnera
-prakticirajte"siguran " seks! Koristite prezervativ ako imate spolni odnos sa osobom koja Vam nije stalni partner! Prezervativ ne uklanja potpuno rizik od zaraze, ali ga smanjuje.
-ne djelite s drugima ništa što može biti zaraženo krvlju! Ne dijelite igle, osobni higijenski pribor, kao što je četkica za zube ili pribor za brijanje

-mislite na rizik od zaraze Hepatitisom B ako planirate tetoviranje ili piercing!Morate biti sigurni da je osoba koja izvodi tetoviranje ili piercing stručna, te da sterilizira pribor koji upotrebljava
- ako ste profesionalno izloženi krvi-pridržavajte se uobičajenih mjera( zaštitne rukavice, sterilizacija igala, instrumenata, dezinfekcija...)Budite oprezni prilikom rukovanja iglama i oštrim predmetima.

Hepatitis B se ne može prenijeti:
-kihanjem ili kašljanjem
ljubljenjem ili grljenjem
dojenjem
hranom ili vodom
uobičajenim socijalnim kontaktom

Kako će te znati da ste zaraženi Hepatitisom B ?
-zaraženost virusom hepatitisa B se može dokazati određivanjem protutijela na virus hepatitisa B u krvi
-veoma je važno da sve trudnice budu testirane na Hepatitis B, kako bi se spriječila zaraza novorođenčeta tijekom poroda.

POSJETITE SVOGA LIJEČNIKA AKO IMATE NEKE OD SLJEDEĆIH SIMPTOMA:_IZRAZITI UMOR GUBITAK TEKA ; BOL U ZGLOBOVIMA; ŽUTILO KOŽE I BJELOOČNICA ili
MISLITE DA STE IMALI DIREKTAN KONTAKT S OSOBOM KOJA JE ZARAŽENA HEPATITISOM B!

Cijepite se protiv Hepatitisa B ako:
-imate manje od 19 godina
-Vaš spolni partner ima Hepatitis B
-ste muškarac koji održava spolne odnose s muškarcem
-ste nedavno imali spolno prenosivu bolest( gonoreja, sifilis)
- imate spolne odnose sa više partnera
-koristite drogu intravenski -obavljate posao na kojem ste u kontaktu s ljudskom krvi

CJEPIVO PROTIV HEPATITISA B JE SIGURNO I DJELOTVORNO!

02.07.2006. u 20:29 • 8 KomentaraPrint#

subota, 01.07.2006.

KAKO DA POMOGNEMO DJECI?

-roditelji pomažu jasnim negativnim stavom prema ovisnostima
- otvorena i trajna komunikacija s djecom u obitelji najbolja je prevencija
- traženje rješenja , a ne traženje"krivca", najbolji je put za izlaz iz problema
-roditelji su djetetu" model za identifikaciju" i uzor iako mladi to negiraju
- roditelj je prijatelj,potpora, poticaj djetetu, ali je prije svega roditelj.

KAKO PUTOVATI BEZ ALKOHOLA?

-odredite unaprijed tko će voziti, vozač i suvozač ne smiju piti alkohol
- ne ustručavajte se zastupati stav" kad vozim ne pijem"
- ne nagovarajte druge vozače na piće
-ne dopustite voziti vozaču koji je pio
- postoji veliki izbor bezalkoholnih pića, za zabavu ne treba biti pijan, a trijezni se duže zabavljaju
-vozačka sposobnost značajno je ugrožena već i malim količinama alkohola.

Ako ste ipak pili učinite slijedeće:

-koristite javni prijevoz ili taxi službu
-idite pješice
zamolite nekog da vas odveze kući ili ostanite prespavati kod prijatelja
- ne sjedajte za upravljač automobila najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkohlnih pića
-u noćima " povećanog rizika" vozite sporije i opreznije.

01.07.2006. u 22:59 • 2 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>