Moji linkovi Vas vode kroz:Fotografije jadranskih svjetionika:Povijesni razvoj tehnike na lanternama (na engleskom)
O svjetionicima najčešće pišu u:

Kronološkim redom od najstarijeg članka:

Drugi su pisali o lanternama:


Kad nisam ovdje, možete me naći i tu:
Kako to izgleda negdje van Jadranskih voda:
Cijelo svoje djetinjstvo proveo sam na svjetioniku. Otac mi je svjetioničar, a s ocem je na lanternu išla i obitelj. Tako je bilo sve do polaska u školu, kada se obitelj razdvajala, nerijetko i po nekoliko mjeseci... praznički dani su se čekali s velikim nestrpljenjem... Ovo je moja zahvala za sve ono lijepo što sam tamo proživio, za sve ono što je ostalo u kutku jednog vremena, u kutku sjećanja...

Pregledavajući literaturu i internet stranice, došao sam do zaključka kako o ovoj temi nema mnogo svježe materije! Nedavno sam diplomirao na Sveučilištu u Zadru, Odjelu za povijest i to upravo na temu Povijest Hrvatskih svjetionika. Rad je rezultat dvogodišnjeg istraživanja, proučavanja stručne literature, prelistavanja ili bolje reći prekopavanja Državnog arhiva u Zadru, te pomoći ljudi, koji su upoznati s navedenom temom. Svima njima se zahvaljujem!

Ovdje ću iznijeti dio svog rada, a svi koji nešto znaju o navedenome, neka budu slobodni poslati materijale u obliku slike i riječi, a ja ću to objaviti.

Molim također sve one, koji mi mogu pomoći prilikom ukoričenog objavljivanja rada, da mi se jave na gore naveden e_mail!


Jurica Gašpar, prof.

Hrvatski svjetionici - Croatian Lighthouses

04.04.2007., srijeda

Nakon godinu dana stanke...

Nisam stao zauvijek s pisanjem, već je nastupio jedan period u kojem nisam imao volje pisati, ali često ni vremena, no o tome već u nekom od slijedećih tekstova, ali za sada da riješim neke stare dugove, pa pokušam smiriti strasti i odgovorim na tekst gospođe i gospodina novinara na blogu izrađenim upravo za ovu namjenu, a koji su me podsjetili zašto nisam pisao. Odgovor pišem u cijelosti, pa i njega brišem prvom prilikom, koja (ovaj put) neće biti za godinu dana... wink

Za sve ljubitelje svjetionika obavijest - u pripremi je izrada web portala o hrvatskim svjetionicima, pa ćemo se nastaviti družiti tamo, čim se riješe još samo sitni tehnički detalji. Blog ostaje i dalje kao izvor inspiracije, te se nadam da će osvježenje samo doprinijeti Vašem zanimanju za temu kojoj je i namijenjen!


Poštovani gospodine Mario!

Moje isprike zbog doista duge loše reklame! Predugo se nisam bavio blogom, jer je nastupio jedan period razočarenja, koji je počeo onog trenutka kad mi se nije dala šansa da išta kažem u svoju obranu, odnosno da objasnim zašto sam poslao upit o autorskim pravima. Umjesto toga, nisam dobio nikakvo objašnjenje, nego pozivanje na prijateljstvo s mojim ocem (dakle nizak udarac u bolnu točku zvanu moje djetinjstvo i sve lipo šta je tada bilo te namjerno bespotrebno stavljanje mojeg oca u sredinu čitave priče, koji s ovim nema veze!!!), aroganciju, te salve uvreda, nedostojnih jednog novinara, zatim podrugljive komentare o nikakvoj umjetničkoj vrijednosti fotografija koje ste ipak Vi objavili a ne ja! Nije istina da nisam objasnio da bi zaista volio da se fotografijama ne koristi bez mojeg znanja u neke druge svrhe, osim u one za koje smo se dogovorili i ne znam što su one radile u Vašoj arhivi nakon toga. Optužili ste me da lažem, a u Vašem tekstu ste zapravo dokazali da NE lažem i samo ste pojasnili kako je došlo do tog događaja uz obavezno prepričavanje dijela moje biografije... Dajte, ne budite smiješni...

