Moji linkovi Vas vode kroz:Fotografije jadranskih svjetionika:Povijesni razvoj tehnike na lanternama (na engleskom)
O svjetionicima najčešće pišu u:

Kronološkim redom od najstarijeg članka:

Drugi su pisali o lanternama:


Kad nisam ovdje, možete me naći i tu:
Kako to izgleda negdje van Jadranskih voda:
Cijelo svoje djetinjstvo proveo sam na svjetioniku. Otac mi je svjetioničar, a s ocem je na lanternu išla i obitelj. Tako je bilo sve do polaska u školu, kada se obitelj razdvajala, nerijetko i po nekoliko mjeseci... praznički dani su se čekali s velikim nestrpljenjem... Ovo je moja zahvala za sve ono lijepo što sam tamo proživio, za sve ono što je ostalo u kutku jednog vremena, u kutku sjećanja...

Pregledavajući literaturu i internet stranice, došao sam do zaključka kako o ovoj temi nema mnogo svježe materije! Nedavno sam diplomirao na Sveučilištu u Zadru, Odjelu za povijest i to upravo na temu Povijest Hrvatskih svjetionika. Rad je rezultat dvogodišnjeg istraživanja, proučavanja stručne literature, prelistavanja ili bolje reći prekopavanja Državnog arhiva u Zadru, te pomoći ljudi, koji su upoznati s navedenom temom. Svima njima se zahvaljujem!

Ovdje ću iznijeti dio svog rada, a svi koji nešto znaju o navedenome, neka budu slobodni poslati materijale u obliku slike i riječi, a ja ću to objaviti.

Molim također sve one, koji mi mogu pomoći prilikom ukoričenog objavljivanja rada, da mi se jave na gore naveden e_mail!


Jurica Gašpar, prof.

Hrvatski svjetionici - Croatian Lighthouses

07.10.2005., petak

Signalna postaja Jadrija...

...i Slobodan Pašara, upravitelj, te njegova supruga. Kako je bilo nekad raditi na svjetionicima; a kako je to danas? Jadrija je po mnogo čemu posebna; jedina radi 24 sata; nazivaju je signalnom postajom, a ne svjetionikom; tu čak i stalno žive tri obitelji. Na Jadriji danas radi i moj otac...
Danas, u novinama...- 17:41 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< listopad, 2005 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Free Web Counter
Free Web Counter


Cjelokupni tekst i fotografije s oznakom © zaštićeni su. Sukladno Zakonu o autorskim pravima zabranjeno je korištenje objavljenih radova bez pristanka autora.
Copyright © 2004./2005. Jurica Gašpar

Interesantne stranice vezane za more:
Ministarstvo mora...
Ribe Jadrana
Još o ribama u Jadranu
Jako dobar blog o moru
Morsko prase

Prognoze vremena:
Vrijeme i meteorologija
Državni hidrometeorološki zavod
Prognoza za slijedeća 4 dana
Prognoza za Jadran (slijedećih 12 sati)
Vremensko izvješće za pomorce

Meni zanimljivi blogovi i oni koji tu često svrate:

Jako dobar blog o moru
Maršal
Otrovna
Ptičica
Espadrila
Luda ka kupus
Studena
Beštijica
Malena
Misteriozo
Dr. Luka iz Zagreba
Photo blog
Johnny
Bungevilija
Svjetioničarka u pismi
Štefica
Apstinentica
Muala iz Gruada
Poetesa


Nismo se dugo čuli, pa....
Sjeverno od...
Bitke kroz povijest
Nji' dvoje ćakulaju...
Pogled unatrag
Riječi...
Za umrit od smija
Anđeo priča...
Puno cvića, a nije 1969.

Ajde, potrudite se bit ovako dobri, pa i Vas stavim na reklamni pano, dotad, svima lip pozdrav s mora...


ODGOVORI NA NAJVAŽNIJA PITANJA:

Dobro je odma dati odgovor:

1. Otići na svjetionik - moram priznat jako zgodno pitanje... No danas je gotovo nemoguće postati svjetioničar. Zašto? Zato jer su se svjetionici automatizirali, te nema prevelike potrebe za njihovim uslugama, nažalost... Mnogi od njih su preuređeni, pa danas svjetioničari nisu više ono što su nekad bili; možda više rade kao domari, nego svjetioničari. Pogledajte rubriku "zanimljivosti", preko linka, s lijeve strane, shvatit ćete o čemu ti pričam. Zašto u PLOVPUT-u ne odgovaraju na upite i zamolbe o zapošljavanju to ne znam, no pretpostavljam kako je i kod njih došlo vrijeme kao i u svim ostalim firmama u Hrvatskoj da reduciraju kadar, jer kako čujem, nisu nikog novog zaposlili već nekoliko godina... Ako se netko i dalje želi zaposliti na lanterni, neka proba nazvati telefonom kadrovsku službu, mnoge administracije više ne reagiraju samo na pisma ili e_mailove, no ne nadajte se previše... Usput, plaća svjetioničara je na razini plaće čistačice u Gradskoj ili Županijskoj upravi, a ako imate obitelj (što je nekad bio važan uvjet za postati svjetioničarem; danas više nije jer je bitnije da je čovjek mlad i zdrav), računajte na to da ćete od svoje plaće pokrivati troškove hrane i sebi na lanterni i obitelji na kopnu (ako ste jedini zaposlen, naravno), zatim računajte samo na "velikodušne" dvije boce plina u zimskim mjesecima od firme, a kako ćete se grijati? - Vaš problem! Dok radnici na PLOVPUT-ovim brodovima imaju dodatke na plaću u obliku "miljarine", oni koji rade na dežurstvima dodatke u obliku "noćnog rada", ostali imaju "hranarinu" i sl.; svjetioničarima je u isto vrijeme ukinut beneficirani radni staž te dodaci i noćni rad (pošto su sad domari i ne trebaju dežurati) i odvojen život (pošto više nikog nije briga jeste li oženjeni ili ne)... Sažetak - od 200-tinjak zaposlenih u PLOVPUT-u, svjetioničara ima manje 10ak %, a plaće su im smiješne... dakle, nemojte ako ne morate!

3. Kako komunicirati, slati prijedloge i materijale? - Kratko i jasno, kao što sam već tu negdje i spomenuo: pošaljite mi e_mail: dalmatinoid@net.hr

4. O fotografijama - Ukoliko imaju oznaku ©, to znači da su iste autorizirane od strane autora ovih stranica i time zakonom zaštićene. Ostali autori fotografija, korištenih u ovom blogu su navedeni imenom i prezimenom, a ukoliko su sa stranica gdje ti podaci nisu objavljeni, navedeni su linkovi sa stranica od kojih potječu. Autorima se od srca zahvaljujem na prekrasnim umjetničkim djelima!

Fala svima! ;)))

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se