Smrtna kazna - okrutna ili pravedna manifestacija moći

Od 1976. godine, kad je ponovno uvedena smrtna kazna, samo predsjednik Bush je potpisao gotovo jednu petinu svih smrtnih kazni u SAD-u
U Hrvatskoj je ukinuta Božićnim Ustavom 1990. godine. Ipak, broj zemalja koje zaista izvršavaju egzekucije zatvorenika je mnogo manji.
Oko 97 posto svih znanih izvršenja smrtne kazne izvedeno je u Kini, Iranu, Vijetnamu i SAD-u.

Razne su metode kojima se ubijaju zatvorenici, no upitno je govoriti o tome koja je vrsta egzekucije humanija. Najčešće metode su odrubljivanje glave u Saudijskoj Arabiji i Iraku, električna stolica u SAD-u ( od 2000. godine češće se koristi tzv. smrtonosna injekcija), vješanje u Egiptu, Iranu, Japanu, Pakistanu, Singapuru i drugim zemljama, strijeljanje u Bjelorusiji, Kini, Somaliji, Tajvanu, Uzbekistanu, Vijetnamu i ostalim zemljama, a u Afganistanu i Iranu žrtve kamenuju.

Mali primjer za (ne)uspješno usmrćivanje injekcijom: Mrtvozornik je ustanovio da je kod posljednje egzekucije smrtonosnom injekcijom na Floridi osuđeni umirao dulje od pola sata zbog greške zatvorskog službenika, koji je mu je probušio venu.
Guverner Jeb Bush suspendirao je do daljnjega izvršenje smrtnih kazni na Floridi, a neovisno od toga, savezni sudac Jeremy Fogel je u San Joseu u Kaliforniji uveo moratorij na izvršenje smrtnih kazni u toj državi, utvrdivši kako bi se metodom smrtonosne injekcije mogla kršiti ustavna zabrana okrutnog i neobičnog kažnjavanja.
Na Floridi je mrtvozornik dr. Willam Hamilton izjavio kako je egzekucija Angela Nivesa Diaza u srijedu, 13. prosinca, trajala 34 minute, dvostruko dulje od uobičajenog, i zahtijevala drugu dozu smrtonosnih kemikalija, jer je injekcija prošla kroz venu i otrov je završio u mišiću ruke, a ne u krvi.
Hamilton, koji je obducirao pogubljenoga, odbio je odgovoriti na pitanje je li Diaz umro u mukama.
Guverner Bush naložio je da se, u svjetlu Diazova slučaja, provede revizija procesa izvršenje smrtnih kazni smrtonosnom injekcijom, te je do daljnjeg obustavio potpisivanje naloga za izvršenje pogubljenja, dok komisija ne završi s radom 1. ožujka 2007. godine.
Pogubljenja na Floridi obično ne traju dulje od 15 minuta, s time da osuđeni izgubi svijest i prestane se micati nakon tri do pet minuta.
No, Diaz se navodno micao 24 minute nakon prve injekcije, gestikulirao, treptao očima, oblizivao usne, puhao i pokušavao nešto izgovoriti.
Od injekcija je na svakoj ruci imao kemijske opekline dugačke 30 cm, rekao je mrtvozornik.
Florida je prestala koristiti električne stolice nakon što su se dvojici osuđenika zapalile glave za vrijeme pogubljenja 90-ih godina, i nakon što je 2000. jedan osuđenik imao teško krvarenje iz nosa.
Smrtonosna injekcija opisana je kao puno humaniji i sigurniji postupak, a od 2000. tim je načinom pogubljeno 20 osoba.

Protivnici smrtne kazne smatraju da se radi o neprihvatljivo oštroj kazni koja se često ne dosuđuje na pravičan način. Udruge koje se bore za ukidanje smrtne kazne u SAD-u smatraju da se ona često dosuđuje kad su u pitanju osuđenici iz manjinskih skupina, prvenstveno crnci.

Pristaše smrtne kazne pak smatraju da najgori kriminalci, poput višestrukih ubojica, trebaju biti nasilno uklonjeni iz društva - smaknućem - nakon regularnog sudskog procesa i iscrpljenih žalbenih postupaka. No ne postoje dokazi da se u zemljama u kojima je na snazi smrtna kazna smanjila stopa kriminaliteta.