Sve ovo nije bila moja zla namjera, bahatost, ili nešto treće već samo "bezvezne" i najobičnije pravne norme, koje sam i ja morao poštivati kao autor fotografije prilikom jednog međunarodnog natječaja za fotografiju, zatim pisanja stručnog članka za jedan domaći i jedan strani časopis gdje fotografija koju šaljem ne smije biti objavljena negdje drugo u komercijalne svrhe – dakle morao sam imati kontrolu nad time što jesam, a što nisam do tad objavio, a to je teško ako se neka "uobičajena" slika sasvim slučajno pojavi negdje u cijenjenoj novini.

Sve ovo nije bila moja zla namjera, bahatost, ili nešto treće već samo "bezvezne" i najobičnije pravne norme, koje sam i ja morao poštivati kao autor fotografije prilikom jednog međunarodnog natječaja za fotografiju, zatim pisanja stručnog članka za jedan domaći i jedan strani časopis gdje fotografija koju šaljem ne smije biti objavljena negdje drugo u komercijalne svrhe – dakle morao sam imati kontrolu nad time što jesam, a što nisam do tad objavio, a to je teško ako se neka "uobičajena" slika sasvim slučajno pojavi negdje u cijenjenoj novini.

Sada, godinu dana poslije nešto sam i ja pametniji, tako da sve te (kako kažete uobičajene) fotografije, ni sam ne mogu više ni ponuditi bez pristanka fotografske agencije koja me zastupa... Previše dramatike je uneseno u sve ovo i budite sigurni da sam znao koliko će ovo gnjeva i žući proizvesti s Vaše strane, nikad Vas ne bi upitao za pomoć, već bi isključivo svojim sposobnostima pokušao napraviti isto, ali bi bar bio mirniji! Uostalom, nakon toga sam uspio i puno više, a nikad se ne pozivajući na pisanje u Vašoj cijenjenoj novini, jer je Internet danas ionako daleko čitaniji! To da nemaju nikakvu umjetničku vrijednost ili da su uobičajene, mogao bih se složiti da nekim slučajem drugi ne misle drugačije, no rekoh već, ne želim se više prepirati oko toga! Uostalom, kliknite na ovu web stranicu, gdje su profesionalci ocjenjivali „običnu“ fotografiju o kojoj pričate, pa da ja puno o tome ne govorim - niti jednog od njih ne poznajem, pa se nitko neće moći vaditi da sam nešto uspio zbog "prijateljstva s mojim ocem" - što su vrlo niski i nepotrebni udarci... ;)))

Predugo se nisam bavio blogom i zbog sakupljanja materijala, te zakupljivanja Internet domene, na kojoj će biti hrvatski portal o svjetionicima, pa u budućnosti možete tamo pogledati sve što Vas bude zanimalo o temi hrvatskih svjetionika.

Za kraj, još jednom isprike za godinu dana na blogu! Ako Vam je neka utjeha, nisam ni ja ništa novo pisao od tog trenutka, pa zbog neobjavljivanja tekstova opao je i broj posjeta, tako da Vam i nije bila neka loša reklama, osim ako je opala prodaja na kioscima, za što ne možete ipak mene kriviti. rolleyes Za svoj dio svega ovoga ja sam se ispričao, a za napade i niske udarce, te neimanje volje za saslušanjem moje strane priče pretpostavljam da ionako od Vas nikad neću dobiti ispriku, ali dovoljno će biti i ovih godinu dana moje obustave pisanja na blogu i Vaše "loše reklame".

Ako Vam to sad nešto znači, popustit ću i maknuti sporni tekst, jer mi sad više ništa ne predstavlja, pošto je moja priča o lanternama konačno krenula jednim daleko ozbiljnijim putem od samog bloga. Budite bez brige, Vas ću i dalje predstavljati u pozitivnom svjetlu, jer Vas takve pamtim i ne želim da mi to išta pokvari, stoga Vas lipo pozdravljam i nadam se da će osjećaji biti obostrani, te da ćemo ovu ružnu epizodu konačno staviti iza nas! Molija bi Vas da napišete slažete li se s ovim posljednjim, jer bi baš tija da se ovo riješi ljudski, kad već nije započelo kako triba...

Stojte mi lipo i dobro, od srca Vas pozdravljam!

