NA KAVI BEZ PREDSJEDNIKA

četvrtak, 11.08.2011.

ZAGORSKI FADO

Bojanu
Jučer sam bio na koncertu, u dvorcu Franje Tahija, pjevala je (fadišta) Jelena Radan, fado. U nekim trenucima bila je doslovno u sjeni Petrice Kerempuha (kipa, naravno).
Kako je bilo? Prije par godina slušao sam u Tvornici Madredeus, trebalo mi je 15tak minuta da se naštimam na Jelenu. U sat i pol izvela je par iznimnih stvari. Uživao sam (zatvorenih očiju). Mislio sam na tebe i kako bi se ti uklopila u sve to. Pokorila bi ih. Zamišljao sam te kako dolaziš i, po definiciji modne ikone, plijeniš pažnju.

Prije svake stvari ispričala bi kratko o čemu se radi, neke stihove je pjevajući ubacila na hrvatskom. Nije me to smetalo, dapače. Bilo je zabavno kako je publika najburnije reagirala na najbrže i najglasnije stvari. Meni su to obično najdosadniji dijelovi koncerta, kad bi po definiciji trebalo nastupiti pljeskanje i cupkanje, iako dobro dođu. Na kraju: "Otpjevat ću vam jedan fado kao se to radi u Portugalu...", gase se pojačalo i svjetla a ona šeće među stolovima pjevajući. Predivno.

I kad su svi mislili da je to vrhunac, slijedi - kako bi to rekli - antiklimaks.


Predajući joj cvijeće, pa monografiju, dolazi na red lokalni vinar i ugostitelj (Jeleni se dopalo vino i "škropec" - iako, čini mi se, uopće nije skužila o čemu se radi) i kaže (predajući joj bocu vina) kako mu je izuzetno drago da je donijela u Zagorje ovaj prekrasni....... pago. Muk sekundu. I onda prolom smijeha. Vinar gleda, hvata čvršće mikrofon i ispravlja se, kaže fago. Urlik postaje još glasniji .

Nakon sveg tog bola: tristeza, murir, amor, ovo je bilo kao oslobađanje oblaka od teške i tamne kiše.

Ona pjeva bis, ali većina jedva suspreže smijeh.

Sljedeći tjedan lutnja i arapske udaraljke, što god to značilo.

11.08.2011. u 11:26 • 6 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>


Komentari da/ne?

Free Web Counter

hit Counter

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se