Svi se mi moramo zapitati..jesmo li protiv ili za smrtnu kaznu? Mislim da je to dosta teško ocijeniti..ovisno sa koje strane promatramo događaj. Ako je ubijen netko u našoj obitelji, naš prijatelj ili poznanik, mislim da se pogođeni time samo želimo osvetiti i kazniti nekoga za uzrokovanu patnju. Onda nam nije baš bitan ljudski život i prava koja on ima.. Ali opet..ako je ubojica netko iz naše obitelji, koliko god to bilo teško zamisliti, sumnjam da želimo da bude pogubljen koliko god bili mi ogorčeni i zgroženi tim njegovim postupkom...

Dakle, šta vi mislite? Jeste li za ili protiv smrtne kazne?






02.07.2008. u 10:32
° 2 thoughts of the world ° Print ° # °

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.




design: moi

< srpanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Srpanj 2012 (1)
Ožujak 2011 (1)
Siječanj 2011 (1)
Listopad 2010 (1)
Travanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)
Srpanj 2009 (2)
Travanj 2009 (3)
Veljača 2009 (4)
Siječanj 2009 (3)
Prosinac 2008 (5)
Studeni 2008 (4)
Listopad 2008 (6)
Rujan 2008 (5)
Kolovoz 2008 (6)
Srpanj 2008 (13)
Lipanj 2008 (1)
Svibanj 2008 (8)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


comments no/si?







Volim...
- ljubav, vegetirati i slušati glazbu, šetati po noći, gledati tužne ljubiće i plakati (:)), čitati duge knjige, nježnost, toplinu, nečiju blizinu, ljubav, smijeh, more, plivanje, puni mjesec, mrak, miris pokošene trave, izležavanje u travi (bez obzira na kukce) , izmjenu godišnjih doba, jesen, suho lišće, vrtiti se na vrtuljku, visinu, vjetar, snijeg u 12 mjesecu, odsjaj vatre u toploj sobi, topao krevet, kišu, grmljavinu, ležati u krevetu dok vani grmi i pada, zamišljati kako bi bilo kad bi bilo, razmišljati o prošlosti, nepoštivanje pravila smijeh, šetati po šumi, otkrivati nove puteve, brinuti se sama za sebe, kaktuse, Index..nut , bademe, čokoladu, sladoled iz Mcdonaldsa smokin, ljiljane, ruže, mačke, pse, patke, kornjače...ukratko sve životinje sretan...

Ne volim...
- zlostavljače životinja i ljudi headbang, okrutnost, nepravdu, nesanicu, prejako sunce, neispunjena obećanja, neistinu, nakrcani trolej, dosadni fax, tvrdoglavost, pretjerani pesimizam (povremeni je ok), pritisak, nemoćnost, pretjerivanje, prelako odustajanje (to mrzim kod sebe), kada mi netko pametuje, neprihvaćenost, naporne ljude, pauke puknucu...


Blogovi koje pratim:

Stranger in the World
I wish I am somebody else in other place
Matti
Bella
missillusion
Top sicret
Brinetica
Pisaljka
Lady of the Lake Scrolls
Lagane misli
Moje oči otvaraju dušu
It is too late now your life is no longer beautiful!!!

Created by Crazyprofile.com



Ičici

50 godina.
Pola života.
Pola stoljeća.
Jedna ljubav...

Bili ste jedno,
još ste jedno.
Dok vas smrt ne rastavi.


...


Otišao si..
Bez riječi, bez pozdrava...
Bez oproštaja.

Sanjala sam te,
Ali i dalje te nije bilo.

I sada te nema,
vrijeme prolazi,
rane ostaju,ali tebe i dalje nema...

Zašto si me napustio?


......


U daljini čuju se valovi,
podsjećaju me na tebe.
Vrijeme provedeno tu,
daleko...
Daleko od ostalih.
Sami...
Dani su prolazili kao sati.
Tjedni su prolazili kao minute.
Postojimo samo ti i ja

Nitko drugi...