- 01:32 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< travanj, 2007  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Free Web Counter
Free Web Counter


Cjelokupni tekst i fotografije s oznakom © zaštićeni su. Sukladno Zakonu o autorskim pravima zabranjeno je korištenje objavljenih radova bez pristanka autora.
Copyright © 2004./2005. Jurica Gašpar

Interesantne stranice vezane za more:
Ministarstvo mora...
Ribe Jadrana
Još o ribama u Jadranu
Jako dobar blog o moru
Morsko prase

Prognoze vremena:
Vrijeme i meteorologija
Državni hidrometeorološki zavod
Prognoza za slijedeća 4 dana
Prognoza za Jadran (slijedećih 12 sati)
Vremensko izvješće za pomorce

Meni zanimljivi blogovi i oni koji tu često svrate:

Jako dobar blog o moru
Maršal
Otrovna
Ptičica
Espadrila
Luda ka kupus
Studena
Beštijica
Malena
Misteriozo
Dr. Luka iz Zagreba
Photo blog
Johnny
Bungevilija
Svjetioničarka u pismi
Štefica
Apstinentica
Muala iz Gruada
Poetesa


Nismo se dugo čuli, pa....
Sjeverno od...
Bitke kroz povijest
Nji' dvoje ćakulaju...
Pogled unatrag
Riječi...
Za umrit od smija
Anđeo priča...
Puno cvića, a nije 1969.

Ajde, potrudite se bit ovako dobri, pa i Vas stavim na reklamni pano, dotad, svima lip pozdrav s mora...


ODGOVORI NA NAJVAŽNIJA PITANJA:

Dobro je odma dati odgovor:

1. Otići na svjetionik - moram priznat jako zgodno pitanje... No danas je gotovo nemoguće postati svjetioničar. Zašto? Zato jer su se svjetionici automatizirali, te nema prevelike potrebe za njihovim uslugama, nažalost... Mnogi od njih su preuređeni, pa danas svjetioničari nisu više ono što su nekad bili; možda više rade kao domari, nego svjetioničari. Pogledajte rubriku "zanimljivosti", preko linka, s lijeve strane, shvatit ćete o čemu ti pričam. Zašto u PLOVPUT-u ne odgovaraju na upite i zamolbe o zapošljavanju to ne znam, no pretpostavljam kako je i kod njih došlo vrijeme kao i u svim ostalim firmama u Hrvatskoj da reduciraju kadar, jer kako čujem, nisu nikog novog zaposlili već nekoliko godina... Ako se netko i dalje želi zaposliti na lanterni, neka proba nazvati telefonom kadrovsku službu, mnoge administracije više ne reagiraju samo na pisma ili e_mailove, no ne nadajte se previše... Usput, plaća svjetioničara je na razini plaće čistačice u Gradskoj ili Županijskoj upravi, a ako imate obitelj (što je nekad bio važan uvjet za postati svjetioničarem; danas više nije jer je bitnije da je čovjek mlad i zdrav), računajte na to da ćete od svoje plaće pokrivati troškove hrane i sebi na lanterni i obitelji na kopnu (ako ste jedini zaposlen, naravno), zatim računajte samo na "velikodušne" dvije boce plina u zimskim mjesecima od firme, a kako ćete se grijati? - Vaš problem! Dok radnici na PLOVPUT-ovim brodovima imaju dodatke na plaću u obliku "miljarine", oni koji rade na dežurstvima dodatke u obliku "noćnog rada", ostali imaju "hranarinu" i sl.; svjetioničarima je u isto vrijeme ukinut beneficirani radni staž te dodaci i noćni rad (pošto su sad domari i ne trebaju dežurati) i odvojen život (pošto više nikog nije briga jeste li oženjeni ili ne)... Sažetak - od 200-tinjak zaposlenih u PLOVPUT-u, svjetioničara ima manje 10ak %, a plaće su im smiješne... dakle, nemojte ako ne morate!

3. Kako komunicirati, slati prijedloge i materijale? - Kratko i jasno, kao što sam već tu negdje i spomenuo: pošaljite mi e_mail: dalmatinoid@net.hr

4. O fotografijama - Ukoliko imaju oznaku ©, to znači da su iste autorizirane od strane autora ovih stranica i time zakonom zaštićene. Ostali autori fotografija, korištenih u ovom blogu su navedeni imenom i prezimenom, a ukoliko su sa stranica gdje ti podaci nisu objavljeni, navedeni su linkovi sa stranica od kojih potječu. Autorima se od srca zahvaljujem na prekrasnim umjetničkim djelima!

Fala svima! ;)))

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se